maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInternationale Vrouwendag: aandacht voor sterke Surinaamse vrouwen in documentaire

Internationale Vrouwendag: aandacht voor sterke Surinaamse vrouwen in documentaire

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de Internationale Dag van de Vrouw vandaag 8 maart, zal via verscheidene social media kanalen in Suriname, alsook ABC TV, ATV, SCCN (17.2), Apintie TV, DNA TV en GOV TV de korte documentaire ‘…Omdat zij er waren…’ wederom worden uitgezonden.

Deze documentaire is in 2016 gemaakt als sluitstuk van de nationale bewustwordingscampagne ‘Ook zij’ voor de algemene vrije en geheime Surinaamse verkiezingen, waarbij een grote sprong werd gemaakt van de aantallen vrouwen in De Nationale Assemblee van 0,5% naar circa 30% en de wereldquota reeds na 1 campagne werd gehaald. Dit dwars door alle politieke partijen, met ondersteuning van de campagne ‘Vrouwen in Besluitvorming’ die door de Nationale Assemblee zelf was geëntameerd.

De politieke partijen die geen vrouwen op de lijst hadden, hadden op 25 mei 2025 terecht het nakijken. Aansluitend is de nationale bewustwordingscampagne ‘Balans in 2020’ gevoerd, die niet slechts het belang van meer vrouwen, maar ook meer jongeren in De Nationale Assemblee moest bewerkstelligen. Het percentage vrouwen is nagenoeg hetzelfde gebleven, het percentage jongeren steeg significant.

Er is echter veel meer nodig om de kritische massa binnen te halen. Voor de verkiezingen van 25 mei 2025 gaan steeds meer stemmen op voor niet alleen bewust meer sterke vrouwen die het tij moeten keren, maar ook vrouwelijk leiderschap aan de top. Ondanks Suriname geen presidentieel stelsel heeft, is in het recente verleden bewezen dat het stemmen op sterke vrouwen binnen politieke partijen wel degelijk vruchten afwerpt en zij niet buitengesloten kunnen worden.

De documentaire ‘…Omdat zij er waren…’ geeft aan dat ook door deze vrouwen en progressieve mannen veel strijd gevoerd is voor het opheffen van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw in 1983. Een vrouw als president in 2025 is de bekroning op hun werk!

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Sowieso is de suri man met zijn oerinstinct, mentaal, nog niet ready om een vrouwelijke president te accepteren.

  Bewijs is de vele moorden, veelwijverijen, slachtpartijen, baby-moma’s en het sexueel grensoverschrijdend gedrag op de zaak.

  Wie hadden ze in gedachten?
  Welke harde kalkoen zal de ndp uit de diepvries halen. Of gokken ze op da1891, die niet weet waar sunny point ligt.
  Of rolmodel patricia, met haar intercultureel buitenechtelijk kind. Of wordt het toch die surined die ronddrentelt in haar onderbroek.

  Jaaaa, ik ben erughh sceptisch.
  De enige (politieke) stijlvolle, intelligente suri vrouw met karakter is Xavierra. De juiste, daarom is ze weggepest.
  Maar… men ziet liever een dikbillige en dikbuikige, alleenstaande met 4 kids, vingertje in de lucht en arm in de zij, synoniem voor kenau.

  Jaaajaa, omdat zij er was….

  Fijne vrouwendag @alle fijne vrouwelijke vrouwen. 😘💃🏻


  gemodereerd
 2. Dezelfde kenau’s die alles uit de kast halen om de FL tegen te werken, willen nu een vrouwelijke pres, 🙄. Gaan ze dan ook bepalen wat die vrouw mag doen?
  Fucking middeleeuwse praktijken.

  De FL heeft een behoorlijk netwerk waar menig student vruchten van kan plukken.
  Maar, volgens de suri-protocollen, die ze zelf bedacht hebben, hoort het niet.
  Ze mag alleen lintjes knippen en die lullige pakketten uitdelen.

  Doe mij maar Queen Maxima, de reist met of zonder, de hele wereld rond om business te doen. Ik ben daarvan!


  gemodereerd
 3. Kwaliteit is belangrijker man of vrouw dit vind ik mijn, mening ook veel vrouwen duivels onder elkaar veel haat en nijd netals de grote racisten die doden en haten daar krijgen hun lekker Orgasme van veel in nl. Veel interessanter voor mij, wie heeft Nord stream gas pijpleiding in Oostzee laten ontploffen. Oekraniers. Fransen of Hollanders of Rusland gekke huurlingen idioten uit diverse landen denk ik.


  gemodereerd
 4. de ndp vrouwen zijn in rouw , dan moet je niet deze regering de schuld geven , maar kijk naar jullie eigen vrouwen die dit land kapot gemaakt hebben , die j.simons heeft er ook voor gezorgd , samen met die j. vreedzaam en die j. van dijk-silos , en die l. ferrier , ndp vrouwen jullie hebben in 2015 op deze vrouwen gestemd dus leg het beklag dan bij hen, amen en uit


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES