Regering: ‘Maandag overgaan tot normalisatie’

34
Regering: 'Maandag overgaan tot normalisatie'

De Surinaamse president Santokhi en vice-president Brunswijk hebben zojuist een status update gegeven over de ontstane situatie in Suriname. De president heeft daarbij aangekondigd dat ingaande maandag tot normalisatie overgegaan wordt. Dit omdat de economie niet langer stagnatie mag ondervinden.

De regering heeft dit besluit in samenspraak met alle betrokken stakeholders genomen. Onder andere de scholen(*), winkels, benzinestations dienen maandag 20 februari 2023 de deuren normaal open te gooien.

De veiligheid in stad en district zal opgevoerd worden. Zo zal er meer surveillance zijn van de politie samen met het leger.

Het staatshoofd onderkent dat het veiligheidsgevoel als gevolg van de erupties rondom de protestdemonstratie van 17 februari 2023 behoorlijk is aangetast. Er is daarom besloten de veiligheid op te voeren. De afgelopen dagen zijn er op verschillende wegen verhoogde patrouilles uitgevoerd. Dat zal worden voortgezet. Ook zal er streng opgetreden worden tegen ordeverstoorders.

Vice-president Ronnie Brunswijk heeft de samenleving opgeroepen zich niet te laten uitlokken. Als het uit de hand loopt, gaat voornamelijk de jeugd eronder lijden. “Wij willen niemand kwijt. Het gaat om ons volk en willen niet dat deze zaken ons overkomen. Aw hat mi ef mi las wan pikin. Mi nanga president no wan las no wan sma uit a samenleving.”

Op ouders doet hij een beroep om hun kinderen van gedachten van protesteren en plunderen te halen, want de politie gaat keihard optreden. “De president en ik willen dat de samenleving in vrede blijft leven.”

Tot slot roept hij de totale samenleving op om de instructies van de overheid op te volgen en gehoorzaam te zijn.

(*) Maandag zijn de scholen alleen open voor leerkrachten en docenten. Scholieren worden dinsdag op school verwacht.


34 REACTIES

 1. De situatie zal genormaliseerd worden als pakittow straf wordt opgelegd en ook de plunderaars en vernielers.Spoor ze allemaal stuk voor stuk op.Want met hun in ons midden is de kans groot dat ze weer gaan toeslaan en chaos gaan veroorzaken.Sluit ze op.
  gemodereerd

 2. Niet alleen die rechtse extremist en populist Biervliet, maar ook al die andere extremisten als Abdoelrahman, MacDonald, Jones en Sampie moeten opgepakt worden en verban deze terroristen uit de samenleving. Stel een goede daad en geef aan alle ondernemers een wapenvergunning af zodat deze zich tegen plunderaars, het zijn uitsluitend de djoekas het soort dat op de vp lijkt die zich hieraan schuldug maken, kunnen verdedigen. Deze rooftochten van deze roofdieren zal niet stoppen en aub ga ook bij de Nederlandse regering aankloppen om het racistisch vuil en haatzaaierij uit dat land aan te pakken. Want daar zit het gezwel dat vooral verantwoordelijk is voor deze situatie. Daar zit het kwaadaardig gezwel dat nog steeds niet verkroppen kan dat de president een Hindoestaan en geen zwarte is.
  gemodereerd

 3. Helemaal mee eens Ray, maar je weet hoe dit gespuis te ‘werk’ gaat: ze gaan nu protesteren om pakkito vrij te krijgen. Oppakken, deze hele bende. Laten deze gasten een keer gaan werken.
  gemodereerd

 4. als jullie blijven luieren op die sofa dan komen die paarse gasten weer snel in beweging en ze gaan weer vernielen , plunderen en kleine ondernemers molesteren , de kleine ondernemers worden niet beschermd , allen de grote en staatsbedrijven , en de slm zeker ook , foei
  gemodereerd

 5. De Eerste Redie moesoe verraders, en kontenkruipers van de Witmangs willen actievoerders laten opsluiten. ALTIJD WEER DEZELFDE LANDVERRADERS. time will tell.
  gemodereerd

 6. De veiligheids en inlichtingendiensten hebben gefaald. Het is zeer frappant danwel zeer toevallig dat de NPS vlak voor deze drama zijn uittreden bekend heeft gemaakt. De NPS gokt waarschijnlijk op nieuwe verkiezingen en hoopt dan meer zetels te scoren.

  VP Brunswijk scoort nu veel beter dan Gregory Rusland !

  Ook in het app – verkeer zou al veel eerder onregelmatigheden opgevangen moeten zijn. Als andere berichten wel kunnen doorlekken dan waarom van zo een grote actie dan niet.

  Het wordt sinds het aantreden van deze regering het onmogelijk gemaakt om te regeren.

  Suriname eerst ?
  Help dan mee om Suriname te herstellen in plaats van mee te gaan met ongegronde roddels en contineu te gaan staken.

  Nu is er weer een hele grote schade post erbij !
  Wie gaat dat betalen ?

  De NDP heeft zijn ware aard getoond. Dit is het volk van bullshit Bouta die Suriname aan de grond houdt alleen ter verrijking van Bouta en Co.

  Nogmaals mijn dank aan slim-Suriname om het verschil te maken !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 7. Ik kan het lachen niet meer inhouden als ik kijk naar Santokhi en Brunswijk, de twee beroemdste clowns van Suriname.Deze domme politici doen nog hun uiterste best om serieus over te komen maar hun val is niet meer te stuiten.Ze hebben op alle fronten totaal gefaald.Brunswijk beweerd ” a no mie “. Nee Brunswijk jij bent het niet omdat jij je laat leiden door de staart van de koe terwijl het volk zwaar te lijden heeft.Hoe kunnen deze zeer gehate politici zo dom zijn en denken dat met het volk te spotten valt. Het is nog maar een klein deel van de bevolking dat in opstand is gekomen. De grote opstand, de totale eruptie, de mega knaller moet nog komen.Mensen gaan desnoods hun leven opofferen om hun woede kenbaar te maken.Het is gedaan met deze partij die wordt geleid door leugenaars,boeven, corruptelingen en bedriegers.Veel mensen keren deze partij de rug toe.Ze hebben mensen bedrogen.
  gemodereerd

 8. De regering moet luisteren naar het volk? Is dat zo! Hoezo dan.. (“geschokte” reacties in de media).

  Heel erg moeilijk om voor diezelfde asociale groep die zich heeft misdragen, sociale voorzieningen te treffen. Geen enkele uitzondering, verbaal geweld telt ook mee.
  Wat zegt dit; als ze maar genoeg stampij maken, dan krijgen ze hun zin? Is dat opvoeding suri-style.

  Hoe komt het dat een heel groot deel van de Surinamers, niet of nauwelijks geschoold is . Simpele algemene kennis, normen en waarden ontbreken. Heeft suri geen leerplicht?

  Is dit het resultaat van het afgelopen decennia, geen law en order, leven van dag op dag, hosselen, groei informele sector.

  Duizenden ongeschoolde, politiek gelinieerde ambtenaren in dienst, die geen beleid kunnen maken en uitvoeren. Die zitten er nog, alleen de top is vervangen, en juist die waren in grote getale aanwezig.
  Hoe eerlijk ben je als mens als je weet, dat je onterecht een functie bekleedt.

  Dus uitsluitend luisteren naar het volk, absoluut niet! Ze hebben dit zelf veroorzaakt, de cirkel moet doorbroken worden en dat is nu of nooit.
  gemodereerd

 9. Ze moeten Chan leeg plunderen hoe hij het volk heeft uit geplunderd en met dat geld zijn luxe vakanties boekt met zogenaamd werkbezoek. Ik ben een echte Hindoestaans en snap de creolen hun pijn. Goed dat jullie gezamenlijk hebben geprotesteerd. Trots op jullie. Alleen leeg plunderen en stelen ging te ver.
  gemodereerd

 10. Leuke foto van de sheriff en de internationaal veroordeelde. Dat alles is mogelijk in Suriname. De heer Pakkitow is op geen enkele manier verantwoordelijk voor het falend optreden van de veiligheidsdiensten. Pakkitow is niet een persoon die geweld zou steunen. Zijn we allemaal vergeten hoe hij zich ingezet heeft bij de afgelopen verkiezingen en vooral bij de telling van de stemmen in het NIS. Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat een klein groepje criminelen niet gelijk zijn opgepakt. De minister van justitie lag op die dag waarschijnlijk in zijn hangmat. En de president en vice-president waren zeker bezig om te plannen waar ze in het weekend in hun luxe auto’s, volgauto’s en helikopters naartoe zouden gaan. Ik vraag mij af wanneer de regering hun luxe uitgaven gaan versoberen. Bezuinig eerst bij je zelf en daarna met een goed sociaalplan deze doorvoeren, waarbij de rijken het meest bijdragen. Er valt heel veel te halen uit de goud- en houtsector. De regering durft daar niet in te grijpen omdat bepaalde invloedrijke mensen uit de politiek daarbij betrokken zijn.
  gemodereerd

 11. Na alle commotie die is ontstaan na het wangedrag van de demonstranten, zijn alle ratten (ook hier op wtk) ondergedoken (inc. Debby)
  Het is teken aan de muur want op een zinkend schip, zijn ze ook als eerste vertrokken.
  Ook opmerkelijk is hoe ver het volk in Paramaribo afgegleden is in haar moraal, principes, eigen waarde en hoe groot de roofmentaliteit geworden is na 10 jaar ndp wanbewind.
  De beelden die wereldwijd zijn gegaan, spreken boekdelen over deze groep die land- en volk te schant hebben gezet. Een ding is zeker, deze gasten zullen nooit een hersenschudding oplopen, want het zijn hersenloze wezens. Soso zaagsel in a ede!
  gemodereerd

 12. Ligt het aan het opleidingsniveau van Santokhie of aan zijn Hindoestaanse bescheidenheid inclusief zijn “hum na djanie “( ik nie oewwete) inborst als gevolg waarvan hij zich alle verwijten naar het hoofd laat slingeren? Ik denk zelf dat hij zonder zijn Guyanese vrouw die vele malen slimmer is dan hij, helemaal niets zou voorstellen. Het feit dat hij zich pas na een revolte genoopt heeft gevoeld om op een kringloop sofa neer te blubberen en zijn astmatische ademtocht piepend uit te hijgen, maakt hem daardoor niet echt een VENT. Hij had verwijten als zou hij zijn verkiezingsbelofte, inhoudende dat hij erin zou slagen om Suriname binnen 200 dagen uit het slop te halen, niet heeft kunnen bewaarheiden makkelijk van zich kunnen afslaan door de mensen erop te wijzen dat hij als outsider c.q. niet beëdigde premier toen geen weet had van de conditie en staat van de schatkist, die achteraf leeg bleek te zijn. In plaats daarvan zat hij de bevolking in een idiote verslagenheid aan te gapen met een mond alsof die dicht geslibd was door fossiele doks-resten. Santokhie had alle valium strips in de hand om het volk ermee tot bedaren te brengen indien hij desnoods op de staatstelevisie in een mogelijk programma als “gesprek met de president “, uit de doeken deed waar hij volgens zichzelf mee bezig zou zijn. Hij zou daarbij kunnen herhalen dat hij met nul SRD moest starten om eerst een economische warming up tot stand te brengen. Hij had daarbij vooral moeten benadrukken dat als zijn voorganger aan de macht was gebleven, de economische situatie binnen zeven dagen naar het zenit zou schieten. Een vak als communicatiewetenschappen bestaat er niet voor niets. Pim Fortuyn bleef niet zomaar roepen dat er in Nederland sprake zou zijn van achter-kamertjes-politiek bedrijven. Nu dit fenomeen achterhaald is, moet Santokhie die zelf in Nederland had gewoond, toch weten hoe het beter kan.
  gemodereerd

 13. Voorzitter bee weermeer ervan want de vergadering opdie dag om 10uur has hij afgeblazen, terwijl alshet tante jenny simons was zou ze de massa aanhoren. Bee houd de staart van de olifant en hij isde koe samen mt brunsi.
  gemodereerd

 14. “Aw hat mi ef mi las wan pikin. Mi nanga president no wan las no wan sma uit a samenleving.”
  dan ie moes tak nanga den ka agoe foe’foermag pikin foe joe mek den gedraaag deng. Roep ze op om alle gestolen spullen terug te brengen en sluit ze op dan toon je ballen maar we zijn moe van dat gelul van je en je “a no mi” mentaliteit.
  Het gedrag van deze varkens die zijn gaan roven is echt niet de schuld van Pakito. FREE PAKITO…dat gaat de volgende manifestatie worden als jullie durven hem te laten opsluiten. MAAAAAR….rovers..durven jullie het niet meer te gaan plunderen want dit keer gaan de ondernemers voorbereidt op jullie wachten.
  gemodereerd

 15. Brunswijk beheerd de goudvoorraad in Suriname samen met Bouta. Hij weet waar Bordo die crimineel is zich schuilhoudt, waarom dan die kleine plunderaars opsluiten terwijl die grote bandieten en moordenaars vrij rondlopen?
  gemodereerd

 16. Tijd voor deze 2 heren om in te pakken en op te donderen! De arrogantie straalt ervan af bij de President en de Vp probeert zich op te stellen als wereld verbeteraar. Dit hele beleid is een grote komedie! Het zijn een stelletje amateurs, die net als de rest van Suriname een heel laag denkniveau hebben. Oplossingen hebben ze niet, tactisch zijn ze niet…! Bijna 3 jr verder en nog steeds verteld men hetzelfde verhaaltje.. a no mi.. na vorige regering! Sodemieter op of kom met de beloofde verlichting en neem niet alleen beslissingen die ten nadele zijn van het Volk. En dan met name, deze mensen waar iedereen over valt, die de dagelijkse pijn van het gevoerde beleid noodgedwongen moeten ervaren. Het binnenland is enorm benadeeld in deze crisis, alles is daar 2 tot 3 x duurder dan in de stad. Sommigen kunnen niet verder…..!
  gemodereerd

 17. Herhaling is herinnering!

  Bouta wist reeds lang dat hij de verkiezing zou verliezen, dus op advies, ik geloof geen fuck van ene strategisch vermogen, heeft hij verregaande maatregelen getroffen; zijn achterban driedubbel verneukt.

  Die boobytrap was bestemd voor de winnende coalitie, maar… wie lijdt er nu, op dit moment, het meest onder.

  Hetzelfde volk, dat maanden leefde ve pakket, goedkope dubieuze dollars etc. etc.
  Omgekocht voor een stem met een vage baan. Nu sta je met lege handen op straat. Jarenlang niet onderhouden infrastructuur, een uitgehold gezondheidszorg en verrotte kantoorgebouwen. Das nou zijn legacy.

  Last but not least, miljarden schulden die jij tot je 3e nageslacht zal moeten afbetalen.
  Het slachtoffer vh zogenaamde schaakspel is zijn achterban. Hij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat er geen geld is voor jullie.
  Waarom is dit nog steeds niet duidelijk!

  De rest was veelal zelfvoorzienend.

  De president van suri mag zich voortbewegen naar eigen believen. Al rijdt hij in een ‘burikie wagie’ de schulden blijven rechtovereind staan. De weinige inkomsten worden verbrast aan die ndp-ambtenaren.
  Punt!
  gemodereerd

 18. Deze corrupte boevenbende moet ophoepelen. Het is niet vreemd dat de oliemaatschappijen pas in 2027 willen beginnen met de exploitatie van olie en gasvoorraden. Oil and gas kan Santokhi vergeten. Oil and gas is passe voor Santokhi. De oliemaatschappijen willen niet samenwerken met deze corrupte Santokhi – Brunswijk regering. Mensen die nauw verbonden zijn aan deze regering hebben getracht de maatschappijen met corrumptieve ppraktijken onder druk te zetten in ruil voor gunningen. Hoe durven ze. Het is alleen maar corruptie, corruptie, corruptie, geld maken, geld maken en nogmaals geld maken over de ruggen van het volk. Door de rellen zijn de buitenlandse oliemaatschappijen nog wantrouwender geworden naar de regeing van boeven onderleiding van Santokhi. In 2025 komt er een nieuwe regering die integer is. Met de nieuwe regering wilt men wel samenwerken. Hoe eerder Santokhi en Brunswijk vertrekken des te eerder kunnen de maatschappijen beginnen met de exploitatie van de olie- en gasvoorraden.
  gemodereerd

 19. @Anand
  Domme awarie…hahaha…
  Het surinasms volk is skeer sinds1980.Hoe kan Chan de surunamers gaan plunderen?Van wat?!O,ja.de plunderaars,vernielers en rovers die houden hun handjes op hopen op een slavenvergoeding van Nederland die eeuwen terug gaat.Hahaha…kom dus geen nonsens vertellen hier….
  gemodereerd

 20. @Eigen+mening
  Santokhi had geen keus.Om een meerderheid te kiezen en een regering te vormen moest hij jammer genoeg voor brunsie kiezen.Hij heeft niet uit eigen wil gekozen maar het volk ,domme gedeelte , dus had voor brunsie zijn partij gestemd.
  Had Santokhi de presidentschap geweigerd zouden we gekend worden in de wereld als Crimineel land Suriname.En de taferelen die zich hebben afgespeeld recentelijk zouden een alle daags gebeuren zijn.Dus hou maar op om Santokhi de schuld te geven van alles dat mis gaat met Suriname.
  gemodereerd

 21. Beste Chan, lees de onderstaande artikel van een deskundige heel goed. Gooi die man naast jou zo snel mogelijk eruit en probeer met een zakenkabinet liever vandaag dan morgen.

  Steven Coutinho, de voormalige directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), vindt dat er voor Suriname slechts één oplossing is om uit de belabberde financieel-economische situatie te geraken, die uiteindelijk tot de gewelddadigheden van vrijdag heeft geleid: “Schakel de democratie tijdelijk uit. Het werkt niet. Punt.”

  door Armand Snijders

  Hij meent dat er een zakenkabinet moet worden aangesteld dat het land de komende vijf jaar op het juiste spoor moet brengen. Ook vindt hij dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden bedankt. “Het heeft nog nergens soelaas gebracht.”

  Coutinho, die in 2020 en 2021 de scepter zwaaide bij DSB en ook enige tijd

  voorzitter was van de Surinaamse Bankiersvereniging, noemt de uitbarsting van vrijdag het gevolg van vijftig jaar wanbeleid, dat nu een climax heeft bereikt. Het roer moet daarom volledig om. “Want het volk heeft teveel honger en is daardoor momenteel te beïnvloedbaar.”
  “We denken nog vaak dat de blanke man ons zal helpen”

  President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk moeten volgens hem beseffen dat ze de problemen niet aankunnen. “Anders moet de private sector ze dat duidelijk maken. Ze kunnen grondwettelijk wel via De Nationale Assemblee een zakenkabinet aanstellen en een stap opzij doen. Zo parkeren we ook de hele kwestie van Kiesregeling die Suriname zal doen opblazen.”

  IMF bedanken

  Het zakenkabinet zou vijf jaar de tijd moeten krijgen om orde op zaken te brengen. “Ministers worden aangesteld op basis van bewezen succes dat relevant is voor die portefeuille. Elke minister krijgt kwartaaldoelstellingen. Twee keer niet gehaald? Wegwezen minister! En heeft meer dan de helft van het regeerteam die doelstellingen niet gehaald? Dan moet het hele kabinet wegwezen”, zegt Coutinho resoluut.

  Hij geeft verder aan dat in de eerste maanden de nieuwe regering kopers moet zoeken voor de rechten op enkele olieputten, “maar hou de andere”. “Betaal met de opbrengsten nog dit jaar de obligatiehouders van Oppenheimer uit. Onderhandel wel waar mogelijk over een haircut en ga door met het terugbetalen van de obligatielening van 2026.”

  Heel belangrijk is ook dat op korte termijn het IMF wordt bedankt, meent Coutinho. “Wij zijn Libanon noch Griekenland enzovoorts en willen dat ook niet worden. Wij zijn Suriname en niemand moet ons komen zeggen wat wij als Surinamers moeten doen. Maar we denken nog vaak dat de blanke man ons zal helpen. Maar de koers van de US dollar is van 7,3 naar 35 gegaan en de inflatie bedraagt 54 procent! Zie dus wat het IMF ons vrijdag heeft gebracht!”

  Regio

  Het zakenkabinet moet drie sectoren kiezen “waar veel Surinamers meer geld kunnen verdienen dan ooit tevoren”. “De ministers zorgen voor de juiste infrastructuur, fiscale wetgeving, vakopleidingen en dergelijke om deze sectoren te ondersteunen. En unleash the dealmakers. Zorg dat Surinamers met een trackrecord van deals maken, internationale bedrijven opzoeken en onze sectoren gaan marketen met als inzet: ‘jullie investeren kapitaal, wij zorgen voor arbeid en de juiste omgeving voor jouw bedrijf!’ De dealmakers komen het land niet meer in zonder een deal!”

  Vanaf de eerste dag zal het zakenkabinet, aldus Coutinho, alles op alles moeten zetten om het volk via scholing verder te ontwikkelen. De voormalig bankdirecteur leidt tegenwoordig de Agora-school, die hij heeft opgestart op Curaçao en die het bewustzijn onder jongeren moet vergroten. Daarnaast is hij een motivational speaker.

  “Besef dat scholing niet meer alleen banken en boeken is. Scholing is kinderen leren te ontdekken vanuit hun eigen interesses. En leren en praten zonder angst. Ook moeten ze leren keuzes te maken, zonder passief en in angst te wachten totdat basya zegt dat ze iets mogen doen. Haal het discriminatiesysteem van Nederland met mulo, havo en VWO, weg. Focus vooral op de regio.”

  Coutinho is ervan overtuigd dat er met deze aanpak over vijf jaar een ander Suriname is. “Het zakenkabinet stapt daarna terug en herstelt de democratie. Mensen zullen vanaf dat moment keuzes gaan maken die zijn gebaseerd op gezond verstand en niet van honger. Dan pas hebben we ons Suriname terug en zijn we vrij om over onszelf te beschikken. Dus op onze eigen voorwaarden”, aldus Coutinho.
  gemodereerd

 22. Beste Chan, lees het onderstaande artikel van een deskundige heel goed. Gooi die man naast jou op de stoel zo snel mogelijk eruit en probeer met een zakenkabinet liever vandaag dan morgen. In elk keval zonder family and friends.

  Steven Coutinho, de voormalige directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), vindt dat er voor Suriname slechts één oplossing is om uit de belabberde financieel-economische situatie te geraken, die uiteindelijk tot de gewelddadigheden van vrijdag heeft geleid: “Schakel de democratie tijdelijk uit. Het werkt niet. Punt.”

  door Armand Snijders

  Hij meent dat er een zakenkabinet moet worden aangesteld dat het land de komende vijf jaar op het juiste spoor moet brengen. Ook vindt hij dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden bedankt. “Het heeft nog nergens soelaas gebracht.”

  Coutinho, die in 2020 en 2021 de scepter zwaaide bij DSB en ook enige tijd

  voorzitter was van de Surinaamse Bankiersvereniging, noemt de uitbarsting van vrijdag het gevolg van vijftig jaar wanbeleid, dat nu een climax heeft bereikt. Het roer moet daarom volledig om. “Want het volk heeft teveel honger en is daardoor momenteel te beïnvloedbaar.”
  “We denken nog vaak dat de blanke man ons zal helpen”

  President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk moeten volgens hem beseffen dat ze de problemen niet aankunnen. “Anders moet de private sector ze dat duidelijk maken. Ze kunnen grondwettelijk wel via De Nationale Assemblee een zakenkabinet aanstellen en een stap opzij doen. Zo parkeren we ook de hele kwestie van Kiesregeling die Suriname zal doen opblazen.”

  IMF bedanken

  Het zakenkabinet zou vijf jaar de tijd moeten krijgen om orde op zaken te brengen. “Ministers worden aangesteld op basis van bewezen succes dat relevant is voor die portefeuille. Elke minister krijgt kwartaaldoelstellingen. Twee keer niet gehaald? Wegwezen minister! En heeft meer dan de helft van het regeerteam die doelstellingen niet gehaald? Dan moet het hele kabinet wegwezen”, zegt Coutinho resoluut.

  Hij geeft verder aan dat in de eerste maanden de nieuwe regering kopers moet zoeken voor de rechten op enkele olieputten, “maar hou de andere”. “Betaal met de opbrengsten nog dit jaar de obligatiehouders van Oppenheimer uit. Onderhandel wel waar mogelijk over een haircut en ga door met het terugbetalen van de obligatielening van 2026.”

  Heel belangrijk is ook dat op korte termijn het IMF wordt bedankt, meent Coutinho. “Wij zijn Libanon noch Griekenland enzovoorts en willen dat ook niet worden. Wij zijn Suriname en niemand moet ons komen zeggen wat wij als Surinamers moeten doen. Maar we denken nog vaak dat de blanke man ons zal helpen. Maar de koers van de US dollar is van 7,3 naar 35 gegaan en de inflatie bedraagt 54 procent! Zie dus wat het IMF ons vrijdag heeft gebracht!”

  Regio

  Het zakenkabinet moet drie sectoren kiezen “waar veel Surinamers meer geld kunnen verdienen dan ooit tevoren”. “De ministers zorgen voor de juiste infrastructuur, fiscale wetgeving, vakopleidingen en dergelijke om deze sectoren te ondersteunen. En unleash the dealmakers. Zorg dat Surinamers met een trackrecord van deals maken, internationale bedrijven opzoeken en onze sectoren gaan marketen met als inzet: ‘jullie investeren kapitaal, wij zorgen voor arbeid en de juiste omgeving voor jouw bedrijf!’ De dealmakers komen het land niet meer in zonder een deal!”

  Vanaf de eerste dag zal het zakenkabinet, aldus Coutinho, alles op alles moeten zetten om het volk via scholing verder te ontwikkelen. De voormalig bankdirecteur leidt tegenwoordig de Agora-school, die hij heeft opgestart op Curaçao en die het bewustzijn onder jongeren moet vergroten. Daarnaast is hij een motivational speaker.

  “Besef dat scholing niet meer alleen banken en boeken is. Scholing is kinderen leren te ontdekken vanuit hun eigen interesses. En leren en praten zonder angst. Ook moeten ze leren keuzes te maken, zonder passief en in angst te wachten totdat basya zegt dat ze iets mogen doen. Haal het discriminatiesysteem van Nederland met mulo, havo en VWO, weg. Focus vooral op de regio.”

  Coutinho is ervan overtuigd dat er met deze aanpak over vijf jaar een ander Suriname is. “Het zakenkabinet stapt daarna terug en herstelt de democratie. Mensen zullen vanaf dat moment keuzes gaan maken die zijn gebaseerd op gezond verstand en niet van honger. Dan pas hebben we ons Suriname terug en zijn we vrij om over onszelf te beschikken. Dus op onze eigen voorwaarden”, aldus Coutinho.
  gemodereerd

 23. @RobG
  Jij moet opgesloten worden samen met pakittow!
  Jij zaait haat onde de bevolking.Gelukkig dat ze slim zijn geen aandacht aan jou te geven…gelukkig …pffffff.
  .
  gemodereerd

 24. Dat zooitje die zich zo heeft misdragen is absoluut geen vertegenwoordiging van het volk!
  Eerder de schande!
  Het volk bestaat niet alleen uit laaggeschoolde stadscreolen. Er wonen ook Javanen Hindoestanen, Chinezen en Joden die hard werken aan de opbouw en ontwikkeling van het land.
  gemodereerd

 25. Wanneer hebben de organisatoren van de demonstratie opgeroepen tot geweld, plundering of bestorming van het parlementsgebouw, was deze betoging verboden door het gezag en is toch gehouden. Neen, helemaal niet, de speciale veiligheidsdienst kan dit niet hard maken, want niks no dé. Deze verdachtmakingen kun je niet hardmaken omdat ze gewoon niet zijn.
  Nu wil men iedereen politiek uitschakelen zodat zij, de Abop voorop hun rooftocht kunnen voortzetten en VHP haar funest beleid.
  Iedereen kan op zijn vingers tellen dat wij op een vulkaan van sociale onrust zitten.
  Het lijkt alsof de regering op deze uitbarsting zit te wachten om de noodtoestand uit te roepen om straks geen verkiezingen te houden. Deze regering weet dat zij heeft afgedaan, er is geen steun meer in het land, met haar is het afgelopen, alleen de oranje helden in diaspora land, zonder stemrecht, koesteren nog ijdele hoop.
  De regering is de hoofdschuldige, die moet zijn handen in eigen boezem steken, en het volk niet voor de gek houden.
  gemodereerd

 26. Iedereen, zonder enige kennis vd politiek wil op die stoel gaan zitten. Een land is geen bank.

  Dit zal vijf jr duren, zegt die coutino. Ooh ben je wakker. Heb je wel enige affiniteit en feeling wat er speelt bij het armste deel.
  Ze willen gisteren en eergisteren hun kfc en cola en niet over 5 jr. Ongeschikt!

  Waren die lui blind de afgelopen jaren, zagen ze niet dat het bergafwaarts ging met de economie. En dezelfde mensen willen nu een zakenkabinet?
  Meneer de bank, je weet als geen ander dat leningen altijd terugbetaald moeten worden en dat je aan bepaalde eisen moet voldoen voordat je überhaupt kunt lenen.
  Dit geld ook op landelijk niveau, wanbetalers kunnen niet lenen, suri is nu een wanbetaler.

  Was het op jou advies dat boefdraad het leningen-plafond heeft verhoogd?
  Hou je bezig met die witwassers die jarenlang hebben geaccommodeerd.
  gemodereerd

 27. @rabingang-dingetje

  Kom hier geen popie-jopie uithangen oké.
  Je bent duidelijk schizofreen, eerst een warrige tekst over dé hindustaan en nu moet de president het ontgelden. Zoek je aandacht of zo!

  Niet erg slim hé. De wereld was haast 2 jr op slot, hoe voldoe je aan gedane beloften als alles stil ligt, de suri-staatskas verborgen bodems had en miljarden schulden zijn verzwegen. Dit zijn de feiten.

  Je bent waarschijnlijk een ‘owe el u el”, maar erg kinderlijk in je denkwijze. Een beetje volwassene weet uit ervaring dat demagogisch gebrul het nooit ver brengt.
  Heb je Rutte ooit zien razen en tieren, nee dus. Das meer iets voor een bepaald soort.

  Pim watte, oké je stempel is duidelijk.
  gemodereerd

 28. Ik ben het eens met Coutinho. De regering Santokhi kan de problemen is Suriname niet aan! De puinhoop die is achtergelaten door de NDP-regering is te groot. Santokhi had niet moeten beloven dat hij snel verlichting zou brengen. Hij doet er goed aan te benoemen hoe groot de puinhoop is die hij aantrof. Benoem zaken en veroorzakers van de puinhoop, draai er niet om heen. Als Santokhi zaken en veroorzakers (lees: De NDP-regering) niet benoemt, zal hij worden afgerekend op falend beleid. Verder moet Santokhi zich realiseren dat er nog steeds veel NDP-ers op cruciale posities zitten. Deze NDP-ers hebben er geen baat bij dat Santokhi succes heeft.
  gemodereerd

 29. Up!

  Dus een niet gekozen zakenkabinet krijgt wel de gelegenheid om vijf jaar te “freewheelen”, maar een gekozen regering niet! Dacht het niet! Het zit héél erg diep hé!

  Oké, let’s try!
  Coutino lever nou eens “businessplan” (programmaplan) in van hoe je denkt de economie te herstellen.
  Geen vage bedoening, maar compleet tot in detail. Net als bij een startende ondernemer, die een lening wil vd bank, maar uitgebreider.

  Uiteraard met een uitgebreide risicoanalyse, uitgedrukt in tijd, kosten en resources.
  Prioritering van acties.
  Sociale aspecten, hoe en hoe snel.
  De jaarlijkse te verwachten “ROI”.
  Verslag persoonsgegevens van je zakenkabinet, wie, partij, expertise, aanraking met justitie en privé business.
  Maak eerst duidelijk dat jij het in 5 jr kan.
  Leg uit hoe je denkt de schulden af te lossen.
  Beetje simplistisch verwoord, maar je snapt wel hoop ik wat ik bedoel.

  Het plan gaat vervolgens naar breiclub ves en de algemene Rekenkamer.
  In principe niets nieuws, zo werkt het hier. De plannen vd deelnemende politie partijen worden eerst doorgerekend, opdat de kiezer een keuze kan maken.

  Kom, maar op!
  Lijkt net een huishoudboekie.
  gemodereerd

 30. Deze choas is mede veroorzaakt doordat dit soort afgestudeerde figuren met loze kreten komen zonder concrete oplossingen !

  Beste mensen,
  Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. De regering heeft een keuze gemaakt. Laten wij die route volgen in plaats van constant te klagen en telkens weer terug te lopen en een andere route uit te proberen.
  Wij zijn nu op weg, laten wij vooruit gaan maar telkens blijven evalueren en bijsturen.
  Aan loze kreten van Coutinho, del Castilho, Pakkitow e.a. die niet eens weten hoe de vork precies in de steel zit hebben wij geen bal aan.
  En valt onder de categorie ” dom gelul ” of los lossi nanga bor bori.

  We moeten roeien met de riemen die er zijn.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 31. Het is opmerkelijk dat een bankdirecteur rond zijn veertigste al renteniert. Hoe komt zo iemand aan het geld. Kurzou is niet goedkoop. Niemand die daarover valt.
  Puinzooi achtergelaten bij de dsb en nu de adviseur komen uithangen. Ook nog een ‘blanke fobie’.

  Prullenbak!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.