dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVIDS tegen president: 'Onze mensen willen daden zien'

VIDS tegen president: ‘Onze mensen willen daden zien’

-

Does Travel - naar Suriname

“We zijn ingegaan op de uitnodiging, hoewel we ons afvroegen of het wel zin heeft om te komen. Onze mensen willen daden zien en beloftes moeten worden nagekomen. Ze zeggen dat er alleen mooie praatjes gehouden worden, maar we zien geen veranderingen.” Dat heeft de VIDS-delegatie onder leiding van voorzitter Muriël Fernandes gezegd tegen president Chandrikapersad Santokhi bij het onlangs gehouden vooroverleg met het staatshoofd om een agenda voor een nationale dialoog op te stellen.

Het traditioneel gezag van de Inheemse volken in Suriname wees Santokhi tijdens een openhartig maar constructief overleg erop dat VIDS desondanks de open blijft staan voor dialoog. “We moeten blijven proberen en doorpraten, totdat we zien dat we niet verder komen met dialoog. Voor velen is die drempel al bereikt, maar wij hebben nog hoop en geduld.” President Santokhi heeft in reactie op de kritische opmerkingen diverse toezeggingen gedaan voor betere participatie.

VIDS vraagt zich af hoe de regering zal garanderen dat ze zich aan haar beloftes houdt, vooral verkiezingsbeloftes. Het volk voelt zich volgens het traditioneel orgaan voor de zoveelste keer voor de gek gehouden. “Als er geen geloof meer is in de regering komt het doordat de regering zich niet aan haar beloftes houdt”, benadrukte VIDS. De grootste toezegging die nog steeds niet is nagekomen is die van de grondenrechten en de uitvoering van het Kaliña & Lokono vonnis. Dat zou een jaar na het aantreden van de regering zijn gerealiseerd. In plaats daarvan ziet VIDS een Wet Grondconversie, die prioriteit krijgt.

Ook eist het traditioneel orgaan dat de recente amendementen op de conceptwet Collectieve Rechten worden geschrapt, en verder de intrekking van grondbeschikkingen in Hollandse Kamp en andere dorpen. De president vroeg VIDS om het commentaar over de amendementen spoedig naar hem toe te sturen.

Er schijnt nooit prioriteit te zijn voor de Inheemse dorpen. “Er is geld voor bruggen, voor allerlei grote projecten, voor buitenlandse reizen, voor auto’s voor de overheid. Maar er is geen geld voor scholen en poliklinieken en schoon drinkwater, elektriciteit en goede transportmogelijkheden voor onze dorpen”, aldus VIDS tijdens het gesprek. Santokhi beaamde dat de regering een specifiek programma moet hebben voor Inheemsen.

Het traditioneel orgaan pleit ervoor dat de nationale agenda garandeert dat Inheemse volken niet voor de zoveelste keer slachtoffers worden van wat men “ontwikkeling” noemt. “We zien dat men hoop heeft op de olie- en gasindustrie maar voor ons betekent dat een bedreiging, op dit moment. Meer investeerders en nog grotere druk op natuurlijke hulpbronnen die in onze gebieden voorkomen. We zullen te maken krijgen met meer leegroven van de visgronden, bijvoorbeeld voor de kust van Galibi en meer concurrentie van stedelijke producenten en buitenlandse producten die voorheen door onze dorpen werden geproduceerd.”

Verder heeft VIDS kritiek op het IMF-en regeringsherstelprogramma. Bijna alle maatregelen die de Surinaamse regering neemt, lijken alleen bestemd te zijn voor de stad, zoals moni karta, belastingaftrek en minimumloon. Voor de mensen in de dorpen maakt dat geen verschil. “Wij zijn geen loontrekkers bij de overheid. Wat voor ons het zwaarste telt, zijn de transportkosten en de mogelijkheden om zelf op concurrerende manier te kunnen produceren. Dat moet doelgericht aangepakt worden”, zei VIDS.

Het staatshoofd gaf aan dat deze week het pakkettensysteem weer geïntroduceerd zal worden, waarbij lokale producten ook in de pakketten worden opgenomen. Hij ziet graag dat sociaalmaatschappelijke organisaties de distributie doen. Er wordt volgens de president ook gestreefd naar vervanging van import door lokale producten.

Ook de sociale uitkeringen zijn voor de mensen bijna geen verlichting, vooral in de verre dorpen, waar er maar één keer per jaar achteraf kinderbijslag en AOV wordt uitbetaald, wanneer het geld al geen waarde meer heeft. Online banking is buiten bereik voor velen, inclusief vanwege niet beschikbaar of onbetaalbaar zijn van het internet, aldus de VIDS-delegatie tijdens het gesprek.

De regering heeft verschillende mogelijkheden geïntroduceerd om bijvoorbeeld ondernemerschap te stimuleren zoals zachte leningen, maar praktisch zijn deze alleen toegankelijk voor stedelijke mensen die de nodige randvoorwaarden zoals een bankrekening of een coöperatie of stichting hebben.

Door de achterstand in onderwijs en andere achterstanden kennen de mensen van de dorpen de wegen niet. Ze weten vaak niet eens wat de mogelijkheden zijn, want er is geen communicatie naar de dorpen toe over dergelijke zaken. “Op die manier blijven we maar achter. Het garanderen van goede informatie en gelijke kansen voor onze dorpen bij al dit soort fondsen en faciliteiten, moet dus ook worden opgenomen in de nationale agenda.”

Veiligheid is ook voor de dorpen een grote issue. Veel dorpen liggen dichtbij goudvelden of transportwegen naar die goudvelden, inclusief waterwegen. Hoewel deze gemeenschappen niet aan goudwinning doen, worden ze wel degelijk het slachtoffer daarvan. Criminaliteit, drugs en prostitutie in de gebieden zijn grote bedreigingen.

Daarnaast vindt VIDS de ingestelde Presidentiële Werkgroep om te werken aan de resoluties van de Achtste VIDS-Conferentie een mooi en goed initiatief, maar het is slechts voor één jaar ingesteld en alleen maar om beleidsplannen te maken. “Groot kans dat die beleidsplannen daarna in een lade verdwijnen bij de volgende regering die straks komt”, zei VIDS. Volgens Santokhi kan de Presidentiële Werkgroep echter wel verlengd worden en eventueel zelfs een permanent orgaan worden, als het inderdaad resultaten blijkt op te leveren.

Eveneens deed het traditioneel orgaan een dringend beroep op de regering om de lijnvluchten naar de zuidelijke dorpen te hervatten aangezien de gemeenschappen geïsoleerd zijn. Ook een onderzoek naar de bodemgesteldheid van de dorpen Sipaliwini, Amotopo en Coeroeni, waar er momenteel weer een voedseltekort heerst. Verlenging van BaZo-kaarten is een must vanwege de hoge kosten bij de ziekenhuisopname en betaling van medicijnen. Ook blijkt dat er bij het LISP-3 huizenbouwprogramma geen inheemse dorpen zijn opgenomen.

President Santokhi heeft in reactie daarop aangeboden dat VIDS een voordracht mag doen voor één persoon om ook in het landelijk programma te worden opgenomen”. Hij deelde mee dat Bazo-kaarten verlengd zullen worden tot 2026. “Als jullie kunnen helpen met registratie van personen die nog niet zijn geholpen, kan dat bespoedigd worden voor langere periode en dat over de verkiezingen heen”, zei het staatshoofd. Er zal ook contact worden gelegd met de minister van Sociale Zaken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Wat een waslijst aan eisen.
  De afgelopen jaren was er helemaal geen probleem, alles was perfect. Ziek!

  Kom met de meest onmogelijke eisen, waarvan je weet dat uitvoering onmogelijk is, dat is een scenario. Onderdeel vd paarse brainwash-machine waarvan racisme een onderdeel is.

  Smerige politiek waarin het kwetsbare deel, het deel dat de verbanden niet ziet, intrapt.

  Ik zeg niet dat alle dialoog-groepen opportunistisch zijn, er is wel degelijk een deel dat wil meewerken.


  gemodereerd
 2. Uiteraard zitten ze te wachten tot de boel crashed. Speel het spel hoger.

  Gezien het kleuterniveau van paars, dan moet je ze ook zo behandelen. En ja, het is paars.

  Handig om het resultaat(de eisen) van alle dialogen te verzamelen in één document.
  Vervolgens laten uitwerken in kosten. Doe maar ves of Rekenkamer.
  Wat kost het allemaal. De beschikbare begroting v dit jr is bekend. Iedereen met een beetje algemene kennis weet nu al, dat het budget tekort schiet.

  Desnoods elke avond live op de stvs. Leg ze uit wat de kosten vd eisen zijn, want blijkbaar snappen ze het nog steeds niet. Sorteren in items, bijv veiligheid, productie, gezondheid etc. plus korte en lange termijn.
  Vervolgens mag het volk kiezen, wat willen ze, welke eisen hebben hun voorkeur. Stemmen op de verschillende eisen.
  Erughh kinderlijk, maar je zal treden moeten afdalen in hun mindset, om door te kunnen dringen.
  Uitzondering de transitie-voorstellen vd groepen met expertise, die staan vast, want dat is vooruitgang.

  Nog nooit eerder vertoond, een president die met verschillende suri groepen in gesprek gaat. Respect!


  gemodereerd
 3. Dit is gewoon een babbelronde van die pres. Als hij al die dingen kon doen waarom moeten jullie naar hem toe gaan. Iedereen in Su weet wat hij en zn mensen doen en wat weggedragen wordt.
  Hij hft get volk in de afgrond gestort. Hij zit daar om pres te zijn en misbruik te maken van die positie.


  gemodereerd
 4. Vaderlandsliefde kent men niet, allemaal vol valse lof en volle borst het volkslied zingen. Het blijft alleen in woorden.
  De daden en de werkelijkheid laten zien dat alleen de corrupte elite varkens en familie, de criminele organisaties en familie, zich de rijkdommen toe eigenen.

  Surinamers houden niet van elkaar en niet van hun land. Waar er geen liefde is, is er geen plaats voor eensgezindheid en opbouw.
  Er is alleen maar plaats voor verdeeldheid, haat en vernietiging.


  gemodereerd
 5. Alle groepen hebben zaken die ze in orde willen hebben, maar vele groepen hebben niet de juiste personen die voor hun belangen op komen.

  Als ik het zeg duidelijk zeg, vinden sommige laag geletterden dat ik discrimineer.

  Als mensen niet van de hoed en de rand weten, moeten ze geen werkzaamheden gaan verrichten die ze niet gaan kunnen doen. Deze luitjes die het toch doen, zijn bezig met hun enige eigen belang. Hun zak met valuta, goederen domeingronden, enz vullen van de republiek Suriname en de Surinamers. Deze politieke leiders bedonderen de Surinamers en het land gaat alleen maar kapot.

  ddb, gezin, familie en ndp-inner circel is daar een school voorbeeld van. Vraag al deze luitjes hoe ze zo snel zo rijk geworden zijn. Zie goud, diamant, rondhout, hun ondernemingen of stichtingen, hun buitenlandse reizen en buitenlandse bankrekeningen, verkopen van culture erfgoed van Suriname, scalians, gambio’s, yokohama, chotelal, combemarkt, Mercedez Benz auto’s van dilip sardjoe, schoolmaaltijden, Carifestagelden, wapenhandel, drugshandel, enz. ddb heeft het slim gespeeld en heeft zichzelf en gezin en familie schatrijk gemaakt. De valuta blijft binnen stromen en hij speelt de grote onschuld dat het de schuld van anderen is dat Suriname er nu vandaag zo voor staat. Deze man, familie en gezin zijn multimiljonair en iedereen kijkt alleen maar naar de 8 December 1982 strafzaak. De misdaden waar deze man zich t.a.v. het Surinaamse Volk, de republiek Suriname aan schuldig heeft gemaakt, is met geen pen te beschrijven.

  bravo idem, ook el some en dalton zoon el somo zal Suriname en de Surinamers geen successen hebben. Waarom? Voor u een vraag, voor mij een weet. Net als de Inheemsen ook op 25 Mei 2025 een president van Suriname zou krijgen. (Inter)nationaal zouden ze niets presteren. hun Kasiri drinken en liggen in hun hangmat. Mi na wan Inheemsen, A So mi tan.


  gemodereerd
 6. Wie zijn onze mensen?
  Dezelfde die gaan plunderen, roven en vernielen als gekken!
  Wanneer gaan surinamers leren dat niet alleen Santokhi en regering het land moeten vooruit brengen?Ook zij moeten hun bijdrage leveren door te gaan werken en niet door te klagen , jammeren, en wachten op Santokhi om alles alleen te doen.Maar wat verwacht je van de surinamers…phagwa is vporbij.Dus feesten is klaar en terug naar alledaagse gejammer.


  gemodereerd
 7. @ Debby

  De meeste mensen zijn net zo dom als jij, en de hele paarse kliek.
  Jij geeft de huidige President de schuld dat hij, het land naar de afgrond
  heeft gebracht. Nee dommie, dat heeft je Baasje, en zijn 40 rovers in 20 jaar
  gedaan. Het is voor de huidige Pres moeilijk,om de schade wat in 20 jaar is veroorzaakt binnen 2 a 3 jaar te herstellen. En dat willen en kunnen jullie,
  niet begrijpen, het enigste erge domme fout wat (Pres Chan) heeft gemaakt
  is dit: Hij had het domme het volgende beloofd, ” Wo sitting ” hij was zeker
  bezopen toen hij dat belofte deed! Hij had moeten zeggen ” ik en mijn
  regering” zullen proberen het land weer bovenop te krijgen! Maar dat zal wel enige tijd in beslag nemen omdat het land failliet is, dat klinkt beter. Hij is nu op zijn P#K
  getrapt, door zijn ondoordachte belofte, wat hij geuit heeft ! En omdat hij een Hindoestaan is, wordt hij door de Negers en zijn domme rasgenoten afgerend!
  Als hij een Neger zou zijn, dan was het kritiek van de bevolking, misschien
  milder geweest! Een land bestieren is niet makkelijk, en dat weet onze
  top Econoom Rob Gay wel, tenzij je corrupt bent! En aangezien het land nu in handen van rovers en moordenaars is, moet hij geen grotere fout maken door deze tuig
  niet flink, onder handen te laten nemen. Elimineren is beter, dan in de gevangenis
  te stoppen. ”Er zijn te veel recidivisten, tussen deze tuig” in het land!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 8. Dit eindeloos gelul is alleen maar tijd rekken tot de verkiezingen voor de deur staan en hij weer kan beginnen aan een nieuwe misleidings campagne.
  God behoede ons voor een verwaande aap die graag president wil worden, Suriname waarheen met zulke criminelen als leiders


  gemodereerd
 9. bijlmer man(Debby) , jou lul heeft het mis , jou afgod ddb heeft nooit wat gedaan voor de Vids , hij ja jou lover heeft vele Vids vermoord om anderen monddood te maken , nu gaan ze klagen , maar een groot deel steunt die moordenaar , elk proces ronde hebt je weer die afvallige vids met veren en trommel om hun afgod bij te staan , ze zullen wel een bakje vreten , sopi en drugs krijgen van jou holmaatje ddb


  gemodereerd
 10. Domme paarse heks. Je beschrijft je gotrofather opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname en zijn criminele boevenbende met hun desastreus belijd ,toen ze de macht hadden.
  Inderdaad, Esmerald. Kleuterniveau van de paarse djamoe edes. Zie reactie debieus.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES