Van der San: “Nu al duidelijk dat eerste zetels uit Nickerie, Wanica en Saramacca naar VHP gaan”

14
Eugene van der San verliest rechtszaak tegen Openbare Werken
Eugene van der San (archieffoto).

Eugène van der San, gewezen directeur van het Kabinet van de President, kan zich terugvinden in het eindrapport over een aangepaste Kiesregeling van de studiegroep onder leiding van Hans Lim A Po.

Hij stelt wel dat de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van president Chandrikapersad Santokhi op basis van de twee voorstellen de eerste zetels uit Nickerie, Wanica en Saramacca zal krijgen. “Je kunt nu al op je vingers tellen dat de zetels uit Nickerie, Wanica en Saramacca naar de VHP zullen gaan. Dat is eenmaal het systeem en er is niets daarmee mis. Wat mij betreft vindt ik het eindrapport knap werk”, stelde Van der San in een radio-interview.

Eén voorstel van de studiegroep is dat alle tien districten één zetel toegewezen krijgen, waarna via de landelijke evenredigheid de 41 overige zetels worden verdeeld op basis van de behaalde stemmen. Het tweede voorstel is dat elk district twee toegewezen krijgt en de 31 andere via landelijke evenredigheid op basis van de stembusgang.

De oud-kabinetsdirecteur, die stelt het rapport slechts te hebben doorgenomen en niet bestudeerd, zegt dat dit voorstel ook letterlijk staat op bladzijde 62 van het rapport Evaluatie van het Surinaams Kiesstelsel van maart 2018. In dat rapport was dit een voorstel van de VHP.

Van der San stelt wel dat indien er gekozen wordt voor het tweede voorstel, waarbij elk district twee zetels eerst toegewezen krijgt, er dan een probleem ontstaat met Coronie, het kleinste district van Suriname. “Dan kom je in gedrang met Coronie. Want dat was het probleem van het districtenstelsel. Want nu gaan we toch met de 10 kiesdistricten werken”, stelt hij.

President Santokhi heeft ondertussen al aangegeven dat binnen twee maanden de regering en het parlement zullen werken aan een ontwerpwet. De aanpassing van de Kiesregeling, waarvoor er twee derde meerderheid nodig is in De Nationale Assemblee, moet uiterlijk dit jaar een feit zijn.

Van der San vindt het voorstel van twee maanden prima. “Want daarna pas is De Nationale Assemblee in charge. Alleen gaat hij maar anderhalf jaar over hebben om alle nieuwe regelingen in de Kiesregeling uit te gaan werken om de verkiezing te gaan houden. Wat ik hier lees, verwacht ik ook geen grote tegenstand van de politieke partijen in de DNA. Als je kiezers hebt, ga je zetels halen. Als je geen kiezers hebt, dan niet”, aldus Van der San.


14 REACTIES

 1. Het werd tijd dat de kiesstelsel democratischer werd. Op dit moment is het een racistische kiesstelsel waarbij sommige groepen bevoordeeld worden en sommige groepen ernstig benadeeld.

  De huidige kiestelsel druist in tegen de rechten van de mens. Wanneer ga je dit horen van de mensenrechtenorganisaties in Su. Nooit want die komen alleen op als rovers mishandeld worden.
  gemodereerd

 2. Als je het nog niet wist, dan moet het je nu wel duidelijk zijn dat Van der San super intelligent is. Het valt wel een beetje tegen dat deze Surinaame Trump nog niet heeft kunnen bedenken dat de eerste zetels in Marowijne voor de ABOP zullen zijn. Verder zegt onze Stable Genius: “Als je kiezers hebt, ga je zetels halen. Als je geen kiezers hebt, dan niet”, In één woord gezegd, deze man is BRILLIANT.
  gemodereerd

 3. Paramaibo is het enige (kies)district met (heel veel) meer dan 85.000 kiesgerechtigden. Wanica als tweede (kies)district, heeft nog nieteens 85.000 kiesgerechtigden.
  Voor verkiezing van volksvertegenwoordigers op dNA- niveau kunnen, naast (kies)district Paramaribo, nog maximaal vier regio’s worden ingesteld als kiesdistrict. Daarbij is leidend dat zo een regio (kiesdistrict) tenminste 65.000 kiesgerechtigden heeft.
  Regio’s mogen als kiesdistrict ook wel districtgrenzen overlappen voor verkiezing op dNA-niveau.
  Afstappen van district = kiesdistrict is hierbij zeer wenselijk en (mogelijk) noodzakelijk.
  Bij voorbaat toewijzen van één (of meerdere) zetel(s) aan districten, is een verkapte vorm van handhaven van de strijdig verklaarde artikelen van de “vorige” kiesregeling.
  De districtgrenzen en kiesgerechtigden per district blijven gehandhaafd, wat meteen goed is voor het kiezen van ressortraden en (getrapte verkiezing) van districtsraden.
  Daardoor wordt de politiek-bestuurlijke invloed vanuit de districten vergroot en ook verheven. De politieke kracht en -macht van(uit) het district krijgt gelijk gestalte.
  De inhoudelijke bedoeling van wijzigen/aanpassen van de kiesregeling, vereist het doel dat de te kiezen en gekozen volksvertegenwoordiger TERHAND NEEMT; BEGELEIDEN EN BIJDRAGEN VAN HET TOT ONTWIKKELING BRENGEN VAN HET DISTRICT EN ZO SURINAME en niet louter gekozen worden tot volksvertegenwoordiger.
  gemodereerd

 4. Het maakt niet uit voor welke variant er gekozen wordt, maar de boeven van de ABOP en PL moeten nooit meer in een regering. De VHP mag ook nooit meer 20 zetels krijgen. De kleinere nieuwe partijen moeten zich gaan bundelen en flink wat campagne voeren, dan maken ze wel een kans. Het volk moet nooit meer voor leiders kiezen die liegen en bedriegen, grond roven, family and friends accomoderen, snoepreisjes maken, in colonnes rijden en in helicopters vliegen. Nooit meer Brunswijk en Somo.
  gemodereerd

 5. We moeten vooral niet terug naar het systeem van de koloniale staten waar de gouverneur een aantal zetels aanwees en de rest werd gekozen.En zo een stelsel moet niet te moeilijk zijn gezien we te maken hebben met lager dan vierde klas laaggeschoolden.
  Als ik Lim A po hoor,moet ik steeds aan denken dat deze man het is die voor USD 25 miljoen onze zee gebied verloren heeft en waar de Guyanezen nu olie uit pompen.Is rommel en frommel advocaat.
  gemodereerd

 6. Is dat het meneer v/d San jammer hoor,Het verslag had kunnen bevorderen dat er twee hoofdstromingen konden ontstaan,Centrum links,dus sociaal democraten zeg maar NDP met NPS en alle partijen die zich in het programma kunnen terug vinden, en dan Centrum rechst Democratisch Kapitalistisch VHP met ABOP vanwege de ontwikkeling uit natuurlijke hulpbronnen met alle partijen die zich terug kunnen vinden in het programma,dus blauwe en rode distrikten en gemengde(swng) stemmers.Als we alle traumas achter ons laten en het eindverslag niet weer overlaten aan de gedachte van mensen in de 70 hoeven we niet weer 25 jaren lang te wachten om weer aan te passen.
  gemodereerd

 7. Het huidige kiesstelsel is racistisch, hoe kan het als je in het oerwoud woont, je stem dubbel waard is??? Marrons zijn in alle partijen vertegenwoordigd, waarom hebben ze uitzondering positie???? Met marrons kun je niet van Suriname een 2e Dubai maken wel een 2e Haiti !!!!
  gemodereerd

 8. Elk districtenstelsel is strijdig met de uitspraak van het CH!
  Het is ook niet nodig want er zijn andere wegen, mn decentralisatie, om aan de belangen van de districten gehoor te geven@
  Ook is het een gemiste kans om de DNA kleiner te maken. Dat is nu een geldverslindend waterhoofd. Letterlijk en figuurlijk.
  gemodereerd

 9. eigen+mening , jij bedoelt toch ook nooit meer bouterse , want die accomoderen ook zijn familie en vriends , en hij misbruikte de slm he , ging torenhoge leningen aan met wel 10% rente , en die van der san was deelgenoot he , de ndp heeft hem zeker uit de partij gegooid , dit soort gasten zijn gewoon losers
  gemodereerd

 10. Suri is een coalitieland, kleine partijen maken nauwelijks kans. Hooguit één zetel, plus moeten ze meestal afstappen v hun speerpunten om samen te kunnen werken.

  Uiteraard is alles mogelijk, dus 1 kleine kan plots uitschieten. Maar… dan begint het spel.
  Zelfs in Nederland met een miljoenen bevolking moet die boerin hulp vragen aan de coalitie. Met wie gaan die kleintjes in suri samenwerken? Optie ndp, vhp, abop.
  gemodereerd

 11. Z.E. president Chandrikaperkash Santohki is
  op dit moment de beste persoon ve de huidige politieke partijen in Suriname die de republiek Suriname en de Surinamers uit het diepe dal waarin we zijn uit te halen, (inter)nationaal.

  Hij heeft kennis, ervaring, persoonlijkheid, bekwaam, ( inter)nationaal, kan besturen en leiding geven, crisesmanager, kan met diverse culturen omgaan, stelt prioriteiten, kort, midden en lange termijn, goed gedrag, normen, waarden, respect, eerbied, weet, hoe hoort het eigenlijk?, zich houdt aan de grondwet en verdragen, weet wat rechten en plichten zijn, enz
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.