Eerste bestuur Productie Krediet Fonds start met SRD 100 miljoen

7
Eerste bestuur Productie Krediet Fonds start met SRD 100 miljoen

De Wet Productie Krediet Fonds (wet PKF) is op 22 december 2022 goedgekeurd in het parlement. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft op donderdag 9 februari het bestuur van het Productie Krediet Fonds (PKF) geïnstalleerd.

Het bestuur is benoemd voor 3 jaren en is hoofdzakelijk belast met het houden van toezicht op het door de beheerder uit te voeren taken. De beheerder van het fonds is de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB).

Er is een bedrag van SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor dit fonds in het jaar 2023. Het ministerie van Financiën en Planning zal bij volledige uitzetting van dit startkapitaal het fonds van additionele middelen voorzien.

De besluitvormingsprocedures om de middelen uit dit fonds beschikbaar te stellen zijn een belangrijke kritieke succesfactor. In dit kader is er een veiligheidsklep ingebouwd in de wet PKF om het politiek risico te mitigeren bij het besluitvormingsproces.

Indien zowel het bestuur als de beheerder een positief advies hebben uitgebracht zal de beheerder de kredietovereenkomst met de kredietnemer aangaan. De kwaliteit van de besluitvorming zal met deze constructie aanzienlijk verbeteren, omdat aan zowel het technische als het beleidsmatige wordt voldaan bij elke kredietaanvraag.

De doelgroepen die in aanmerking zullen komen voor goedkope financieringen uit dit fonds zijn kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen, alsmede producenten van goederen en diensten die waarde toevoegend, import vervangend of voor export bestemd zijn.

De financieringen uit dit fonds dienen te voorzien in een behoefte welke door de algemene banken niet wordt gedekt. Het fonds heeft een revolverend karakter, wat met zich mee brengt dat de kredietverstrekking rendement moet opleveren welke in het fonds wordt geherinvesteerd.

De regering beoogt met dit fonds een start te maken om ondernemers met goedkoop kapitaal tegemoet te komen om meer goederen en diensten lokaal te produceren en te exporteren. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan een duurzame groei van onze economie.

Het bestuur van het Productie Krediet Fonds is als volgt samengesteld:

 1. Daniel Lachman, voorzitter (ministerie van Financiën en Planning)
 2. Robert de Clercq, lid (ministerie van Financiën en Planning)
 3. Amit Chandansingh, lid (ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie)
 4. Sharma Betterson-Leefland, lid (ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport)
 5. Wilgo Bilkerdijk, lid (Associatie van Surinaamse Fabrikanten)
 6. Satcha Jabbar, lid (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven)                                                           
 7. Gilbert van Dijk, lid (Suriname Business Forum)


7 REACTIES

 1. dit gaat fraude opleveren , ben je bevriend met de regering , okee hier hebt je 100.000 srd , maar ben je geen vriend van de regering dan krijg je niets , maar dat geld verdwijnt ergens anders heen , het zelfde als de vorige regering
  verdomd die 100 miljoen srd moeten jullie besteden aan de zorg , medicijnen inkopen en ook aan andere belangrijke dingen die in de zorg nodig zijn , denk aan dingen die nodig zijn voor nierdialyse , dingen die nodig zijn voor ICT scan en MRI scan , noem ze maar op
  en denken jullie dat door dit fonds er productie zal komen , ha ha ha zoek eerst werkers
  gemodereerd

 2. Heel goed!

  Het slimme deel zal wel gebruik maken van deze opportunity.
  Alle klagende Hbo’ers die geen baan kunnen vinden, grijp je kans. Je kunt geen baan vinden omdat je met alle geweld bij de overheid wilt werken. Wist je niet dat het overvol is met ndp-adepten niveau kleuterschool. Die moeten eerst weg.

  Neem een krediet en start iets op je zolderkamer. Wat is nodig en wat vind je leuk; ict, cyber, informatiemanagement, tolken, ambachten, etc.
  Volg een (online) internationale training en wordt een expert.
  Jong suri grijp je kans.
  gemodereerd

 3. Aai baja @wat

  Je vertrouwt niet eens je eigen schaduw zo te lezen. Stop ermee want je maakt jezelf gek.

  Er zijn controle punten ingebouwd en toezichthouders. (Lees het artikel). Het is niet meer zoals vroeger, wakker worden.
  Geld geven aan de zorg is weggegooid geld, want jullie betalen haast niets aan ziektekostenverzekering. De subsidie is al 100%. Voorlopig roeien met de riemen die je hebt.

  En, dit nog, de slm moet zoveel mogelijk vliegen om uit de schulden te geraken.
  Je verkoopt toch niet je auto als die stuk is als je bv taxichauffeur bent. Nee, je leent wat geld, repareert en werkt extra lang, want dat is je enige inkomstenbron.
  gemodereerd

 4. Esmerald , wanneer was jij voor het laatst in Suriname ,regering bouterse 1-2 was een en al fraude , en deze regering doet niet onder , en dat er controle punten zijn ingebouwd en toezichthouders , nou bij elke regering tot nu toe zijn de toezichthouders de fraudeurs voorbeelden genoeg toch, ze zien maar, wij als gewone burgers met weinig geld moeten daar weer voor opdraaien .
  En jij moet niet de zorg van Suriname met die van Nederland vergelijken , wat wij verdienen in de maand komen we al te kort , hoe moeten wij dan de zorgkosten betalen , en nu moet je ook voor vele medicijnen betalen , en voor medische ingrepen moeten we ook bij betalen , nou veel mensen kunnen dit niet betalen , en worden aan hun lot over gelaten.
  En wat de slm betreft kan je het niet vergelijken met jou taxichauffeur , sinds bouterse 1 heeft de slm nooit winst gemaakt , de schulden liepen op en zelfs werden er vliegtuigen aan de ketting gelegd omdat ze niets betaalden , en ze bleven maar doormodderen , en nu met een schuld van meer dan 70 miljoen US$ , deze regering pot er gemeenschapsgeld in en betaald maandelijks de salarissen van die nietsnutters en de regering hebben hoge bedragen moeten betalen (ook met gemeenschapsgeld) voor die twee oude kisten , en dat wordt zeker niet bij de schulden opgeteld , en jij zegt dat ze meer moeten vliegen om de schulden te betalen , nou met en zonder schaduw zeggen we , dat de rijke klasse kunnen vliegen , en voor de werkende klasse zal het een droom blijven.
  gemodereerd

 5. Ooh my, gaan we op die tour. Niet chique hoor!
  Ik was de afgelopen week ook niet in Turkije, en toch weet ik dat er vooralsnog circa 35.000 overledenen zijn. Bovendien is het mijn privacy wanneer ik in su was.

  Ik mag vergelijken omdat je dezelfde zorgvoorzieningen eist. Op zich logisch want de aandoeningen verschillen niet per land. Onlogisch is dat de uitgeholde overheid hiervoor moet opdraaien.

  Als de slm nou vliegt of niet, de schuld moet afbetaald worden.

  Vertrouwen geven is je kwetsbaar opstellen, dat is gezonder dan jezelf te verzwelgen in zelfmedelijden.
  gemodereerd

 6. Eindelijk een Productie Krediet Fonds (wet PKF), was en is hard nodig in deze ‘tranga’ tijd. Als het de regering niet lukt, lukt het anderen misschien wel, de economie een ‘boost’ te geven.
  Kans op gesjoemel zoals de Surinamer WAT stelt ( hij vertrouwt zijn ‘Grootje’ ook niet) zal niet gaan plaats vinden. Er lopen nog tig integere mensen rond in Sranan.
  Vooral goed opgeleide jongeren die een eigen zaak willen beginnen kunnen deze hulp best gebruiken. Hoop dat er naast een financiële poot ook een kennis poot kan worden toegevoegd, zodat zij goed begeleidt kunnen starten.

  WAT, ach sari man, waarom sluit jij je niet aan bij vriend Pakittow, jij bent vlees noch vis.
  Je klaagt en klaagt maar doet niks om de regering te corrigeren, je loopt alleen maar ‘fake’ reacties te maken als een Trol. Wordt je hiervoor betaalt of ligt het in je ‘Kop’.
  Esmeralda bedoelt het goed en zie wat je uitkraamt, alleen maar str………
  gemodereerd

 7. Haha, deze Wet Productie Krediet Fonds (wet PKF) zal meer bedoeld zijn voor family and friend en partijloyalisten. Zo gaat dat in Suriname. Ik ben toch wel benieuwd vanwaar de minister dat geld vandaan gaat halen. Hoe staat het met de koersontwikkeling, beste minister. Ik hoor je helemaal niet meer daarover.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.