Ruim 1.300 personen steunen docent die beschuldigd wordt van molest

15
Ruim 1.300 personen steunen door Matai Zamuël beschuldigde docent

Meer dan 1.300 personen hebben de afgelopen dagen een petitie ondertekend, waarin ze hun steun betuigen aan een docent in Suriname, die door Caricom jeugdambassadeur Matai Zamuël (17) beschuldigd wordt van seksueel molest.

De zaak kwam naar voren nadat een filmpje rond ging, waarbij Zamuël in een ernstige discussie met de leraar is verwikkeld op het Lyceum 1. Volgens Zamuël zou de leraar met z’n kruis tegen zijn rug zijn aangekomen en zou hij eerder seksueel molest van de leraar hebben ervaren tijdens surveillances.

De petitie is opgezet door huidige en ex- studenten van het Mr. Dr. J. C. Miranda Lyceum, die zeggen dat de leraar hoogstwaarschijnlijk ten onrechte is beschuldigd van molest. Ze geven aan dat ze de man allemaal hebben ervaren als leerkracht.

“We hebben hem ervaren als een kalme en rustige man die nooit zijn studenten op een seksuele manier aanraakt of aankijkt. Seksueel molest is een ernstig probleem en alle dergelijke beschuldigingen moeten grondig worden onderzocht, echter kunnen valse beschuldigingen erge gevolgen hebben voor degene die ten onrechte beschuldigd is. Onze mening is dat de leraar onschuldig is en dat hij onterecht het doelwit is van valse beschuldigingen”, luidt de tekst bij de petitie.

Op social media is met enorme afschuw gereageerd over de houding van de student naar de leraar toe. Zamuël zegt dat hij zich niet eraan stoort wat de samenleving denkt, want hij voelt zich aangetast in zijn soevereiniteit.

De Caricom jeugdambassadeur valt onder het Surinaamse ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Minister Steven Mac Andrew zegt het onderzoek van het onderwijsministerie af te wachten. Hij zal zelf ook een gesprek voeren met Zamuël hierover.


15 REACTIES

 1. Obv dar filmpje kan ik geen sexueel molest uitmaken. Volgens mijn ging hij tekeer tegen die leraar om een cijfer. Sexueel molest moet dan onderzocht worden en als blijkt dat dat zo is, moeten er gepaste maatregelen getroffen worden tegen de leraar MAAR als blijkt dat het om valse beschuldigingen gaat dan moet deze zamuel ook gevolgen moeten accepteren. En voor ons in het enige logisch gevolg van zo een ernstige beschuldiging, dat hij per direct jeugd ambassadeurs af is. De jeugd heeft niets aan een liegende vertegenwoordiger want we kunnen nooit meer geloven wat er uit zijn mond komt.
  gemodereerd

 2. Laat de leraar een advocaat in de arm nemen en een klacht indienen tegen Zamuel. (Of omgekeerd).
  De zaak is te ernstig en een rechter moet zich hierover buigen.
  Het recht moet zegevieren.

  Tegen de petitie ondertekenaars wil ik zeggen, leg niet een nog grotere druk op die man. Straks pleegt hij zelfmoord omdat hij bang is jullie teleur te stellen.
  Wacht rustig het onderzoek af, want jullie weten niet wat hij in zijn privé leven doet.

  Ik snap niet waarom de directie van de school nog steeds niet met een officiële verklaring is gekomen.
  De beschuldiging is veels te ernstig. De naam van de docent wordt bezoedeld. Het moet worden gezuiverd.

  En als Zamuel, leugens heeft verteld dan is hij zijn functie als ambassadeur onwaardig. En moet de school ook sancties tegen hem treffen.
  Hij moet uit de aura van docenten blijven en hen correct aanspreken.
  gemodereerd

 3. Ik heb veel respect voor de Surinaamse leerkrachten die onder zeer moeilijke omstandigheden met veel passie en liefde hun vak doceren. Het is daarom triest dat deze leerling niet stil staat bij de consequenties van zijn handelen. Het ministerie moet een onderzoek instellen en als blijkt dat de leerling heeft gelogen, moet hij afgeschreven worden.
  gemodereerd

 4. Sorry yére, maar misschien zijn jullie niet zo aantrekkelijk als dit jochie, dus nooit niets gemerkt. Misbruikers zijn geen aliens, maar gewone mannen en vrouwen. Extra in suri jullie ‘plantage’ ooms en tantes!

  Ook jongens en mannen ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  Jullie waren er niet bij, hoe kun je zo zeker zijn van je zaak.

  Het vingertje is fout, maar slachtoffers mogen nooit genegeerd worden.
  Er is veel moed voor nodig om dit aan te kaarten. Een petitie is niet het middel, maar wel onderzoek.

  Opmerkelijk is, dat geen enkele Surinamer aandacht schenkt aan het seksschandaal bij de Hakrinbank. Is het omdat het niet op Tik Tok staat?

  Af en toe!
  gemodereerd

 5. Zeker n over t paard getilde paarse spruit. Dit ongedierte is n vloek voor de su samenleving. What goes up must come down. Valt nog te pletter.
  gemodereerd

 6. Ze zijn naar de stad getrokken om de stedelingen hun leven zuur te maken.Geen zeden,geen moraal.
  gemodereerd

 7. Ik heb als ex-leraar naar al de filmpjes, die ik kon vinden over het voorval, op het net gekeken.
  1. De intervieuwer die het gesprek met Matai abrupt afbrak, toen hij een telefoontje van zijn ouders aannam en zei dat hij ze tetug zou bellen, was fout. Matai deed niets verkeerd op dat moment.
  2. Het intervieuw dat langer duurde en dat wel normaal werd afgerond, gaf mij de indruk dat de vlot pratende Matai misschien een punt kon hebben. Ook ik heb in het verleden gezien dat leraren (mannen zowel als vrouwen) leerlingen als sekspartner of seksobject wilden gebruiken. ik ben eens zelf getuige geweest bij de inspectie, waardoor een leraar werd afgeschreven van de school nadat hij zich op een niet correcte manier had ingelaten met een leerling.
  Ik werd na het lange intervieuw met Matai toch wel nieuwsgierig naar het filmpje, waarin te zien moest zijn hoe het allemaal begonnen is;
  3. Wel, ik neem mijn petje af voor de leraar. Zelf zou ik niet zoveel geduld gehad hebben met Matai. Waarom denkt die snotaap eigenlijk wel dat hij het recht heeft om, tijdens het verschil van mening over een rep cijfer, zo oneerbiedig tekeer te kunnen/mogen gaan tegen een leraar of voor mijn part tegen elk ander mens?
  4. Ook heb ik nergens gezien dat de leraar Matai op een seksueel intimiderende manier benaderd heeft (als dat ergens wel te zien is, hou ik me aanbevolen voor de link).
  4. ik heb in mijn tijd ook een paar keer meegemaakt dat studentes mannelijke leerkrachten zo ver probeerden te krijgen hun cijfer te beinvloeden of dat ze leerkrachten van seksuele intimidatie (vaak met een racistisch sausje overgoten) beschuldigden. Ik heb echter nooit gezien dat wanneer een mannelijke student en een mannelijke leerkracht, bijna met elkaar op de vuist gingen, dat zij elkaar van seksuele intimidatie beschuldigden. Hoe komt Matai op het idee dat, tijdens dit specifieke geval, de leraar geprobeerd heeft hem seksueel te intimideren? Als ik Matai was geweest zou ik hooguit gedacht kunnen hebben dat die leraar me misschien wilde slaan, ik zou nooit een seksueel motief achter de lichaamstaal van de leraar gezocht hebben. Persoonlijk heb ik niets tegen homoseksuelen, maar kan het zijn dat het gezegde ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’ opgaat in dit geval en dat Matai daarom een (homo)seksuele handeling ziet in de lichaamstaal van de leerkracht?
  gemodereerd

 8. Hij focussed zich teveel op de kruis en kan beter een aanklacht tegen de kerk beginnen, omdat elke keer als hij een kruis ziet, hij aan de kruis van de leraar moet denken.
  gemodereerd

 9. Matai sprak eerst over zijn 9.4 cijfer.plotseling heeft hij t over sexsueel molest.jongen ga aan je gedrag werken hoor, en minder verwijf doen
  gemodereerd

 10. kijk mensen dit soort knapen die een docent met een filmpje de grond in willen boren , zijn opgevoed door de paarsen , echt die paarsen hebben hun jeugd naar de verdommenis gebracht , maar deze knapen zullen niets bereiken en zullen straks in de goot eindigen
  gemodereerd

 11. “De petitie is opgezet door huidige en ex-studenten van het Mr. Dr. J.C.Miranda lyceum,die zeggen dat de leraar HOOGSTWAARSCHIJNLIJK ten onrechte is beschadigd van molest.”
  Waar ik moeite mee heb is het woord “hoogstwaarschijnlijk “.
  Dat is geen water dicht bewijs.
  Ik kan ook een petitie op starten men “ Bouterse is hoogstwaarschijnlijk een moordenaar “of de NDP heeft hoogstwaarschijnlijk geen 4 miljard laten verdwijnen.
  “Hoogstwaarschijnlijk “is door deze actie op sociale-media, leraar en leerling al veroordeeld en beschadigd.
  gemodereerd

 12. Body language!

  Je ziet die leraar gewoon inkrimpen, omdat hij weet dat hij in het (sm)spel de slaaf is.
  Een machismo had dat joch, suri-style, in elkaar getimmerd.
  Plus heeft dat kind speciale voelsprieten voor dit soort chemie.

  Dat moest ik effe kwijt!
  gemodereerd

 13. Het gedrag van deze Matai Zamuel moet onder de loep worden genomen vanaf zijn geboorte bij de moeder, peuterschool, kleuterschool, bij de buren, lagere scholen, in zijn netwerk, vrienden en vriendinnen, enz.

  Hierdoor kan men een goed ingevulde plaatje van zijn gedrag krijgen en aan de hand daarvan kijken waar er raak vlakken met dit in incident raak vlakken zijn en dan een goede conclusie trekken.

  Aan de hand daarvan het zaakje dan afhandelen.

  De leraar heeft genoeg mensen waar hij vele jaren les aan heeft gegeven die een positief oordeel over hem geven. De leraar staat er nu goed voor.

  Ondanks dat moet ook hij gelet op de beschuldigingen onder de loep worden genomen, om tot een wel overwogen besluit te komen door de school e/o rechtbank.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.