zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisGerestaureerde documentaire 'Oema foe Sranan' vanaf 9 maart te zien

Gerestaureerde documentaire ‘Oema foe Sranan’ vanaf 9 maart te zien

-

Does Travel - naar Suriname

Pepr, het nieuwe podium voor krachtige films van Zwarte makers en verhalen uit de Zwarte diaspora, brengt op 9 maart de restaureerde documentaire ‘Oema foe Sranan’ uit. De oorspronkelijke versie is uit 1978.

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname in het Sranantongo uit de jaren rond de onafhankelijkheid.

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning, uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. 

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken, maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.

Oema foe Sranan is gerestaureerd door Eye in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Als ons nu ook verteld wordt waar de film vertoond/uitgezonden zal worden , zijn de mensen, die daar belangstelling voor hebben, blij.

  ANTW – Staat in de eerste zin: bij Pepr!


  gemodereerd
 2. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning, uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

  De corrupte ‘leiders’ van Suriname, Henkc Arron voorop, hebben het mogelijk gemaakt dat dit land na de onafhankelijkheid leeggeplunderd werd. De landverrader Arron, die ten kostte van alles de onafhankelijkheid heeft doorgedrukt, is begin jaren ’80 met de staart tussen de benen naar Nederland gevlucht, het land dat hij zo verafschuwde. Deze racist en populist verdient in de Surinaamse geschiedenis de rol van Judas. Hij heeft Suriname is een kwetsbare situatie gebracht. De huidige situatie is daar het gevolg van.


  gemodereerd
 3. Jammer dat er niet bij vermeld staat waar de film vertoont gaat worden

  ANTW – Staat in de eerste zin: bij Pepr!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES