Deviezencommissie benadrukt: In- en uitvoer vanaf USD 10.000 verboden

7

Het Korps Politie Suriname heeft afgelopen week bekendgemaakt dat voor de fysieke uitvoer van waarden vanaf USD 10.000,- tot USD 50.000,- (of de tegenwaarde daarvan) per persoon, er aangifte moet worden gedaan middels het daartoe bestemd aangifteformulier dat bij de visitatieposten van de douane te verkrijgen is.

Aroen Jadoenathmisier, waarnemend voorzitter van de Deviezencommissie, zegt dat de bekendmaking van de politie niet helemaal correct weergegeven is. Hij zegt dat volgens de Algemene Beschikking no. 225 d.d. 31 augustus 2022, de fysieke in- en uitvoer van vreemde valuta vanaf USD 10.000,— of de tegenwaarde daarvan in andere convertibele valuta verboden is.

Blijkens de Algemene Beschikking no. 225 d.d. 31 augustus 2022 is het noodzakelijk gebleken om het binnenlands- en grensoverschrijdend deviezenverkeer verder te ordenen in het kader van het bevorderen van de monetaire rust en stabiliteit. In deze Algemene Beschikking is bepaald dat de fysieke in- en uitvoer van vreemde valuta vanaf USD 10.000,— of de tegenwaarde daarvan in andere convertibele valuta verboden is.

“Zulks impliceert dat ingezetenen van de Republiek Suriname en Caricom Nationals, alsmede personen die niet-ingezetenen van de Republiek Suriname en geen Caricom Nationals zijn, geen vreemde valuta, meer dan USD 10.000,— of de tegenwaarde daarvan in andere convertibele valuta, fysiek mogen in- of uitvoeren”, zegt Jadoenathmisier.

Volgens de voorzitter wordt in de beschikking expliciet benadrukt dat geen aangifte meer mogelijk is bij fysieke in- en uitvoer van vreemde valuta. Vergunningen voor de fysieke in- en uitvoer van meer dan USD 10.000,— of de tegenwaarde daarvan in andere convertibele valuta zullen uitsluitend verleend worden aan de Centrale Bank van Suriname en de Deviezenbanken hier te lande.

Fysieke in- en uitvoer van vreemde valuta tot USD 10.000,= of de tegenwaarde daarvan in andere convertibele valuta is wel toegestaan.

Jadoenathmisier laat weten dat bij overtreding van de wettelijke bepalingen een gevangenisstraf kan worden opgelegd varierend van 4 tot 6 jaar.


7 REACTIES

 1. Als ht kliekje van de regering op reis gaat kijkt niemand wat ze meenemen. Elke keer nemen ze hoop mee. Dat mag wel???
  gemodereerd

 2. ja hoor bedragen hoger dan 10.000US$ moet gaan via banken , zullen die banken het weer proberen om het via schiphol weg te sluizen , het OM daar zal het weer in beslag nemen
  gemodereerd

 3. Wie gaat er zoveel geld meenemen naar Su, als je dit doet en netjes aanmeld bij de douane dan loop je het risico dat je halverwege op weg naar je bestemming al beroofd wordt omdat er een tip naar buiten is verstuurd.
  gemodereerd

 4. What about dure spullen die meer dan 10.000 usd vertegenwoordigen
  Byv een horloge, gouden of diamanten sieraden. Ik zie mensen vertrekken met een gouden sieraden meer dan 1kg en komen leeg terug🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️
  gemodereerd

 5. @Star daar maak je een punt.
  Ik vond het al vreemd dat er een onderneming is die hele dure horloges verkoopt boven de 50 duizend usd o.a. Je moet op afspraak bij ze gaan. Die witwassers en smokkelaars zullen wel meer daarover weten…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.