woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRegering komt huishoudens Brokopondo financieel tegemoet voor waterschade

Regering komt huishoudens Brokopondo financieel tegemoet voor waterschade

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse regering heeft een aanvang gemaakt met het uitbetalen van de financiële vergoeding aan huishoudens in het district Brokopondo. Het gaat om de compensatie voor de waterschade als gevolg van de overstromingen in 2022. De presidentiële werkgroep Ontwikkeling Brokopondo heeft zich mede ingespannen hiervoor. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Brokopondo, ondernemers, niet-gouvernementele organisaties en verschillende sectoren die in het district vertegenwoordigd zijn.

De voorzitter van de werkgroep, Sandino Ratling, geeft aan dat er eerst gewerkt is aan het inventariseren van de schade en op basis van wat er aan data beschikbaar was, is er een plan van aanpak geformuleerd. De huishoudens zijn in kaart gebracht en de dorpen waartoe zij behoren. Er is ook gebruik gemaakt van informatie die door de Staatsolie Maatschappij Suriname was verzameld. Vervolgens is er teruggekoppeld met het Kabinet van de President, waarna er is besloten eerst tot uitbetaling aan de huishoudens over te gaan.

Na de inventarisatie zijn relevante instanties benaderd, waaronder de ministeries van Financiën en Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het terugkoppelen met BIBIS was nodig vanwege de donaties die na de overstromingen door internationale organisaties waren gedaan. “De budgetten zijn overlegd en we hebben besloten dat we zullen beginnen met het uitkeren aan huishoudens,” aldus Ratling, die eraan toevoegt dat ongeveer 200 huishoudens zich hadden geregistreerd.

De regering is eind vorig jaar gestart met de uitbetaling. Het gaat om een bedrag SRD 3000 per maand met terugwerkende kracht over een periode van zes maanden: juni/juli tot december. Per huishouden zal er een totaalbedrag van SRD 18000 uitgekeerd worden. Hiervan is reeds 25 procent wat neerkomt op SRD 4500 aan een deel van de huishoudens uitbetaald. Het resterend bedrag, te weten SRD 13500, zal in kavels uitgekeerd worden. In het budget zijn ook de landbouwers opgenomen. Aan hen wordt een eenmalig bedrag van SRD 50.000 uitgekeerd. De bedoeling is dat deze groep ondernemers met de compensatie weer een aanvang kunnen maken met hun landbouwactiviteiten.

Door de overstromingen in de periode maart-juni hebben grote gebieden in het district Brokopondo blank gestaan. Veel huishoudens en ondernemers hebben hierdoor schade aan have en goed ondervonden, terwijl bezittingen ook geheel verloren gingen. Volgens Ratling is intussen gebleken dat veel meer personen toen zijn getroffen door de wateroverlast. “Ook zij komen in aanmerking voor een vergoeding,” merkt de voorzitter op. Hij adviseert deze groep zich alsnog te laten registreren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Waar is Prenobe Bissessur???Hij is als vertrouweling aangesteld door de regering Chan, en is nu ineens spoorloos verdwenen, hoeveel geld heeft hij achterover gedrukt? Hij is een grote oplichter en beweert advocaat te zijn. Chan had hem eerst moeten doorlichten en hem niet zomaar een baan met een dik salaris van 17.500Euro per maand moeten aanbieden. Met dit soort gasten blijft Suriname in de modder steken. Hebben we nog geen leerling getrokken over het handelen van Bouterse met zijn boevenbende.


  gemodereerd
 2. Goed zo regering!! Het gemeenschap moet blij en trots!! Wat doet de paarse ratten nu!!!


  gemodereerd
 3. Mica

  Dat Brunszwijn de vicepres
  Is ook een rat uit het verleden, al zijn fam zit in de Politiek met dikke ( spook) salarissen dus????


  gemodereerd
 4. Mica, Prenobe zit in Nederland zijn moni te tellen. Mocht het land niet verlaten maar is toch vertrokken. Een speciale ‘presidentiële’ commissie heeft hem vrij gesproken van de ten laste legging.
  Van de Haan hoor je ook niks meer, hij is zijn Surinaamse ‘kippenren’ kwijt.

  ‘Hebben we nog geen leerling getrokken over het handelen van Bouterse met zijn boevenbende’@@
  Velen zeggen dat je geduld moet hebben, het gaat gebeuren, maar niet de komende jaren.🙈🙈


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES