zondag, juni 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameTraining Frans voor leerkrachten basisscholen Marowijnerivier

Training Frans voor leerkrachten basisscholen Marowijnerivier

-

Does Travel - naar Suriname

Leerkrachten van elf basisscholen langs de Marowijnerivier in Suriname zullen worden getraind in de Franse taal. Een delegatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) vertrok naar Stoelmanseiland om het traditioneel gezag en de schoolleiders van Manlobi, Gakaba, Goninimofokreek, en Stoelmanseiland in te lichten over dit plan. Het initiatief wordt ondersteund door de Franse ambassade en de UNICEF.

Tijdens een bezoek van een Franse delegatie in november 2021, was er gesproken over de wens om de Franse taal te herintroduceren in het Surinaams onderwijs en om de Nederlandse taal te introduceren in het Frans-Guyanees onderwijs. Nu worden er concrete stappen gezet om dit doel te bereiken. Aangezien de scholen langs de Marowijnerivier de meeste affiniteit hebben met de Franse kant zullen er van uitgekozen scholen, 55 leerkrachten getraind worden in de Franse taal. Die moeten ze op hun beurt overdragen aan de leerlingen van leerjaar een tot en met vier. De Foundation of French Teachers in Suriname zullen de lessen verzorgen. 

MinOWC directeur, Gracia Valies-Ormskirk, vertelde de aanwezigen wat het doel was van het bezoek. ‘San unu kon du tide na ferteri fa unu wani du en…fa unu e denki fu du en. Unu san e libi dyaso musu gi unu a rai fa unu kan du en moro betre.’  Kapitein Miranda Amijeri reageerde als volgt: ‘Wi ini a binnenland de bereid. Efu yu e luku dya keba, bun furu sma e seni en pikin na Fransi skoro.

Hij vervolgde in het Aucaans dat het beter was dat de kinderen de Franse taal in hun eigen dorp kunnen leren zodat ze niet aan de Franse kant op school hoeven en dat het ook goed is dat de kinderen in Frans-Guyana de kans zullen krijgen om het Nederlands te leren.  Hij drukte de MinOWC-delegatie op het hart dat het project met succes moet worden uitgevoerd.

Over twee weken vertrekt de delegatie naar Galibi om ook de schoolleiders van de uitgekozen scholen en het traditioneel gezag in dat gebied in de diepte te vertellen over dit initiatief.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Geen goed plan zodra de kinderen en leraressen volwassen worden en goed frans praten gaan hun een enkeltje Frankrijk pakken met het vliegtuig. Ik zie veel huwelijken in mijn omgeving mannen en vrouwen meest hindoestanen gaan naar suriname in nl geboren en getogen zelfs, om met hooggeschoolde vrouwen en mannen te trouwen in suriname. Al is het bar ellende in koude nederland toch komen veel vrouwen en mannen naar nederland in plaats van in moeilijkheden verkerende suriname op te bouwen kiezen ze toch voor zeer ellendige rot holland. Ra ra waarom.


  gemodereerd
 2. Uitstekend plan,door de kinderen vertrouwd te maken met de Franse taal,kunnen ze indien mogelijk in een later stadium opleidingen volgen op Franstalige universiteiten in Franstalige landen,zoals:Canada,Frankrijk,België enz.


  gemodereerd
 3. !! Sandra!! Al is het bar ellende in koude nederland
  kiezen ze toch voor zeer ellendige rot holland. Ra ra waarom.

  sandra, Ik zal je vertellen waarom zij kiezen voor NL!! Vertel jij mij maar eerst wat je bedoelt met ellendige rot holland en bar ellende in koude nederland??? Jij moet eerst je onderbroek gaan ruiken hoe die stinkt als een dood gereden Awarie opstraat in de brandend velle zon! De euro’s en de (voedsel)pakketten uit holland, jawel voor jou met kleineletters Holland!! is niet ellendig en rot!! 1 ding moet je wel doen!! Ga je stinkende bek poetsen yu sa%%€€ ka sa€€€&&%ka lagi pik€€€%li%ker!! Stinkende piemel vindt je waarschijnlijk ook prima!! Yu ma p@@$$!@ ng yu!! La%rhaa daarom!! en geen ra ra waarom!! Nederland is vrij perfect ontwikkeld en daar kan je lesje van trekken. Ga SU niet met NL vergelijken, want dan is het een verschil tussen hemel en aarde!!! Volgens mij ben jij ook geboren voor een duppie, de kwartje kan je nooit en never maken met jou ontwikkelingen!! Bosje brug is niet ver van jou denk ik!!


  gemodereerd
 4. sandra , dom he dat jij in rot Nederland woont , en laaggeschoold bent , jij zal wel niet verder
  komen , trouwens ken jij Frans , wij wel


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES