Nieuwe Nationale Geneesmiddelenklapper commissie geïnstalleerd

5
Nieuwe Nationale Geneesmiddelenklapper commissie geïnstalleerd

Minister Amar Ramadhin heeft de nieuwe Nationale Geneesmiddelenklapper (NGK) commissie vrijdag geïnstalleerd op het ministerie van Volksgezondheid.

De eerste lijst van essentiële geneesmiddelen namelijk “De Nationale Geneesmiddelenklapper” in Suriname werd in 1985 gemaakt. Die lijst werd sindsdien continu aangepast door de NGK-commissie.

Het doel van de NGK-commissie is het selecteren van geneesmiddelen die de behoefte in de gezondheidszorg in Suriname dekken. De selectie vindt plaats op basis van “The Essential Medicine Concept” van de WHO, na bestudering van alle relevante publicaties met betrekking tot elk voorstel tot wijziging van de NGK.

De commissie is tevens belast met het up-to-date houden van de Nationale Geneesmiddelenklapper in overeenstemming met de ontwikkelingen in de wereld en de haalbaarheid in Suriname.

Minister Ramadhin gaf bij de installatie van de commissie, die onder leiding staat van Els Dams, enkele financiële overzichten over de medicamenten consumptie aan en wees erop dat in overleg getreden moet worden met de zorgverzekeraars, de artsen en andere belanghebbenden om het voorschrijfgedrag te standaardiseren. Ook zal de samenleving gericht geadviseerd moeten worden over medicamenten, met de focus op het wel of niet gebruiken van bepaalde medicijnen.

De indicaties wijzen erop dat de gemiddelde Surinamer teveel medicijnen gebruikt. De focus moet worden gelegd op het veelvuldig gebruik van middelen, waarvan de werkzaamheid in twijfel getrokken wordt. Ramadhin heeft dit voorgelegd aan de NGK-commissie en kijkt uit naar het advies.


5 REACTIES

 1. Hij volgt dus gewoon het advies van Big Pharma, want die is de baas van het WHO.
  Volg toch gewoon de statistieken van gebruikte medicijnen in Suriname, Guyana en Frans Guyana, dan heb je een beter inzicht welke medicijnen je op voorraad moet hebben.
  En sla kruiden als medicijn niet over.
  gemodereerd

 2. Alweer een commissie. Je wordt kotsmisselijk van deze regering.
  Waarvoor werken al de mensen bij de ministerie’s?????
  gemodereerd

 3. bijlmer man(debby), deze mensen werken en jou soortgenoten werken niet maar stelen en plunderen , hopelijk moet je gal kotsen , trouwens weet jij wel wat dat is , , dat is niet best , zoek het maar op , of vraag robg of aan limbo want die zei altijd , zum kotsen
  gemodereerd

 4. De Nationale Geneesmiddelen Klapper wordt sinds negentienhonderd-vijfentachtig dus 1985, gemonitord door een commissie.
  De minister heeft onlangs nieuwe leden benoemd, die van 1985 zijn waarschijnlijk met pensioen.

  Als patenten zijn verlopen worden medicijnen goedkoper omdat meerdere leveranciers toestemming hebben om desbetreffende medicijn te produceren.
  Daarom moet je continu de klapper updaten, om geen dief van je eigen portemonnee te zijn. Plus wordt er continu onderzoek verricht dwz betere medicijnen met minder bijwerkingen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.