vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieParlement Suriname geeft akkoord aan Staatsbegroting 2023

Parlement Suriname geeft akkoord aan Staatsbegroting 2023

-

Does Travel - naar Suriname

De Nationale Assemblee (DNA) heeft haar goedkeuring gegeven aan de Wet Staatsbegroting voor het dienstjaar 2023. Het parlement is op vrijdag 24 februari met 27 stemmen voor en 12 tegen akkoord gegaan. Volgens president Chandrikapersad Santokhi is de begrotingsbehandeling beïnvloed geworden door de ernstige incidenten op vrijdag 17 februari 2023. In het verlengde hiervan is ook aandacht geschonken aan het verscherpen van het sociaalbeleid. De Staatsbegroting is opgesteld met als uitgangspunten; bezuiniging en het verhogen van inkomsten om zo de sociaalzwakkeren tegemoet te komen.

President Santokhi zegt dat de regering het signaal van het volk op de dag van het protest serieus neemt. Zij zal daarom het sociaal beleid verder aanscherpen. Het staatshoofd legde ook de nadruk op het belang van productie en inkomstenverhoging. De begroting is dan ook opgesteld met als uitgangspunten; bezuinigen, meer inkomsten en minder uitgaven, en balans in de economie. “Wij verdienen met z’n allen in het land, zoals uitgedrukt in het bruto nationaal product, te weinig om de kosten die we als regering moeten maken, te betalen”, aldus het staatshoofd. 

Derhalve zal volgens hem het beleid op financieel-economisch gebied zich in de eerste plaats richten op het vergroten van de inkomsten. Hierbij zullen de bestaande financieringsmodaliteiten voor kleine en middelgrote ondernemingen en de agrarische sector worden uitgebreid en gericht op importvervanging en exportvergroting. Het staatshoofd stond ook stil bij de inkomstenverhogende maatregelen zoals verhoging van grondhuur en erfpacht met meer dan 100%. Deze zullen echter niet te zien zijn in de begroting van 2023, omdat het aspecten op jaarkalenderbasis betreffen.

President Santokhi zegt dat internationale schuldpositie van Suriname een fundamenteel probleem blijft. Het betreft onder andere bilaterale schulden en de schuld aan de zogeheten Oppenheimer schuldeisers. Er zullen gesprekken worden geïnitieerd op beleidsniveau met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). “Intussen heeft de IDB al ingestemd om meer financiële middelen vrij te maken voor het sociaal programma dat wij gaan uitvoeren in Suriname”, meldt het staatshoofd.

Verder zal er een nationale dialoog gehouden worden op 26 februari 2023. Hierbij worden ngo’s, politieke organisaties en groepen die deelnemen aan protesten uitgenodigd. De groepen zullen in het kader van dialoog alle ruimte krijgen om hun inzichten, voorstellen en kritieken te delen. “We gaan met iedereen communiceren en iedereen kan ook vragen om gehoord te worden om te gaan naar een betere samenleving.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Suriname gaat pas vooruit gaan als alle Surinamers cq, grote groepen Afri Surindmers hun mentaliteit gaan veranderen en weten wie ze zijn waar ze vandaan komen en waar ze bij horen. Niet voor een baas willen werken, maar opleidingen volgenen met succes afronden ze zelf hun eigen ondernrming hebben en internationaal valuta mee kunnen verdienen voor Suriname. Ze werknemers hebben, exporteren en men baas jules, nel, shirley, es, i.p.v. oom stan, oom tom, taante erna, tante es, enz.

  Hierdoor zouden ze meer of een klein beetje respect ( p’kin so lespeki) kunnen krijgen van hun werknemrers als ze m ondernemen en dit aan hun generaties die na hen komen door geven.

  Het op hoeken van winkels van straten zou ophouden.Het gaat om eigen fabrikaat en geen import producten. De inkomsten van de staat zouden door dat ze hun belastingen betalen toenemen en kan de jaarbegroting sluiten en Suriname zou net als Dubai of Noorwegen, Saoedi Arabie een grondstof land worden die zich zelf redt.

  Ondernrmingen in:
  – ecotoerisme
  – moderne zeevisserij,
  – moderne landbouw ( rijst, tomaten, manjasap, awara, enz)
  -.Tropische planten
  – Wellicht Boes Meti, pingo, aap, luiaard, mira froiti, – Surinaamse culinair
  enz


  gemodereerd
 2. De hielenlikkers bedoelen ze. Nu is ABOP niet meer nodig.
  Die sociale programma’s zijn niet voor de armen.
  Internationasl moeten wij de mensdn laten weten dat er alleen registratie’s gebeuren, meer niet.


  gemodereerd
 3. Ik gun Santokhi het voordeel van de twijfel. 10 jaar NDP-regering heeft dit land financieel en economisch kapot gemaakt. En deze zelfde NDP werpt zich nu op als de redder van het land. De fout van Santokhi is dat hij bij zijn aantreden verwachtingen heeft opgeroepen, terwijl hij misschien toen al of in ieder kort na zijn aantreden met zekerheid wist dat hij het niet zou kunnen waarmaken. En hij blijft roepen dat er snel verlichting zal komen! Dat is misschien verkiezingsretoriek, maar Santokhi doet er goed aan nu duidelijk te maken dat hij de klus heeft onderschat zonder daar meteen de conclusie aan te verbinden om af te treden. Santokhi moet eerlijk zijn naar het volk en duidelijk maken dat de financiële puinhoop van de NDP-regering immens is en dat hij er achteraf achter is gekomen dat hij het heeft onderschat. Hij moet dan ook zeggen dat het naïef is om te denken dat de veroorzaker van de puinhoop ook de oplossing gaat brengen. De puinhoop zal alleen maar groter worden. Hij moet het volk oproepen samen de schouders eronder te zetten om tot verlichting te komen.


  gemodereerd
 4. Verdeel de economie in 3 zones: Nickerie tm Saramacca, Paramaribo & Omgeving, Commewijne tm Marowijne.


  gemodereerd
 5. een begroting is en blijft een begroting , maar deze van 2023 is nu bekend
  de begrotingen van 2018-2019-2020 zijn nooit voor de dag gekomen , want die regering zorgde ervoor dat de begroting in hun voordeel was ( zakkenvullers)
  en dan moet je nu de ndp-beb-nps horen , he parmessar , bouva , asibina en etnel horen , lanterfanters zijn het


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES