zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameNPS geen deel meer van coalitie

NPS geen deel meer van coalitie

-

Does Travel - naar Suriname

De Nationale Partij Suriname (NPS) maakt vanaf vandaag geen deel meer uit van de coalitie. Dat heeft partijvoorzitter Gregory Rusland bekendgemaakt op een zojuist gehouden persconferentie.

De groene partij kan zich niet terugvinden in de samenwerking binnen de coalitie. Rusland liet weten dat de huidige situatie ongekend is.

Het besluit van de NPS is inmiddels ook schriftelijk medegedeeld aan president Chandrikapersad Santokhi.

Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zullen door de partij verzocht worden om hun portefeuille ter beschikking te stellen aan het staatshoofd.

De NPS had bij de Surinaamse verkiezingen in 2020 3 zetels behaald in Paramaribo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

31 REACTIES
 1. Eindelijk toont de NPS ballen. Ze moeten nu harde oppositie voeren tegen het desastreuze family and friends beleid van Chan en Ronnie. Hoe heeft deze partij het zolang kunnen volhouden tussen al die boeven. Alleen zo gaat deze partij groeien. Nu al gun ik ze het dubbele aantal zetels en meer zelfs.


  gemodereerd
 2. De hele regering mag naar huis.
  Alle maatregelen van het IMF, mag door het volk gedragen worden.
  Voor Chan en mel S, geldt dat niet.
  Die vergooien, het geld van het volk aan snoepreisjes.

  Nog nooit zoveel zelfmoorden onder jongeren gezien.
  Chan je hebt bloed aan je vingers.
  Ie de druk bezig e sit joe srefi.
  3 jari psa, ie ne sit neks gi a volk. Saka saka.


  gemodereerd
 3. Dat had de nps al eerder moeten doen. Want ze kregen géén bewegingsruimte in de 1-2 combinatie van de vhp en de abop. Na 2 en een half jaar was dat de enige juiste beslissing. De regering zal door kunnen regeren met 30 zetels (vd 51).
  De paarse ratten zullen juichen. Maar hun krabita anoes hebben het altijd verpest vanaf februari 1980. Dus smoelwerk dicht, boeva, rabin, tsjang en die gillende keukenmeiden in DNA.


  gemodereerd
 4. Als de nps weer deel wil zijn van deze coalitie in de toekomst zal ze de uitdaging moeten aangaan met de stadscreool van de ndp en de boslandcreool van bravo.

  De partij is zo goed als dood, heeft niet de politieke leider die de taal van de achterban spreekt en is daardoor vervreemd van hen. De nps zal in het bestuur de juiste mensen moeten vinden die zij wil vertegenwoordigen en deze zich in de leider, het bestuur, de partij herkent.

  De abop heeft de nps links en recht ingehaald door het politieke systeem in Suriname, de achterban vertrouwen heeft in haar leider, die hun cultuur, taal, zeden en gewoonten, geschiedenis kent.

  Een andere uitdaging vd nps, is de ndp waarvaneen grote groep vd stadscreolen in de rij staan om zijn reet te willen kussen.

  Door de strijd vd creolen is een strijd van de boslandscreool/marrons en de stadscreool tussen de nps, ndp en de abop, waardoor de creolen zo goed als verdeeld zijn en dit ervoor gaat zorgen dat de nps zoals de kaarten nu liggen, voorgoed is uitgeschakeld en nooit meer in een regeringscoalitie gaat komen. In elk geval niet bij de volgende verkiezingen. De strijd om de creolen zal gaan tussen de ndp en de abop/bep. nps is geschiedenis. Alleen verandering van het kiesstelsel zou nog een kleine redding zijn.

  Ik ben blij dat ze weg zijn uit de coalitie, gemakkelijk was het niet voor hen en ik wens ze veel geluk toe. Hopelijk dat de stadscreolen de boslandcreolen weer laten zien dat ze veel verder in ontwikkeling zijn. In de koloniale periode speelden ze een belangrijke rol voor de strijd voor de vrijheid, Andre Haakmat zocht en vond bravo de jungle commando leider. El Somo haalde hem in de politiek, leerde hem de kneepjes van het vak en sindsdien geniet hij ervan. Vecht in de DNA, in voetbalstadions zwaait hij met militaire wapens, en voelt zich een is in de DNA of als VP van het lad.Heeft goud, hout, valuta, wapens, een politieke partij met aanhang en is in de regeringscoalitie. Zijn familie en vrienden hebben goede banen, waarvan de kennis en ervaring totaal ontbreken.

  Laat deze regeringscoalitie de uitdagingen die er zijn met degelijke plannen oplossen.

  IK wens deze regeringscoalitie veel succes toe om de uitdagingen vh volk op te lossen.


  gemodereerd
 5. En wat nu?? NPS achterban pinaart nu als ratten.
  Hoop voor ze dat het beter zal gaan maar het wordt een bende.


  gemodereerd
 6. Naar mijn mening had de NPS de coalitie al veel eerder de rug moeten toekeren toen minister BIBIS de NPS beledigde door te zeggen dat als het beleid ze niet aanstaan ze maar weg moesten.

  Op dat moment had ik verwacht dat de NPS de toegeworpen bokshandschoenen zou oppakken om deze blaaskaak van een minister van repliek te dienen.

  Ik heb Santhoki zelfs een paar keer horen zeggen dat de ABOP er geen voorstander van was dat de NPS deelgenoot werd van deze coalitie.

  Gregory Rusland: Ik zou nooit participeren aan zo een samenwerkingsverband yere.

  Vandaar dat Gregory lees de NPS straal genegeerd werd door de VHP en de ABOP.


  gemodereerd
 7. Dit is het juiste besluit v/d NPS, want om jezelf nog recht in de spiegel te kunnen kijken kon het niet anders. ik kan alleen maar zeggen dat ik respect heb voor dit besluit, een goed politicus kon dit gerommel niet langer aanzien, ook mw. Etnel verdient een pluim , recht doorzee en altijd met onderbouwde argumenten heeft zij mijn vertrouwen niet beschaamd.Ben blij dat er nog integere mensen in de politiek bestaan.


  gemodereerd
 8. is ECHT NIET het einde van de wereld. er zijn nog jardin stoelen in huize ashiana voor de nps leden..


  gemodereerd
 9. Dit is heel laag van de NPS, VHP heeft ze altijd bijgestaan, in goede maar zeker ook in slechte tijden.


  gemodereerd
 10. Jammer voor VHP. Begroting moet nog goedgekeurd worden maar met die boeverij erin denk ik dat het een harde strijd wordt.


  gemodereerd
 11. Een wijs besluit.. Mevr. Etnel heeft de juiste woorden gebruikt en ik was het met haar eens. We zijn geen okers en we slijmen niet, meneer Jogi. Die woorden waren voor u en niemand anders. Een begroting van een half miljard voor het kabinet van de President en voor de echt belangrijke zaken is er geen geld. Van mij mag de stekker er zo snel mogelijk uit. 2025 is nog ver weg in deze toestand waar we in leven. De regering is niet transparant en verzwijgt veel misstanden die spelen. In het belang van wie?? Friends and family?? Het kan zo niet verder..


  gemodereerd
 12. Het heeft niet gewerkt en zal ook niet werken.
  Omdat er geen eenheid is in bestuur en beleid.
  De vraag weet de ABOP- fractie wel wat besturen van een land inhoud. Of zijn ze op uit om het land te plunderen leeg te roven. Zie daar de hot, en goudconcessie ik, ike, ike, en ….
  daar wat geld oplevert, daar wil ik zijn.
  En uiteindelijk roepen op verschillende Podia’s
  A-No-MIE.


  gemodereerd
 13. De kogel is door de kerk, moest allang gebeuren, moet een kippendief jullie eerst uitmaken als te zijn parasieten voordat jullie het begrepen. Vanaf het begin werden jullie als een aanhangsel gezien,zag de leiding dat niet in. Ik ben geen npser maar zo ver ik de partij ken hebben ze nooit criminelen herbergt als de vhp en abop


  gemodereerd
 14. Rusland moet ook aftreden, die heeft geen leider eigenschappen, laat staan de partij hoger tillen, daarom gaat nps achteruit, zien ze dat niet?


  gemodereerd
 15. zolang de grote schulden met hoge renten bij de Crediteuren van Suriname zijn zal geen enkele politieke partij en haar/zijn leider iets voor Suriname, het Surinaamse volk kunnen doen.

  De schulden zijn zwaar, heel erg zwaar om te worden opgelost. Suriname gokt op opbrengsten van de grote aardolie-en gasvoorraden in oa blok 58 voor de Kust van Suriname.

  Het zal van vele factoren afhangen wanneer oa Total en Apa bereid zijn deze te gaan exploiteren.

  Suriname dreigt geblacklist te worden, corruptie, witwassen, drugshandel, mensenhandel, wapenhandel, grote criminaliteit, hoge koersen voor valuta, laag opgeleide werkende klasse, een zwakke government, waarvan de vp veroordeeld is voor drugshandel, een zwakke democratische rechtsstaat, enz zijn niet echt gunstig voor buitenlandse ondernemingen om zich in zo’n wespennest te begeven.

  Welke coalitie ook in Suriname komt in de toekomst als er zaken niet veranderen t.a.v. het kiesstelsel, de ontwikkeling van de bevolking/bewustwording, etnische politiek, allerlei loesje figuren die in de DNA, coalitie terecht komen zal geen enkele vooruitgang, welvaart in Suriname brengen voor de bevolking. Het eigen belang is heel erg groot en velen wagen een kans om heel snel rijk te worden. De abop is daar een schoolvoorbeeld van. En als er nieuwe politieke partijen komen, zullen die hetzelfde doen als wat de abop nu mee bezig is. Dus oud of jonge/nieuwe politieke partijen zal Suriname geen vooruitgang brengen. Het eigenbelang is heel erg groot.

  aron, bruma, ferrier, hebben zich zelf lelijk overschat met wi egi sani. Nederland waarschuwde voor een leger, “ondersteunde” Suriname met een eigen leger, maar wilde het rotzooi waarin Suriname nu zit bewust laten ontstaan.

  Suriname zal het als vele derde wereldlanden met grondstoffen niet redden, vooral ook door de diversiteit, eigen belang, laag geletterdheid, geen productie en export, zeer kleine bevolking.

  Suriname is gewoon kansloos om 1 trapje hoger te komen op de weg naar ontwikkeling. Dit is het en het zal nooit iets worden met Suriname.

  De fout is gemaakt bij de overhaaste stap vd onafhankelijkheid op 25 November 1975. Er was ook voor gewaarschuwd door Surinamers, maar aron onder druk van bruma wilde dat het uiterlijk 25 November 1975 moest komen. Het “Volk” was er nog lang niet klaar voor.


  gemodereerd
 16. NPS heeft nooit meegeregeerd omdat het nog altijd de houding had van de oppositie !
  De ABOP is sinds zijn aantreden bezig met propaganda voor de volgende verkiezing !

  En dat zijn Surinamers die beweren te willen werken aan een beter Suriname maar verder geen noten durven te kraken !

  Het ligt nu echt aan het volk,
  kiezen zij voor:
  1) pur bruku weer bruku
  of
  2) verantwoording nemen voor de foute keuze in 2010 en 2015 èn keihard meewerken aan een duurzaam beter Suriname.

  Het gevaar is dat de groepen dom-Suriname en de zwevende Surinamers samen zeer groot zijn.
  Hiernaast vertrekken steeds meer ambitieuze Surinamers uit Suriname.

  Suriname zou een migratiebeleid kunnen voeren om meer intelligentici en gemotiveerde productie personeel aan te trekken.

  De regering zou er wellicht ook verstandig aan doen om zelf productiebedrijven op te richten. Net als landen die zich moeten wederbouwen na een oorlog.

  Op hoop van zegen.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 17. De NPS is uit de coalitie getreden. Dit was te verwachten, het was een kwestie van tijd.
  De stonfutu NPSers hebben lang moeten wachten, het is nu een kwestie van thuiskomen van zij die de partij in de loop der jaren hebben verlaten.
  Het wordt ook tijd voor een nieuwe leider, een leider die geen verleden heeft met de coalitie, zodat de partij vrijelijk kan opereren.
  Het voortbestaan van de partij was in het geding, langer deel uitmaken van deze coalitie was geen optie. De partij werd volgens haar partijleider nimmer gekend in het regeringsbeleid, dus aanblijven heeft geen zin, vooral nu dat deze coalitie in zwaar weer is terecht gekomen. Het zou funest zijn voor de NPS om medeverantwoordelijk gehouden te worden voor dit beleid. Ben benieuwd naar de reacties van Santokhi en Brunswijk.

  De coalitie met 30 zetels kan verder regeren


  gemodereerd
 18. Als er nu een opinieonderzoek zou worden uitgevoerd kan de NPS rekenen op electorale groei. Het is daarom heel slim dat de partij niet meer verantwoordelijk wil zijn voor het wrede beleid van de regering Santokhi. Uiteindelijk zal ook de ABOP afstand nemen van deze regering omdat het volk de zware lasten niet kan dragen.


  gemodereerd
 19. ach al die paarse droeftoeters , het waren jullie toch die in 2022 met het aantreden van de regering de nps de grond in drukte , stelletje huichelaars , maar de nps heeft nu zelf een doodsteek gemaakt , einde nps , einde rusland en zeker het einde van etnel , die alles afkraakte van deze regering , dat mag , maar als jij je eigen kinderen niet kunt opvoeden , hoor je niet in de politiek , een verkeert voorbeeld voor het volk , en etnel jij zegt het volk heeft mij daar geplaatst , maar toen was dat geval van je stelende knul nog niet gebeurt , het volk zal nu niet meer op jou stemmen , ga naar de ndp dan krijg je nog meer stemmen , want die houden van mensen die stelen , maar dan moet jij niet de afgod van de ndp tegenspreken


  gemodereerd
 20. @pony jij vind dat nps met de ndp moet gaan samen werken zeker.
  Jij paarse rioolrat.
  En die bobo Jantje heeft zich door Etnel laten inpalmen.dat is wat vis verkoper heel goed kunnen.
  Etnel met je ik ben geen hielenlikker, voor de rest lik 👅 je alles wat los en vast zit.


  gemodereerd
 21. Ach, niets aan de hand.
  Ze zeggen zelf dat ze niet meededen, dus geen gemis. Figuranten die cashen en op hun luie lauweren in het dna zitten. Alweer 2 die tot hun dood geld krijgen.

  De nps heeft eigenhandig de subsidies bedacht. Vene regeerde als een rancuneuze turk, hij was de baas, nu is het omgekeerd en plots onverteerbaar. Hij heeft nooit iets gedaan aan de dec moorden.

  Toppunt van lafheid is vertrekken als je eigen veroorzaakte rommel opgeruimd moet worden.

  Gelukkig zijn we nu verlost v miss quasi modo. Ductape please.


  gemodereerd
 22. Beste zet van de NPS! En nu niet alles in de schoenen van Rusland en Etnel schuiven want ze hebben met hun minimale aantal zetels de Coalitie een kans gegeven en de eigenaren van het land een poepie laten ruiken. Nu maar hopen dat de achterban het echte TAIBERE principe van de partij weer gaan omarmen en niet gaan zwerven.
  Ik ben alleen bang dat dit een nog zwaardere periode zal inluiden . Als IMF ook de tribune even gaat opzoeken en de kat uit de boom gaat kijken, dan zullen de stuiptrekkingen van de opper rat en zn gevolg het land in een nog diepere crisis kunnen brengen. Het zal wederom een strijd tussen B&B worden voorspel ik.
  Als Chan zijn wijsheid nu ook gebruikt dan krijgt het volk wat het wil.
  Ik hou mn hart vast.


  gemodereerd
 23. Deze stap had de NPS allang moeten maken gezien de vele wantoestanden gedurende deze regeerperiode. desnoods oppositie dan je eigen graf graven.hopelijk wordt t volk zelf ook politiek bewust want daar schuilt t probleem.wie kies je om voor jouw t land te besturen.blijkt dat deze NPS ruimschoots een voldoende haalt als t gaat om”puin” opruimen van anderen🤷🤷


  gemodereerd
 24. De NPS heeft eindelijk door dat de samenwerking met abop ver te zoeken is. Lonny zit als dictator en drukt toch zijn eigen wil door ieders strot. Broer tot directeur van EBS benoemd ondanks het plegen van fraude.
  Chan doet er goed aan om er de bui aan te geven want er valt totaal geen eer te behalen.
  Eenheid is ver te zoeken, niet in de maatschappij, noch in de politiek.
  Wel handig dat voordat Chan de handdoek in de ring gooit, hij er wel voor zorgt dat het kiesstelsel is aangepast. Want deze partij moet nooit meer aan de macht komen. Ze hebben geen kader, zijn incapabel en kunnen op geen enkele wijze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en welvaart in het land.


  gemodereerd
 25. Is grappig hoe je gewoon automatisch door scrolled als die passant weer bezig is. Die heeft ze niet helemaal op een rijtje. Zot


  gemodereerd
 26. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  NPS geen deel meer van coalitie.

  Dus eindelijk is de NPS onder leiding van Gregory Rusland wakker geworden.
  Ze moesten nimmer deel hebben genomen in deze COALITIE.
  Maar de JAKNIKKERS bij de NPS waren bang voor die dwerg Gregory Rusland, die nimmer omkeek naar de bevolking en alleen maar deelnam voor zichzelf en enkele vrienden.

  De aanhangers van de NPS en bestuurders hebben na Ronald Venetiaan, een enorme fout gemaakt om Gregory Rusland als voorzitter te kiezen.
  En iedereen heeft gezien wat het resultaat is geweest bij de laatste verkiezing.

  De VHP onder leiding van Chandrikapersad (Chan) Santokhi met zijn vriend Albert Ramdin van het ministerie van BuZa, alsmede de ABOP onder leiding van Ronny Bravo Brunswijk, hebben steeds hun familieleden en vrienden vanaf het begin geaccommodeerd.
  En vooral vanuit Nederland werd zogenaamd gezegd dat er een beroep zou worden gedaan op de deskundigen met visie uit DIASPORA.

  Dat is helemaal niet waar. Wij weten dondersgoed welke DIASPORA personen uit hun kringen werden benaderd.

  Er is nimmer sprake geweest van Transparantie noch Integer zijn in deze.
  Aanpak van de financiële problemen die echt aangepakt moeten worden is tot heden niet gebeurd.

  Men is gewoon bezig zich te verrijken.
  Geen enkele landsbelang geniet prioriteit bij deze gasten.
  Ook de vorige regering onder Baas Bouterse was het zelfde.

  Liegen en Bedriegen is reeds jaren verweven in de Surinaamse politiek.
  En het Surinaamse Volk blijft steeds in deze figuren geloven wanneer ze op een podium verschijnen en luidkeels hun mooie verhalen vertellen.
  Ze beloven veel en verbetering voor het Surinaamse Volk.
  En als ze worden gekozen, zijn ze daarna het Surinaamse Volk totaal vergeten.

  Tot slot: Een volk dat op corrupte politici, bedriegers, dieven en verraders stemt, is geen slachtoffer maar medeplichtige.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES