Rol van Den Haag in koloniaal verleden groter dan gedacht

22
Haags Historish Museum
Haags Historish Museum aan de Kore Vijverberg (c) Pauline van Till

Het Haags Historisch Museum opent in maart een tentoonstelling over het koloniale verleden én heden van regeringsstad Den Haag. De tentoonstelling is van 25 maart – 3 september 2023 en is getiteld ‘Koloniaal Den Haag – Een onvoltooid verleden’.

Het koloniale verleden is in Den Haag op vele manieren aanwezig, bijvoorbeeld in onze taal, muziek, eten, festivals en herdenkingen. Ook in de architectuur, zoals het voormalige Ministerie van Koloniën waar nog altijd de portretten hangen van de bestuurders van toen. De tentoonstelling Koloniaal Den Haag – Een onvoltooid verleden gaat over de rol die de regeringsstad speelde in het Nederlandse koloniale systeem.

Verleden
Den Haag is vanouds het bestuurlijke centrum van het land en wás de stad van waaruit ooit een groot koloniaal gebied werd bestuurd, een gebied vele malen groter dan Nederland. Met deze bestuurlijke rol onderscheidt Den Haag zich van steden als Amsterdam en Rotterdam die vooral als handelssteden een rol speelden binnen het koloniale systeem. Den Haag is de stad van het beleid, van de bestuurders en van de politiek. Beslissingen in Den Haag genomen hadden ooit grote gevolgen voor miljoenen mensen ver weg: in Indonesië, in Suriname en in de Caribische delen van het koninkrijk.

Gedurende een periode van ruim drie eeuwen werden deze gebieden bestuurd vanuit één dominante drijfveer: het maximaliseren van winst. Een beleid dat gepaard ging met onderdrukking van de inheemse bevolking, rechteloosheid, geweld, slavernij en het de kop indrukken van elke vorm van verzet. De tentoonstelling vertelt dit verhaal door de ogen van een aantal historische personen. Juist deze menselijke verhalen geven de vaak verstrengelde geschiedenis gezicht. Niet alleen de bestuurders of de verzetsstrijders, ook de mensen die bijvoorbeeld het systeem van binnenuit wilden hervormen, komen in beeld. Door hun ogen zien we de groei van het kolonialisme tot en met de afschaffing van de slavernij in 1863 en de strijd voor autonomie en onafhankelijkheid.

Bekende personen zoals Johannes van den Bosch, die het Cultuurstelsel invoerde in Indonesië, en Tula, leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795, worden in een nieuwe context gepresenteerd. Er is ook aandacht voor minder bekende personen. Bijvoorbeeld de tot slaaf gemaakte Virginie van Gameren die na een lang juridisch proces haar vrijheid en die van haar kinderen bij het Ministerie van Koloniën afdwong en zelf haar naam koos. Of Pangeran Adipati Soejono, de enige minister van Indonesische afkomst in een Nederlands kabinet. Hij zette zich in voor meer zelfbestuur. Al deze historische personen geven de impact van het koloniale systeem gezicht.

Heden
Naast adviseurs op het gebied van koloniale geschiedenis is een groot aantal Hagenaars en Hagenezen gevraagd een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling. Met persoonlijke objecten en familieverhalen schetsen zij een beeld van de doorwerking van het koloniaal verleden in hun persoonlijk leven, tot op de dag van vandaag. Uiteindelijk zijn we allemaal ‘erfgenaam van koloniaal Den Haag’.

Publieksprogramma
Rondom de tentoonstelling organiseert het Haags Historisch Museum een uitgebreid publieksprogramma met rondleidingen, stadswandelingen, workshops, debatten en lezingen


22 REACTIES

 1. Zullen mijn Surinaamse familie en kennissen zich nu ook bezwaard voelen in den Haag
  gemodereerd

 2. dat zal wel zo zijn. Echter de grootste rol werd door de Afrikaanse slavenhandelaren gespeeld. Zonder de Afrikaanse slavenhandelaren zou slavenhandel niet mogelijk zijn geweest. Het is typerend dat de nazaten steeds proberen de rol van de Afrikaanse slavenhandelaren te bagatelliseren terwijl zij degenen geweest zijn die hun zonen en dochters en Afrikaanse criminelen hebben verkocht. Ook is er onderzoek gedaan waaruit bleek dat bij stammenoorlogen buitgemaakte krijgers als slaven verkocht zijn aan Europeanen. Hierover wordt door de nazaten met geen woord over gerept.
  gemodereerd

 3. De rol van de Portugese Rooms Katholieken, Las Casas, moet goed onder de loep worden genomen.

  Het was zijn advies die hij aan de Portugese Slavenhandelaren, Koning, Handelaren/kooplieden, kolonisten, de adel, eigenaren van rederijen van slaven- en handelsschepen, planters, imperialisten, kapitein van oorlogsschepen, enz gaf.

  Ondanks dat zie dat vele afstammelingen van de slaven keihard Rooms Katholieken zijn, een geloof met veel criminele ideeën en handelingen en tegenstanders de les willen lezen. Een geloof dat haar fouten niet inziet en excuses aanbiedt.

  Tot op heden heeft de Paus of anderen in het Vaticaan geen excuses tegen de slavernij, contractarbeid, uitbuiting, imperialisme, onderdrukking van derden, enz geboden.
  gemodereerd

 4. hoeveel blanken waren er in die tijd slaaf? of horigen die zich moesten kapot werken voor hun voortbestaan?
  daar hoor je nooit wat over omdat die verder gegaan zijn met hun leven
  maar die andere groep blijft maar vasthouden aan het verleden en vergeet te werken aan hun toekomst
  zeuren en klagen is het enige waar ze goed in zijn en als derde handje ophouden
  gemodereerd

 5. Alweer dat @ gelul uit Livorno.
  Wat een logica! Jaja, Afrikaanse slavenhandelaren.
  Geen enkele Afrikaan is naar Europa gekomen om iemand te verkopen.
  Wie is naar Afrika gevaren?
  Wie heeft fort Elmina gebouwd?
  Opa ga planten ipv onzin te schrijven.
  De slechtheid zit in de mens. Ik ga niet ontkennen dat de Koninkrijk van de Ashantis hierbij een rol hebben gespeeld en anderen.
  Maar als er steeds mensen (lees Europeanen) komen vragen om mensen. En wie wat voor leugens ze niet hebben verteld.

  Het is zeker ook de schuld van de Afrikanen dat de Europeanen noord Amerika en midden Amerika hebben overgenomen.
  Dat Utah, Omaha, Wisconsin ea inheemse namen zijn overgebleven van wat eens een werelddeel was, waar geen blanken voor kwamen.
  Gelukkig is dat Afrika bespaart gebleven. Nederland heeft ook geprobeerd Zuid-Afrika, over te nemen.

  Gelukkig dat Rutte en anderen, schuld bekennen en hun verontschuldigen aanbieden voor het grootste onrecht dat de mens kan worden aangedaan.
  gemodereerd

 6. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Rol van Den Haag in koloniaal verleden groter dan gedacht.

  Dit was reeds jaren bekend.

  Ook het volgende is ongeveer 70 jaar achter slot en grendel opgeborgen geweest.
  Archief collaborateurs WO II straks openbaar: ‘Bijna alles ligt gevoelig’

  @Papa Jantje uit Livorno (voortaan PJUL) onze HISTORICUS heeft zelf alles haarfijn onderzocht.

  Ook de NAZATEN van de collaborateurs en NSB’ers wordt tot heden met geen woord hierover gerept.

  Mevrouw Judith de KOM, dochter van wijlen Anton de KOM, heeft het vaker verteld over de (witte) collaborateurs en NSB’ers in Amsterdam en omstreken.
  gemodereerd

 7. Papa Jantje uit Livorno (voortaan PJUL) 24 februari 2023 Bij 11:14
  dat zal wel zo zijn. Echter de grootste rol werd door de Afrikaanse slavenhandelaren gespeeld@@.
  Echter….echter…., wat een slap gelul van deze notoire racist, iedereen was schuldig aan het in slavernij houden van het verhandelen van gevangen genomen mensen als handelswaar.
  Papa, snap het nou een keer, de nazaten willen alleen sec de slavenhouders veroordelen en de groep faciliteerders en niet de mensenhandelaars.
  Ja Papa je hebt een punt, de slavenhouders en de groep faciliteerders hebben, samen met de mensenhandelaren (mensen werden als handelswaar aangemerkt) in gevangengenomen mensen, onder een hoedje gespeeld. De slavenhandelaars zouden ook moeten worden aangeklaagd, misschien iets voor jou.

  Trouwens jou geklets heeft geen waarde meer, verantwoordelijken voor de slavernij hebben al hun excuses aangeboden, dus graag klepje dichthouden.
  gemodereerd

 8. Nederland is het land geweest dat van slavernij een commerciële business heeft gemaakt. Slavenhandel was er altijd, maar dan vooral omdat rijke mensen werkers nodig hadden. Nederland begon arme mensen als slaaf aan te bieden aan de rijken, of ze nou werkers nodig hadden of niet. Propaganda en reclame werd daarbij ingezet, precies zoals bedrijven vandaag de dag reclame maken voor hun producten.
  gemodereerd

 9. correctie:
  Bartolomé de las Casas was een Spaanse priester. Het was zijn advies om Afrikanen naar de Nieuwe Wereld te laten brengen om daar het zware werk op de plantages, land te laten doen.

  De Spaanse Rooms- Katholieken moeten hun excuses aanbieden aan nakomelingen van Afri-Amerikanen die naar de Nieuwe Wereld werden gebracht.
  gemodereerd

 10. PJUL,

  Het excuus dat zo belangrijk is, is omdat de rol van de blanken genadeloos was. Vanaf het moment dat de deal in Afrika was gesloten, hadden deze mensen geen rechten meer, maar werd men tot een ding gedegradeerd! Alles was toegestaan, tijdens de reis en leven daarna als slaaf op de plantages, het leed dat onze voorouders hebben doorstaan is ongekend.

  U wilt het verhaal afzwakken, door te stellen dat er ook naar Afrika gewezen dient te worden. Maar het gaat in deze om het leven dat deze MENSEN als slaaf hebben gehad, generaties lang vernederingen, verkrachtingen, een leven lang werken van s’morgens vroeg tot laat in de dag, zonder salaris, zonder toekomst perspectief…. ! Die pijn kunt u zich niet voorstellen…
  gemodereerd

 11. @ kalimadjoe
  Dollar tekens?? Laat me niet lachen. Laat het nu net zo zijn dat alleen maar geld en macht de Europeanen de hele wereld heeft doen rondreizen om te roven en te moorden.
  En als wij Dollar tekens hebben, gaat dat jou niks aan. Onze voorouders hebben voor noppes gewerkt en geleden. Dus wij mogen praten. Mind your own business!!!

  @ Sniper
  Jij hebt goed gelezen en opgelet op school.
  Jij weet alles van de geschiedenis af.
  Dat je naar @ pa je lul, verwijst zegt genoeg over jou intelligentie pffff Please STFU!!!
  gemodereerd

 12. PJUL Koning flauwekul,bestudeer de Westafrikaanse slavenhandel historie,dat voorkomt onjuistheden in je posts.De slaafgemaakten werden met bruut geweld uit hun dorpen weggerukt door slavenjagers,wie zich verzette,werd ter plekke vermoord,ouderen die de lange voettocht naar de kust niet zouden kunnen maken en geen financiele waarde hadden,werden ook doodgeschoten.Door onzin te verkopen hier,kwets jij de gevoelens van anderen!Kap aub daarmee,laat zien dat jij een beetje fatsoen in je donder hebt!
  gemodereerd

 13. Is toch logisch, Den Haag was en is het bestuurlijk centrum van Nederland.

  Voor al de Rooms katholieke en protestants christelijke aanhangers. Duik eens goed de geschiedenis in.
  De eerste slavenhouder van een zwarte Afrikaan was een paus. Die hele zogenaamde rassen theorie en de transatlantische slavernij komt vanuit het Vaticaan.
  De paus is de Caesar en de kerk is het Romeins imperium.
  Vooral in de Amerika’s en in Afrika hebben deze gasten hun Vaticaans list en bedrog verspreid door mensen duivelse theoriëen op te leggen.
  Daarom zal je nooit en te nimmer een gekleurde paus zien, want zogenaamd waren al die profeten en Jezus de christus blank…
  gemodereerd

 14. @ Cornel
  24 februari 2023 Bij 13:07
  Alweer dat @ gelul uit Livorno.
  Wat een logica! Jaja, Afrikaanse slavenhandelaren.
  Geen enkele Afrikaan is naar Europa gekomen om iemand te verkopen.

  Hallo Cornel, de eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik voor het eerst jouw naam hier tegenkom. Daarom ben ik ook verbaasd over jouw grimmige reactie. Toch neem ik de moeite om jouw vraag te beantwoorden.
  Mevrouw Elizabeth Samson was een Afrikaanse slavenverkoopster die vanuit Suriname naar Amsterdam afreisde om slaven te kopen voor haar plantages. Hiermee is ze heel rijk geworden. Blijkbaar had deze slavendrijver een hekel aan haar soortgenoten want behalve dat zij deze aan de blanken voor heel veel geld verkocht, trouwde zij ook tweemaal met een blanke man.

  Net als andere plantage-eigenaren hield Elisabeth zelf ook slaven. Ze werd niet zomaar geaccepteerd als succesvolle zwarte zakenvrouw.

  Dus wat ik schrijf is geen gelul maar keiharde feiten. Mocht je interesse hebben in de geschiedenis van de zwarte slavenhandelaren dan verwijs ik jou naar de boeken van Cynthia Macleod.
  gemodereerd

 15. Niet vergeten dat het niveau van onderhandelen een grote rol bij de slavernij heeft gespeeld. In mijn ogen delven zwarten altijd het onderspit bij onderhandelingen. We hoeven de geschiedenis niet al te diep in te duiken om onze tekortkomingen te ontdekken en bloot te leggen.
  Bruynzeel betaalde een kwartje per boom als belasting. Wat was ons aandeel bij de bauxietopbrengsten en wat hebben de onderhandelingen van de stuwdam ons opgeleverd . Wat zal de olie ons straks aan inkomsten opleveren? Slechts enkele procentjes van de echte winst. En als al die multinationals ons kaalgeplukt hebben vertrekken ze met stille trom.
  Dus: wat waren de zwarte koningen in Afrika toch reuzeblij voor die kraaltjes, die papa Moni schelpen en spiegels , die ze als verkoopprijs ontvingen voor het leven van een gevangen of een verslagen vijand. En vergeet een ding niet en dat is: de witten waren beter bewapend dan de zwarte Afrikanen dus,
  gemodereerd

 16. @PJUL,

  Eén zwarte vrouw en meteen ga jij het slavernijverleden afzwakken? Trouwens misbruik je deze vrouw om te gaan liegen? Ze vertrok naar Amsterdam omdat het haar werd verboden om te trouwen met de witte Christopher Braband. Zij deden aangifte van het voorgenomen huwelijk in 1764, maar het huwelijk werd verboden door de Raden van Politie, het hoogste bestuursorgaan. Vermenging van rassen was formeel niet toegestaan.

  Dus niets ‘slaven kopen in Amsterdam’!

  Vergeet ook niet dat de witte slavendrijvers de bijbel misbruikten, iets wat de Afrikanen en Arabieren niet deden. Waarom denk je dat die scene waarin Kunta Kinte weigert zijn nieuwe (slaven)naam aan te nemen, zo intens is?

  Slavernij ver weg? Vraag een Surinamer maar naar zijn/haar achternaam. Lees je in over Malcolm X en je snapt (of niet want erg slim kom je niet over) dat het ook gaat om verlies van identiteit!

  Blijf maar stikken in je trieste racisme! De geschiedenis bewijst keer op keer jou ongelijk.
  gemodereerd

 17. @Kwakoe van Helena Christina,

  En laten we vooral niet vergeten dat de witte slavenhouders WEL zijn gecompenseerd na de afschaffing van de slavernij in 1863….Dertig jaar na de UK en Frankrijk!!!

  Toen(al) liep Nederland niet echt voorop, he!
  gemodereerd

 18. @ FrankyR
  28 februari 2023 Bij 18:50
  Hallo FrankyR,
  Ik wil toch even een paar correcties aanbrengen op jouw reactie.
  Mevrouw Elizabeth Samson ging wel degelijk naar Amsterdam om slaven en slavinnen voor haar eigen plantages te kopen. In de hele slavernij geschiedenis neemt zij een dubieuze rol in.
  Verder maken Afrikanen zeker misbruik van de Bijbel, wat te denken van het Leger des Here Jesus in Congo? De Bijbel dient als grondslag en rechtvaardiging voor de afschuwelijke misdaden die deze terroristen plegen. En al die misdaden vinden hun grondslag in de Bijbel (volgens hen dan).
  Verder heb ik in eerdere postings aangegeven dat zodra je een tegenargument aanvoert dit direct met racisme wordt geassocieerd. Nu zal ik je eerlijk bekennen dat ik nog steeds niet iemand tegengekomen ben die niet racistisch is. We hebben het racisme van de zwarten gezien bij de inauguratie van ZE Santokhi. We hebben het racisme van de Creolen ook tijdens de Anton de Kom lezing gehoord. We zien en horen dagelijks de racistische uitlatingen van Hooghart, MacDonald, Astrid Roemer, en nog velen anderen. Waarom zou ik in jouw ogen als racist zo bijzonder zijn. Hoe racistisch waren jouw voorouders die hun eigen kroost hebben verkocht ? Daar waren de grootste racisten.

  Tip:
  Blijf maar stikken in je trieste racisme! De geschiedenis bewijst keer op keer jou ongelijk.

  Ondanks dat ik in jouw ogen niet slim overkom weet ik dat het jouW en niet jou ongelijk is.
  Ik heb een gevoelige snaar geraakt.
  gemodereerd

 19. @PJUL,

  Hoezo gevoelige snaar? Ik ben niet degene die het slavernijverleden bagatelliseerde! Het verhaal van mevrouw Samson is gedocumenteerd.

  Verder blijf je wegens gebrek aan sterke argumenten de domste dingen zeggen. Slaven kopen in Amsterdam? Dus ze gingen eerst Afrikanen kopen om ze dan naar Amsterdam te vervoeren? Of gingen ze meteen naar de koloniën? Iemand met een gezond verstand (jij dus niet) zal het laatste redeneren.

  Afrikanen die een geloof misbruiken. Dat zal best, maar wie heeft de Bijbel dan geïntroduceerd? Ja, en nu blijft het stil.
  gemodereerd

 20. FrankyR 4 maart 2023 Bij 19:12

  Vooropgesteld heb ik nergens de verschrikkelijke uitroeiingen van de Afro gebagatelliseerd. Alleen heb ik hierin een nuance gebracht door ook de rol van de Ashanti’s te bespreken door aan te geven dat zij mede de slavenhandel mogelijk gemaakt hebben. Inruil voor drank, wapens werden in de mijnen tewerkgestelde slaven aan de blanken doorverkocht. Deze slaven waren oorlogsbuit.
  Mevrouw Samson, de zwarte slavenhandelaarster, ging wel degelijk naar Amsterdam toe om haar ‘producten’ te kopen. Met producten wordt hierbij dan bedoeld de zwarte slaven die zij nodig had op haar eigen (koffie) plantages. Uit jouw reactie blijkt helaas dat je niet op de hoogte bent van wat ik schreef en hoe de handel in die tijd in elkaar stak. Jammer dat je dan snel te onjuiste conclusie trekt; wellicht in het vervolg minder emotioneel reageren.
  Ja, Afrikanen die ene geloof misbruiken niet alleen het Leger van de Here Jezus in de Congo maar ook de terroristen van de Boko Haram in Nigeria en andere delen van Afrika die de Islam misbruiken. Is het zo vreemd voor jou ? Of denk je dat de Afrikanen zich niet tot dit soort verderfelijke rommel laten verleiden?
  Ja beste FrankyR, ik heb helaas in Suriname Telesur als provider maar zal speciaal voor jou overstappen naar Parbo net zodat ik 24/7 online ben. O wacht, ik heb ook nog arbeid te doen dus zal ik minder vaak online zijn.
  Maar het lijkt mij verstandiger om deze discussie met jou te sluiten want ik beproef dat je te emotioneel wordt. Alhoewel de medische voorzieningen in Nederland veel beter en omvangrijker zijn wil ik geen zieke of doden op mijn geweten hebben.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.