maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieToekomstperspectieven op vlak van bauxietwinning in Suriname

Toekomstperspectieven op vlak van bauxietwinning in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is de nieuwe Raad van Toezicht (RvT) van het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) geïnstalleerd. Deze is benoemd voor een periode van drie jaar en bestaat uit zeven raadsleden met als voorzitter Anuradha Monorath, onderdirecteur Mijnbouw van het ministerie van NH. De installatie heeft op maandag 6 maart plaatsgevonden. 

De Raad moet toezien op de uitvoering en naleving van het beleid van het BIS, conform de taakstellingen en statuten. Eveneens zal de Raad toezien op het totaal bauxiet gebeuren in Suriname en treedt hij adviserend op naar de regering en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen toe. Het voornoemde moet resulteren in het verkrijgen van een rechtvaardig aandeel voor de overheid uit de opbrengsten van bauxiet, aluinaarde, aluminium en eventuele eindproducten.

Volgens NH-minister, David Abiamofo, is de RvT van het Bauxiet Instituut Suriname op een cruciaal moment geïnstalleerd. Suriname staat aan de vooravond van grote ontwikkelingen zoals de olie- en gassector. Echter, zijn er toekomstperspectieven op het vlak van de bauxietwinning. De bewindsman noemt de enorme bauxietreserves in West-Suriname en beschrijft hiermee de aanwezige potentie in de bauxietindustrie.

In dit kader zal ook goedkope energie broodnodig zijn en kan gekeken worden naar een geïntegreerde industrie. Het BIS heeft ook een rol te vervullen in de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden. Ook hier zal volgens de bewindsman de focus van de RvT op gelegd moeten worden.

Minister David Abiamofo feliciteerde de leden van de Raad en wenste hen succes toe met de te verrichte werkzaamheden. De nieuwbakken voorzitter van de Raad, Anuradha Monorath, gaf aan te rekenen op de inzet en medewerking van de ter zake deskundigen. Zij ziet met de raadsleden een prettige samenwerking tegemoet.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Weer een stelletje totaal onnodige geldopvreters. Dacht dat bauxiet allang een achterhaalde zaak was.


  gemodereerd
 2. In Marowijne en Para hebben we al twee bodemloze putten als gevolg van de bauxietwinning, waar we niets positief aan hebben overgehouden. Nu willen ze de natuur van het Backhuisgebergte in West Suriname hetzelfde lot laten ondergaan. Wanneer zal het tot onze regering doordringen dat mijnbouw van goud en bauxiet geen vooruitgang, maar slechts vernietiging van onze mooie natuur tot gevolg hebben? Met ecotoerisme en winning van medicinale planten uit ons binnenland kunnen we duurzaam inkomsten genereren uit deze gebieden i.p.v. roofbouw te plegen en ons mooie land te vernietigen


  gemodereerd
 3. Er was een multi-national die nog honderd jaar wilde doorgaan maar die hebben jullie verjaagd.Hoe dood ook zo een bedrijf maar bracht dollars binnen.Als was het voor betaling aan arbeiders voor onderhoud.
  De plaatsen waar voor voor vijf jaren nog bauxiet lag werden bezet door zeldzame kikkers of het waren heilige gronden van Indianen.De vijf jaren had de Suralco nodig om west-Suriname mijn klaar te maken.Dus was het betaal mij maar de achterstallige gelden voor stroom en ga ik weg.
  De PIB heeft alle [dollar]verdien modellen van Sur.kapot gemaakt.Nu moge jullie lekker dromen over bauxiet.


  gemodereerd
 4. @Robert: Blijkbaar ben je niet op de hoogte hoeveel bauxiet nog in de grond zit. Als middels goedkope energie het bakhuys gebied tot ontwikkeling gebracht kan worden, hebben we genoeg bauxiet voor nog 100 jaar. Vergis je niet , er is genoeg aluinaarde in ons grond.


  gemodereerd
 5. @Robert…dat vraag ik ke dus ook ag f hebben we iets gemist t.a.v. nieuwe vraag en/of ontwikkelingen op gebied van bauxiet?


  gemodereerd
 6. robert , dat hoeft niet zo te zijn , maar bouterse heeft wel suralco verkocht om zijn zak te vullen
  robert deze regering en de opvolgende regeringen zullen niet in staat zijn om er iets van te maken , ze zullen dan wel moeten aankloppen bij de VS


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES