maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieA Marron KOMPAS keurt vernielen en plunderen ten zeerste af

A Marron KOMPAS keurt vernielen en plunderen ten zeerste af

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – De Stichting A Marron KOMPAS is zeer diep geschokt en heeft met afschuw kennisgenomen van de verwerpelijke taferelen die zich hebben afgespeeld tijdens de voorgenomen demonstraties van gisteren tegen het huidig regeerbeleid.

De beelden die rondgaan op social media hebben niets te maken met demonstraties, maar zijn criminele handelingen die aangepakt moeten worden conform de Surinaamse wetgeving. De verantwoordelijken voor deze criminele daden mogen hun straf nimmer ontlopen, maar moeten opgespoord, aangehouden en berecht worden.

De stichting erkent het recht op vrije meningsuiting en betogen, maar verwacht ook dat zij die dit organiseren en aan deelnemen zich houden aan wet het recht. De stichting keurt daarom in de meest strenge bewoordingen het aanrichten van vernielingen en plunderen ten zeerste af. Het vernietigen van de eigendommen van de Staat Suriname en het plunderen/leegroven van handelszaken is een criminele daad en geen uiting van democratische rechten.

De stichting roept eenieder die protesten gaat organiseren op om de kans op uitspattingen goed in te schatten en in kaart te brengen. Indien met niet zeker is dat hij/zij de massa in toom zal kunnen houden is het raadzaam om de protesten niet voort te zetten. Wat er op 17 februari is gebeurd is te danken aan falend leiderschap. De leiders die hun handen nu in onschuld wassen zijn zeer laf en het leiderschap onwaardig. Indien zij leiders zijn die daadwerkelijk het belang van het Surinaams volk vooropstellen, zouden zij nu hun welgemeende verontschuldiging aan de Surinaamse samenleving moeten aanbieden, dan om als een lafaard het falen van hun organisatievermogen in andermans schoenen te schuiven.

De stichting roept elke Surinamer in het algemeen, maar meer nog elke Marron in het bijzonder, om dit verwerpelijk gedrag achterwege te laten. Deze handelingen zijn niet in belang van en volk, maar zetten Suriname ook te schande. U zult moeten staan voor de gevolgen van uw criminele daden, indien u ook deelgenomen heeft aan deze criminele acties.

De stichting spreekt de hoop uit dat de autoriteiten deze zaak tot de bodem zullen uitzoeken en voorzorgsmaatregelen zullen treffen, waardoor herhaling voorkomen zal worden. De democratie en veiligheid dient te allen tijde gewaarborgd te blijven.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Ik moet lachen om de mensen die zich A Marron kompas noemen. Natuurlijk……! A Marron Kompas is een onderafdeling van de ABOP. Het wanbeleid van hun partij samen met de VHP is er de oorzaak van dat het volk het niet meer pikt. Een groot deel van de mensen die proletarisch gingen winkelen hebben gestemd op ABOP. Dringt dit niet door tot Brunswijk. Mensen kunnen het financieel niet meer bolwerken. Santokhi en Brunswijk mogen blij zijn dat velen uit Nederland hun familie, vrienden en kennissen ondersteunen met geld en pakketten.


  gemodereerd
 2. U heeft heel goed verwoord. Jammer dat het volk niets hoord van de grote vakbonden die de actie had ondersteunde zoals c 47 – ambtenaren vakbonden, sol


  gemodereerd
 3. Ik stel voor dat de politie deze losgeslagen VARKENS en ordinaire Rovers met gelijke munt terugbetaalt als ze denken weer te gaan plunderen liefst met een enkel ticket richting Het Hiernamaals.


  gemodereerd
 4. Look who’s talking.

  Een probleem is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van een probleem. Leo en Ronny Brunswijk zijn een van de oorzaken van het probleem vandaag de dag in Suriname. A Brunswijk compas vertegenwoordigt alleen Leo Brunswijk en consorten. Weg met deze abani’s!!


  gemodereerd
 5. De zoveelste stichting 🙄.
  Sang p’sa, bang om je handtekening te plaatsen, wie zijn jullie….

  Niemand heeft hier een boodschap aan. Jullie achterban verstaat geen woord uit dit artikel.
  Vertaling voor ‘tap see’ gevraagd.

  Er circuleren tig filmpjes waarin de marrons in grote getallen aanwezig zijn bij de plunderingen.
  Het verbaast mij enorm dat de media, de razzia tegen hindustanen in volksbuurten verzwijgt. Filmpjes inclusief racistische tekst, waarin auto’s v personen worden gekanteld of kleine slagerijen, groentezaken zijn vernield. Dit valt onder eenzijdige verslaggeving.

  De stap is te groot, hopelijk brengt een vernieuwd kiesstelsel hier verandering in.


  gemodereerd
 6. Ik ben fel voorstander om voor deze groep gewoon weer de slavernij in te voeren. Ze gedragen zich en werken alleen als de geslagen worden. Ze hebben blanke meesters nodig anders gaan ze plunderen. Hun grote voorbeeld bankrover Brunswijk zit toch in de regering.


  gemodereerd
 7. Heel goed gezegd door A Marron Kompas, nu moeten ze hetgeen ze gezegd hebben ook in het Aukaans en het Saramaccaans vertalen anders heeft het geen enkele zin.


  gemodereerd
 8. De “leiders” geven het voorbeeld. De mensen die zich als Marron identificeren moeten goed nadenken wie ze als leider kiezen en hoe ze willen dat hun gemeenschap zich uitdraagt.

  De goede niet nagesproken. Maar vooral de jongeren onder deze groep geven weinig tot geen gehoor aan het traditoneel gezag, laat staan aan het landelijk gezag. De maatstaf kan niet alleen bestaan uit rondlopen met dikke gouden sieraden, rijden in luxe voertuigen en rondstrooien met geld.

  De LEIDERS moeten eerst het goede voorbeeld geven, anders zullen zij altijd als “zwarte schaap” worden aangewezen in de samenleving.


  gemodereerd
 9. Deze machtsstrijd kunt je beter stoppen, het veroorzaakt de natie problemen lijden van het leven van onschuldigen. Het zal ongetwijfeld een revolutie teweegbrengen
  Dit hier links en rechts opportunisme creëert misdaad en terrorisme.

  Met al die kennis en opleiding kom het land in deze trieste situatie. Als twee hoofden beter zijn dan één? Dan is er geen behoefte aan segregatie. Een natie moet zich als één ontwikkelen en klasse onderscheiding achterwege laten.


  gemodereerd
 10. ddb en ndp-top zijn de oorzaak van de grote armoede en grote ellende in Suriname sinds 25 Februari 1980.

  Ga na sinds die staatsgreep onder leiding van ddb hoe het met de economische financiële, sociale situatie, democratische rechtsstaat van Suriname en de Surinamers gesteld is.

  zie dat ddb en de militairen gewoon soldij ontvingen en nu behoren ze tot de schatrijkste lieden van de Guyana’s, het Caribischgebied. De Surinamers zijn straatarm geworden, den skeer, lopen op dalaila’s, Suralco/Acola uit Suriname vertrokken, Surinamers werden werkloos, ontwaarding surinaamse fl en later srd, goudroof en valuta CbvS, kunnen primaire behoeften niet meer betalen.

  Zie wie goud heeft, hout heeft, domeingronden, erfgoedgebouwen die niet verkocht mochten worden, verkocht heeft aan familie en vrienden, notarissen en makelaars die crimineelgedrag en handelingen verrichten, valuta schaarste, enz.

  Zie wie hiervoor schuldig is en in grote weelde nak dagu leeft. Triest dat de Surinamers dat niet zien en weten wat ze moeten doen. In landen waar dit soort grappenmakers dit uithalen worden wanneer ze niet meer aan de touwtjes trokken, korte metten mee gemaakt. In Suriname schudt die grappenmakers nog zijn heupen in het openbaar.


  gemodereerd
 11. wij leven in het universum waarin Robg gelijk krijgt. zo ver zijn wij gekomen. maar: Robg: jij hebt gelijk. mea culpa, mea maxima culpa!


  gemodereerd
 12. Het enige remedie om de criminaliteit te elimineren is om een verplichte sterilisatie programma uit te rollen in het binnenland, want wat uit de blackhole komt, belandt in de gevangenis of tussen 6 planken.


  gemodereerd
 13. Ten eerste we zijn allemaal marons onze voorouders zijn allemaal verscheept.
  Het lijkt alsof deze groep zich bewust aan het afscheiden is wat heel jammer is daarom hebben we geen 1heid.
  Je kunt niet in andermans hoofd kijken dus de organisatoren treft geen blaam.
  Ook al hadden ze maatregelen genomen de plunderingen waren niet op de plaats van de demonstratie.
  Ik keur sowieso het gebeurde af maar een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Deze regering heeft de kunde en kennis niet in huis om te regeren.
  Een stuk papier geeft je nog geen kennis.
  Suriname heeft een hand vol kader maak dan daar ook gebruik van.
  Mensen met Nederlandse nationaliteit in DNA kom nou.
  Alleen in Suriname kan dit.
  Donder ze op en neem Surinamers in dienst


  gemodereerd
 14. Het is heel triest met de huidige afstammelingen van de Afri-Surinamers. Als deze moeders mooiste zijn, zou ik moeders lelijkste niet willen zien. Als ik alleen al naar ze kijk, wil ik overgeven.

  Deze gasten hebben een zeer lange weg te gaan als je het gedrag van hen volgt van de afgelopen plunderingen van afgelopen Vrijdag, 17 Februari 2023.

  Wat is er toch met deze luitjes die alles willen hebben, maar niet werken, laag geletterd zijn, op hoeken van straten hangen, vies zijn en in niets ergens voor deugen.

  Alles wat ze doen, hun gedrag is onder de maat en is afbrekend en vernielend. Ze komen heel veel voor in de criminaliteit van Suriname.

  Deze mensen horen thuis in het oerwoud met hun gedrag, levensstijl, maar zeker niet in Paramaribo.


  gemodereerd
 15. Het lijkt mij een beetje zwaar op de maag om een bromfiets of tv op te eten😜
  Ik dacht dat ze honger hadden , en dat de benzine zo duur was? Maar nee hoor geen eten maar ,brommers en televisies en luxe goederen, dat is alleen hun doel.. Dus geen honger maar eerder hebzucht en hersenloze idioten die hun verhaal gaan halen. Ga planten ga werken ga iets presteren dan kom je al een heel eind. Ik zie alleen zwarten in beeld, waar zijn de Hindoes en de Javanen hebben die geen honger.🤔
  PERIODE 2010-2015 USD 1.2 MILJARD GEROOFD UIT CENTRALE BANK. Waar waren deze mensen toen, om hun onvrede te uiten.


  gemodereerd
 16. Jammer het leeds is al geschied. Al ga je je tactic verontschuldigen brengt moesje niet naar parijs want de ondernemers hebben dubbel en dwars hun verlies geleden. Wie gaat voor de geleden schade en verlies operation? Wie gaat ze ondersteunen om dit emotioneel verlies te verwerken.? Ook andere ondernemers zijn nu nodeloos inonkosten gejaagd.om voorzorgmaatregelen te treffen. Dus verontschuldigen heeft geen zin. Als je de verontschuldiging financial kan omzetten voor het total geleden onkosten en verlies dan zou ik dat accepteren. Anders niet SORRY


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES