zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameStudiegroep presenteert tussentijds verslag wijziging Kiesstelsel

Studiegroep presenteert tussentijds verslag wijziging Kiesstelsel

-

Does Travel - naar Suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft in aanwezigheid van enkele ministers en parlementariërs een onderhoud gehad met de Studiegroep Aanpassing Kiesstelsel. Het staatshoofd had enkele weken na de uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof) op 5 augustus 2022 inzake wijziging van het kiesstelsel een studiegroep in het leven geroepen, die belast werd met het bestuderen van de toetsing van het hof.

De studiegroep, geleid door mr. Hans Lim A Po sr., heeft haar bevindingen in een document vervat. Het gaat om een tussentijds verslag betreffende een (aan)gepast Kiesstelsel voor Suriname.

De studiegroep heeft dit op dinsdag 24 januari 2023 op het Kabinet van de President aan de regeringsfunctionarissen gepresenteerd. Bij haar installatie op 30 augustus 2022 had de groep van president Santokhi meegekregen om zich op korte termijn over het besluit van het CHof te buigen en met zichtbare resultaten te komen. ”We hadden afgesproken dat we dat binnen vier maanden zouden doen en dat hebben we ook op tijd gedaan,” aldus voorzitter Lim A Po. Hij zegt dat de signalen die zijn verkregen van het staatshoofd, ministers en parlementariërs erop neerkomen, “dat het een deugdelijk document is, goed onderbouwd en een dat waarschijnlijk ook nuttig kan zijn in de verdere vormgeving van de politieke democratie in dit land door een goed kiesstelsel te introduceren.”

“Dus we zijn on the right track,” voegt de jurist eraan toe. Hij spreekt van constructieve opmerkingen, waar de studiegroep verder op zal voortbouwen. De volgende stap wordt waarschijnlijk het verdedigen van het document in een ruimer kader en voor een ruimer forum.

De voorzitter blikt terug op een constructieve vergadering, hoewel volgens hem het geheel niet in een kort tijdsbestek gepresenteerd kon worden. Er zal in ieder geval met veel inzet verder gewerkt worden. “Ik denk dat we gewoon zo door moeten werken en op gegeven ogenblik komt het eind in zicht. Ik denk dat het niet erg lang meer gaat duren.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Goed om te zien dat er achter de schermen hieraan gewerkt wordt. Wel jammer dat er aan de volgende stap geen planning is gekoppeld.
  Het is hoogst aannemelijk dat bij het wijzigen van het kiesstelsel er heel wat dwarsliggers de weg zullen trachten te blokkeren. Om alle weerstand in de kiem te smoren (en tijd te winnen) lijkt het mij verstandig dat er hierover een referendum plaatsvind.


  gemodereerd
 2. Goede zaak, het huidige kiesstelsel is gedateerd, en heeft een raciale karakter.
  Als je in het oerwoud woont is je stem meer waard.


  gemodereerd
 3. Mask ht snel in orde en de verkiezingen kunnen beginnen. Want we hebben genoeg van deze slechte regering


  gemodereerd
 4. Pres mogen wij het resultaat (de bevindingen) ook weten.
  Het is geen gunst, het volk heeft het recht via een referendum over onze Grondwet te beslissen (stemmen).
  Leven in het oerwoud is naar mijn mening, nog steeds leven in Suriname. Het oerwoud is geen buitenland.
  De “binnenland bewoners” hebben niet voor de huidige Grondwet gekozen, dat hebben de “ slimme” stadsbewoners gedaan, hoe slim zijn ze (wij) in de stad.


  gemodereerd
 5. pony , waarom moet jij dat weten , tijdens bouterse 1-2 durfde jij dat niet te vragen , dus


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES