maandag, april 15, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSafe City 3: China schenkt 15 miljoen USD voor installatie camera’s in...

Safe City 3: China schenkt 15 miljoen USD voor installatie camera’s in bijna heel Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het Safe City-project in Suriname wordt verder uitgebreid. Na Safe City 1 en 2 wordt binnenkort een aanvang gemaakt met Safe City 3. Daartoe heeft er op donderdag 19 januari een implementatie-overeenkomst plaatsgevonden tussen Suriname en de Volksrepubliek China.

Het document werd op de Chinese ambassade bezegeld door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en de Jia Jinyi, functionaris op de Chinese ambassade. De overeenkomst behelst een schenking van 15 miljoen US-dollars voor de installatie van camera’s in geheel Suriname met uitzondering van het district Sipaliwini.

Het Safe City 3-project is onderdeel van het China-aid Road Monitoring Project in Suriname. Minister Amoksi zegt dat de politie met het Safe City 3-project meer armslag krijgt in het opsporen van strafbare delicten. Met de te installeren camera’s op wegen die reeds in kaart zijn gebracht, wordt de mogelijkheid voor het Command Center geschapen om van veel meer locaties beelden te analyseren. De justitieminister zegt dat er reeds hotspots in de districten in beeld zijn gebracht waar er faciliteiten komen te staan. Hij noemt de bijdrage van Safe City 1 en 2 enorm en zegt dat deze met Safe City 3 nog groter wordt.

“Information is key to solve crime,” aldus de bewindsman, die eraan toevoegt dat criminaliteit niet compleet uitgebannen kan worden. Wel vraagt hij de samenwerking van de gemeenschap hierbij. Het ministerie wil ook de drempel tussen politie en samenleving wegnemen. Het streven is de dienstbaarheid naar de samenleving toe te verbeteren. De burger zal volgens de bewindsman met informatie naar de politie moeten kunnen toestappen.

De Chinese ambassadeur Han Jing noemt de geste een ondersteuning aan de Surinaamse regering voor het vergroten van de openbare veiligheid. Safe City speelt in China een belangrijke rol in het in standhouden van de openbare veiligheid. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied. De diplomaat zegt dat de Chinese overheid kennis en ervaring wil delen door haar technologie ook in Suriname te introduceren. “We geloven dat de Surinaamse gemeenschap veel voordeel zal hebben aan het project.”

Suriname zal ter uitvoering van Safe City 3 het personeel uit China moeten faciliteren en ook inkomen met logistiek. Het bedrag van 15 miljoen US-dollar houdt onder meer in de installatie van equipement en constructie van de faciliteiten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. Alle landen weren chinezen camera’s,ze worden in verband gebracht met spionage.Lekker Suriname.Die Chinezen kunnen alle in en outs volgen in Suriname.En ook van andere landen


  gemodereerd
 2. Ik hoop dat de camera’s daadwerkelijk komen
  Want deze regering hft een goede verdwijn truc als het om gelden van en voor Suriname zij


  gemodereerd
 3. Zeer goed zaak, maar wie de wetten over treden, moeten niet met fluwelen handschoenen worden aangepakt.

  Aan de opname camera zal
  het niet afhangen om voor de veiligheid, orde en rust te zorgen. Het is een middel om overtreders in beeld te brengen.

  Voor de veiligheid, orde en rust zullen die instanties/ organen in het keten die daarvoor is, zijn of haar werk moeten doen.

  Degenen die de regels over treden, niet kennen, deviant gedrag vertonen moeten kei hard worden aangepakt.

  Zij die de wetten/ regels niet kennen en de (openbare ) veiligheid, orde en rust, vrede, enz verstoren en niet kennen, horen uit de maatschappij te worden gehaald.

  Wie de regels/ wetten niet kent, hoort niet thuis in een samenleving.

  De regel van hangmannen moet eens goed onder de loep worden genomen. Op 1 july 1873 werd de slavernij afgeschaft. De vrijgekomen slaven hebben die vrijheid gezien als neks no fout. Verlieten massaal de plantages en trokken so futu naar Paramaribo.

  Toen de binnenlandse oorlog was uitgebroken tussen het Surinaamse Krijgsmacht en Junglecommando verlieten de marrons hun dorpen ook met so futu en hun ziel van onder hun arm en vestigden zich in Paramaribo, occupeerden eigendoms gronden van derden en veroorzaakten nog meer chaos in Paramaribo.

  In een land waar door de staatsgreep, moorden, ontwaarding vd Surinaamse gulden en SRD, hoge koersen van valuta, grote schulden met hoge renten bij creciteuren, grote armoede en grote ellende, niet aangepast aan het stadsleven, enz. Zie wat de gevolgen zijn.

  De overheid zal deze mensen die sinds 1 July 1987 en de Marrons erop moeten wijzen hoe het is, en dat hun vrijheid ook grenzen heeft en dat dezs de veiligheid, orde, rust niet mag verstoren.

  Nu dd binnenlandse oorlog voorbij is kunnen de Marrons weer rustig achter de watervallen rudtig gaan leven, en de vrijheid die ze voor de binnenlandse oorlog tot op zekere hoogte weer nemen.

  Ook de nakommelingen vd tot skaaf gemaakten die op 1 July 1873 vrijheid kregen moeten terug naar de plantages waar ze vandaan kwamen. Laat ze deze weer in cultuur brengen, daar men hun nageslacht te blijven leven en het beste van te maken. Het leven op de stille plantages in Surinske zou hierdoor voor heel Suriname goed zijn en zeker voor hun. Hun cultuur, zeden en gewoonten, pangie, wasie tamtam muziek, dans, streek taki taki, cultuur zou voor niemand een last zijn.

  Zij gelukkig en anderen ook gelukkig. Als de dominee of pastoor ze enige regels, scholing heeft bij gebracht kunnen ze in de districten dichtbij Paramaribo een stuk grond komen.

  In Paramaribo mogen ze komen overdag. maar voor het 18.00 uur us moeten zij deze hebben verlaten. Het moet streng verboden zijn dat zij zich in het donker in Paramaribo zijn. Ook voor zij die op 1 July 1873 de plantages hadden verlaten. Ze zijn nog steeds niet aangepast en denken nog steeds over de gevolgen vd slavernij. Paramaribo heeft niets aan dat soort mensen.


  gemodereerd
 4. Haha

  China monitort Suriname.

  Big brother is watching.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. Goede zaak, maar ja laten we hopen dat deze camera’s daadwerkelijk geplaatst zullen worden.
  Laat het ministerie een lijst publiceren waar deze camera’s geplaatst zullen worden.
  Ik heb me laten vertellen dat China meer financiële schenken heeft gegeven, 100 miljoen us bv, is dat zo waar is dit geld voor gebruikt?
  Misschien voor al die “zakelijke reisjes” samen met de First Lady??


  gemodereerd
 6. Ding snesi’s mogen die camera’s stoppen bij hun , op de plek waar geen zon schijnt.
  Dan kunnen ze zelfs zien wat er daar uitkomt. Alleen maar 💩.
  Ik vertrouw die gasten niet .


  gemodereerd
 7. deze regering trapt er met beide benen in , en velen vertellen hier al dat de chinezen , echt iedereen , behalve in Sipaliwini, worden dan in de gaten gehouden , reken er op dat er software is geplaatst dat ze ook alles wat deze regering , de pollitie en het leger aan het doen is , dus amoksi bedankt
  maar het volgende punt is dat china haar macht hier in Suriname kwijt raakt en dat India en Europa alles hier van de chinezen zal overnemen , en dat zit de chinezen dwars , maar chinezen jullie hebben toch zelf genoeg hout en goud in china , dus opdonderen


  gemodereerd
 8. De cameras zullen in bijna geheel Suriname geplaatst worden, behalve in het district Sipaliwini? Weten de Surinamers of de Chinezen niet dat
  het district Sipaliwini zo groot is dat het minstens 3/4 van Suriname beslaat? Gelukkig maar dat de meeste wilde bosdieren van Suriname, zoals jaguars en tigrikati niet bespied zullen worden door Big Brother Xi Jinping, want voordat je het weet worden hun botten verwerkt tot tijgerbalsem of een of ander Chinees afrodisiacum.


  gemodereerd
 9. ricardo , jou vriend ddb heeft die honderd miljoen verdeeld onder zijn familie en vriends , en ricardo toen jou baasje ddb in china was in 2019 werd hij hier in Suriname veroordeeld voor de december moorden van 1982 , en straks gaat deze duivel het gevang in , ga je hem bezoeken dan of ga jij soms ook vluchten net als vele aanhangers van hem gaan doen


  gemodereerd
 10. Die cameras volgen ook alle telefoongesprekken, internetverkeer helemaal uit peking. Omoe snesie geeft nooit iets voor niets.


  gemodereerd
 11. Ze kunnen ook de Nederlandse en Amerikaanse ambasade spioneren en de andere ambasade .Onże vermogen van de banken kunnen ze ook natrekken.China maakt Suriname onafhankelijk van ze.Ze willen meer en meer invloed hebben in Suriname hebben.


  gemodereerd
 12. Heel goede ontwikkeling, maar ik vraag me af als het daadwerkelijk een geschenk is of een lening is??? Tegenwoordig wordt de bevolking in de maling genomen met alle soorten fake informatie.
  People don’t take me WRONG soms komen de waarheden achteraf als het mis gaat ( niets is gratis Tegenwoordig 15 miljoenen is heel veel Money.
  You think about it


  gemodereerd
 13. Er valt niets te monitoren behalve de veiligheid.
  Suri bezit geen noemenswaardige innovatieve instituten of ander wetenschappelijke hebbedingetjes, die ze kunnen kopiëren.
  Die camera’s vind je ook in elke NS trein.

  Budgettering betekent kort en simpel dat de overheid verschillende ‘potjes’, verdeeld aan het begin vh jaar, o.a. voor zakenreizen, ministeries en subsidies etc.
  Buitenlandse giften/leningen worden nooit op een privé rekening bijgeschreven. Fabels!


  gemodereerd
 14. @ Debby & @ Ricardo

  Inderdaad de Chinezen hadden eerder, deze schenking moeten
  doen. Dan kon het hele domme ook kunnen zien, hoe DDB en
  zijn 40 rovers aan het graaien waren! Dan kon DDB en zijn first
  Lady ook kunnen reizen, maar helaas kon dat niet! Anders ding
  bo grabbing ”Mars” na doro sei ! @ Debby je moet weer gaan gorgelen, want a smoel fu yu doti bakka!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 15. Cameratoezicht is een stukje veiligheid naar de samenleving toe. Dat als er iets in de omgeving
  gebeurt is, isdat de beelden die vast gelegd zijn terug bekeken kunnen worden. Zodoende kunnen de zaken die gepleegd zijn, snel opgelost worden..


  gemodereerd
 16. Goedemorgen Suriname, hoeveel invloed hebben de Chinezen al in SU? 85% van de detailhandel is in handen van Chinezen, er worden wegen aangelegd in SU door Chinezen, er worden woningen gebouwd door Chinezen en nu gratis camera’s in een belangrijk deel van SU. In Nederland worden na een voetbalwedstrijd hele steden afgebroken na rellen en die hangen vol met cameratoezicht, waarom wordt daar vaak maar een paar mensen opgepakt? Cameratoezicht zorgt niet voor veiligheid daar zijn mutsen en maskers wel een belangrijk onderdeel van. Chinese camera’s hebben gezichtsherkenning die ervoor zorgen dat je overal te volgen bent. En misschien kan de lokale politie er niet mee werken, er zal best wel een backup in Peking zijn van de beelden die er in SU gemaakt worden. Hoeveel invloed gaat China nog krijgen in SU en de echte vraag moet zijn : Waarom? En vooral moet je vreemde mogendheden wel zoveel van je land geven?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES