zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieWeduwe van onlangs overleden politieman doet aangifte van 'diefstal' van zijn lichaam

Weduwe van onlangs overleden politieman doet aangifte van ‘diefstal’ van zijn lichaam

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen week overleed majoor van politie Theodoor Stedenburg ook wel bekend als ‘Stone’, na een tijd ziek te zijn geweest. Zijn overlijden op 50-jarige leeftijd was al erg genoeg voor zijn echtgenote, die deze week weer een flinke tegenslag moest verwerken: het lichaam van haar overleden man is zonder haar toestemming uit het mortuarium gehaald door de familie van haar man en naar Brokopondo gebracht voor de uitvaart.

De in China geboren echtgenote S.L. (foto) heeft op 18 januari aangifte bij politie Latour gedaan wegen ‘diefstal’ van het ontzielde lichaam van haar echtgenoot. Ze sprak vrijdag met onze redactie over deze bizarre gebeurtenis.

Ze gaf aan dat Theodoor in de maand december 2022 nog een testament liet maken bij een notaris, waarin duidelijk werd aangegeven dat zijn vrouw na zijn overlijden moest bepalen waar hij begraven zou worden en dat zij het verder voor het zeggen had.

Afgelopen woensdag werd de echtgenote met de onsmakelijke situatie geconfronteerd dat het lichaam van haar overleden man zonder haar toestemming uit het mortuarium werd gehaald door de familie en naar Sipaliwini werd gebracht.

Naast de aangifte bij de Surinaamse politie heeft S.L. een verzoekbrief gericht aan de Procureur Generaal in Suriname (pg), waarin wordt gevraagd naar een grondig onderzoek naar het zonder toestemming wegnemen van het lichaam uit het mortuarium.

De weduwe had al kosten betaald voor de begrafenis en reeds dranken gekocht voor de dede oso en begrafenis. Ze werd vrijdag echter via video call gebeld en kreeg door de live beelden te zien dat de familie haar overleden man aan het begraven was te Abenaston in Sipaliwini. Ook de rouwdienst en begrafenis waren live te volgen op social media.

De woordvoerder van het Korps Politie Suriname Milton Bisschop bevestigt aan de redactie van Waterkant.Net dat er zaterdag 21 januari een dede oso te Politie Academie wordt gehouden. Of de overleden majoor met korpseer begraven zou worden, is niet duidelijk.

S.L. hoopt dat de zaak grondig wordt onderzocht en dat het recht zal zegevieren. “Ik ben een Christen en reken op God”, gaf de weduwe als laatst te kennen aan de redactie.

Live beelden van de begrafenis die vrijdag plaatsvond.

opening
Fernandes Express
BODO Party

16 REACTIES
 1. Zelf een lijk is niet meer veilig. Als er ook lijken gestolen worden kunnen we Su afsluiten en de sleutel weggooien.


  gemodereerd
 2. wat een kloten zooi , de weduwe heeft het recht om haar man te begraven en verdomd dan komen de afro familie het lichaam van hun familielid stelen uit het mortuarium , wat een stelletje racisten , omdat zijn vrouw een chinees is , maar ook de politie daar in brokopondo heeft vuile handen en de woordvoerder van de politie bisschop is geen haar beter , echt zij zullen allemaal paars zijn , maar let op , de chinese echtgenote gaat het winnen en jullie stelletje racisten zullen flink beboet worden
  o ja en die mensen van het mortuarium die het lichaam afgestaan hebben , of hebben laten stelen direct opstaande voet ontslaan


  gemodereerd
 3. Ook het mortuarium.doet er dus alles aan om van Suriname een wetteloze bananenrepubliek te maken. De weduwe van de overleden meneer zou, als wettige echtgenote, op de eerste plaats het mortuarium voor het gerecht moeten slepen.


  gemodereerd
 4. In Su kan alles.Geen respect voor de doden en de nabestaanden.Dit is werkelijk grenzenloos.


  gemodereerd
 5. Dan wat doet amoksi?????????????
  Wet en recht telt. Testament telt hier. Geen gelul.
  Zo zie je hoor de vrijpostigheid afdruipt van onze binnenland bewoners.
  wij stedelingen mogen niet zo maar naar hun dorpen. Maar zijn komen wanneer ze willen naar de stad/ blijven hoelang ze willen/ occuperen ander mans grond en kraken ook huizen. Los van de vele berovingen waarbij men gelijk het bos terug invlucht.

  Nee is is grote vrijpostigheid.

  OPGRAVEN DIE ARME OVERLEDEN MAN EN TERUGVLIEGEN NAAR DE STAD!!!!!
  GEEN GELUL.
  DIE VROUW HEEFT MET HET TESTAMENT 1000% RECHT. EN NIET WAT ANDEREN WILLEN EN DENKEN!!!!!!!!!
  HET MOET NU OPHOUDEN MET DEZE VRIJPOSTIGE BINNENLANDBEWONERS. De goeden uitgesloten natuurlijk.


  gemodereerd
 6. Dit mag ABSOLUUT NIET. Het mortuarium heeft een grove fout begaan. De weduwe moet beslissen wat er met het lichaam van de man moet gebeuren.


  gemodereerd
 7. Tja dat heb je met Afrikanen…
  Denken dat Suriname van hun is.

  Ze kunnen zich gewoon niet aan de wet houden, zit in hun genen!

  Laat me raden die beheerder van het mortuarium is eehh ook een Afrikaan?
  Op staande voet ontslag voor deze idioot zonder verantwoordelijkheidsgevoel.


  gemodereerd
 8. Ook nog de vrijpostigheid en brutaliteit om de beelden live te tonen.Wiens Joe no lob’a vrouw ze is niet met de familie getrouwd maar met haar geliefde.Wat een grote brutaliteit van de familue’s en het mortuarium moet als eerste aangeklaagd worden.ZEER RESPECTLOOS is dit.


  gemodereerd
 9. Leuk deze reacties, vol met discriminatie en niemand die de andere kant van het verhaal gehoord heeft.
  Er word niet verteld dat de familie, moeder, zusters e.d. weggehouden werden van hun stervende zoon en broer, er word nergens verteld dat moeder en familie niet eens welkom waren op de begrafenis, er word nergens verteld dat er een overlijdensakte is opgesteld zonder de naam en stempel van de betrokken ambtenaar, er word nergens verteld dat de weduwe in de laatste weken van stone heel veel business deed zoals zij dat noemt, maw de erfenis van stone nog even snel op naam zetten waar de familie niet bij mocht zijn en er word ook niet verteld dat stone in de laatste uren dat hij nog helder was aan 1 van zijn zussen de wens kenbaar heeft gemaakt dat hij naast zijn oudste zus begraven wilde worden die bijna 2 jaar geleden is begraven in het binnenland.
  Tot slot zou ik willen zeggen dat de lezers die hier zo hard schreeuwen over corruptie eerst eens naar de ambtenaren van dit land moeten kijken want de corruptie viert hier hoogtij, wie zegt dat het testament echt is?
  De overlijdens akte had ook geen naam en handtekening en stempel, hier is alles mogelijk toch als je maar wat SRD laat vallen.


  gemodereerd
 10. Dat de familie zoiets doet is heel erg. Ze staan er niet bij stil hoeveel verdriet ze een ander aandoen. Het maakt ze ook niet wat de overledene wil, als ze maar hun zin krijgen daar gaat het om. Ik heb niet zo lang geleden ook zoiets meegemaakt. Ze hebben niet het lijk gestolen maar wel de kinderen van de overleden moeder uitgescholden en het lijk van de moeder naar een dorp gebracht, een dorp waar ze niet naar toe wou. De kinderen hadden niets te zeggen alles werd door de familie bepaald. Er werd zelfs gedreigd om de politie bij te halen als ze niet meewerkten. Dit soort praktijken moet gewoon stoppen.


  gemodereerd
 11. Hoe gaat het mortuarium te werk. Wie heeft zo makkelijk het lijk “weggegeven”.
  Het is niet iets als een bestelling afhalen bij een supermarkt.

  Waarschijnlijk heeft een begrafenisondernemer ook een vieze rol hierin gespeeld. Want je kunt een lijk niet zomaar weghalen zonder de nodige papieren en procedures.

  Dit wil ook zeggen dat Jan en alleman zomaar langskan bij een mortuarium. Mensen kunnen ook organen weghalen zonder dat nabestaanden dat weten. Van alles kan gebeuren.


  gemodereerd
 12. Ik wens je veel kracht en sterkte toe.
  Dat je op komt ,vind ik heel sterk van je.
  Maar ook al was je van Binnenlandse komaf,ze zouden hetzelfde met je doen.
  Weet je hoeveel Binnenlandse vrouwen samen met hun kinderen,soms heel jonge kinderen na de rouw periode uit huis zijn gezet door de schoonfamielie.
  Maar alles ligt in de taboesfeer.
  Mijn nicht werd na de rouw periode van haar overleden man uit huis gezet met vier jonge kinderen.
  Het goede leven dat ze samen met haar man had opgebouwd,werd na het overlijden van haar man drastisch veranderd omdat ze simpelweg niet getrouwd waren.
  Mevrouw wees dankbaar dat je getrouwd ben.


  gemodereerd
 13. @Hope,
  Jouw verhaal staat niet op zichzelf. De vrouw van een goede vriend van mij werd, na het overlijden van haar man, door schoonfamilie uit huis gezet. Met 4 kinderen. Zij konden nergens naartoe en sliepen op straat en in het bos. Omdat het voor stedelingen niet is toegestaan om in Para een stuk grond te kopen, alles is namelijk bezit van de Marrons, is ze lange tijd dakloos. Zielig en triest tegelijk.


  gemodereerd
 14. hajo hebt jij wat verkeerds gegeten , of zit jij gewoon te lullen , die chinese vrouw heeft goed gehandeld , maar de familie van haar man zijn toch de dieven , hier in de buurt is 4 jaar geleden ook iets raars gebeurd , er kwamen twee bussen met afrikanen en de rouwdienst werd gewoon verstoord , iemand zei hier al , de afrikanen denken dat Suriname van hen is , nou de oorspronkelijke bewoners lachen hen uit


  gemodereerd
 15. Goedemorgen/goedemiddag,
  Het maakt niet uit welke personen het lijk heeft meegenomen sommige mensen willen hun traditie behouden, maar tegenwoordig willen mensen moderniseren.
  De getrouwde vrouw bepaald waar haar man wordt begraven is wettelijk wereldwijd bepaald.
  Zei heeft de man niet vermoordt dus geen haar de credit om har man te begraven.
  Wanneer je bezittingen samen met iemand uit het binnenland heb opbouwt, wordt na de dood van de persoon alles in beslag genomen dood de nabestaanden als je niet bent getrouwd echt bekrompen oertijd manieren.
  Suriname is echt een rommel geworden en de hele wereld kijk mee en lacht ons uit, daarom hebben buitenlanders geen respect voor sommige Surinamers. Godd Bless Su.


  gemodereerd
 16. WAT,
  Ik eet over het algemeen wel goed en lekker dus daar ligt het niet aan en nee, ik zit ook niet te lullen, wat ik wel gelul vond en heel discriminerend dat de inlanders voor Afrikanen worden uitgescholden, is het niet zo dat bijna alle donkere mensen hier een Afrikaanse achtergrond hebben, de creolen, bosrand creolen of maron zijn .
  Maar goed, zoals eerder aangegeven de overledene heeft aangegeven naast zijn zus begraven te willen worden , de weduwe wilde hier zelfs aan meewerken en had al kamers in het binnenland gereserveerd voor de gasten maar heeft dat de dag voor de begrafenis geannuleerd en is toen pas naar de krant gestapt, vreemd niet.
  Maar goed, de meeste mensen luisteren altijd maar naar 1 kant van het verhaal en trekken partij zonder de echte feiten te kennen maar wat mij het meeste irriteert is de discriminatie en racisme hier, ieder ras word benoemd als kaolo ….. of kaolo ….. terwijl we toch in een multiculturele samenleving wonen.
  Ieder ras in ons land probeert zijn eigen cultuur te behouden en er naar te leven zonder her respect voor de ander te verliezen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES