dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRavaksur roept regering Suriname op tot transformatie economie

Ravaksur roept regering Suriname op tot transformatie economie

-

Does Travel - naar Suriname

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) is van mening dat de maatregelen die door de regering getroffen worden, niet bedoeld zijn om de economie te herstellen, maar juist het openbaar bestuur verbeteren. In het voorgesprek van de nationale dialoog met president Chandrikapersad Santokhi heeft woordvoerder Armand Zunder aangegeven dat de Surinaamse economie transformatie behoeft. Zunder is van mening dat de regering het vertrouwen bij de samenleving moet herstellen.

Zunder merkte op dat er een voortdurende koopkrachterosie is in Suriname. Volgens hem is Suriname wel een rijk land, maar met een arme bevolking. De inkomsten van het land zullen substantieel verhoogd moeten worden. De maatregelen van de regering moeten erop gericht zijn om daadwerkelijk de economie te verbeteren. Volgens Zunder moet Suriname afstappen van een importeconomie. Lokale ondernemers zullen gestimuleerd moeten worden. Hij legt de nadruk op transformatie van de economie en aanpak van de corruptie, omdat dit laatste economische ontwikkeling in de weg staat.

De Ravaksur-woordvoerder is voorstander van een verbeterd onderwijssysteem, waarin er ook meer geïnvesteerd wordt. Hij vroeg de regering ook om met meer inzet de registratie voor de koopkrachtversterking te plegen. Partijen hebben lang van gedachten gewisseld over de implementatie van het minimumuurloon. Het feit dat dit is aangehouden, komt volgens de Ravaksur-leden niet goed over op de werkende klasse. Minister Steven Mac Andrew gaf aan dat er gekozen is voor een gefaseerde implementatie van het minimumuurloon, mede omdat het bedrijfsleven dit niet in een keer zou kunnen betalen.

Errol Snijders (AVVS de Moederbond) is van mening dat het moment is aangebroken waarop er niet meer gelet moet worden op politieke kleur of overtuiging, maar op wie bereid is een bijdrage te leveren en op te komen voor het land. Hij vroeg ook aandacht voor de rassensentimenten. President Santokhi gaf aan dat het de afgelopen periode een beetje onrustig is geweest. Hij garandeert dat afspraken weer worden opgepakt en dat er gezamenlijk én in landsbelang gezocht zal worden naar oplossingen. Volgens het staatshoofd is 17 februari genomen als datum dat het anders moet, te weten beleidsombuiging en een intensiever sociaal programma, waarbij ook alle bureaucratie wordt weggenomen.

Vanuit Ravaksur zijn er voorstellen gedaan om de koers te beheersen, de sociale uitkeringen te financieren en de lokale productie te stimuleren. President Santokhi wees in deze op de maatregelen die de regering heeft getroffen om meer inkomsten te genereren. Volgens het staatshoofd wordt in dit kader de agrarische productie gestimuleerd en geïnvesteerd in kleine en middelgrote ondernemingen. Hij is ermee eens dat het vertrouwen hersteld moet worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Vastgeroeste ouwe mannetjes!

  Wanneer maken deze grumpy’s plaats voor suri’s onder de pensioenleeftijd. Vakbonden horen niet te bemoeien met de economie, schoenmaker hou je bij je leest.

  Snap je nu mr zuurtje waarom de ‘excuses’ naar voren zijn gehaald. Deze rommel was voorzien. Nu zijn ze klaar met jullie.

  Meneer Iwan B. heeft een tranentrekkend verhaal verkocht aan Trouw, echt wel. Inclusief foto’s v zijn baby-mama’s, 😋.

  Een dag niet gelachen….


  gemodereerd
 2. Je moet nog kopers binnen Suriname vinden voor Surinaamse produkten. Velen willen liever buitenlandse producten.


  gemodereerd
 3. Santohki geeft aan dat het een beetje onrustig is en dat vertrouwen hersteld moet worden. De President is het besef van wat zich thans voordoet helemaal kwijt. Dergelijke uitspraken geven aan dat het realiteitsbesef er niet is, voor het geval het er ooit was. Nepotisme, diverse dubieuze aanstellingen van duistere individuen, manager Belastingdienst, adviseur SLM, alsmede het veelvuldig reizen zonder zichtbaar resultaat. Heb niet het idee, dat de ontwikkeling van het land prioriteit heeft. Santokhi zorgt goed voor het OM als beschermingsfactor. Corruptie en fraude tieren welig en een minister had recentelijk het lef te verklaren, dat een ambtenaar haar handtekening had vervalst, maar dat zij op aangeven van advocaat geen aangifte had gedaan. Mensonterend, tenenkrommend en schaamteloos dit. Fraude en corruptie wordt openlijk door de regering gefaciliteerd. Suriname is daadwerkelijk verworden tot een Failed State en geen olie, goud of gas zal daar op korte termijn verandering in brengen. Laat dhr. Santokhi op zoek gaan naar ontvreemd vermogen en instaan voor een goed functionerende Belastingdienst, niet gehinderd door corrupte loyalisten en andere duistere entiteiten.


  gemodereerd
 4. Waarom moet de SLM ten koste van alles blijven bestaan?
  Moet dit geld verslindende monster blijven bestaan?


  gemodereerd
 5. Straks gaat t overal op aarde plaatsvinden , wat er in Su laatst is gebeurd. Overal gaan er protesten plaatsvinden, want een grote economische wereldcrisis zal opduiken, een economische wereldoorlog eigenlijk; de boycotacties worden wereldwijd, t wordt ee soort boycot-wereldoorlog.

  Mensen die t breed hebbe moete oppassen, want ze gaan hun aanvallen. Rijken gaan t dus ook moeilijk krijgen. Iedereen op aarde gaat t voelen , booi!

  En je bodemschatten gaan maar weinig opleveren, want veel landen zulle geen geld meer hebbe om je goud en olie enzo op te kopen.

  Want t was teveel US-dollar wereldeconomie. Wanneer deze dan gaat wankelen, gaat ook de hele wereld wankelen.

  Het beste wat je nu kan doen is om landbouw, veeteelt en visserij te stimuleren.


  gemodereerd
 6. De uitdaging van Suriname is dat het schoolsysteem verkeerde mensen opleid.
  Het Surinaams onderwijs biedt weinig of geen uitdaging om de natuurlijke rijkdommen in productie en export om te zetten ( moderne zeevisserij industrie productie en export), ecotoerisme ( hier zouden de marrons en inheemsen goed kunnen inspelen, alleen moeten andere ondernemingen van hotels goed mee samen werken en het product goed neer zetten voor toeristen,

  Moderne landbouw, rijstbouw, tomaten,

  Dan heb ik het niet eens over de natuurlijke rijkdommen/grondstoffen gehad: Goud export stoppen/ Waarom heeft Iamgold niet de regering als eerste gevraagd of die Rosebelt wilde kopen ipv Zijing Mining?, rondhout verwerken tot eindproducten, enz.

  Het onderwijs moet meet afgestemd worden op de natuurlijke rijkdommen en productie en exportondernemingen moeten hierdoor ontstaan. Hoe zet je een onderneming op?

  Het onderwijs en wetenschappen heeft gefaald door de jaren heen vanaf 1960 tot heden. Dat is het probleem dat Surinamers allemaal in overheidsdienst willen komen werken. Ook de staatsgreep van 25 Februari 1980 is hier een oorzaak van. Er is nooit een goed onderwijs en wetenschappen beleid in Suriname geweest. De leerlingen met een hoge IQ die redden het wel, maar al die mindere vallen gewoon af en er zijn geen goede mogelijkheden als je eenmaal uitvalt. Daar sta je dan.

  Dus dat alles zo fout is met Suriname heeft vele oorzaken. Het barst van de el somo’s bravo’s, bordo’s enz in de DNA, regering en in de regeringscoalitie op overheidskantoren.


  gemodereerd
 7. jahangir , klopt dat hebben wij ook al aangegeven , onze groenten en fruit zijn duur en bevatten pesticide , en hier is er geen controle op , ja dan rest ons om producten van het buitenland te nemen


  gemodereerd
 8. mie baar joe , hooghart was en is er niet , zal wel op leonsberg zitten om te zuipen en een joint roken
  en sneider en sunder willen niets te maken hebben met hooghart


  gemodereerd
 9. Zunder was revo minister. Snijders bigi paarse aanhanger. Wat komen ze nu lullen om af te stappen van een import economie? Alle surinaamse producenten en fabrikanten moesten ” vrijwillig ” de revo sponseren en ze werden tegengewerkt. Esmerald, u heeft gelijk. Deze oude politiek gelieerde vakbondslijders moeten plaatsmaken. Wat ze hebben toen géén verandering kunnen brengen en nu willen ze dat wel? A nai woko. Laat ze hun geblaat maar gaan houden in ocer en aan de patrijsstraat 28.


  gemodereerd
 10. Wow!

  Eindelijk een goed artikel, de rauwe waarheid.
  Mijn complimenten.
  @Slim suri, zie dgblad suri dd 28 februari.
  “Mop zegt ook transformatie v economie”.
  Auteur: anonymous

  Heeft een link met dit artikel.
  Top! ( alle suri media komt dagelijks hier gluren, tok).


  gemodereerd
 11. Haha, deze lullooos halen ouwe koeien uit de trens.
  Bouterse riep het toch ook en deed er HELEMAAL NIETS aan.
  maar het klinkt wel leuk, mijn advies is verzin zelf iets.
  Het enige dat jullie willen is een baan een baan om je zakken te vullen, Mars wegwezen stelletje gedrochten, maak plaats voor een ander


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES