Regering treft interventiemaatregel tegen braindrain in ziekenhuiszorg

7
Ziekenhuis Suriname
Archieffoto: Ziekenhuis in Suriname

Reeds enige tijd maken de overheidsziekenhuizen in Suriname melding van het vertrek van met name gespecialiseerde zorgmedewerkers naar het buitenland, de zogenaamde braindrain. Deze trek naar het buitenland heeft ondertussen dusdanige vormen aangenomen dat hooggespecialiseerde functies verloren dreigen te raken voor het land en/of bepaalde gebieden.

Het gaat in deze om zorgmedewerkers van bijvoorbeeld de Intensive Care Units, de operatiekamers, de afdelingen Spoedeisende Hulp, de Neonatale Intensive Care Unit, het Radiotherapeutisch Centrum en het Medisch Microbiologisch Laboratorium.

De Surinaamse regering heeft goede nota genomen van de noodkreet van de drie overheidsziekenhuizen: het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (verantwoordelijk voor 60% van de ziekenhuiszorg en 95% van de topklinische, complexe en acute zorg in het land), het ‘s Lands Hospitaal (het belangrijkste moeder- en kindziekenhuis) en het Mungra Medisch Centrum (het enige ziekenhuis in het westen van het land).

In de regeringsvergadering is besloten om aan medewerkers die essentieel zijn voor het in stand houden van zorgfuncties een overbruggings- en een wervings- en behoudstoelage toe te kennen. Verder is een beroep gedaan op de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) om de zorgmedewerkers in Suriname efficiënter in te zetten, al dan niet door intensievere samenwerkingsverbanden tussen de ziekenhuizen.

De regering hoopt dat zij met deze tegemoetkoming zorgmedewerkers kan motiveren om het land niet te verlaten en hun krachten te blijven geven aan de gezondheidszorg in Suriname. Intussen blijft de regering zich inspannen om op een gestructureerde wijze de waardering van zorgpersoneel te verbeteren.


7 REACTIES

 1. GAAT NIET HELPEN PRESIDENT.

  DEZE LUIE BIGI BILLE ZUSTERS WILLEN EURO,S ZIEN IN HOLLAND.

  PLUS DE NEDERLANDSE OVERHEID NEEMT ZE DIRECT IN DIENST ZONDER VERBLIJFSVERGUNNING. VOORBEELDEN ZAT. ER IS EEN ZORGPERSONEELSSCHAARSTE IN BAKRA KONDRE.
  DUS ZE ZIJN ERG GEWILD. PLUS ZE KRIJGEN MINIMAAL 2500 BRUTO PER MAAND IN EURO,S. ZONDER PLOEGEN TOESLAG. DUS SURINAME STROOMT LEEG.

  WAT MOET GEBEUREN IS DAT GEEN ENKEL LAND ZORGPERSONEEL UIT SURINAME IN DIENST MAG NEMEN OM ONZE EIGEN ZORG TE BESCHERMEN.

  DE NEDERLANDSE AMBASSADE IN SURINAME VERBIEDEN OM VISUM TE VERSTREKKEN AAN ZORGPERSONEEL. ZE KOMEN NIET TERUG. OF ERVOOR WAKEN DAT ZULKE GASTEN OP HET VLIEGTUIG WORDEN TERUGGEZET. MAAR DAT GAAT NIET GEBEUREN.
  IS EEN LULVERHAAL MAAR WAT MOET JE DOEN. HEEL ERG VERVELEND VOOR SURINAME.

  NOGMAALS SCHAAMTELOZE GROTE BIGI BILLE ZUSTERS = KAMPIOEN ONBESCHOFTHEID= NORMEN EN WAARDEN ZOEK=ROEPING ZOEK. GELD IS HUN ROEPING. GEEN MENSEN REDDEN.
  gemodereerd

 2. Had maar in het contract gezet dat als het een nieuwe werkgever in het buitenland betreft binnen 2 jaar na ontslag, degene zelf 10.000 euro boete moet betalen. Dat moeten ze dan maar regelen met hun buitenlandse werkgever.
  gemodereerd

 3. DAN HEEFT CHAN ZE PAS PERCELEN GEGEVEN.

  WEL ALLES AFPAKKEN.

  WIE IS GEK.

  NOGMAALS SHAKEL DE NEDERLANDSE AMBASSADE IN OM EXTRA OP TE LETTEN BIJ VISUM VERSTREKKING AAN DEZE ZUSTERS.

  LAAT ALLE ZIEKENHUIZEN MET EEN LIJST KOMEN VAN BIGGIE BILLE ZUSTERS DIE WEG ZIJN. DEZE WERKEN ZONDER VERBLIJFSVERGUNNING IN HET BUITENLAND. NEDERLAND!!!
  MASSAAL OP HET VLIEGTUIG SMIJTEN EN TERUGSTUREN.
  gemodereerd

 4. Angela Merkel werd zo geprezen toen ze de grenzen open zette voor buitenlanders.
  Was zo nou zo lief ineens. Onzin. Duitse instituten zagen dat de beroepsbevolking onvoldoende groeide. Ook Nederland heeft te maken met dit probleem.
  Het vervelende is echter dat ze wel inwoners uit andere landen, maar alleen die waar een gebrek aan is en hoogopgeleiden. Hiermee help je de arme landen niet. Integendeel, je maakt ze zwakker. Ook Suriname ondervindt de gevolgen van het beleid van het rijke westen.
  Politici worden betaald om oplossingen te bedenken, maar falen. Zij worden pas wakker als het te laat is.
  Mijn gedachtes gaan ineens naar de problemen bij de Wijdenbosch brug (en het grote aantal verkeersongelukken). Structurele oplossingen mis ik (al een jaar of tien.
  Ooit had ik een oplossing bedacht, die de minister van Verkeer samen met de minister van EZ zou kunnen invoeren, na een drietal maanden proef te hebben gedraaid.
  Uiteindelijk heb ik deze oplossing hier niet gepost; ga het zelf bedenken en ga werken voor je geld!
  gemodereerd

 5. Wel een beetje laat.
  Mosterd na de maaltijd.
  Had eerder ingegrepen dan had het niet zo ver gekomen.
  De rijken kunnen makkelijk naar het buitenland daarom werd het arme volk aan hun lot overgelaten.
  De sterfgevallen in het land spreken boekdelen.
  Deze verantwoordelijke minister moet naar huis
  gemodereerd

 6. De overheid kan wel degelijk afspraken maken met Nederland en overzeese gebieden. Stopzetting sollicitatie uit suri.
  Plus in suri een contract voor afgestudeerden, minimaal 5 jr werken. Studie terugbetalen.

  Laat ze gaan, ze komen er wel achter. Nederland is zwaar aan het bezuinigen. Tjek die overheidsreclame; oudjes in eigen huis, verzorging door robotjes en op afstand.
  Das de toekomst.
  gemodereerd

 7. Deze regering is teveel met family and friends bezig en heeft weinig aandacht voor andere zaken. Pas als het escaleert, dan gaan ze naar oplossingen zoeken. Het grootste deel van ministers in Suriname zijn incompetent, vooral de ABOP en PL ministers. Deze beide regeringspartijen zijn met andere populistische zaken bezig dan het land besturen. Ongeschoolde familie van Brunswijk zijn op hoge posten benoemd. Pas hebben kinderen van DNA lid Jogi een adviseurs functie gekregen op een ministerie die ABOP onder zijn hoede heeft. Dit soort family and friends beleid bij de huidige regering wekt enorme wrevel bij de geschoolde mensen die op een lagere functie zitten. En de president kijkt ernaar en doet helemaal niets.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.