Persverklaring banken Suriname inzake uitspraak gerechtshof Amsterdam

7
Euro's

De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finabank hebben vandaag onderstaande persverklaring uitgebracht, inzake de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam voor het vrijgeven van de geldzending van EUR 19,5 miljoen. 

De banken zijn tevreden met de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam dat de gelden van de aangehouden geldzending van EUR 19,5 miljoen vrijgegeven moeten worden. De uitspraak komt overeen met het standpunt van de banken. De banken kijken hiermee uit naar vrijgave van de middelen en spoedige afsluiting van het rechtsproces.

De uitspraak is van groot belang voor Suriname omdat het bijdraagt aan de stabilisatie van het financiële systeem en het herstel van de reputatie van het land. Met de afronding van het rechtsproces kunnen de banken zich volledig richten op het versterken van het financiële systeem. Een stabiel financieel systeem zorgt voor optimaal betalingsverkeer, welke in het belang is van het publiek.

Het gerechtshof Amsterdam heeft zitting gehouden op 2 december 2022, en op 10 januari 2023 is besloten dat het beslag moet worden opgeheven en dat de middelen teruggestort moeten worden. Er zijn geen gronden om het beslag te handhaven. De overweging is dat in het belang van strafvordering, het voortduren van het beslag niet is vereist,

Op 13 april 2018 is door de Douane te Schiphol een geldzending van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vanuit Suriname, met als bestemming Hong Kong, aan een controle onderworpen. De geldzending betrof een regulier transport van de CBvS, die al jaren op dezelfde manier wordt uitgevoerd. De drie handelsbanken, De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finabank waren belanghebbenden. De CBvS en de handelsbanken zijn vervolgens via hun advocaten in overleg gegaan met het Openbaar Ministerie van Nederland (OM), om meer inzicht te geven in de achtergronden van de geldzending en om te trachten de kwestie in overleg op te lossen.

Toen dat niet succesvol bleek, hebben de banken uiteindelijk gekozen om een klaagschriftprocedure op te starten per 28 juni 2019, na een jaar van overleg sinds de inbeslagname van de gelden. Op 24 december 2019 stelde de Rechtbank Noord-Holland dat de eis van de banken gegrond is en de middelen teruggestort moeten worden. Het OM besloot op 3 januari 2020 tegen deze uitspraak in cassatie te gaan en op 6 juli 2021, heeft de Hoge Raad besloten dat de klaagschriftprocedure opnieuw beoordeeld moest worden en wel door het gerechtshof Amsterdam. Het gerechtshof Amsterdam heeft vervolgens besloten dat het beslag opgeheven dient te worden en de middelen teruggestort moeten worden.

De banken worden juridisch bijgestaan door de advocaten Robbert de Bree en Frans Sijbers van Wladimiroff Advocaten, en Aldo Verbruggen van Lumen Lawyers.


7 REACTIES

 1. Hebben de Surinaamse banken geen recht op rente over het geld en hebben ze ook geen recht op schadevergoeding? Of kan elke boerenkinkel zomaar beslag laten leggen op je geld, omdat hij denkt dat je met illegale praktijken bezig bent?
  gemodereerd

 2. De Nederlandse Bank had al excuses gemaakt voor Slavernij geschiedenis, Moeten ze in zo’n korte tijd hierna, weer excuses aanbieden aan de Centrale Bank en andere banken in Suriname?

  Nu nog herstelbetalingen doen voor de geleden schade, voor de goede eer en naam van de republiek Suriname en de criminele Surinamers.

  De reputatie schade van Suriname en de Surinamers vanaf 25 Februari 1980 tot heden kan hiermee worden gehaald en Surinamers kunnen nu weer met de schouders naar achteren, borst vooruit, kin in de lucht lopen.
  gemodereerd


 3. De uitspraak is van groot belang voor Suriname omdat het bijdraagt aan de stabilisatie van het financiële systeem en het herstel van de reputatie van het land. Met de afronding van het rechtsproces kunnen de banken zich volledig richten op het versterken van het financiële systeem. Een stabiel financieel systeem zorgt voor optimaal betalingsverkeer, welke in het belang is van het publiek.

  gemodereerd

 4. Zo, zo, surinaamse banken zetten zwaar geschud in veel advocaten lees ik. Ik hoop dat hun lukt en hun 19,5 miljoen euro kunnen cashen van de boeven die het hebben afgepakt. Alleen boeven doen bij surinamers zoiets de surinamers ook in nl de sigaar. Dit keer de boeven sigaar.
  gemodereerd

 5. en zijn jullie tevreden banken , maar die parmessar van de ndp niet , die zegt Suriname moet schadevergoeding eisen van Nederland , kijk zo’n kontenlikker van bouta denkt dat hij een nazaat is van een slaafgemaakte , hij zal in een spiegel moeten kijken dan ziet hij dat hij geen afro is , en parmessar waarom eisen die banken dan geen schadevergoeding
  deze banken zijn door de oog van de naald gekropen want die geldzending was niet pluis
  alle toekomstige geldzendingen zal de banken extra geld kosten , en het Nederlandse OM zal telkens controleren
  banken jullie kunnen ook het geld transporteren via Frans Guyana , maar de Fransen zullen ook streng controleren , Brazilië lijkt onwaarschijnlijk die gaan ervan uit dat die Euro’s zeker witgewassen worden
  gemodereerd

 6. Gerechtigheid heet dat.
  Soms doet het denkwijze van generaliseren wel rare besluiten nemen doir ambtenaren die niet d3 juiste ken is in huis hebben rn blijven zieken en zeuren zonder enig gegronde argument dat het niet oké is.wat een wereld zeg.
  We leven echt in een “witte wereld ” dat nog in 1863 leeft.sorry maar moest eruit.
  gemodereerd

 7. Goed, maar, niettemin, zulke bedragen giraal swift heet dat doorgaans, aanbieden is toch wel vrij sterk gebruikelijk en het lokt natuurlijk wel geboefte aan, cash in doos staat er toch of snap ik het nu niet?

  Wil men ook eens gewoon, slechte zaak en omkoperij – nieuws uit Nederland..groep de Mos (Pol partij) https://www.ad.nl/den-haag/woedende-partner-tegen-ex-raadslid-davituliani-het-is-onze-zetel-we-hebben-30-mille-betaald~ab56d94c0/

  Kan men zijn boosheid naar nl wat terechter uiten, daarmee
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.