Hoofdtooien uit Suriname in beslag genomen op Schiphol

10

De douane van Nederland op Schiphol heeft op 31 december twee hoofdtooien van papegaaiveren in een postpakketje uit Suriname in beslag genomen.

De tooien waren gemaakt met veren van onder andere de geelvleugel ara (Ara macao) en de blauw-gele ara (Ara ararauna). De Douane schakelde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in. Nadat de RVO toestemming had gegeven om de verentooien in beslag te nemen, werd de zaak overgedragen.

Ondanks het culturele belang van deze hoofdtooien in de landen waar ze traditioneel gedragen worden, zijn alle papegaaiachtigen internationaal beschermd volgens het CITES-verdrag. Dit houdt in dat producten gemaakt van deze dieren niet zomaar de wereld overgestuurd mogen worden.

Soms mag het wel, maar alléén als daar vooraf de nodige CITES-vergunningen zijn afgegeven door het land van uitvoer en het land van invoer. Dat was in dit geval niet zo. De verentooien zijn nu opgeslagen en kunnen later gebruikt worden voor educatie of bijvoorbeeld als schenking aan een museum, meldt de RVO.


10 REACTIES

 1. Goed zo, papegaaiveren horen op een papegaai thuis en niet op het hoofd van een mens die het nodig acht ze voor een of andere ‘fanodu’ te moeten gebruiken.
  gemodereerd

 2. Ooit was er een zaak over zo een soort tooi van volgens mij een geadopteerde jongeman na veel gesteggel kreeg hij het terug ivm zijn hoge culturele achtergrond.
  gemodereerd

 3. Whoehahaha, echt..
  De verentooien zullen worden gebruikt als (inheemse) educatie of als attribuut in een museum, Proest.
  Lekker goedkoop zo, posten jullie meer inheemse dinges, hoor.
  Vergemakkelijkt de “achter de komma-belofte”.
  gemodereerd

 4. eerst geld , nu veren , de volgende keer is het pek
  maar weer ligt de fout in Suriname , dus er wordt niet gecontroleerd met luchtpost
  probeer de volgende keer te verzenden met bootvracht
  gemodereerd

 5. @sammy….ga ie sprookjes ergens anders vertellen. De douane on sirone gaat misschien , na een tjoekoe, verboden spullen terug geven maar echt noet de douane in andere landen ek zeker niet in NL. Ze worden echt niet koud of warm na een verhaal over culturele waarde. Ze gaan hun baan echt niet op t spel zetten om wat voor verhaal dan ook. Kijk naar border security op youtube of zo …douane in het buitenland maakt geen grappen…ze nemen hun werk uiterst serieus. A no a douane korps fu sranang peh moni e taki
  Dat ze dit soort tooien in beslag nen is al jaar en dag zo…..en als je eentje hebt gepost en het is ” door de douane controle gekomen , heb je PUUR geluk gehad.
  gemodereerd

 6. Henkes verwesterde beste man, In de tropen waar deze dieren leven is het ook een huisdier bij vele gemeenschappen net zoals mijn verwesterde Henkes je ook de Hollander die o.a. katten hebben als huisdier. Katten worden gecastreerd of gesteriliseerd en voor t leven onnatuurlijk gemaakt om bij hun baas te blijven. Bij papegaaien worden de veertjes van de vogels eraf gehaald (die trouwens weer groeien en dus niet voor t leven geschaad), en kunnen die veren weer gebruikt worden voor andere (leuke) doeleinden zoals hoofdtooien maken. Maar dat is toch zo verschrikkelijk he verwesterde Henkes? Mafkees
  gemodereerd

 7. @Droge vis wijf aka moen
  Jou domheid kunnen we inschatten aan de hand van je super intelligente tekst, simpele ziel.

  Handig om mijn reacties niet te lezen want je snapt er duidelijk geen snars van. En reageer ook nooit meer op mijn reacties. Is dat duidelijk!

  Te dom, te simpel, stampvol versleten en bekrompen hersenen, vol van jezelf.
  JUK!

  Genoeg geweest wkn, ik reageer nooit op dat mens, vandaag wel.
  gemodereerd

 8. De blanken hebben die vogels uitgeroeid en nu moet die arme Indiaan ervoor opdraaien. Zo gaat het al vele eeuwen..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.