Rijstplatform Suriname heeft onderhoud met president Santokhi

6
rijst

Het Rijstplatform onder voorzitterschap van landbouwdirecteur Soedeschand Jairam heeft een werkbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Het platform, welke in 2022 in het leven is geroepen om een ommekeer te brengen in de Surinaamse rijstsector heeft tijdens het overleg met de regeringsleider op dinsdag 28 februari verslag gedaan over resultaten die zijn behaald, maar ook knelpunten die extra aandacht behoeven.

Het platform probeert middels een ketenbenadering de rijstsector te stimuleren. Voorzitter Jairam heeft in gesprek met de Communicatiedienst Suriname (CDS) aangegeven dat er in de afgelopen periode een werkplan is geformuleerd op basis van de gestelde doelen.

“We zijn bezig met diverse actiepunten, maar het is belangrijk om overleg te plegen met de regering. Om een aantal zaken gedaan te krijgen hebben we ook rechtstreeks ondersteuning nodig van de regering”, aldus Jairam. De voorzitter heeft opgemerkt dat er een afname is in de inzaai van padie. “Wij hebben een aantal productie stimulerende maatregelen voorgesteld vandaag.”

In het overleg met president Santokhi is er onder andere van gedachten gewisseld over de rattenplaag, watermanagement, zaaizaad, chemicaliën, grondpapieren en financieringsmogelijkheden. Er is bijzondere aandacht gevraagd om de padieboeren te ondersteunen met incentives. Jairam geeft verder aan dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in onderzoek. Dit ter vergroting van de productie, kwaliteit en diversiteit, bevorderen van consistentie en verbetering van de kwaliteit van padie en het eindproduct.

“Wij moeten kunnen blijven voldoen aan de internationale standaarden. Het land moet meer inkomsten kunnen genereren van de rijstexport”, aldus de landbouwdirecteur.


6 REACTIES

 1. Goed zo, de wereld heeft voedsel nodig en Nickerie is altijd de plek geweest van veel rijst produktie. In Coronie was het de kokosnooit, die veel voort bracht, olie enz. Ik hoop zo, dat er aandacht aan wordt gegeven. Voor de mensen in Su, maar ook als export middel. Trouwens heel Su is vruchtbaar. Als je een peper of tomaat zaadje in de grond deed, dan had je na een paar dagen een plant. Zo hadden wij veel groente en fruit op ons erf. Spinazie, bita wierie, papaya, bananen, mango, bierambi, avocado, guave, postelein. Alles groeide samen met de prachtige rozen en andere bloemen. Ik krijg heimwee naar die tijd als ik eraan denk. Mijn zus woont in Su en heeft ook veel fruit en groente in de tuin. Mijn moeder had ons al heel vroeg met die kennis opgevoed. Hier in nederland heb ik de vensterbank al vol met jonge plantjes, madam janet, paprika en tomaat. We hadden ook kippen voor de eieren en natuurlijk honden en katten. Ik hoop dat de rijst het goed gaat doen en veel onderzoek komt in Wageningen.
  gemodereerd

 2. Graag bruine rijst introduceren, is voedzamer en minder bewerkelijk. Experimenten met een kleine hoeveelheid.

  Zooo jammer, dat suri geen groente exporteert. De kassen sluiten vanwege de hoge energie-nota van miljoenen €.
  Grote droogte in het mediterrane gebied, weinig import, weinig groente en helemaal geen suri groenten.

  Vorm een coöperatie, koop één kas, tegen een zacht prijsje, verdeel het in stukken en gaat planten. De kassen zijn enorm groot.
  Misschien zijn ze op de veiling te vinden.
  gemodereerd

 3. Ik heb naar De Baas geluisterd. Chan kan al zn adviseurs opdonderen en zn commissie’s en hoe al die boeven kliekjes van hem heten en met deze man werken.
  Per 1 maart verhogen weer een hoop dingen. Moeten de mensen dan niet plunderen???
  Deze regering bestaat uit domkoppen, rovers, leugenaars, racisten en onderdrukkers.
  Pakitow hft gelijk. Weg met ze
  gemodereerd

 4. Het resultaat v alle dialogen, de eisen vd verschillende groepen, vastleggen in een manifest.
  Net zo’n grote ‘rol’ als in de middeleeuwen. Dagelijks de vlag heisen en luidkeels voorlezen op het plein. Misschien dat het dan doordringt hoe onmogelijk die eisen zijn voor een failliet land.

  Prioriteiten stellen; wil je meer rijst, calpol of een jurkje made in china, om les te geven.
  gemodereerd

 5. Raar hoor, de minister van LVV wordt overgeslagen. Moet men niet eerst met LVV overleggen. De minister van LVV is toch verantwoordelijk voor de rijstsector. Waarom hebben wij überhaupt nog ministers, als deze worden overgeslagen door presidentiële werkgroepen, iedereen rent naar de pres voor elk witjewasje. Heeft onze pres plotseling ook kennis van de rijstsector. Op het ministerie zitten de deskundigen, niet op het kabinet van de president. De pres heeft het al druk genoeg. Geen wonder dat er geen reet terecht komt van de dingen die men wil doen, inefficiënt.
  gemodereerd

 6. paarse vluchtelingen uit Holland , hier worden vele chemicaliën gebruikt in de landbouw , en veeteelt , , rijst uit de regio is beter dan die van hier en het zelfde geldt voor groenten en fruit en vis en kip , en dat het goedkoper is , zelfs diepvries groeten en vis en garnalen uit het verre buitenland zijn goedkoper , dus president wat van onderhoud u pleegt met wie dan ook hier zal het op niets uitdraaien , ze willen hier veel geld verdienen met hun producten , maar ze worden uiteindelijk gestraft want niemand gaat hun prijs betalen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.