Roué over Nederlandse straattaal: ‘Weet wat je zegt als je het woord ‘kaolo’ gebruikt

10
Roué over Nederlandse straattaal: 'Weet wat je zegt als je het woord 'kaolo' gebruikt

Een filmpje van de Surinaams-Nederlandse comedian Roué Verveer, over het gebruik van het Surinaams scheld woord ‘kaolo’ als onderdeel van ‘straattaal’ door jongeren in Nederland, is de afgelopen dagen flink viraal gegaan op social media.

Verveer, zelf in Suriname geboren, legt in het filmpje uit wat het scheldwoord kaolo precies betekent. Dit omdat jongeren in Nederland het woord te pas en te onpas gebruiken, meestal om een extra lading te geven; zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld ‘dat was echt kaolo leuk’ of ‘zij is echt kaolo mooi’. En dat is raar want kaolo is een van de zwaarste scheldwoorden die Suriname kent.

Roué besloot het filmpje te posten nadat iemand goed bedoeld tegen hem zei ‘je bent kaolo grappig’. “Toen dacht ik: oké, hij weet niet wat hij zegt. Hij weet niet dat hij een zwaar Surinaams scheldwoord gebruikt”, zegt hij tegen AT5. Zijn uitleg ging meteen viraal via Tik Tok en Instagram en werd binnen 24 uur 300.000 keer bekeken.

De verontwaardiging over het gebruik van het woord kaolo in de Nederlandse straataal is overigens niet nieuw. In 2014 haalde kledingwinkel CoolCat aanstootgevende shirts met de tekst ‘Ik ben kaulo gangster‘ uit de schappen. Op internet werd toen ook al verontwaardigd gereageerd op de tekst op het shirt.

De Nederlandse straattaal is tegenwoordig zo een beetje overal te horen tegenwoordig. Niet alleen op straat, maar ook op school, radio en TV, in commercials en in talloze Nederlandse rapnummers. Straattaal is een onderdeel geworden van de maatschappij en bestaat voornamelijk uit woorden uit het Surinaams.


10 REACTIES

 1. De West Indische Compagnie had niet kunnen vermoeden dat hun strooptochten en slavenhandel tot gevolg zouden hebben dat hun ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) besmet zou worden met kaolo Sranan woorden. ‘Kis den moi’. Overigens ben ik nog nooit het equivalent van ‘Kaolo’ in het Nederlands tegengekomen, wel in het Duits en Engels namelijk Arschloch en Asshole respectievellijk en die klinken even ‘mooi’ en krachtig als Kaolo.
  gemodereerd

 2. Vroeger als wij Surinamers onze eigen woorden gebruikten in Nederland werden we daar aangekeken en nu zijn diezelfde woorden opeens Nederlandse straattaal. Alleen al door een Surinaamse accent werden er mensen geweigerd voor een baan en check vandaag de dag, wij Surinamers moeten zelfs inburgeren in Nederland!
  gemodereerd

 3. Het is waar hoor. Mijn vervloekte eenzame buurvrouwen en hun vervloekte eenzame kinderen trouwens allen geboren in holland gebruiken vaak surinaamse zware schelden of ze nou van oorsprong uit afghanistan, pakistan of maroco of caraibische gebied komen ook hollanders kennen dit woord en gebruiken het. Ik vervloek scheldende mensen mannen vrouwen en kinderen hun ziel en geest en vooral als hun mij overleden moeder uitschelden. Dan zeg ik …… bam bim boem!
  gemodereerd

 4. Dit is jammergenoeg is ook in su het geval, evenals het twee letters woord en pang in het kwadraat. Deze woorden komen bij velen in su voor, bij het bezigen van het sranan tongo. Bij sommigen in elke zin die ze uitspreken,ongeacht waar zij zich bevinden.
  gemodereerd

 5. sandra weet jij wat henkes bedoelt met Arschloch , zal wel niet , ken jij mensen uit marokko , pakistan , afganistan en holland , ben jij soms een hollander , boem die is raak
  gemodereerd

 6. Kaolo is no Ka (poep) Olo (Gat)
  Poepgat. Het is een krachtterm. Jullie kennen toch ook ASSHOLE betekent hetzelfde.
  gemodereerd

 7. Lol hij weet het zelf niet wat het betekend nou dat ga ik jullie vandaag leren kaolo betekend koe gat denk het in het Engels kowlo snap je haha deze man komt zo leuk en aardig iets vertellen maar weet het zelf niet hahaha de meeste surinamers weten het niet schamen jullie je zelf man
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.