Boek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ gepresenteerd aan gemeenschap

2

In bijzijn van het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni heeft de presentatie van het boek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ plaatsgevonden. Het initiatief voor het schrijven van een boek is onderdeel geweest van de activiteiten op 19 september 2022 tijdens de herdenking van 260 jaar vrede die gesloten werd tussen het koloniale bestuur en de stam van de Saramaccaners in Suriname.

Initiatiefnemer stichting Saamaka un Zunta ko a Wan heeft op 10 februari een voorproefje gegeven van de inhoud van het boek dat in het gebouw van de Stadzending EBGS is gepresenteerd.

In het boek wordt geschiedenis en onderzoeken rond de Saamaka gemeenschap belicht. Tijdens de presentatie zijn de aanwezigen tot nieuwsgierigheid gewekt middels een computerpresentatie, waarbij korte delen van de 14 hoofdstukken met bijbehorende foto’s zijn getoond.

Het boek is een verzamelwerk van onderzoeken binnen de geschiedenis en cultuur van de Saamaka, alsook de ontwikkeling van de taal, leefgewoonten en denkwijze zowel in het binnenland als in de stad.

Franklin Jabini, voorzitter van de stichting zegt dat verschillende Saamaka academici hieraan gewerkt hebben. “De titel van het boek was van tevoren bepaald, want het doel van de stichting is om te werken aan duurzame ontwikkeling van de Saamaka gemeenschap”.

Jabini heeft zelf ook gewerkt aan 2 hoofstukken en is de eindredacteur. Hij geeft aan dat er geen etnisch verschil is tussen Saramaccaners, en andere afro-Surinaamse groepen, maar dat het verschil ligt in cultuur. “Het wel goed om te weten dat we verschillende culturen hebben, en die moeten we waarderen en zo samen optrekken als eenheid.”


2 REACTIES

 1. dus als je geen afro bent zegt het boek niets , maar gaan jullie het boek voor lezen aan jullie gemeenschap , velen kunnen niet lezen en schrijven
  gemodereerd

 2. De mensen die zich als Marron identificeren gaan goed moeten kijken in welke richting zij hun gemeenschap willen duwen.

  Vooruitgang en ontwikkeling wil niet zeggen dat je al je tradities en gewoontes opzij moet schuiven of verbannen.

  De Inheemse broeders en zusters hun ogen beginnen ook te openen dat ze de eigen tradities en cultuur bewaren. De Europese indringers hebben het gristendom opgedrongen, dat is niet jouw systeem, het is niet jouw geloof.
  Het is Vaticaans list en bedrog. Al meer dan 2000 jaar doen ze aan brainwashing. Un opo un ai.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.