donderdag, mei 30, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidStructureel wegtrekken van zorgpersoneel baart ziekenhuisdirecteuren ernstige zorgen

Structureel wegtrekken van zorgpersoneel baart ziekenhuisdirecteuren ernstige zorgen

-

Does Travel - naar Suriname

Het wegtrekken van zorgpersoneel uit Suriname baart ziekenhuisdirecteuren ernstige zorgen. Voor betere voorzieningen vertrekken verpleegkundigen richting het Caribisch gebied en Nederland. Dit is een pijnpunt dat zich reeds enkele jaren voordoet en steeds blijft toenemen.

Verschillende directeuren hebben op 4 maart 2023 hun bezorgdheid hierover geuit tijdens een overleg met president Chandrikapersad Santokhi, welke dient als voorgesprek op de nationale dialoog. Verder hebben de leidinggevenden aan de bel getrokken over het tekort aan medische verbruiksartikelen, attributen en medicamenten, alsook het gebrek aan valuta voor de aanschaf daarvan.

Directeur Dayasankar Mathoera van het ’s Lands Hospitaal merkt op dat hij snapt dat mensen wegtrekken als gevolg van de crises, omdat zij een beter bestaan willen. “Een verpleegster, die de specialist moet bijstaan voor een maandelijks salaris van 7000 SRD, terwijl de specialist een half miljoen op maand basis opstrijkt. Dat lijdt tot enorme demotivatie”, uit Mathoera zich ietwat geëmotioneerd.

Ook directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ondersteunt Mathoera in zijn noodkreet. Ze wijst erop dat een enorme groep vanuit haar zorginstelling reeds weggetrokken is en anderen maken zich klaar. “Afdelingen lopen leeg, vanwege het wegtrekken. Verplegend personeel leid je niet in een dag op.” Ook heeft zij aan de bel getrokken voor de betaalbaarheid van zorg vanwege het tekort aan middelen. “Er ontstaan in ziekenhuizen winkels. Zij die kapitaalkrachtig zijn betalen voor het weinige aan zorg dat er soms beschikbaar is.”

Voorzitter Carol de Baas van de Raad voor de Verpleging in Suriname (RaVeSu) zegt dat braindrain een ernstige issue is. “Als hoofd van inspectie raak ik dagelijks geconfronteerd met bevoegdheidsverklaringen die ondertekend moeten worden. Wij hebben dagelijks tien tot twaalf die wij moeten ondertekenen”, zegt de voorzitter. Volgens de voorzitter ging het vroeger meer om verpleegsters en ziekenverzorgenden. “Maar nu trekt steeds meer hoger opgeleid personeel weg, die gespecialiseerde en kwalitatief zorg verlenen. De instellingen hebben van alles gedaan om het personeel te behouden, maar het lukt niet meer.”

De Baas wijst erop dat de grootste groepen die vertrekken, komen vanuit het Academisch Ziekenhuis en het ’s Lands Hospitaal. Zij geeft aan dat zorginstellingen in het verleden inkwamen met financiële middelen voor het opleiden van nieuw personeel, echter gebeurt dat nu niet meer. “Je moet investeren in jezelf. Zij die willen studeren moeten dan een lening nemen, maar het is een enorme uitdaging omdat de banken een borg eisen en mensen heden ten dage niet graag borg willen staan”, stelt voorzitter De Baas.

De braindrain heeft een enorme impact op achtergebleven personeel, vanwege de toegenomen werkdruk. “Het achtergebleven personeel is genoodzaakt om vanwege de verslechterde economische situatie drie tot vier banen te hebben. De mensen zijn dan uitgeput, waardoor de kwaliteit van de zorg ook achteruit zal gaan.” De voorzitter wijst erop dat operaties niet optimaal uitgevoerd kunnen worden, omdat er geen personeel is. “Operatiekamers zijn soms leeg omdat operatieassistenten zijn vertrokken. Ook bij afdeling Intensive Care dreigt het mis te lopen.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Het verbaast mij niet!
  De regering, had verwacht dat er hard gewerkt zou worden, maar heeft haar contact met de werkelijkheid kwijt.

  Tot irritaties toe klagen bestuurders en politici dat alles zo ‘complex’ is geworden. ( lees als complexe, gemaakt, door familiepolitiek).

  Na alle beloftes, welke de president, deed, heeft hij waargemaakt!!!!???
  Tot nu toe richting familie en vrienden.
  Dat het niet richting het volk kan gaan doet de regering, alsof het een natuurverschijnsel is dat haar is overkomen.


  gemodereerd
 2. Deze zelfde minister van volksgezondheid had grote leugenachtige bek over de zorg tijdens Bouterse. Het is nog nooit zo waardeloos geweest in de gezondheidszorg. Hij deugd niet, regering deugd niet. Laat de pres zijn hielenlikkets op kabinet sturen om het werk in de ziekenhuizen te gaan doen.


  gemodereerd
 3. Deze president moet toch , na al deze gesprekken, tot de conclusie zijn gekomen dat hij op de verkeerde weg zit, tuurlijk gaat hij Nederland om hulp vragen maar ook daar hebben zij personeel tekort in de zorg dus zal hij weer naar Cuba kijken, want in de spiegel kijken is niet zijn gewoonte. Nee hij zal koste wat kost niet erkennen dat hij grove inschattings fouten heeft gemaakt.


  gemodereerd
 4. 7000 srd en 500.000 srd is wel een heel groot verschil. De keus is dan snel gemaakt om het land te verlaten waar je wel een beter loon krijgt uitbetaald. Iedereen wil een menswaardig bestaan hebben en geen achteruitgang. Ik kan het de mensen niet kwalijk nemen die vertrekken.


  gemodereerd
 5. Ramadhin er zijn geen problemen in de ziekenhuizen nohhh.
  Ik heb genoeg gewerkt onder de werk stress.
  Ik vertrek ook.volgende week is het zo ver.


  gemodereerd
 6. Wat erg, triest wat in suriname gebeurt. Ruzie ook onderling op afdeling om salaris de een vindt 7000 srd niet genoeg en gaat klagen en vertrekken echt erg. De zieke mensen en de zorg gaan eronder lijden. Zo Gaan doden vallen in ziekenhuizen op zo’n manier ruzie en geklaag in ziekenhuizen. Echt te triest voor woorden. Zonde van genoten opleiding en diploma’s verpleegkundige etc in suriname. Waardeloos.


  gemodereerd
 7. Dit is allemaal te danken aan regering bouterse, die alles tot een puinhoop heeft gemaakt en achter gelaten. En die troep OP te ruimen,heeft tijd nodig. Met bzv en bazo kaarten heeft bouterse volksgezondheid ten gronde gelegd. Om alles weer goed te krijgen is er tijd en geld nodig. Geld is er bijna niet want staatskas heeft bouterse ook leeg geroofd


  gemodereerd
 8. Helemaal waar wat men aangeeft. Niet alleen bij gezondheidszorg trekken er mensen weg.
  Voor wat betreft spullen voor de ziekenhuizen:
  Dat klopt ook dat men het niet kan aanschaffen. Men moet ook de inkopers controleren, hoe zij de inkoop doen. Kopen ze wel de juiste spullen en vergelijkt men de prijzen?
  Vaak genoeg heeft men spullen die de specialisten niet kunnen gebruiken.
  Er wordt niet afgestemd met de specialisten.
  Ook kan het zijn, dan men een commissie maakt waar men de spullen afneemt.
  Dat komt allemaal doordat men niet uitkomt men hun loon, vandaar dat men overgaat tot deze daden. Dat is niet goed, maar zoals ik eerder zei neem ik hun niet kwalijk.
  Alles heeft een effect. Vooral voor de patiënten die behandeld moeten worden. Hele lange wachttijden.


  gemodereerd
 9. Als de formatie van de coalitie vanaf dag één goed was hadden zij dit soort problemen niet.
  Heel foute handelingen & beslissingen.
  Zij hadden betere kandidaten & kaders aanstellen.
  Hun hebben kandidaten en kaders aan gesteld die geen adequate bestuurs en management opleiding hebben genoten ook sommige die geïsoleerd zijn.
  Sommige parlementariërs en Dna leden die amper kan lezen en schrijven( de proffesonals laten links omdat zij niet het politieke partij behoren.
  In Nederland wordt aangenomen aan de hand van je opleiding en werkervaring cq je kennis van besturen./ zaken .
  Ik zou het ook doen als net de kaders die hun toekomst elders hun toekomst zijn gaan zoeken.
  Niet eerlijk als jaren heb gestudeerd en je in Armoede leeft en mensen die niet zo hard hun best hebben gedaan zittend rijk worden of omdat je aan een of andere politieke partijen lid / fm of vrienden zijn. FOUT PUUR VERDEELDHEID.
  ALS DE SCHAAP VERDRONKEN IS PROBEREN MEN DE PUT TE DEMPEN.
  TELKENS DE VORIGE REGERINGEN ” volgens mij wisten jullie drommels goed van dag 1 dat het probleem was.
  Niet mekkeren gewoon de juiste kandidaat op de juiste plek neerzetten PUNT .


  gemodereerd
 10. ja dat krijgt je santokhi als je de slm steunt , u laat de zorg op zijn loop , u bent toch geen wonderdokter om een vleugellamme te genezen , echt als u al dat geld dat u de laatste 30 maanden aan de slm gaf , gebruikt had voor de zorg , dan waren er geen verpleegkundigen , artsen en specialisten vertrokken , en nu heeft u een lamme zorg gecreëerd en zo dadelijk is er geen zorg meer , foei


  gemodereerd
 11. bijlmer man(debby) jou lul blijft lullen , dat komt omdat jij blind bent en niet geholpen kunt worden , want ook bij jou in de bijlmer gaan ze weg naar andere ziekenhuizen in het land , want wie wil nu profiteurs helpen


  gemodereerd
 12. Nou, dan zullen ze eindelijk in hun leven werken voor hun geld!

  Zoals gewoonlijk halve waarheden.
  Sommige specialisten verdienen euro’s omdat de remigrant nog steeds een Hollandse zorgverzekering heeft. Bij een koppel heeft één een Hollands paspoort en de andere een suri paspoort. Die suri artsen schrijven allerlei onnodige onderzoeken voor, want Holland betaald.

  Net struisvogels alsof niemand dit weet.
  Dé remigrant en de kapitalist én de surined betalen in euro’s. De arts wordt uit bed gebeld, indien nodig. Plus schijnt het een status-ding te zijn om naar privé klinieken te gaan.

  Herhaling, als de Surinamer bereid is om minimaal 100€=3000srd zorgverzekering per maand per persoon te betalen, plus een eigen risico van minimaal 385€ dan kan de minister betere zorg aanbieden. Ooh ja, ambulance 600€ en een bed 600€ per dag!

  Vertel nou eens een keer de waarheid surineds.

  Uiteraard lijdt een groot deel aan verstandsverbijstering, effe de aanslag die de pandemie heeft veroorzaakt op de zorg vergeten. Alsook de vele onbetaalde buitenlandse zorgkosten v friends en familie. Plus heeft de suri-zorg midden in de pandemie gestaakt en een verhoging ontvangen.

  Gelieg & gedraai, zum kotsen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES