Ambassadeur Van Lierop biedt geloofsbrieven aan bij de Europese Unie

6
Ambassadeur Van Lierop biedt geloofsbrieven aan bij de Europese Unie

De ambassadeur van Suriname in België, Gilbêrt van Lierop heeft onlangs zijn geloofsbrieven overhandigd aan de president van de Europese Unie (EU), Charles Michel. Tijdens het onderhoud is er van gedachten gewisseld over diverse onderwerpen die voor Suriname en voor de EU van belang zijn, zoals voedselzekerheid in de wereld en het Caraïbisch gebied, de oorlog in Oekraïne, de economische crisis in de wereld en de voortdurende klimaatcrisis.

De ambassadeur sprak zijn toezegging uit om de bilaterale betrekkingen binnen de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en de Europese Unie te versterken en uit te breiden. Hierbij werden, onder andere, het Erasmus Plus programma, de uitvoering van het Multi-Annual Indicative Programma en de toekomstige gas- en olie ontwikkeling in Suriname genoemd.

Ambassadeur Van Lierop vermeldde de vooraanstaande rol van Suriname in het gevecht tegen klimaatverandering, vanwege het feit dat Suriname met 15 miljoen hectaren regenwoud het meest beboste land is en daarnaast slechts een van de drie landen in de wereld is die de noemer carbon negatief draagt. Dit houdt in dat ons land meer koolstofdioxide opneemt dan dat het uitstoot.

De ambassadeur merkte op dat Suriname ondanks deze positie, niet is opgenomen in vele lopende projecten van de EU in het kader van klimaatsverandering. Dit zal in de komende periode worden bijgesteld.

De Surinaamse diplomaat verkoos voor dit onderhoud de nadruk te leggen op een stukje Surinaamse cultuur middels het dragen van een pangi, ontvangen van traditioneel gezag in Suriname (foto).

Charles Michel, president van de Europese Unie, feliciteerde de ambassadeur met zijn benoeming en sprak zijn vertrouwen uit dat hij een substantiële bijdrage zou leveren aan de verdere ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen en -samenwerking tussen Suriname en de Europese Unie.


6 REACTIES

 1. Er zijn geen ambaddade posten nodig. Pres en chan gaan toch alles zelf regelen. Kost ons zomaar geld
  gemodereerd

 2. Suriname is slim wil geen zaken doen met racistische en narcitische holland groot gelijk ik zou ook zo slim aanpakken. Waarom is santoki niet met een pangi naar india gegaan. Echt surinaamse caribische toch!
  gemodereerd

 3. dus die lierop is ambassadeur van België en nu ook ambassadeur van de Europese Unie , kan dat een dubbele functie
  maar dit wil nog niet zeggen dat het visum wordt afgeschaft voor Surinamers die naar Nederland willen , want die Michel gaat niet over de Schengen landen want daar geldt de visumplicht en Nederland valt onder die Schengen landen
  gemodereerd

 4. Er valt nog heel veel te verbeteren in Suriname, Chan kan niet om de zittende criminelen heen, en moet zelf constant over zijn schouder heen kijken, en compromissen blijven sluiten. Dat hele SLM gedoe om orde op zaken te stellen is een heleboel parasieten in het verkeerde keelgat geschoten. De expertise die hij had binnengehaald om orde op zaken te stellen is niet in dank afgenomen. Deze man heeft als een dief in de nacht moeten vluchten omdat er een prijs op zijn hoofd werd gezet. Er zullen minstens drie generaties overheen moeten gaan om al het zittende geboefte uitgeroeid te hebben.😏
  gemodereerd

 5. Is die Ambassadeur Van Lierop, een afwasser in een restaurant of zo? of zijn dat de kleding voorschriften?

  Weer totale geldverspilling, België heeft toch helemaal geen ambassadeur nodig, er wonen slechts 20.000 Surinamers in België.
  En de meeste daarvan wonen er alleen maar om drugs te smokkelen via de Belgische haven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.