vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidLandelijk onderzoek naar gezondheid bevolking Suriname

Landelijk onderzoek naar gezondheid bevolking Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Een landelijk onderzoek naar de gezondheid van de Surinaamse bevolking en gezondheidsindicatoren gaat volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zeker helpen om gericht beleid en duurzaam preventiebeleid te ontwikkelen. Zo’n onderzoek is voor het laatst in 2014 uitgevoerd in Suriname, te weten het STEPS-onderzoek.

Naar aanleiding van vragen uit het parlement tijdens de begroting zei minister Ramadhin op donderdag 23 februari dat er nog dit jaar en op korte termijn een gezondheidsonderzoek zal worden uitgevoerd, waarbij het ministerie van Volksgezondheid zal samenwerken met het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) en de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De bewindsman zegt dat er is inmiddels een no-objection (verklaring van geen bezwaar) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is ontvangen. De financiële en technische voorstellen dienen voor 14 april te worden ingediend, waarna er ongeveer twee maanden zullen worden uitgetrokken voor de voorbereiding. “En dan kunnen we starten met het onderzoek, dat zeker leidend zal zijn voor het ministerie om de gezondheidsstatus van de bevolking te peilen en op basis daarvan beleid maken”, aldus minister Ramadhin.

Hij bracht het onderzoek in lijn met het verbeteren van de eerstelijnszorg. Versterken van deze zorg is volgens de bewindsman ook een primaire beleidsvisie van het ministerie van Volksgezondheid. “Omdat wij ook van mening zijn dat er uiteraard veel meer kan worden opgevangen met het versterken van de eerstelijnszorg, die als poortwachter fungeert in de gezondheidszorg”, verduidelijkt minister Ramadhin. Hij zegt dat eerste lijn vooral in de preventieve zorg een proactieve rol kan spelen.

De bewindsman bleef meteen ook stilstaan bij het Suriname HEARTS Initiatief dat vorig jaar is gelanceerd, en waarover hij het college in de eerste ronde uitvoerig heeft geïnformeerd. Volgens de resultaten die thans binnenkomen blijken volgens minister Ramadhin heel veel jonge personen onbewust met risicofactoren voor niet overdraagbare aandoeningen rondlopen.

Het Suriname HEARTS Initiatief betreft een programma om hart- en vaatziekten onder de samenleving sterk terug te brengen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. “Money making” , bloeddruk en suikermeten bij jeugdigen ( gemidd srd1000 deal per per persoon!!!, schuifd strx wat terug in zijn laatje).
  Geef als overheid geld aan de mensen( op scholen/instellingen) zodat ze in elk geval wat gevarieerd te eten hebben ipv het gelul met ( op dit moment !! Gegeven de huidige situatie met allerlei tekorten in de sector !!) onnodige onderzoeken.. totaal niet zinvol… deze onderzoeken hebben een statische waarde, voegen daarna niks toe…. Er liggen al een paar dure onderzoeken in de lades… wat is beleidsmatig gewijzigd na het laatste onderzoek??


  gemodereerd
 2. Onderzoek waarvoor??
  Je kan de medicijnen toch niet betalen.
  Zij vliegen effe weg voor behandeling nasr het buitenland. Paracetamol is niet te betalen voor het gewone volk. Weg mt de hypocrieten


  gemodereerd
 3. Begin bij de basis, dat is punt 1.
  Niet alleen de fysieke gezondheid peilen maar ook de mentale gezondheid en gericht beleid maken. Er lopen teveel mensen rond met mentale gezondheidsklachten die te herleiden zijn naar drugsgebruik, armoede, discriminatie, laag zelfbeeld etc etc.

  Een gezond volk is een volk dat een normaal leven kan leiden en in tenminste in zijn basisbehoeften kan voorzien. Dat alles kan niet meer in ons geliefd Suriname.
  Een gezond volk is ook een volk dat groei mogelijkheden voor zichzelf zien.


  gemodereerd
 4. Kwik, kunstmest e.d. zijn goed ingeburgerd in Suriname.
  Maar het gevaarlijkst lijkt mij de mentaliteit van velen. Zelfs apen schamen zich voor zulke lieden.


  gemodereerd
 5. De gezondheidstoestand van het luiste volk ter wereld zal wel niet erg goed zijn. Feesten, zuipen, vreten, in de hangmat liggen en naar de hoeren gaan is daar niet bevordelijk voor. Wel leuk natuurlijk.
  De enige beweging die ze nemen is als er gestolen en geplunderd kan worden.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES