zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident Santokhi: 'Nauwere samenwerking met Indiase diaspora in Caribisch gebied'

President Santokhi: ‘Nauwere samenwerking met Indiase diaspora in Caribisch gebied’

-

Does Travel - naar Suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft als eregast op de 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, India, een lans gebroken voor een nauwere samenwerking met Indiase diaspora in het Caribisch gebied.

Volgens het staatshoofd moet de Amrit Kaal-filosofie van de Pravasu Divas, te weten het ten volle benutten van het menselijk potentieel worden ontwikkeld, gepromoot en geïnstitutionaliseerd in elkaars naties en samenlevingen. President Santokhi presenteerde de Indiase regering en samenleving enkele ideeën ter overweging voor samenwerking met de diaspora in de Caribische regio op maandag 9 januari 2023.

In het Caribisch gebied kan een Indiase diaspora-instelling worden opgericht voor training in de Hindi-taal en cultuur. Het staatshoofd spreekt van een academie ter ondersteuning van de filmindustrie waar getalenteerde jongeren uit de diaspora de kans krijgen om hun talenten in yoga, ayurveda en spiritualiteit te laten zien als een manier van leven. Om dit mogelijk te maken zou er een fonds moeten komen voor diasporaprojecten voor de regio.

President Santokhi: “Ook het oprichten van opleidingscentra in verschillende gebieden en plaatsen zou moeten worden geïnitieerd om de Hindi-taal, onze religies, cultuur en traditie te leren. Volgens het Surinaamse staatshoofd zou de oprichting van een Caribisch hightech opleidingsinstituut in moderne technologie, moeten worden toegejuicht om de IT-vaardigheden van de Caribische samenleving te ondersteunen. “Mijn land Suriname is bereid een van die instellingen te huisvesten.”

President Santokhi noemt ook het vestigen van Indiase bedrijven in het Caribische gebied, voor het vervaardigen van halffabricaten. Op die manier kan de lokale industrie ontwikkeld en ondersteund worden, maar kunnen ook de basisbenodigdheden lokaal geproduceerd worden op basis van het win-win-principe. Het Surinaamse staatshoofd zegt dat ook de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in de diasporalanden moet worden ondersteund en uitgebreid voor de energiezekerheid.

Een ander idee is het brengen van Indiase financiële instellingen naar de regio voor het ondersteunen van het bedrijfsleven, maar ook om de dreiging van uitsluiting van Caribische banken vanwege de financiële risico’s te verminderen. Het Surinaamse staatshoofd bleef ook stilstaan bij de Zuid-Zuid-samenwerking; het bevorderen van connectiviteit via lucht en water ten voordele van het personen- en goederenverkeer alsook het bereikbaar maken van elkaars markten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Hoop onzin. Is hij hiervoor naar India gegaan??
  Zomaar een paar losse verhaaltjes bij elkaar
  Had medicijnen gekocht met dat geld. De weteld ziet dat je liegt en bedriegd


  gemodereerd
 2. Fijne vakantie Chan, met vrouw en dochter. En dit met geld van de belastingbetalers. Voor de rest is het allemaal flauwekul.


  gemodereerd
 3. Als ik dit lees, dan komt bij mij de vraag op: is onze president een Surinamer of een Indiër die buiten India, de Indiase cultuur wilt gaan promoten.
  Hetzelfde speelt zich af bij de andere bevolkingsgroepen. Dezelfde vraag kun je stellen aan de Afro Surinamers, de Indische Surinamers en Chinese Surinamers.

  Beste pres, wij komen allen uit verschillende windstreken, wij hebben samen het Suriname van nu geschapen, wij hebben geen ander cultuur nodig, wij zijn onderhand toch Surinamers met onze eigen normen en waarden (gewoonten) en geen afstammeling van welk land dan ook.
  Pres bent u daar names Suriname of als privé persoon, want als privé persoon mag u van alles doen wat u wilt doen, maar bent u daar als onze potros, dan kunt u deze gedane toezeggingen niet maken, u bent pres voor alle bevolkingsgroepen, niet enkel voor die waartoe u behoord. En dan heeft u het over bromtjiedjarie, natievorming, “hoe ironisch”.
  Wij willen geen werkarm (vazalstaat) zijn, niet van Afrika, niet van Europa, niet van Azië (India en Indonesië).

  Als privé persoon mogen wij van alles promoten van welk land dan ook, maar als overheid is het niet raadzaam.
  Pres, Uw gedrag is voer voor de racisten hier te lande.


  gemodereerd
 4. India is zelfs een ontwikkelingsland.. wat verwacht deze Chan van hun. Chan geniet gewoon van zijn vakantie naar India en doet alles zogenaamd. Om zichzelf in te dekken gaat hij zogenaamd de presidenten en ministers opzoeken, terwijl hij gewoon op vakantie is. Ons probeert hij voor de gek te houden. Nooit en nergens ter wereld heeft een president zoveel gereisd als die chan het doet. En dat alles ten kostte van het volk geld. Nederlanderse ministers /koning we verzoeken u help ons land te en laat die chan aftreden. Het is al genoeg. Hij houd ons voor de gek, We willen een andere regering. Geen paars maar gewoon een regering die iets voor het volk doet. Deze Chan geniet van alle steunen geld die hij uit de verschillende landen krijgt. Hij gebruikt ze voor zijn vrouw, familie, ministers en aanhangers die op hem hebben gestemd. Ze zijn allemaal vaak op vakantie en altijd met de smoes dat ze wat zijn gaan regelen voor Suriname, terwijl het nooit en nooit iets uit de bus komt, wel gaat ons volk geld eraan. Stop hiermee nu! stop met luxe vakanties in de business class en luxe hotels. Haal Chan weg.. ik ben hindoestaans en ie motta koetta ke nikal kar phek!


  gemodereerd
 5. De surinaamse indiase diaspora is de weg helemaal kwijt totallos in nederland, deze president santokh weet het ook al. De meeste leven als grote vette rioolratten en gebruiken hun baan/ werk/ of functie dus de macht in zeer negatieve zin met samenwerking witte hollanders en andere allochtonen uit alle hoeken van de aardbol om eigen familie te doden en hun erfenis op te vreten weet uit ervaring, zeer triest maar echt waar. Deze president weet dit gebeuren in nl en gaat in zee met carabische diaspora.


  gemodereerd
 6. Duidelijkst zou zijn, de nauwste banden met Suriname en daarna de rest van het Caribisch gebied.

  De republiek Suriname eerst en daarna de anderen.

  Suriname is geen Carabischgebied, maar een vreemde eend in de bijt.

  De geschidenis vh Caribisch gebied heeft geleerd, dat de eilanden het tabak Suriname niet willen pruimen. Zie maar hoe moeilijk het was om Surinaamse producten in T&T te krijgen.

  Het heeft er veel van dat Suriname van die lessen en ervaringen niets geleerd heeft.

  Suriname moet eerst aan zicht zelf denken, vooral nu de economie van Suriname op haar gat ligt en weinig vooruitgang is. Meer dood dan leven.

  Laat de eilanden en Midden- Amerika zelf hun eigen zorgen gaan oplossen.

  Wat hebben deze eilanden en Midden -Amerika Suriname tot nu toe opgeleverd? Nada, notie, nul, negatief, neks.


  gemodereerd
 7. president , waarom zijn die diaspora uit Nederland nog niet hier , die komen niet omdat Suriname een gewelddadig land is , vertel dat dan ook tegen die diaspora van india dat ze toch beter daar kunnen blijven , trouwens president van Suriname die stoel bevalt u wel , dan kunt u ook beter daar blijven , want de plaats vervangen president hier vp brunswijk heeft de oorlog verklaart tegen de criminelen en dat er hardt opgetreden wordt , maar de ndp boeven laat hij met rust , let maar op


  gemodereerd
 8. Geen goed Idee,samenwerking van Suriname met India op Industrieel gebied,het lijkt mij verstandiger om regionale samenwerking te stimuleren.De afstand tussen India en Suriname kan een nadeel zijn.Een goede buur is beter dan een verre vriend.Samenwerking op ICT gebied is wel haalbaar!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES