Pëlëlu Tëpu demarqueert zelf woon- en leefgebied

6
Pëlëlu Tëpu demarqueert zelf woon- en leefgebied

Het Trio-dorp Pëlëlu Tëpu in het verre zuiden voert fysieke werkzaamheden uit om het Tapanahony stroomgebied van de Inheemse volken te demarqueren, meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

Medewerkers George Awankaroe en Jossmet Shanaupe van Bureau VIDS staan de mensen van Tëpu bij en vertoeven momenteel in Tëpu aan de Tapanahonyrivier voor werkzaamheden.

Awankaroe is bij VIDS verantwoordelijk voor het in kaart brengen van Inheemse gebieden en Shanaupe wordt daarbij on-the-job getraind.

De demarcatie vindt plaats in verband met het SCIOA-project, dat door de VIDS wordt gecoördineerd.

SCIOA (Strengthening the Capacity of Indigenous Organizations in the Amazon) beoogt het versterken van de capaciteit van Inheemse organisaties in de Amazonelanden. Het is een regionaal project van de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie Pact met financiering van USAID.

Ook de non-profit organisatie Nia Tero financiert de demarcatie van Tëpu. Bekijk hier meer foto’s van de werkzaamheden.


6 REACTIES

 1. Gelijk hebben ze ; zij zijn de mensen in Suriname die het milieu het minst vervuilen, maar zij hebben de meeste kwik in hun lichaam. Als ik lid van die stam, zou ik niet alleen mijn woongebied afbakenen, maar ook een geurilliaoorlog voeren tegen alle goudzoekers die hun poot durfden trappen in dat woongebied.
  gemodereerd

 2. Ik kan de wens van deze Surinamers goed begrijpen.Hun leef en woongebied moet goed in kaart gebracht worden.Er zijn namelijk rovers die met behulp van de politiek en de Rechterlijke Macht op merr grond op zoeknzijn. De hebzucht van Jogi en vele grondrovers is grenzeloos.De gewone man kan niet zomaar op grondroof gaan. Het zijn figuren die nauwe banden onderhouden met de politiek die op grondroof uit zijn.
  gemodereerd

 3. Ik kan de wens van deze Surinamers goed begrijpen.Hun leef en woongebied moet goed in kaart gebracht worden.Er zijn namelijk rovers die met behulp van de politiek en de Rechterlijke Macht op zoek zijn naar meer grond.Dit is geen verzinsel. De hebzucht van Jogi en vele andere grondrovers is grenzeloos.De gewone man kan niet zomaar op grondroof gaan. Belangen sprlen hierbij een rol. Het zijn figuren die nauwe banden onderhouden met de politiek die op grondroof uit zijn.
  gemodereerd

 4. @Henkes niet zo een goed idee van jouw want dan moeten deze mensen ook een oorlog voeren tegen die indiaanse braziliaanse goudzoekers.
  gemodereerd

 5. Henkes volkomen met jou eens , de mensen daar moeten het zelf aanpakken , want op amoksie kunnen ze lang wachten
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.