Na 15 jaar weer landbouwtelling in Suriname

3

De landbouwtelling of de agrarische telling, is het belangrijkste middel om structurele gegevens in de agrarische sector te verzamelen. De Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization, FAO) beveelt richtlijnen aan, dat er minstens eens in de tien jaar een agrarische telling moet worden gehouden. De 5e agrarische telling van Suriname vond plaats in het jaar 2008.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) sprak bij een eendaagse workshop de genodigden toe door de nadruk te leggen op de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector.

Sewdien: “Agrarische statistieken zijn belangrijk om mogelijkheden te bieden voor een goede beleidsanalyse en gefundeerde planning. LVV erkent de behoefte aan up-to-date informatie over de structuur van de landbouwsector en heeft de FAO daarom gevraagd om technische assistentie te bieden in de voorbereiding en uitvoering van haar 6e agrarische telling.”

De workshop die gisteren in Royal Ballroom, Torarica plaatsvond is bedoeld om bekendheid te geven aan de geplande uitvoering van de 6e agrarische telling. Ook, om gebruikers en producenten van agrarische statistieken bijeen te brengen om hun respectievelijke behoeften en verwachtingen in verband met de agrarische telling te bespreken.

De workshop zal ook dienen ter discussie over de doelstellingen, benaderingen, kenmerken, reikwijdte en inhoud van de agrarische telling.

De minister gaf mee dat toen hij zelf werkzaam was op het ministerie van LVV in 1981, de analyserapporten na twee jaren waren afgewerkt. “Thans is de techniek erg geavanceerd en kunnen we sneller over adequate informatie beschikken en beleid uitstippelen zodat onbenutte landbouwgronden in productie worden gebracht.”

FAO-vertegenwoordiger, Reuben Robertson verzekerde alle richtlijnen en technische assistentie te verlenen voor een vlot verloop in de aankomende telling en is nu reeds overtuigd van het succes. Dit, werd beklemtoond door de aanwezige Landbouw-directeur, Soedeshchand Jairam en de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture vertegenwoordiger (IICA), Curt Delice.


3 REACTIES

 1. makkie toch , zoveel landbouw is er niet , en wat er wel is levert niets op , en ze gebruiken pesticide , nou de export zit op zijn kont en vele mensen hier eten die groentes niet meer , ze verbouwen zelf wat , onbespoten groenten , wij doen dit al jaren en als er veel is geven we anderen ook wat
  gemodereerd

 2. waarom wordt niet een team van guyanezen ingehuurd om surinamers te leren rijst te planten met hogere opbrengst per hectare.

  guyana is suriname al tien x verder op rijst gebied.

  waarom wordt adron niet bemenst met guyanezen ipv surinamers???

  surinamers spelen alleswetend maar zijn niet naar school gegaan. Een klein deel wel maar die trekken weg n het buitenland.

  heel saramacca wayambo coronie is bebost. alle oude rijstvelden bebost. er gebeurt niks meer. soso ka. overheid neem de arealen terug en laat guyanezen het beplanten.

  surinamers willen niet werken in landbouw.
  gemodereerd

 3. 6e rijweg is overwegend landbouw gebied. rijst bananen groenten etc

  niemand kan met zijn auto bij een perceel komen. NIemand

  zo slecht zijn alle wegen. elke 10 meter zit je vast in de blubber.

  alles raakt bebost. zelf de grote oude sluis aan het eind van 6e rijweg is nou onbereikbaar omdat zeker 5km aan weg nu groot bos is.

  laat ow minister zelf gaan kijken. vroeger een mooi bloeiend gebied vol allerlei gewassen.

  ow slaapt diep.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.