maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOM beslist: Raoul Abdoelrahman mag Santo Boma verlaten

OM beslist: Raoul Abdoelrahman mag Santo Boma verlaten

-

Does Travel - naar Suriname

Activist Raoul Abdoelrahman, die op maandag 20 februari werd aangehouden en ingesloten, mag vandaag namens het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) naar huis.

Zijn advocaat Derrick Veira heeft op maandag 27  februari een invrijheidstellingsverzoek op basis van artikel 54A ingediend. Voor de behandeling van het verzoek heeft het OM Abdoelrahman in vrijheid gesteld.

Volgens Veira wist het OM dat de zaak niet te verdedigden was. Abdoelrahman werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, opruiing, opzettelijk brandstichting, vernieling en andere zaken. Hij was in het Huis van Bewaring te Santo Boma ingesloten.

Naar zeggen van de raadsman is zijn cliënt een ondernemer en heeft vanwege de steeds slechter wordende economische situatie in Suriname diverse kritische opmerkingen gemaakt, waarbij hij zijn mening, binnen de perken van de wet, naar voren heeft gebracht.

Veira: “Op vrijdag 17 februari heeft mijn cliënt net als vele anderen meegedaan aan de protestacties op het Onafhankelijkheidsplein. Hij was voorin van de menigte waarbij hij door de druk die vanuit de menigte werd uitgeoefend, geen kant op kon.

Vanwege het feit dat er een escalatie van de situatie dreigde te ontstaan, door het plotseling afschieten van traangas, probeerde mijn cliënt een veilig heen komen te zoeken. Dit was niet mogelijk vooral gezien het feit dat er binnen zeer kort tijdsbestek minimaal acht keer traangas werd afgeschoten op de menigte. Dit had tot gevolg dat de menigte die achter mijn cliënt was met diverse objecten waaronder stenen en bierflessen begon te gooien naar de politie.

Abdoelrahman, die het dichtbij de politie stond, heeft zelfs ook stenen en bierflessen moeten incasseren. Ook begon de menigte hem naar voren te stoten waarbij hij geen stand kon houden en noodgedwongen zich ook binnen het terrein van De Nationale Assemblee (DNA) heeft begeven. Hij bleef totdat de situatie enigszins veilig was. Nadien trok hij zich terug van het DNA-terrein”, aldus de raadsman.

De advocaat is de mening toegedaan dat uit de handelingen van Abdoelrahman geen feiten of omstandigheden te destilleren zijn die aanleiding zouden geven tot een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit die ten nadele aan hem verklaard zou kunnen worden.

Naar mening van de verdediging maakte zijn cliënt gebruik van zijn grondwettelijk recht (artikel 21 GW). “Mijn cliënt heeft geen enkele wet overtreden en de politie heeft ook nog de demonstranten begeleid naar het Onafhankelijkheidsplein. Hiermede is dus ook aangegeven dat er handhaving en begeleiding van de politie aanwezig was en dat er onmogelijk gesteld kan worden dat de protestactie een illegaal dan wel een crimineel karakter had”, zegt de advocaat.

Veira vindt dat er sprake is van machtsmisbruik. Dit zegt de advocaat omdat zijn cliënt op maandag 20 februari met kracht en geweld werd aangehouden tijdens een live opname in de binnenstad van Paramaribo. “Abdoelrahman werd door zwaar gewapende eenheden tegen de grond gewerkt, waarbij hij als een zware crimineel werd afgevoerd. De kennelijke bedoeling was om mijn cliënt, maar ook anderen kritische burgers vrees in te boezemen”, stelt de raadsman. 

Volgens Veira heeft Abdoelrahman in bijzijn van hem zijn verhoren afgelegd en ondertekend bij Kapitale Delicten. “Bij het doornemen van het strafdossier ten kantore van de rechter-commissaris (rc) ontbrak het verhoor van Abdoelrahaman. Dit verstrekt het vermoeden dat er sprake is van een doorgestoken kaart en dat in elk geval de politie instructies heeft ontvangen om buiten de wet, koste wat kost, mijn cliënt aan te houden en in verzekering te stellen”, zegt de raadsman.

De advocaat vermoedt dat de verbalisant van afdeling Kapitale Delicten moedwillig direct na vertrek van de advocaat het reeds ondertekende proces-verbaal heeft vernietigd en een ander proces-verbaal heeft gehaald waarbij hij verzoeker heeft aangegeven dat hij die diende te ondertekenen. Toen verzoeker dit weigerde gaf de verbalisant aan dat Abdoelrahaman weigert te ondertekenen en dus niet wil meewerken aan het onderzoek.

“In elk geval dient het OM weer op weg naar wet en recht geholpen te worden. Flagrante schending van Bupoverdrag. De aanhouding van Abdoelrahman wordt opgevat als te zijn misbruik maken van het recht. Misbruik van recht door het OM dient onherroepelijk en direct tot een halt te worden toegeroepen aangezien de grondwet maar ook diverse mensenrechten verdragen waar Suriname middels ratificatie zonder excepties partij bij is, die verbieden”, aldus Veira.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Het is een grote puinhoop bij het OM. Het OM wordt te veel te vaak beïnvloed door de huidige regering. Dat is niet zo fijn in een echte democratie. Mijn inziens moet de politie een reprimande krijgen. Niet dat ik een fan ben van meneer Abdoel, maar het gaat om het democratische recht van een burger.


  gemodereerd
 2. Nu moeten jullie internationaal hulp zoeken en een klacht indienen. Niet zo laten. Niet alleen de regering maar ook OM en alle corrupte rechters


  gemodereerd
 3. Een volgende keer wanneer deze zogenaamde activisten een protest organiseren dan geen vergunning verlenen!
  Ze veroorzaken meer chaos en schade voor iedereen en de mensen die wel werken die worden dan de dupe.Ook handelszaken en ondernemers worden gedupeerd door deze groepje schoolverlaters die niks anders willen dan protesten te organiseren om dan op rooftochten te gaan en de boel te plunderen.Ze vechten voor een goed doel beweren ze …stelen en beroven dat is hun vak.Stelletje ongeschoolde idioten.


  gemodereerd
 4. Er is een dossier met een 1 getijpte A-4 en we zullen zien hoe dik het wordt.

  Hoe dikker het wordt hoe beter voor een rechtszaak wordt.


  gemodereerd
 5. @Debby
  Neet OM en de regering Santokhi moeten gestraft worden omdat jij het hebben wilt.
  Maar samen met pakittow en zijn volgelingen moet jij opgepakt worden voor het ophitsen tot geweld.
  Hahaha…een stelletje plunderaars die internationale hulp moeten zoeken…hahaha..meidke je zit vol met die stomme grapjes….


  gemodereerd
 6. Die activisten protesteren tegen armoede en wanbeleid. Net zoals de demonstranten in Sri Lanka ook tegen armoede en wanbeleid hadden geprotesteerd.


  gemodereerd
 7. @Smatje
  Dan moeten zij bij de deur van bouta staan protesteren en de boel plunderen.Het is niet de regering Santokhi zijn schuld dat het niet goed gaat met Suriname.Hij probeert het beste te doen met het weinige die hij heeft geërfd van bouta de crimineel.In plaats van de boel te gaan plunderen en chaos te veroorzaken moeten ze iets nuttigs gaan doen .Maar wat anders verwacht je dan als je een lege staatskas en een verwende volk geërfd hebt?Liever plunderen en chaos veroorzaken dan gaan werken…pfff..surinamers..echt een dom volk.


  gemodereerd
 8. dit is het OM van madam en die veira , echt mensen , zolang deze OM en het hof het voor het zeggen heeft zal Suriname steeds verder afglijden naar de diepte , en zal nooit meer naar boven komen


  gemodereerd
 9. Debby 28 februari 2023 Bij 17:43
  Nu moeten jullie internationaal hulp zoeken en een klacht indienen. Niet zo laten. Niet alleen de regering maar ook OM en alle corrupte rechters

  nou bijlmer man(debby) , wat bedoel jij met jou reactie , een ding is duidelijk dat jij in Holland bent , en jij bedoelt zeker een klacht indienen tegen de regering bouterse 1-2 en het paarse OM en het paarse hof , dat nu nog steeds ons land(niet van jou) de criminaliteit in het vaandel houdt


  gemodereerd
 10. Sri Lanka is als gevolg van de Corona pandemie binnen 2 jaar (bijna) failliet. Met name de toeristensector, waar Sri Lanka volledig van afhankelijk is, heeft enorme klappen gekregen. Mensen lijden armoede maar hebben godzijdank niets geplunderd. In Suriname lijdt het volk ook armoede maar alleen de Blakas zijn gaan plunderen en roven. Niet om de honger te stillen maar om te pronken met luxe artikelen. Dus dacht een Blaka uma tjing weet je wat het gaat toch slecht met Sri Lanka laat ik de mensen daar gaan helpen boi. Opgepakt met drugs zit ze nu in Sri Lanka op de strop te wachten.


  gemodereerd
 11. In een eerdere reactie had ik duidelijk aangegevn dat dit OM – door een volgende regering . vervangen moet worden door – juristen die Wet en Recht kennen; geen mensen die door de politiek {VHP} misbruikt wordt. Meer nog: ze moeten op staande voet, oneervol, ontslagen worden. Een waarschuwing voor een nieuw te vormen OM !!!!!!!!!

  Ik hoop dat het OM aangeklaagd wordt, de juristen een flinke schadevergoeding eisen voor o.a Pakitto, A.R, Makkoe en anderen. Weigert de regering schadeloosstelling te betalen, dan kan men altijd nog beslag laten leggen op onroerend goed van Suriname in het buitenland.

  De Staat zal door een eventuele beslaglegging – niet Falliëter worden – dan ze nu is, want de ambassades en ambassadeurs zijn slechts: waits of time, geldverspillers van “zo heb je me niet” – vooral die goeie man in Den Haag.


  gemodereerd
 12. @@ Pjul …. de politie had jou voor verhoor moeten oppakken en logies verlenen in Santo Boma. Je zit in Den Haag uit je daru nek te lullen, onbereikbaar voor de Sur. Justitie.

  Je bent constant bezig de “Blakas” van alles en nog wat in de schoenen te schuiven.
  Je bent een RASCIST pur sang. Heeft een Blaka – misschien – een familielid van je verkracht of beroofd. Maak van je hart geen moordkuil – als je begrijpt wat ik bedoel !!!!!!!

  Ga zo door – mi mang!

  Wanneer pleures uitbreekt, een ware volksopstand, dan gaan voornamelijk de mensen die op je lijken het onderspit delven. Je rascistische bijdragen gaan je soortgenoten niet helpen, integendeel, wanneer de BLAKAS echt boos worden, zijn jullie { je soortgenoten} die het meest onder zullen lijden { met lange ij }. I’ll be there, you to !!!!!!!!!!


  gemodereerd
 13. Dus hij werd door de menigte naar voren geduwd, ook bij het dna gebouw. Zielig zeg, maar ook super laf. Durf ervoor uit te komen wat je bedoelingen waren, laffe rat! En, hij is dus ondernemer, in wat???
  Opruiing, aanzetten tot maatschappelijke onrust en plunderingen. Saka-saka mpp boesagoe!


  gemodereerd
 14. kan deze man niets nuttigs voor ons mooie su
  ga bomen planten
  door zulke figuren gaat ons mooie su naar knoppen
  beste heer ga wat doen met je leven
  verpest het niet voor ons mooie su


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES