dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameOok Wijdenbosch wil snelle behandeling aanpassing Kiesregeling

Ook Wijdenbosch wil snelle behandeling aanpassing Kiesregeling

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse ex-president Jules Wijdenbosch vindt dat de kwestie met betrekking tot de aanpassing van de Kiesregeling zo snel als mogelijk op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) moet worden geplaatst.

“Het moet zo snel mogelijk. Wat is het probleem? Het is toch niet zo moeilijk? We hebben allemaal deskundigen in onze organisaties. Als wij die deskundigen willen raadplegen, dan kan het snel gebeuren. Als wij dat niet willen, dan gaat het vertraagd gebeuren ja”, benadrukte politicoloog Wijdenbosch in een radio-interview.

Hij stelt het totaal eens te zijn met groepen die steeds bij de regering en het parlement blijven aankloppen om deze kwestie. Ook de groep activisten die aanstaande vrijdag een ‘Alles Plat’ protestdemonstratie organiseert, heeft dit als een eis gesteld.

Ondertussen heeft de studiegroep onder leiding van Hans Lim A Po in het eindrapport, dat afgelopen dinsdag aan de president is overhandigd, twee voorstellen gedaan. Één voorstel is dat alle tien districten één zetel toegewezen krijgen, waarna via de landelijke evenredigheid de 41 overige zetels worden verdeeld op basis van de behaalde stemmen.

Het tweede voorstel is dat elk district twee toegewezen krijgt en de 31 andere via landelijke evenredigheid op basis van de stembusgang. President Santokhi streeft ernaar om uiterlijk dit jaar een aangepaste Kiesregeling goedgekeurd te krijgen in het parlement. Daarvoor zal er tweederde meerderheid nodig zijn.

Woensdag hebben de voorzitter en ondervoorzitter van De Nationale Assemblée, activisten Marge Getrouw en Marcel Oostburg ontvangen. Activisten hadden een ultimatum gesteld, dat het parlement ‘de wijziging van het kiesstelsel’ binnen één week moet behandelen. Dit is echter haast onmogelijk:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Sopie jules denkt dat we vergeten zijn, dat hij deze mislukte kiesstelsel in 1987 heeft ingevoerd en de toenmalige frontleiders, arron, lachmon en soemita ons voor de gek hebben gehouden. Ze gaven aan, dat de nieuwe grondwet en kiesstelsel niet goed waren. Maar dat er JA gestemd moest worden op 31 mei 1987. Anders kunnen de verkiezingen op 25 november 1987 niet doorgaan. Bij 2/3 meerderheid zou men alles veranderen.
    Het surinaams volk stemde massaal VOOR en toen de verkiezingen overweldigend werden gewonnen met 40 zetels tegen 3 van de paarse criminele corrupte boevenbende, toen olv sopi jules, hielden de frontleiders zich NIET aan hun beloftes om ALLES te veranderen. Ook vanwege de bedreigingen van opa D op leonsberg….de zg leonsberg- accoorden.
    Vandaar dat we nog steeds opgezadeld zijn met dit kiesstelsel, een gedrocht uit de koker van sopi jules.


    gemodereerd
  2. Wijdenbosch jij zou het beter moeten weten.
    In jouw tijd hebben jullie ook allemaal geroofd.
    De wijdenbosch brug is naar jouw vernoemd, alleen maar om dat je zo veel geld daar op verduisterd.
    Daar om heet deze brug voor mensen in nood maar een oplossing.
    Ik adviseer je ga zelfs een keer daar op het hoogte punt kijken.


    gemodereerd
  3. De zaal zat vol witte boorden. Prominent op rang1, da1891 en de veroordeelde ex-vp, ‘gezusterlijk’ naast elkaar.
    Verder ex-ministers die tot hun laatste rit naar Linas Rust betaald worden met jullie belastinggeld. Opmerkelijk, geen activisten, die zijn uitsluitend bedoeld om chaos te creëren iov de witte boorden.

    Het begon met het kiesstelsel, enkele luttele seconden, vervolgens werd de rest vd avond besteedt aan olie-en gas.
    Met glinsterende ogen zat het publiek voorover geleund te luisteren naar het pleidooi ve andere ex, die al likkebaardend een pleidooi hield over het toekomstig eldorado aan de Atlantische oceaan.

    Slim zijn is besmettelijk, ik hoop v harte dat deze olievlek zich verspreid over het volk.


    gemodereerd
  4. Raar mannetje.

    Toen de criminele politieke bende van de ndp van ddb en hem en andere poep-ndp- ers aan de touwtjes trokken was het goed.

    Nu ze uit het machtscentrum zijn berdreven door het volk moet het kiesstelsel zo snel
    mogelijk worden veranderd.

    Deze awari domries kan je van afstand uit hun bek ruiken ze die open trekken.

    Echte koni koni die hun tanden pieren als ze naar Casabagron gaan. Het zal mij niet verwonderen als ze weer na 25 Mei 2025 als ze in het machtcenrtum komen van Suriname ook hun billen gaan pieren voor het Surinaamse volk die om haar belangen schreeuwen omdat ze dan ook weer met hun eigen belangen zoals in het verleden weer bezig gaan zijn.

    Een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.


    gemodereerd
  5. Er zullen wel twijfels zijn om het snel af te handelen. Brunsie was en is sowieso geen voorstander van verandering. Dit zijn de problemen van het land. De mensen die de dienst uitmaken, houden de ontwikkeling van het land tegen. Het is ondertussen wel tijd om deze kwestie te gaan behandelen. Vooral gezien het feit, dat het Volk niet kan wachten om af te rekenen met deze regering. Suriname presteert VER beneden peil en het koppel Santhoki/Brunswijk heeft meerdere keren aangegeven voor 5 jr het mandaat van het Volk te hebben gekregen. Ze gaan door… nog 2 jr….maar liefst langer. Zo lang mogelijk..


    gemodereerd
  6. Van alle stadsriolen verschijnen de paarse rioolratten nu er wat gaande is in het land.


    gemodereerd
  7. Wat een afgang voor de president. Hij had in zijn huidige regeer periode de zaak evenredigheidsstelsel, prioriteit no 1 moeten maken om de democratische staat recht te doen. Maar nee, net als wijlen papa Lacho zit hij op z’n droge drollen.
    En kijk wie vecht daar voor, onze gekleurde waardige landgenoot.
    Hindoestanen zitten domweg op hun luierpoep……………………….


    gemodereerd
  8. wat lult die loze brug , hij heeft ook niets betekend voor ons land , ook alleen maar graaien
    hij was toch vorig jaar ziek en wilde naar Nederland want hier stelde de zorg toch niets voor rijke paarse lieden, en loze brug alles werd betaald he , niet uit eigen zak he , een gewone burger hier krijgt niet de kans om geholpen te worden in Nederland , jij hebt niet overlegd met jou vriend bouta he , want die zou zeggen ga niet naar Nederland maar naar cuba


    gemodereerd
  9. En dat van de man met een geheime privé bankrekening en een verjaardag feestje van USD 150 duizend allemaal gesponsord door de Surinaamse belastingbetaler.
    Hij heeft zelf de basis van die kieswet gelegd in 1987.

    Het Surinaamse volk kent haar geschiedenis niet. Waar zijn die toetsenboord helden gebleven met hun reacties…..


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES