maandag, april 15, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidMinisterie waarschuwt voor gebruik e-sigaretten en vapen

Ministerie waarschuwt voor gebruik e-sigaretten en vapen

-

Does Travel - naar Suriname

“E-sigaretten en vapen mogen nooit worden gebruikt door jongeren, jongvolwassenen of zwangere vrouwen. Het is geen veilig tabaksproduct vanwege het feit dat het gepaard gaat met veel gezondheidsrisico’s.”

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Suriname afgelopen week nogmaals benadrukt onder de noemer Blijf af van E-sigaretten (oftewel vapen). Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken. Dit wordt gedaan met een elektronische sigaret.

Conform art 13 van de Tabakswet (S.B. 2013 no. 39) van Suriname is het importeren van E-sigaretten en andere tabaksproducten verboden. Indien de producten het land toch worden binnengehaald is er sprake van illegale handel of te wel smokkel.

De industrie voegt smaakstoffen en aroma’s toe aan de vloeistoffen bestemd voor E-sigaretten en doet jongeren geloven dat deze minder of niet schadelijk zijn. Dit is misleiding, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden.

Het inademen van deze stoffen kan behalve de luchtwegen irriteren of beschadigen ook andere zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker.

Het ministerie van Volksgezondheid van Suriname werkt intensief met andere ministeries zoals het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) en het ministerie van Financiën om illegale handel tegen te gaan.

Ook werkt zij aan de bewustwording van de gemeenschap middels het ontwikkelen van communicatieboodschappen om het gebruik van tabak en tabaksproducten te minimaliseren of elimineren. Hiervoor is het noodzakelijk gebleken de tabakswet te wijzigen. Het ministerie is op dit moment hard bezig deze wijzigingen goedgekeurd te krijgen in de Nationale Assemblee.

Het doel hiervan is om voornamelijk jongeren en de niet roker te beschermen en de roker ontmoedigen te roken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. adhin , ex vp , jij durft he , jij noemt deze regering bloedzuigers , en moeten verbrand worden , nou broekje jij weet toch wel wat verbranden is in jou cultuur , maak de brandstapel alvast in orde , mensen is het jullie opgevallen dat deze adhin in het dna weinig aanwezig is , in ocer zit hij te lullen en in het dna zit hij te slapen in een van die hokken
  en dan die simons ex voorzitter van het dna , zei verwijdt deze regering van alles , nou domme toen jij dna voorzitter was , meende jij de president te zijn , ja jij simons hebt meegeholpen dat er geld gestolen werd door de ndp , en dat hoefdraad overal geld kon lenen met torenhoge rentes , en nu ga jij deze regering bekladden , jij zal wel weten waar hoefdraad is , soms een huisgenoot , jij danste vanmiddag in ocer met het paarse domme volk , waar was bouva , parmessar , makoe , hooghart , madam , en de rest van de paarse gedrochten


  gemodereerd
 2. Nou ik rook al bijna 50 jrn gewone sigaretten. Ik ben begonnen met Snowflake 2 voor een stuiver of 3 cent.
  Nu koop ik al jaren tabak van Lucky strike en hulzen om zelf mijn sigaretten te maken en soms tussendoor een kleine cigaar. Ik heb nooit geestverruimende producten gerookt. Wel heb ik weleens bij familie door meeroken(inhaleren van rook in de ruimte) me kei raar gevoeld en ben daar nooit meer geweest.
  Nu hoorde ik eind vorig jaar dat de vape verboden zou worden dus ik naar de benzinepomp om er 1 te kopen. Ik hoorde en op tv zag ik dat de jeugd het lekker vond vanwege de smaakjes. Nou ik nam er 4 van verschillende fruitsmaak mee en thuisgekomen testte ik de Bosbessensmaak. Wat vond ik het een heftige ervaring!Het is in eerste instantie te vergelijken met een zware sigaret en de smaak ontsnapt en je blijft het heel lang naproeven. Het was geen fijne ervaring dus ik ging erbij liggen en nam nog wat haaltjes. De smaak kwam daardoor nog verder dan mijn mond en ik werd kotsmisselijk kreeg een fikse hoestbui moest mijn eten opgeven en had hartkloppingen.
  Ik heb me nog een paar dagen heel naar gevoeld en lustte nieteens mijn geliefde normale peukies. Die vape heeft 500 puffs en kostte iets onder de 7 euro maar ik heb het in de recyclebak bij de bouwmarkt hier om de hoek gedaan. met de andere nog ongebruikte erbij.
  Ik zou vapen niet aan jongeren aanraden maar wel gewone merksigaretten met afspraak over het gebruik en uitleg over de gevolgen en zeker afraden om te inhaleren.


  gemodereerd
 3. Suggestie: de wet aanpassen, importeurs zware celstraffen opleggen naast een flinke boete. Niet als een economisch delict afhandelen.


  gemodereerd
 4. Dit bericht is tegenstrijdig en is roken niet schadelijk dan???
  Waarom niet ook sigaretten niet verbieden???
  Ik gebruik ook e-smoker dat is minder schadelijk dan rook !!! E-smoker is goedkoper.
  Overigens ik ben geen jongere, verbiedt het niet aan volwassene.
  Als de wet goedgekeurd wordt ga ik niet op vakantie naar Su.


  gemodereerd
 5. In principe moet je zelf weten of je die rommel gebruikt.
  Voor de jeugd is het beter om ze goede voorlichting te geven wat het doet in je lichaam. Zodra ze eenmaal 18 jaar zijn dan mogen ze zelf weten wat ze in hun lichaam stoppen. Van lijm snuiven kan je ook high worden, moet lijm nu ook verboden worden.

  Mensen die een kick of high zoeken gaan dat op de raarste manieren ontdekken, die ga je echt niet stoppen.


  gemodereerd
 6. ze willen roken verbieden zodat de bevolking geld in hun zak houdt die zij er dan weer uit kunnen stelen
  willen allemaal domme regels in stellen, maar het land leiden zoals het hoort zijn ze te stom voor.
  geen geld om voor al die regeringsvarkens hun brandstof rekening te betalen of om ziekenhuispersoneel te betalen.
  terwijl die regeringsratten de grootste opvreters van staatsgelden zijn en er totaal niets voor terug doen
  het grootste voorbeeld is ie dikke rat van een president
  elke gelegenheid aannemen om reisjes te maken over de hele wereld en geld te verkwisten
  maar iets doen voor de bevolking? dat is die dikke rat te moeilijk
  de rat heeft als president nog totaal niets gepresteert en is totaal onkundig om ook maar een sinasappelkraampje langs de weg te leiden net als zijn 54 rovers in het dna
  er is er geen 1 die ook maar een seconde bezig is voor de bevolking.
  walgelijke misselijkmakende figuren zijn het
  en als we vergelijkingen moeten maken? deze regering is nog erger dan die van moordenaar bouta


  gemodereerd
 7. @Unlululu: Toch denk ik dat je de vape en jouw E-sigaret als 2 verschillende dingen moet zien want jouw E-sigaret stel ke ahw zelf samen maar de vape is kk en geloof mij maar ze zijn verschillend van samenstelling en gebruik. Daarbovenop is de smaak van de vape overheersender dan de kick van het roken vaneen gewone sigaret of een E-sigaret. De vape is een verder ontwikkelde e-sigaret om de jeugd te lokken om mee te doen terwijl de e-sigaret meer bedoeld was om van de dwang van het roken af te komen en te verminderen. Ik ben van de generatie van het glaasje sigaretten en het asbakje op tafel niets van kibrikibri. Mij valt wel vaker op dat het ex rokers zijn die fel tegen het roken zijn vooral in hun omgeving. Ik denk dat ze bang zijn voor terugval.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES