OM: Suri-Change zou miljoenen uit cocaïnehandel hebben witgewassen

26
Nederlandse politie doet invallen bij geldkantoren
Archieffoto

Volgens het het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn er miljoenen euro’s, onder andere verdiend in de cocaïnehandel, door de kassa’s van de geldkantoren van Suri-Change gegaan. Vandaar dat de politie maandag binnenviel bij het hoofdkantoor van Suri-Change, vlakbij het Centraal Station in Rotterdam.

Vijf mannen, onder wie de eigenaar (73) en zijn twee zonen (49 en 45), werden deze week aangehouden. Alleen de eigenaar is inmiddels weer op vrije voeten, de rest blijft twee weken langer in voorarrest meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De oudste van de twee zonen wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij zou de spil zijn in een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Om al die transacties met drugsgeld te verhullen, zou hij ook hebben geknoeid met de administratie en verdachte transacties niet hebben gemeld.

Surigoud B.V. (Surigoud) werd in 1986 als voorloper van Suri-Change B.V. opgericht. Surigoud was opgericht als juweliersbedrijf annex groothandelaar in goud. Zonder haar karakter van juweliersbedrijf nochtans op te geven ging het bedrijf opereren op twee pijlers: het juweliersbedrijf en het geldtransferbedrijf (remittances), beide gevestigd in hetzelfde pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam.

Het bedrijf werd volgens informatie op haar website opgericht door Dr. Chan Baidjnath Misier (Chan Misier), die ook sedert 2005 de President Commissaris van de Surichange Bank in Suriname is. 


26 REACTIES

 1. Gewoon levend verbranden deze saka sakas en die andere saka van het laagste soort met hun slagerij en reisbureau uit Amsterdam en hoofddoekjes Basnoe mag ook op de grote brandstapel.
  gemodereerd

 2. Onze hardwerkende mensen
  Coke veesten.
  Diaspora van chan. We komen op de zwarte lijst voor, drugs handel en doorvoer, witwassen en mensensmokkel. Over wanbetaler praat ik niet
  gemodereerd

 3. Gelukkig hebben de rijke VHP achterban in Nederland het niet voor het zeggen in Nederland zoals in Suriname.
  In Suriname bepalen deze personen alles wat met witwassen te maken heeft. Nagenoeg alle cambio’s zijn in handen van de VHP achterban.
  Nagenoeg alle 2e handse autohandel s in handen van deze personen.
  En komen jullie niet met “zij werken hard”, ja zij bepalen de valutakoers in Suriname
  gemodereerd

 4. En dat gespuis is pres com v n bank? Dan ben j echt gezakt wat j moraal betreft. Een gasbom dief vertrouw ik eerder.
  gemodereerd

 5. @Baka Bana
  Een harde maar zeer terechte conclusie al die stiekemerds die in de ochtend voor hun godin Laksmi geknield staan te smeken om rijkdom. Zij moeten zich diep schamen en goed dat justitie ze keihard aanpakt. Ik ken er ook 1 wiens vader in Domburg melkboer was. Zoonlief is in Holland een hele grote speler op de drugsmarkt.
  gemodereerd

 6. Ik heb al zeker meer dan 10 jaar terug vernomen van mensen binnen de banksector dat de Surichangebank geen zuivere koffie is.
  Alle gebeurtenissen hieromheen verbazen me daarom niet.

  De witwassers en kartels kunnen nog meer acties verwachten. Het gaat namelijk niet alleen om Suriname en Nederland, het is veel INTERNATIONALER…
  gemodereerd

 7. Ze hebben chan gesponserd dus mogen doen en laten. Op tv is 1 van de gasten gekomen om chan geld te geven. Ook van saya krijgt hij geld. Coke beesten
  gemodereerd

 8. Gelukkig heten de bedrijven Siri-change en Surigoud en niet Suriname-change en Surinamegoud. We kunnen het op dit moment helemaal niet hebben dat het goudeerlijke land Suriname een slechte naam krijgt als witwasser van cocaine-geld.
  gemodereerd

 9. niks gaat boven de Waarheid27 april 2014 Bij 23:12

  Farawè
  Nederland schrijft het dus het zal waar zijn. Pas op voor de ex kolonie. Die kunnen de vooruitgang, nieuwe nieuwe weg en economische successen van Suriname niet verdragen.

  Als president Bouterse Niks Boven de waarheid tot de commadant van de antiterreur eenheid zou maken zal ik de heroïne en cocaïne van de hardwerkende hindoestaanse zaken mannen uitroeien. Niks boven de waarheid zou op alle ZeeVracht en lucht vracht van groenten en andere export 100% controle uitvoeren. Alle pompoenen, kokosnoten, oker, antroewa, en soporopo gaan door de .SCAN. ik beloof jullie plechtig nadat ik de nieuwe maatregelingen heb uitgevoerd en het zal werken zullen jullie zien dat de toko’s en vrachtbedrijfjes in Nederland zal je op je vingers tellen. De hindoestaanse export bedrijfjes in suriname zullen voor 97% krimpen dat betekent dat die hardwerkende hindoestaanse zakenmannen een nieuwe beroep zullen moeten leren. Wat je ook zult zien dat de wit was bank de HAKRIMbank vette verlies zal draaien en faillissement zal moeten aanvragen. Ik garandeer jullie mocht Niks Boven de waarheid een leiding gevende positie verdienen in Suriname zal ik al die bolletjes slikkers die gepakt worden hardtime werkstraf moeten uit voeren de jungle kappen samen met onze behaarde vriendjes de hardwerkende hindoestaanse zakenmannen. Wat wij nodig hebben naast Bouterse is een sherif die zijn mannetjes aan kan voorral die brutale Nederlandse autochtoonse kakkerlakken die denken dat ze de baas in Suriname zijn en hier op waterkant de boel lopen te stoken.

  Zo te zien had “de waarheid” gelijk!
  Te lezen in topic “Dino Bouterse”
  Als de mensen die zich een Surinamer noemen met verstand, de meeste comments terug lezen en naar anno nu kijken.
  Zie ik dat velen van jullie misleid en gemanipuleerd zijn al die jaren… dit was 2014 en zie nu 2023…
  gemodereerd

 10. @Lesley .. waar blijf je met de lijst {namen van de Oranje Witwas Movement Abanies}.
  Ben je soms ondergedoken ?? Ben je bezig nu al een brug te bekijken waar onder je zult leven/slapen????

  @Lesley … niet vergeten … we zien die lijst graag gepubliceerd !!!!!!
  gemodereerd

 11. hkf , dus geen vhp wat die lul debby beweert , maar toch de ndp he , 10 jaar geleden was chan geen president debby man , toen was jou afgod ddb de president( dictator)
  gemodereerd

 12. “Dit soort “, staat er bekend om!
  Overal waar er geld is, zijn ze te vinden. De witte boord criminelen van Suriname, die decades de schijn van harde werkers hebben opgehouden. De goede niet te na gesproken.
  Maar:
  Drugs: invoer, doorvoer, witwassen.
  Smokkelen: goederen gekocht met deviezen van de overheid. Naar Guyana en Frans Guyana.
  Grond speculaties: opkopen van grond onder verdachte omstandigheden. Lees, valsheid in geschriften, oplichting.
  Enz enz.
  Dit is jaren gaande geweest. En nu hebben ze hun vleugels uitgeslagen. Overal ter wereld worden ze opgepakt. We praten idd over miljoenen.
  Stelletje huichelaars!

  Ik praat hiermee het gedrag van de mensen die op mij lijken niet goed. Blijven jullie af van de spullen die niet van jullie zijn. En we broko ding sma oso kba, en dan nog mishandelen.
  Jullie gaan de rekening gepresenteerd krijgen.

  Net als deze mensen. Crime is Crime.
  gemodereerd

 13. Cornel hierboven heeft het over ‘dit soort’ kennelijk doelend op hindoestanen. Maar vraag m welk soort Piet Wortel, de doodgeschoten August Adjoeba, Henk Romy de veroordeelde drugsdealers Brunswijk en Bouterse, Boerenveen en de voortvluchtige Bordo zijn dan? Of de voor drugshandel veroordeelde politie-inspecteur Dennis Esajas en oud-commissaris Ruben Peiter? Misschien kan hij een antwoord geven hierop. Denk het zelf niet want de haat voor de koelies zit diep en dan zie je zaken niet helder. Haatzaaiende figuren als Cornel vallen daarom dagelijks door de mand.
  gemodereerd

 14. De Yokohama’s, De Kuldipsinghs, zogenaamde succesvolle ondernemers maar iedereen en hun grootmoeder weet hoe ze aan hun geld kwamen. Dit soort smerige kakkerlakken zijn onderdeel van dezelfde kliek die nu zijn opgepakt.. Chan weet er alles van en zolang er gestort wordt is er geen probleem voor El San Tokhi…
  gemodereerd

 15. Dat ding is geen wedstrijd wie meer of minder aan drugs doet. Voor de buitenwereld zijn het allemaal suri’s. Ook de chino’s doen aan drugs. Je suri-paspoort laat overal alle alarmbellen rinkelen.

  De Zeeuwse verdeel & heers-tactiek is door jullie veroordeelde leider flink toegepast. Terwijl hij zich elk weekend tegoed deed aan doksa en whisky bij één van zijn hindustaanse geldschieters, en tegelijkertijd lekker de domme achterban ophitsen.

  Zonder hun bestond ndp niet, welk deel begrijpen jullie nog steeds niet?
  Zelfs ocer is ve hindustaan. Die van nickerie zijn zelfs failliet, zoveel geld hebben ze gepompt in paars.

  Die redi moesoe hindustanen zouden zich nu achter de oren moeten krabben.
  Hoe voelt het om continu racistisch bejegend te worden. Je hoort er echt niet bij hoor.
  Zelfde gedrag v die Hollanders die buitenlanders verrot schelden en vervolgens doodleuk verkondigen: maar jij niet hoor, jij bent één v ons. Net echt hé oma roemerzz.

  Misschien moeten de suri-boeren een week de boel platgooien uit protest tegen racisme.
  De chino’s mogen ook meedoen.

  Daar zou je voor moeten vechten: Stop racisme je hebt elkaar nodig.

  Walgelijk en achterlijk gedoe.
  gemodereerd

 16. Zolang mensen die troep blijven gebruiken hebben een probleem. Het maak mij geen reet uit wie die troep verkopen. Als die dwazen op mijn geld zat te wachten waren ze allemaal straatarm. Hebberigheid is mensen eigen.. De kleur, land enz maakt niks uit.
  gemodereerd

 17. @iemsabi
  Iem sabi dat ik, “jullie soort dit en jullie soort dat”, niet heb uitgevonden. Degenen die dat te pas en te onpas op Waterkant gebruiken, weten het. Koekje van eigen deeg, noem ik het. De pot verwijt de ketel.
  Vraag me af of je ze ook van haatzaaien beschuldigd.
  Mi ede met jou, hoor.
  gemodereerd

 18. Inafsabi en Esmerald> Doet me deugd om te zien dat de intellectuele Surinamer niet generaliseert, noch discrimineert want,
  de tijd laat ons zien dat zonder eenheid en wederzijds vertrouwen er nooit ontwikkeling en vooruitgang zal komen.
  Etnische politiekvoering, rascistisch denken en de rassentegenstellingen waren destijds in 1975 punten die bij de onderhandelingen over de onafhankelijkheid aan de orde zijn geweest. Jan Pronk heeft daarover in z´n boek van wingewest tot natiestaat uitvoering over geschreven. Deze kwestie i.c.m. een laag opgeleide bevolking rust als een vloek op het land en maakt dat elke ontwikkeling hoe klein die ook mag zijn, jaren zal duren.
  i rest my case..
  gemodereerd

 19. Inafsabi, waarom denk je dat Cornel het over jouw soort heeft terwijl hij geen soortnaam.genoemd heeft, heb je de uitdrukking ‘Wie de schoen past trekt hem aan’ nooit gehoord? Cornel heeft bovendien ook kritiek op de soort criminelen die op hem lijken (wie dat ook mogen zijn). Cornel heeft bliksemsgoed door dat er onder alle bevolkingsgroepen schurken voorkomen. En hij eindigde toch met de opmerking Crime is Crime? Het maakt volgens mij ook niet uit welke ‘soort’ van ons een misdaad begaat, want uiteindelijk krijgt het land Suriname een slechte naam en dat is nadelig voor alle Surinamers.
  gemodereerd

 20. Esmerald 31 maart 2023 Bij 10:35
  ==========================

  Esmerald, de spijker op z’n kop….?
  gemodereerd

 21. @WAT boelertje

  Ga eens het boek lezen: “Lachmon en Hindostaanse godfathers in Suriname” Kantraki’s, van kasplantjes tot invloedrijke politici. 612 blz. Paperback €49,50

  —–Verrassend is dat één van de bepalende factoren daarbij de handel in ganja en opium was, waarmee kantraki’s behendig van het schemergebied tussen legale en illegale handel profiteerden.
  Makdoembaks reconstrueert aan de hand van nieuw, veelal anekdotisch materiaal de levens van enkele kantraki’s en hun familie. Speciale aandacht krijgt advocaat Jagernath Lachmon, een politicus die groot werd op de schouders van de godfathers die hem voorgingen. Een man die soms laveerde tussen publieke functie en criminele contacten. —-

  Deze gasten zitten al generaties in die handel. Laat je beter informeren.
  gemodereerd

 22. Vreselijke kwade hatelijke reacties , maar de politie praat over miljoenen dit is erger dan de marokaan die in dubai zat of ziet politie spoken. Miljoenen verdiend aan drugs en dan in een achterstandswijk bedrijf hebben in nl ziet de politie spoken en elfen. Bepaalde figuren zijn allergische voor andermans rijkdom. Dan krijg je dit.
  gemodereerd

 23. Geen enkele bank is zuiver op de graat. Hoeveel boetes in miljarden hebben grote banken als ABN-AMRO, ING, Rabobank al niet gehad wegens het breken van wetten?
  SuriExchange is slechts een kleine speler, maar omdat ze waarschijnlijk niet willen overgaan op digitaal geld zoals Brussel dat wil – cash moet binnen 3 jaar worden afgeschaft – wordt er nu een heksenjacht gemaakt op de kleinere banken. Hetzelfde zoals in de VS met de kleinere SVB.
  En dan is de beste smoes natuurlijk witwassen. Precies zoals de fiscus in Nederland duizenden mensen slachtoffer heeft gemaakt in de toeslagen affaire: ze zouden nl aan het witwassen zijn!!!
  De meest favoriete taktiek van de NL overheid is nl mensen die ze willen pakken of als ze een bepaalde politieke besluit willen doordrukken, met beschuldigen van witwassen te komen.
  Tegenwoordig worden in Nederland mensen die regelmatig grote bedragen pinnen, door de banken lastig gevallen voor witwaspraktijken. In opdracht van de NL overheid. Die overigens al jouw transacties vanaf 100 Euro gaat monitoren. Reden: misschien ben je een witwasser.
  In dit licht moet je ook de beschuldiging van deze 3 mensen ook bezien.
  De grootste drugssmokkelaars en echte witwassers zijn nl de hele grote blanke jongens in de financiële wereld.
  gemodereerd

 24. In alle groepen zitten er enkele rotte appels en ik zou daarom niet gaan generaliseren. In Suriname hebben wij elkaar hard nodig en heb de indruk dat het racisme vooral erg hardnekkig is onder Surinamers in Nederland.
  gemodereerd

 25. Henkes zegt: “Inafsabi, waarom denk je dat Cornel het over jouw soort heeft” – ‘Jouw soort’?Wat een domme koe ben je zeg Henkes. Ow nee sorry, nu beledig ik de koe. Nergens heb ik gezegd wat voor ‘soort’ ik ben dus je maakt een aanname dat hij het over mijn soort heeft. Woeeeeiii. Te je pley ekte sabi mang maar wan lo ka je leg uit. Slaap lekker hoor gekke henkes.
  gemodereerd

 26. Je moet toch heel dom zijn om in achterstandswijken aks de Dordtselaan en Kruiskade in je peperdure Jeep en in je Mercedes AMG en ja zelfs in een Ferrari rondjes te rijden. Natuurlijk moet de pokoe heel hard aan staan want aandacht moet je op vele manieren trekken. Toch stelletje boelers? Ik ben blij dat justitie jullie grote zakenmannen keihard aanpakt. Hoeveel levens hebben jullie niet verpest? Mensen die kapot gaan aan dat spul.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.