woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Chinezen leveren waardevolle bijdrage aan ontwikkeling van Suriname'

‘Chinezen leveren waardevolle bijdrage aan ontwikkeling van Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de viering van het Chinees Nieuwjaar, het jaar van het Konijn, op zondag 22 januari werd zaterdag in het KKF-gebouw het lente cultureel festival georganiseerd door de Chinese ambassade en de Suriname Chinese United Association. Zondag waren er vieringen bij de Chinese verenigingen Kong Ngie Tong Sang en Chung Fa Foei Kon. Op beide dagen was de Surinaamse president Santokhi te gast.

“Chinezen leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.” Zo roemde Santokhi het aandeel van de Chinese gemeenschap in de Surinaamse samenleving zaterdag. Een dag later zei het staatshoofd gereed te zijn voor een ontmoeting met Xi Jinping, staatshoofd van de Volksrepubliek China. Het staatshoofd sprak zondag in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Han Jing zijn dank uit voor de bijdrage van bovengenoemde verenigingen aan de Suriname gemeenschap.

Het jaar 2023 markeert ook 170 jaar Chinese Immigratie en het staatshoofd noemt dit een mijlpaal die, gezien de waardevolle bijdrage van de Chinezen in Suriname, de moeite waard is om  te vieren. Ook de ambassadeur van China, Han Jing, ging hierop in. “ Het Chinees nieuwjaar is niet alleen voor de Chinezen, maar voor de totale Surinaamse gemeenschap”, stelt hij. De ambassadeur geeft aan de vriendschapsrelatie tussen Suriname en China verder op te willen bouwen en uit te diepen. Het nieuwe jaar is met verschillende culturele uitingen, zoals zang en dans door verschillende Chinese verenigingen ingeluid.

Onder de aanwezigen in het KKF gebouw waren behalve de president ook enkele ministers, ambassadeurs van verschillende landen, assemblee voorzitter, Marinus Bee, en parlementariërs aanwezig. Het staatshoofd noemt 2023 een jaar van hoop. Hij stelt dat water als element van het Jaar van het Konijn verband houdt met het leven, en daarom een symbool is van zuivering en hoop. “En het speelt een centrale rol in het ondersteunen van gemeenschappen, economieën en samenlevingen,” aldus de president.

Hij benadrukt dat vooral in een tijd waarin ook Suriname wordt geconfronteerd met “een klimaatcrisis, coronacrisis, financiële crisis, economische crisis en vertrouwenscrisis, wij meer dan ooit hoop nodig hebben”. Tegen deze achtergrond zegt president Santokhi dat de langdurige vriendschapsbanden tussen Suriname en China door de jaren heen zijn geëvolueerd en de basis vormen voor het strategisch coöperatieve partnerschap, gebaseerd op de beginselen van respect, vertrouwen en wederzijds voordeel.

Volgens het staatshoofd erkent de Surinaamse regering de Volksrepubliek China voor de onwankelbare steun en solidariteit die zij steeds toont door middel van diverse donaties. President Santokhi kijkt dan ook uit naar voortzetting van de samenwerking op gebieden als onderwijs en capaciteitsopbouw, huisvesting, infrastructuur, landbouw, handel, economie samenwerking, veiligheid en gemeenschapsontwikkeling. Hij meent dat met het oog op de samenwerkingsgeest tussen beide landen er gauw bilaterale gesprekken moeten worden gevoerd ten aanzien van schuldsanering. Volgens de president zal een schuldherschikking de regering in staat stellen om te kunnen werken aan de herstructurering van de economie, ten voordele van het Surinaamse volk.

“Het herschikken van de schulden is geen formaliteit, maar nodig om stopgezette projecten voort te kunnen zetten,” aldus het staatshoofd. Hij geeft aan dat Suriname belangrijke stappen zet in het afbetalen van schulden. Daarnaast wordt gewerkt aan de internationale positie van het land en het aantrekken van investeerders. President Santokhi stelt dat Suriname spoedig een hub voor de Caraïbische regio wordt. “Iedereen, inclusief de Chinezen, willen middels hun inspanningen duurzame ontwikkeling voor het land bereiken,” zegt de president.

Santokhi sprak in onderstaande videoboodschap ook de felicitaties uit aan de Chinese gemeenschap in Suriname. (bericht gaat verder onder video)

Zondag gaf ambassadeur Han Jing aan zich in te zetten voor het versterken van de relatie tussen China en Suriname. President Santokhi zei hierop gereed te zijn voor een bilaterale ontmoeting met het staatshoofd van het Aziatische land. Het lag in de bedoeling president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G20-top op Bali, in november van het vorig jaar. President Santokhi reisde vanwege binnenlandse ontwikkelingen echter niet meer af. “Ik ben ready voor een bilateraal overleg op het niveau van twee presidenten om de samenwerking te verdiepen naar alle sectoren,” sprak het staatshoofd zaterdag.

Hij deelde mee dat de recent beëdigde ambassadeur van Suriname voor de Volksrepubliek China, Pick Fung Chong, binnenkort naar haar standplaats vertrekt. President Santokhi is ervan overtuigd, dat met de nieuwe diplomaat de bilaterale samenwerking verder zal worden verstevigd. “De nadruk zal voornamelijk worden gelegd op het intensiveren van wederzijdse voordelige banden op gebieden zoals handel, economie en de humanitaire relatie,” aldus het staatshoofd. Hij sprak zijn erkenning uit voor de bijdrage van de Chinese verenigingen aan de Surinaamse samenleving. Kong Ngie Tong Sang is tijdens de Covid-19-pandemie actief geweest, onder meer met het doneren van beschermingsmateriaal. Chung Fa Foei Kon ondersteunt bij het vertalen van presidentiële boodschappen naar het Chinees.

Chinees Nieuwjaar is een van de meest belangrijkste festiviteiten voor Chinezen wereldwijd. Het staatshoofd heeft beide verenigingen gevraagd bij te dragen aan het groots vieren van 170 jaar Chinese Immigratie, die dit jaar net als 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en 160 jaar Keti Koti een jubileumviering is. Speciaal voor deze gezamenlijke jubileumvieringen heeft president Santokhi vorig jaar een nationale commissie in het leven geroepen. Volgens het staatshoofd is de Chinese gemeenschap inmiddels deel geworden van de Surinaamse bromki dyari.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. daar klopt niets van , die chinesen bedonderen ons , wij kunnen de waardeloze spullen kopen maar voor jullie de rijken hebben ze de goede Europese producten


  gemodereerd
 2. Wat een arrogantie! Meneer is gereed voor een ontmoeting met Xi Jinping? Sorry?? Alsof de reis naar India de surinaamse belastingbetaler niet genoeg gekost heeft. Mister president en zijn delegatie hebben de smaak te pakken. Doe toch normaal!


  gemodereerd
 3. Wat een geslijm. Nu effe regelen dat een groep weer gratis gaat feesten in China. Is een schande als een staatshoofd bedeld om op bezoek te komen bij een andere.
  Ze vergeten dat ze deze landen gedumpt hadden vr nl d
  Rn usa.


  gemodereerd
 4. De president moet worden geadviseerd zich bij deze gelegenheden e kleden als autoriteit en daar hoort een donker kostuum bij. Zij zij niet uitgenodigd in hun hoedanigheid als VHP-vertegenwoordigers, maar als staatorgaan. Kijk maar naar de vertegenwoordigers van de volksrepubliek China.


  gemodereerd
 5. wie betaald: bepaald!
  Fillia de reis naar india, was/is op de kosten van india geweest.

  Filia wil je geen belasting betalen, ga in dubai wonen


  gemodereerd
 6. Is het waar dat Chan altijd met een kogelvrij vest rondloopt. Wie weet hier meer over.


  gemodereerd
 7. Chinezen zitten over de hele wereld hun willen zelfs naar de maan. Ik lees altijd veel zeer kritische reacties over bestuurders van suriname en zelfs overleden zakenmensen. Jammer want het zijn deze lui die hun land kunnen opbouwen maar op wkn zitten en 10 kilo peper schijten en faya worden als hun mij en nog een paar andere reacties lezen o.a van @debby, maar de meeste op wkn reactie gevers verheerlijken boeven hollanders die suriname kapot hebben gegeten nog steeds 19,5 miljoen in hun kas hebben om lekker op te vreten. Chinezen komen niet om te cashen zoals de hollanders dan als haas wegwezen alles geruineerd en weggeroest, maar chinezen komen werken en voorplanten en doen ook aan mee aan nationale sportwedstrijden voor suriname . Dat is positief. Niet negatief zijn hoor.


  gemodereerd
 8. Welke groep Chinezen?

  Surinaamse Chinezen of de Nieuwe Chinezen die in de Surinaamse Supermarkten in handen hebben, wegen in Suriname asfalteren, die met hun multinational in de Goud zijn, die duizenden hoeveelheden kilogrammen/dm3, m3, rondhout die in containers zijn kopen voor een appel en een ei bij criminele Surinaamse houthandelaren en naar China transporteren. Wit wassen van valuta, wilde dieren in Kwatta, tussen de 3 e Rijweg en 4 e Rijweg, op criminele wijze in containers opslaan en naar China verschepen. Wanneer gaat daar een grote controle plaats vinden. Weet de politiepost en bewoners in dit resort in Paramaribo niets van. Wat doet de district-commissaries, enz.

  Hierdoor het biologisch evenwicht in het oerwoud verwoesten, erosie, bodem vervuiling door kwik in de grond, lucht, water in de grond, oppervlakte water, dieren en planten uitsterven, het water niet meer kunnen gebruiken.

  Hoeveel valuta verdient Suriname aan deze Chinezen of worden de Chinezen stinkend rijk vd natuurlijke rijkdommen van Suriname?

  De hoogste tijd dat de minister van Economische Zaken, minister Financiën, minister van Binnenlandse Zaken, minster van Transport en Handel, minister van Buitenlandse zaken allen op hun gebieden nagaan wat de betekenis van nieuwe Chinezen in Suriname is. De balans gaan opmaken en kijken wat de saldo is en op grond daarvan keiharde maatregelen gaan treffen, tenzij men een dief van de eigen portemonnee, enz wil zijn.

  Dat ka One China beleid moet nu worden los gelaten. Als Suriname gewoon zaken met Taiwan gaat doen zal het Suriname meer opleveren als men het goed aanpakt. De oude Surinaamse Chinezen kunnen de Surinaamse Supermarkten gewoon over nemen en dit zal de staatskas meer opleveren dan met de Nieuwe Chinezen.

  Ik heb niets tegen Chinezen, want ik heb vele buitenlanden, waar ik in mag wonen of familiebanden/bloedbanden mee heb.


  gemodereerd
 9. Happy Chinese new year!

  Herhaling;
  Dankzij de vorige regering heeft Suriname een schuld van een half miljard us dollars uitstaan bij de China. Dit is geen Grieks maar de keiharde realiteit.

  Ja toch @robg, daarom is suri gedwongen om een diepe kniebuiging te maken in de hoop dat de schuld wordt uitgesmeerd over een langere periode, of vertraagd mag worden afbetaald, of kwijtgescholden.
  Er zijn genoeg voorbeelden van (Afrikaanse) landen die enorme schulden bij China hebben lopen en daarom geen kant opkunnen.

  Het enige wat de overheid kan doen is zwaar lobbyen, en dat doen ze goed.
  Zolang de schuldenlast niet in orde is zal herstel en opbouw moeizaam gaan.
  Dus…. help jezulff.

  Wie er ook aan de macht komt, links, rechts, paars, geel, zakenkabinet, nieuwe partijen, ze zullen eerst een regeling moeten treffen om de schulden af te lossen.
  De stand is nog steeds minus 4 miljard us dollar, vertraging vanwege een pandemie en een oorlog.

  Das niets nieuws tok!


  gemodereerd
 10. Wat een kleurrijk figuur onze President. Het lijkt wel alsof hij constant in een feestelijke toestand verkeerd. Pak op zich is mooi. Maar zeker niet gepast bij zijn functie. Het hoort sober te zijn…! De ellende in zijn land is groot. Maar Santhoki lijkt daar maling aan te hebben..! En lijkt enorm happy te zijn met zijn “tijdelijke” macht..


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES