vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOfficiële wisselkoers SRD 35 voor de US-dollar; monetaire autoriteiten weten geen raad

Officiële wisselkoers SRD 35 voor de US-dollar; monetaire autoriteiten weten geen raad

-

Does Travel - naar Suriname

Er moet steeds meer worden neergeteld voor vreemde valuta in Suriname. De gemiddelde koers door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vrijdagmiddag genoteerd is SRD 35 voor de US-dollar en SRD 36,92 voor de euro.

De cambiokoers voor de aankoop van USD bedroeg vrijdag tussen de SRD 34,50 en 34,65 en werd tussen de SRD 34,90 en 35 verkocht. De euro werd tussen de SRD 35.50 en 35.70 opgekocht en tussen de 35.90 en 36 verkocht.

De wisselkoersen vrijdagmiddag bij de Centrale Bank van Suriname.

Verschillende economen hadden in januari reeds laten weten dat een wisselkoers van boven de SRD 40 voor de US-dollar en euro niet onmogelijk is. Nu twee maanden verder gaat de koers inderdaad die richting op.

Volgens deskundigen weten de Surinaamse monetaire autoriteiten geen raad met de stijgende wisselkoersen, gezien het feit dat zij erbij staan en ernaar kijken. Vanuit de regering wordt er ook geen verklaring gegeven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Ik had al enkele jaren terug al aangegeven dat de officiëlle koers ver ruim boven de 100 ligt !
    De banken stonden zelfs op instorten !

    Team Santokhi en team Achaibarsing hebben hele zware tegenslagen voorkomen.
    Suriname zit nu in een andere fase. De economie moet nu weer in balans getrokken worden.

    We zien wat er in de tussentijd is gedaan, er is geïnvesteerd in het volk. Er worden studies en trainingen gegeven.
    Het volk zal nu mee moeten werken.
    We zullen samen onze Suriname uit de blubber moeten trekken

    Als hiernaast nu ook nog corruptie met terugwerkende kracht wordt aangepakt en Hoefdraad wordt gevonden dan kan de SRD sneller stabiliseren. ABOP maakt hiermee duidelijk dat zij ook mee willen werken aan een beter Suriname.

    Een goede opleiding / training is de basis voor een goede toekomst.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  2. Prachtig Santokhi, een applausje voor jezelf! Dit moet echt de slechtste regering zijn die Suriname ooit heeft geHad en dna is nu helemaal een poppenkast. Tenminste had je vroeger nog mooie vergaderingen op niveau, maar het is net een kleuterklas met meneer bee als meester. Geen enkele wet wordt gemaakt ten voordele van het volk. Ze haten het volk verschrikkelijk het kan niet anders.


    gemodereerd
  3. En een regering die commissie op commissie installeerd. Ik hoop dat het volk vrijdag 24 mrt massaal op straat komt. Zwart of wit aantrekken en doel om gezicht te bedekken


    gemodereerd
  4. Er blijft màar 1 goede oplossing…iedereen weet dat maar de durf en moed ontbreekt. Men kiest voor doorgaan met lappen en plakken. Triest.


    gemodereerd
  5. De wisselkoers blijft maar stijgen en de autoriteiten wetrn geen raad, ze zullen daarom, als gebruikelijk een zoon, dochter of vriend benoemen om het probleem.uit de wereld te helpen.


    gemodereerd
  6. SLUIT ALLE SHELL EN SOLL EN ROY BOEDHOE SERVICE STATIONS.
    DEZE ZIJN NAARSTIG ALS BLOEDORSTIGE HONDEN OP ZOEK NAAR USD DOLLARS.

    BOUW GASINSTALLATIES IN BENZINE AUTO,S.

    STOP IMPORT VAN AUTO,S MET 2 JAAR. ONDERDELEN MAG.

    DEZE 2 GROEPEN ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR DE GROTE VRAAG NAAR USD DOLLARS.


    gemodereerd
  7. Chan en Brunsi moeten weg want soso beloofd en kunnen niks, waardeloos zijn ze.


    gemodereerd
  8. Ze weten zich geen raad? Ze weten zich geen raad hoe ze het moeten vertellen om geloofwaardig over te komen. Het klopt dan ook voor geen meter.
    Ik zal proberen, niet meer dan dat, waarom het in mijn ogen niet klopt. Het wordt een lang verhaal.
    Onder Bouterse en de toenmalige governor schreef ik dat het introduceren van ander waardepapier dan de bestaande schuldpapieren een slimme zet zou zijn. Het gebeurde niet. Ok, we kunnen verschillen van mening.
    Tot mijn verbazing gebeurde het wel onder Santokhi, MAAR aangezien we een paar jaar verder waren EN de Centrale Bank duidelijk had gemaakt dat er te weinig bankbiljetten (BB) n omloop waren (1)
    (in Nederland gebeurde dit in de jaren ’90 en werd het ook beëindigd in dezelfde jaren ’90 NBC)
    De verklaring die hierbij werd gegeven is dat de bankbiljetten werden opgepot.
    Hoe oefende de Centrale Bank dit instrument uit? Zij verkocht! Schuldpapier aan banken en de banken betaalden hiervoor (1) natuurlijk en kregen rente.
    Jullie lezen twee keer een -1- tussen haakjes. Welnu, zet deze twee dingen tegen elkaar en je ziet dat er iets niet klopt. Je beweert dat er te weinig BB in omloop zijn en je voert een politiek waarbij je bankbiljetten UIT de omloop haalt!!
    Het uit de omloop halen van BB is op zich geen slechte zaak, als je de inflatie wil beteugelen of zelf wil verminderen, maar dan moet je je onthouden van de opmerking dat er te weinig BB in omloop zijn.
    De eerste onvoldoende van de centrale bank (op de binnenlandse markt)
    De buitenlandse markt oftewel de wisselkoers is dat dan wel goed gegaan? Gelet op de ontwikkeling van de wisselkoers kan je niet ander concluderen dan dat ook op dit gebied de bank heeft gefaald.
    Ik zal ook dit proberen uit te leggen, waarbij ik het ondermaats presteren van de centrale bank (2) onder de loep neem en hetgeen de regering Santokhi over de vorige regering (3) heeft gezegd, misschien niet helemaal waar is.
    De koers van de SRD ten opzichte van de Euro en de USD is behoorlijk gedaald.
    Ad 2 De centrale bank is niet in staat gebleken om de koers te stabiliseren. Welke sanctie ligt er bij elk bedrijf, of het nu een particulier bedrijf of overheidsbedrijf is, is dat de verantwoordelijke moet opstappen. De governor blijft zitten. Is er dan geen eis gesteld aan zijn functioneren? Nee, die is er niet. Zelf een regering wordt bij verkiezingen afgestraft, als zij niet voortijdig naar huis wordt gestuurd.
    De goudprijs is sinds het aantreden van de regering Santokhi behoorlijk gestegen. De dekking voor de SRD. Toch heeft dit TOTAAL geen invloed gehad op de SRD. Vreemd.
    Bovendien heeft het IMF zijn intrede gedaan, dit op zich zou een ondersteuning moeten zijn voor de betrouwbaarheid van het land en daarmee de koers. Ook dit is niet gebeurd.
    Wat heeft de centrale bank op dit monetaire gebied gedaan? Voor alle duidelijkheid: monetair gebied ter stabilisering van de wisselkoers.
    Het instrument bij uitstek heeft ze Niet gebruikt.
    (Om met Hoefdraad te spreken: hoofdstuk 1 van deel 1 bladzijde 3 of iets in deze trant)
    Ik kan gaan uitleggen hoe dit vervolgens in de praktijk werkt, maar om mijn verhaal enigszins kort te houden, zie ik hiervan af. Ze weten bliksemgoed hoe dit werkt en ik zal het vast en zeker in het verleden al een keer hebben uitgelegd op Waterkant.
    Het instrument is dus niet toegepast, maar hoe zit het dan met de factoren die de koers op zich bepalen? Vraag en aanbod. Hebben die geen invloed?
    Jazeker en daar ga ik nu mee verder. In principe drie factoren
    a) De waarde van de export ten opzichte van de waarde van de import
    (op de betalingsbalans de goederenbalans)
    b) De interestbetalingen/ontvangsten aan/uit het buitenland.
    (op de betalingsbalans de inkomensrekening)
    c) De kapitaaluitstroom, wat aflossingen van leningen betreft )
    (op de betalingsbalans de kapitaalrekening)
    Ik gebruik oude termen, omdat hier allemaal oudjes zitten net als ik.
    Om met punt a te beginnen.
    De export is al jarenlang het zorgenkindje en die zal heus niet ineens omhoog zijn gegaan (hier kan de Centrale Bank en Santokhi cs, op korte termijn niets aan doen), MAAR de import van Suriname MOET omlaag zijn gegaan. Enerzijds door covid, maar ook en vooral door een daling van de koopkracht van burgers. Immers als je minder te besteden hebt, dan koop je minder. Als de import van Suriname is afgenomen (zoals dat altijd gebeurt bij een “zieke” economie dan heeft dit een positief effect op de wisselkoers. Behalve nu bij de SRD. Vreemd.
    Om naar punt- b- te gaan. Er moet rente worden betaald over schulden die onder Bouterse zijn aangegaan. Kwijtschelding, waarop misschien was gehoopt, heeft natuurlijk niet plaatsgevonden. Ook denk ik, maar dat is puur gevoelsmatig en dus niet gebaseerd op feiten, door de vele stakingen die voortdurend worden uitgeroepen. Zonder te willen stellen dat geen enkele staking zinvol is geweest.
    Ik las hier enige tijd geleden dat Suriname aan het onderhandelen was met schuldeisers om bestaande leningen met een veel te hoge rente, om te zetten naar schulden met een lagere rente.
    Dit zou, als dit heeft plaatsgevonden ook een positief (misschien ben ik nu te optimistisch) of in ieder geval een minder negatief effect moeten hebben gehad op de waarde van de SRD ten opzichte van buitenlandse valuta.
    Ook hier zijn er dus vraagtekens
    Om bij het laatste punt- c- te komen dat logischerwijze aansluit bij het voorgaande; de kapitaaluitstroom ten gevolge van aflossingen.
    Als Suriname heeft onderhandeld met buitenlandse schuldeisers en het voor elkaar heeft gekregen dat er minder hoeft te worden afgelost dan moet dit ook een positief of in ieder geval minder negatief effect hebben gehad op de wisselkoers.
    Hebben deze onderhandelingen wel plaatsgevonden, zo nee dan heeft men gelogen. Zo ja, dan zijn ze zo te zien niet succesvol geweest. Of toch wel geweest, maar heeft de Centrale Bank dus ook nu gefaald.
    Om de knuppel in het hoenderhok te gooien
    Misschien waren er niet zoveel leningen, of was het geleende bedrag vele malen lager.
    Het is maar wie je wil geloven.
    Ik waag me er niet aan, zo lang ik dit- de buitenlandse schuld- niet zelf onder ogen zie Wat ik wel zie is dat de Centrale Bank FAALT. Daar waag ik me wel aan.
    Zo dit was mijn bijdrage en nog steeds geen DHL, terwijl ze er nu zouden moeten zijn. Ik wacht niet langer en ga me boodschappen doen. Mijn buurvrouw houdt toch de hele straat in de gaten. Heeft ze weer een excuus om me te roepen
    Al wachtend heb ik jullie getrakteerd op wat leesvoer.


    gemodereerd
  9. In Libanon kreeg je een paar dagen voor 1 US Dollar 100.000 LBP.[Libanese Pond.]Een kip kostte 600.000 LBP.


    gemodereerd
  10. Bedankt voor je uitleg @Pico

    De bron v dit artikel is onbekend, zelfs vermoed ik dat het een erelid is van breiclub ves. Das voldoende om te beseffen dat de bewering; ‘De regering weet zich geen raad’, niet klopt.

    Zeer interessante uitleg.
    In principe beschrijf je de maatregelen die de overheid heeft genomen om de koers beheersbaar te maken. Ze doen dus wel veel.
    Helaas vertaald dit zich niet in een lagere koers en daar ligt de clu.

    Helemaal mee eens, de verantwoordelijken binnen de cbvs functioneren absoluut niet. De TD-veilig werkt niet.

    Wat is er aan de hand? Het ziet ernaar uit dat bepaalde personen bewust de boel laten escaleren.

    De president is druk met die dialogen, maar ik zou eerst ingrijpen binnen de cbvs. Enkele personen op strategisch niveau zijn berecht, maar het tactisch en operationeel deel zit er nog.

    Geen verandering ondanks alle ingrepen. Wat is er aan de hand? Toezichthouders, controleurs, accountants, vervangen ex-directeuren, Anyone!

    Een evaluatie van alle efforts van de cbvs en een evaluatie vd TD-veilingen is dringend vereist. Transparantie wordt gecoverd onder het mom van het is te theoretisch.. ingewikkelde materie, pfffff.

    Mijn opa had nog biljetten van 10.000 srd of zo iets. Het is dus zeker niet de eerste keer.
    De schulden die kloppen wel, die zijn ergens gepubliceerd.


    gemodereerd
  11. Als ik het artikel in de West, dd 190323,
    “Doelgerichte wisselkoersopdrijving”, goed begrijp, dan heb ik het bij het verkeerde eind vwb de oorzaak. Question mark.

    Das een redelijke uitleg.
    Ik trigger in de hoop op een begrijpelijke analyse ve expert.

    Wat nu!


    gemodereerd
  12. Import ten behoeve van CONSUMPTIE = achteruitgang
    Import ten behoeve van PRODUCTIE = vooruitgang

    Suriname IMPORTEERD tandenstokers en EXPORTEERD A-kwaliteit hout!!!
    Van alle natuurlijke hulpbronnen die er zijn in het land, wordt er bijna niets geproduceerd, geen tandenstoker, geen bezem, geen fiets. Niks nada!

    Met zo’n kleine bevolking en zo wijdverspreid over het land is het ook praktisch onmogelijk om het land tot ontwikkeling te brengen, het is gewoon te duur.
    Waarom denk je dat Nederland Suriname zo makkelijk heeft losgelaten? Toen voormalig Nederlands-Indië onafhankelijk wilde worden hebben ze zelfs na veel bloedvergieten de onafhakelijkheid NIET verkregen. Nederland EISTE een afkoopsom, na de betaling hebben ze de onafhankelijkheid pas verkregen.

    Nu dat er meer zicht is op de enorme natuurlijke reserves die Suriname heeft, liggen niet alleen Nederland, maar elk land dat toegang kan krijgen tot de taart op de loer.

    Suriname gaat sowieso aan het kortste eind trekken. Er gaan meer crises komen en meer oorlogen. De schaarste die er dan ontstaat gaat een importland als Suriname helemaal kapot maken. Tegen die tijd heeft de srd helemaal geen waarde.


    gemodereerd
  13. Nog een uitstekend artikel over dit onderwerp!

    Voor de positivo’s & geïnteresseerden.
    DBsuriname; “Lau en Caram …..” dd 200323.

    Waarom, waarom, waarom!


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES