maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDertien vrouwen van Leidingen krijgen vervolgtraining Textiele Werkvormen

Dertien vrouwen van Leidingen krijgen vervolgtraining Textiele Werkvormen

-

Does Travel - naar Suriname

Dertien vrouwen uit de omgeving Leidingen hebben op woensdag 25 januari een aanvang gemaakt met de training ‘Advanced Textiele Werkvormen’. Deze twee maanden durende training wordt verzorgd door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO).

De cursisten hebben in het afgelopen jaar reeds de basistraining met succes afgerond en zullen na de advanced training in staat zijn om op een volwaardige wijze dames- en heren kledingstukken te maken. De training is in financieel opzicht voor een groot deel mogelijk gemaakt door het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning in Suriname.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) die de cursus voor geopend heeft verklaard, heeft de nadruk gelegd op de meerwaarde van vaktrainingen. Met de opgedane kennis en vaardigheden zullen de participanten volgens hem in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, hetzij als werknemer, hetzij als ondernemer. Tegen deze achtergrond heeft hij de participanten bemoedigd om de training tot een goed eind te brengen door te leren van twee ervaren instructrices en waar nodig niet te schromen om hun vragen te stellen.

Het feit dat deze groep zich vrijwillig heeft opgegeven voor de training voor gevorderden, zegt volgens de minister veel over de motivatie en discipline van de participanten die eerder met succes de basistraining hebben afgerond.

De overige sprekers bij deze gelegenheid waren: de burgervader van Commewijne, Mohamedsafiek Rajab, als waarnemer op het districtscommissariaat Wanica Noord-West, Naomi Esajas- Friperson, voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO, tevens onderdirecteur Arbeidsmarkt/AWJ, en Anisjah Tamsiran- Saridjan, onderdirecteur Vaktrainingen bij de SAO. Allen hebben de cursisten een hart onder de riem gestoken om ook deze vervolgtraining af te ronden, waarna ze in staat zullen zijn de kost te verdienen en alzo de regie te kunnen nemen over hun eigen leven.

Een bijzonderheid is dat een deskundige op het gebied van Textiele Werkvormen uit de diaspora, Jagwatie Chotkhan-Jhagroe, als trainer mede een bijdrage zal leveren aan deze training.

De basistraining die de cursisten eerder met goed gevolg hebben afgrond was in juni/juli 2022. Toen geschiedde dat in het kader van het Basic Need Trust Fund (BNTF)-9 project: ‘Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen & werkzamen’. De geslaagden werden toen voorzien van een naaimachine als stimulans om zich verder te ontwikkelen tot micro-ondernemers.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. De fout bij vele Surinamers is dat de overheid voor werkgelegenheid moet zorgen voor haar inwoners.

  Wat de overheid moet doen is faciliteren (Behulpzaam zijn, Iets makkelijker maken, Voorzieningen aanbieden). De burgers zullen door middel van hun opleidingen beroepen moeten aanleren om zelf hun middel van bestaan te hebben.

  Surinamers zijn blijven steken in het koloniale denken en een schoolvoorbeeld hiervan is dat ze allemaal in overheidsdienst willen of op de kolonisator willen lijken en doen. Schone handen, dure zwarte auto’s van het land, dure kostuums/dames kleding, nette schoenen, koffie voor hun op de kamer gebracht wordt en gezet wordt, bediend willen worden, opdrachten geven die anderen moeten uitvoeren, waarvan velen niet eens de kennis hebben hoe het moet, laat staan hoe het moet, enz.

  Dit gedrag moeten de jonge Surinamers niet worden mee worden bestemd. Surinamers moeten gaan leren dat ze opleidingen kiezen waarmee ze zelf gaan ondernemen en hun eigen geld mee kunnen verdienen. De opleidingen moeten daarom goed afgestemd worden op de natuurlijke rijkdommen van het land, moderne landbouw/ produceren/exporteren, moderne visserij/ moderne vissersschepen, verwerking verkopen op de veiling internationaal, eco-toerisme vreemde talen kunnen spreken, naar vakantiebeurzen gaan voor toeristen of via website je product aanbieden aan toeristen.

  Er zijn genoeg mogelijkheden in Suriname, alleen zal het beleid van de regeringen daarop moeten zijn afgestemd om haar burgers kansen te bieden. Alles in Suriname is de laatste 45 jaar vast komen te zitten. Er waren Surinaamse politici bij in de jaren 1973 die dachten dat ze wel wisten wat de oplossing was voor Suriname en de Surinamers. Deze Surinamers hebben zichzelf flink overschat, ook de diverse etniciteiten in Suriname en vele andere zaken. Er was nog veel mis met Suriname die een koers voerde als het moederland, terwijl het een arm land was ( kennis, ervaring en ontwikkeling vd bevolking, technologie, kapitaal, plannen, diverse infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en wetenschappen, Surinaamse ondernemingen en export, enz)

  Suriname moet men zien als two malingrie sma, twee linkerhanden en niets kunnen presteren toen en nu.


  gemodereerd
 2. Ook in de moderne houthandel van rondhout tot eindproducten is er (inter)nationaal voor Suriname veel werkgelegenheid om valuta te verdienen.

  De sedtoren op een moderne manier;
  – Landbouw,
  – houthandel,
  – zeevisserij,
  – ecotoerisme,
  – Horeca, Culinair
  – Musea,
  – Dienstverlening,

  Het beleid moet dit doen en daar schort het aan.

  Zie dat als zaken door het beleid in het land goed worden aangepakt en voor duizenden leerlingen, studenten werkgelegenheid kan ontstaan en vele zeer grote vele ondernemingen kunnen onstaan met goed opgeleide en gemotiveerde Surinamers.


  gemodereerd
 3. Een goed initiatief👍
  Passant, ik weet niet wat voor soort van werk je doet, maar misschien kan jouw werkgever (als je in loondienst bent) je voor enkele jaren in Suriname detacheren, ben je in het veld en dan kun jij je lekker uitleven met jouw ideetjes. Is dat geen goed idee!!!!!!!


  gemodereerd
 4. Ik wil best in SME helpen, maar ik weet niet of gelet hoe het nu in SME aan toe gaat ze op mij of mensen als mij zitten te wachten.

  Suriname is een rovershol, de mentaliteit, alles voor gratis en niks willen hebben enz.

  Er is heel veel mis in Suriname.

  Als Suriname, jonge Surinamers goed worden begeleid komt het wel goed met Suriname. De jongeren van het voortgezet onderwijs en hoger die zijn allemaal al besmet van hoe het niet moet.

  De jeugd van de lagere school dat is de toekomst als die goed begeleid worden en met zaken die ik in mijn postings geeft de overheid, het ministerie daarin beleid maakt komt het zeker goed in Suriname.

  Wel moet ik bij zeggen dat sedert het Statuut er nooit goed beleid gemaakt is in Suriname, vandaar dat de onafhankelijkheid van 25 November 1975 ook als een verrassing kwam voor het totale Surinaamse Volk.

  Er zijn genoeg Surinamers met kennis en ervaring, gepensioneerden in Nederland die Suriname op een hogere level willen brengen, maar er is jammer genoeg geen beleid. Goed kapitaal ontbreekt ook en dan schiet je niet op, ondanks dat is er hoop als men de Surinamers in Nederland een kans wil geven om te helpen.

  Grote groepen Surinamers zonder kennis en ervaring in Suriname houden niet van de Surinamers met kennis, ervaring en valuta van Nederland, dat is het probleem. Ze hebben meer respect voor een domme krom bakka bakra, waar ze alles voor doen en respect hebben. Ze houden heel veel van blauw eyes, ook houdt die ze totaal voor de gek.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES