vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVN secretaris-generaal uit zorgen over protesten in Suriname

VN secretaris-generaal uit zorgen over protesten in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), heeft zich via zijn woordvoerder Stéphane Dujarric in een verklaring uitgelaten over de situatie in Suriname. Dujarric schrijft dat de hoge functionaris zich zorgen maakt over de gewelddadige protesten die op vrijdag 17 februari 2023 hebben plaatsgevonden.

“Hierbij werd het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) bestormd en schade aangericht. Daarnaast zijn ook particuliere eigendommen beschadigd en mensen gewond geraakt.

De secretaris-generaal benadrukt dat de vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomsten fundamentele mensenrechten zijn die te allen tijde moeten worden gerespecteerd, maar dat protesten moeten worden uitgevoerd zonder dat er toevlucht wordt genomen tot geweld.

Secretaris-generaal Guterres dringt er bij alle relevante actoren in Suriname op aan terughoudendheid te betrachten en een inclusieve dialoog aan te gaan om de uitdagingen waar het land voor staat constructief aan te pakken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. De V.N. secretaris vind ik te voorbarig. Die kan zich beter bezighouden met de oorlog in Oekraïne en het rampgebied na de aardbeving in Turkije en Syrïe.

  De samenleving in Suriname is verhit. Men moet zich niet laten opstoken door partijen die bewust aansturen tot verdeling en chaos.
  Indien er zwaardere maatregelen moeten worden getroffen dan kan de overheid alsnog (weer) social media kanalen blokkeren.
  Dat is al een goed middel tegen de sensatie trollen.


  gemodereerd
 2. De grote veroorzaker van dit alles woont op Leonsberg. Er is 20 jaar tegen hem ge-eist, dus toon ballen, pak hem op en zet hem achter de tralies. Immers, pakito, z’n maatjes en alle demonstranten zijn aanhangers van zijn partij. Oogluikend toestaan dat hij van alles roept naar zijn aanhangers in ocer (ook dat je maar snel op het vliegtuig moet stappen als je een misdaad heb gepleegd) is, zitten op een tikkende tijdbom.
  Als jullie laffe Surinamers het niet aandurven, huur dan mensen in die dat wel kunnen. Die zijn er genoeg!


  gemodereerd
 3. A deh keba! Ik schaam me voor India en China die ondanks dat er in hun landen ook armoe is ze steevast helpen om Suriname op dr pootjes te zetten. Ik schaam me voor mijn landgenoten hier in Nederland die de bevolking op regelmatige basis steunt met levensmiddelen en andere dagelijkse producten maar ook met heel veel Euro’s . Zelfs mensen met een uitkering en een kleine AOW doen hun best. Het volk zegt te pinaren maar ik schaamde me om te zien dat er motorrijtuigen, brillen schermen en noem ,maar op spullen die hun honger niet gaan stillen te plunderen bij/van de kleine middenstaanders die keihard werken om hun gezinnen families en vele anderen helpen oa door werk te verschaffen. Verschrikkelijk dat er weer Chinezen zijn aangepakt en fysiek zijn toegetakeld. Ja het zou een wonder zijn geweest als dat roversvolk tegen omoe snesie hadden gezegd dat hij niet bang hoefde te zijn omdat ze gewoon hun deel kwamen halen en dat hij rustig moest toekijken wilde hij niet de volgende hardwerkende Chinees zijn die de dood zou vinden.
  Ik schaam me voor de reacties van iedereen die deze uitbarsting heeft gezien en nog moet zien via het nieuws of de social media geile posters en trotse rovers.
  Oja ik schaam me voor de organisatie die hun handen in onschuld wassen.


  gemodereerd
 4. Paramaribo was toen nog een bruisende stad
  Paramaribo was toen oh la la en olijk
  Paramaribo was toen nog een ruisende stad
  Paramaribo Paramaribo was vrij en vrolijk
  In Buiten Sociëteit in Het Park ontspande het gezag van het land
  In Dixiebar werd een borrel gedronken en gebiljart
  In Palace Hotel had je dames met sleepjurk en kant parasol
  De trein en Draisine reden door de Saramaccastraat en Heilige weg
  Mijn Opa zaliger, mijn oma zaliger
  Hij dacht na, zij dacht niets
  Dus wie verwacht van Suriname nu nog iets

  Paramaribo was toen een bruisende stad
  Paramaribo was toen oh la la olijk
  Tiener dames, jongens naar de Midnight/middelnight van thrillers van de bioscopen
  Op Zondag naar het Suriname Stadion voor de hoofdklasse wedstrijden van de SVB,
  Op zondag race botenwedstrijden op de Surinamerivier waar het rijen dik van mensen langs de Waterkant was en de Heren en dames van stand in het Park naar keken,
  Paramaribo was toen een bruisende stad

  Op 25 Februari 1980 kwam de staatsgreep van ddb en 15 soldaten die de staatskas en goud
  van de CBvS hebben leeg geroofd, vervolgens de binnenlandse oorlog met jungle commando, Wie verwacht van Suriname nog iets?


  gemodereerd
 5. Een tandeloze tijger. Rusland Iran Syrië Libië Venezuela Afghanistan en ga zomaar verder


  gemodereerd
 6. Vn Generaal Guterres in elke land zijn er problemen niet alleen in suriname. Nederland is zeer schone schijn! Ik kan een boek over Schone schijn nederland schrijven, dan gaat de beerput echt stinken. Generaal Guterres machtige poetin is boos probeer de oorlog te stoppen tussen oekranie en rusland. Oekranie wil altijd wapens wapens waar gaat dit stoppen en van eu en vs. Derde wereld oorlog, ik zit niet op bommen van meneer Poetin op mij hoofd te wachten ik hoor al boem boem! Groeten van mij Mister Generaal Guterres en Dujarric en alle collega’s.


  gemodereerd
 7. Gelijk heeft de VN secretaris generaal.Protesten die gepaard gaan met geweld,plundereren en venielen van andermansgoed is nooit goed te noemen.Vooral niet in Suriname waar alles geconcentreerd is om en rond Paramaribo.Welke voordelen heeft de actie van pakittow met zich meegebracht? Niks het heeft alles juist nog erger gemaakt.
  Politie sluit ze allemaal op.Veel surinamers snappen het niet.maar bestormen van Nationale Assemblee is een aanslag op democratie.We zitten nog met het strafproces van 1982 waarbij slachtoffers uit hun slaapkamers gesleurd en tevens geëxecuteerd werden.En nu dit…


  gemodereerd
 8. &passant
  Ba na ka spotoe ha ha
  Elke zaterdag illegaal gokken bij Diamond theater
  Daarna richting Waterkant en kankantrystraat ( in die jaren stonden aan beide kanten palmbomen)…


  gemodereerd
 9. President, verlos jouw volk van deze onmensen. De tijd dringt, dus de acties zullen doorgaan, lijkt mij. De grootste veroorzaker is al veroordeeld en wacht niet tot 31 maart om hem op te pakken. Doe het nu!!dan is er grote onrust, maar op 31 maart is het weer rustig. Anders heb je nu onrust in het land en tot na 31 maart gaat het door. President, toon uw macht, toon de terroristen en rovers, dat u harde ballen hebt en u het voor het zeggen hebt. Sterkte!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES