Voorzitter Consumentenkring gaat in op onduidelijkheden omtrent btw

3
Voorzitter Consumentenkring gaat in op onduidelijkheid omtrent btw

In de samenleving heerst er nogal wat onduidelijkheid omtrent de belasting toegevoegde waarde (btw). Deze vorm van belastingheffing is op zondag 1 januari 2023 ingegaan. De Consumentenkring is geen tegenstander hiervan, maar wel voorstander van een goede uitvoering. De onduidelijkheden die spelen gaan de organisatie dan ook niet onopgemerkt voorbij.

Voorzitter Albert Alleyne deelt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) de visie van de Consumentenkring ten aanzien van de btw.

De Consumentenkring ziet de btw als een goede zaak, maar de voorbereidingen rond het invoeren zouden toch beter moeten zijn geweest. “Wat je nu krijgt, is dat de consumenten het gelag moeten betalen,” merkt voorzitter Alleyne op. Hij meent dat de consumenten naast de 12 procent omzetbelasting, nu 10 procent daarboven moeten neertellen voor goederen. “Hoewel de regering gezegd heeft dat er gedurende de eerste drie maanden geen btw geheven zou moeten worden, merken we dat er toch winkeliers zijn die btw heffen,” benadrukt de voorzitter. 

Wat volgens hem ook voor meer verwarring zorgt, is dat er producten zijn waarop er geen btw geïnd mag worden. Echter is gebleken dat er op deze goederen toch 5 procent btw wordt doorberekend door de winkeliers. “Dit heeft als gevolg dat de prijzen van alle producten omhoog zijn gegaan, waardoor de consument deze situatie niet meer kan volgen,” stelt Alleyne.

Hij is ook van mening dat al voor de invoering, er sprake was van btw-heffing. “Winkeliers hebben voor de ingangsdatum de prijzen van hun goederen verhoogd,” verduidelijkt de voorzitter. 

De Consumentenkring krijgt dagelijks klachten binnen van consumenten die met allerlei vragen zitten. Voorzitter Alleyne stelt voor dat de btw voor de komende zes maanden wordt opgeschort, om zaken goed uit te leggen. Hij acht het belangrijk dat consumenten beschermd worden en goed voorbereid zijn, maar ook weten hoe de btw wordt doorberekend en op welke producten het van toepassing is. De voorzitter ziet ten aanzien van het voorgaande graag meer voorlichting naar de samenleving toe.


3 REACTIES

 1. de BTW is veel te vroeg ingevoerd , en niet onderbouwd , echt deze regering en het parlement lijken wel domme dwazen
  vandaag werd verteld dat er tot en met 31 maart geen BTW mag worden geheven op levensmiddelen, en toch worden vele levensmiddelen duurder , dus het gewone volk is weer de dupe van de onkunde van deze regering , op 8 januari stond een artikel geschreven door Ir Dharmvir K.Mungra in Suriname Herald met als titel SLM een bodemloze put of Rolmodel , echt ook hier komt de onkunde en zwijgen van deze regering tegen het volk naar voren,
  op 7 januari schreef Armand Snijder in de Ware Tijd een stuk , Beschouwing – misplaatst optimisme rond SLM , ook hier komt de onkunde van deze regering naar voren , en ze zwijgen tegen het volk dat ze de laatste 30 maanden honderden miljoenen US$ in de SLM hebben gepompt om salarissen van die nietsnutters te betalen en het leasen van de nieuwe?? kist , maar de schuld van de SLM blijft 100 miljoen US$ , mensen deze twee artikelen moet U echt lezen
  de SLM zal toch ook BTW moeten vragen voor hun diensten , maar de regering zal hen wel 0% BTW opleggen zodat de ticket iets goedkoper is dan bij andere vliegmaatschappijen
  gemodereerd

 2. Meneer Alleyne als voorzitter van consumenten bond bent u gefaald om de consumenten te beschermen. U had de consumenten moeten begeleiden en adviseren voor en na de invoering van de BTW. U laat de consumenten in de steek. Dat BTW is ingevoerd is niet mis mee, maar dat consumenten onrechtmatig worden belast met onrechtmatig heffing door winkeliers bekommerd u niet. Als voorzitter van de consumenten bond moet goed op de hoogte zijn van de werking van BTW. Door de invoering van BTW komt de 12% omzetbelasting te vervallen. Dat betekent dat winkeliers de omzetbelasting eerst terug moeten draaien alvorens de 10% BTW heffing wordt geheven. Omdat BTW niet in de prijzen mag worden gecaluleerd maar apart wordt belast op de goederen die belast zijn, moeten de goederen in de winkels lager geprijsd worden. Dus al seen artikel 10 srd kost moet de pmzetbelasting afgetrokken worden en ook geen 10% op de prijs. Want BTW wordt apart in rekening gebracht op de totaal ingekochte goederen. Dus de prijs wordt netto srd 10,– minus 12% omzetbelasting die niet meer geldig is 10% van de BTW. Het artiel wordt dan netto geprijsd voor SRD.7.80 inplaats van 10 Srd. Maar weet u niet dat de prijzen juist met gemiddeld 45% worden verhoogd en nog 10% bij de afreking toegevoegd. De winkeliers zijn verenigd en bepalen hun prijzen willekeurig u als consumenten bond moet toezien dat dat niet gebeurd. Nu laat u de consumenten voor de onrechtmatig geprijsde goederen betalen en adviseert de consumenten ook niet dat ze hun bonnen moeten bewaren, indien mocht blijken dat ze onrechtmatig zijn belast alsnog het verschil kunnen terug vorderen. Dat doet u niet ! Jammer. Ik hoop dat consumenten hun bonnen bewaren. Maar twijfel ik ook als u werkelijk opkomt voor de belangen van de consumenten.
  gemodereerd

 3. nog een voorbeeld van prijsopdrijving , bij een slijter koste een tray parbo blik 24 stuks van 330 ml 27 december 2022 605 SRD , 14 dagen later 10 januari 2023 kost deze tray 685 SRD maar daar komt nog 10% btw bovenop dus totaal 685 +68,5 = 753,50 SRD , dus in 14 dagen tijd betaal je 148,50 SRD voor een tray mee
  nog een voorbeeld van prijs opdrijving , bij een slijter kost een tray Arnie water 500 ml 12 stuks op 27 december 2022 100 SRD , 14 dagen later 10 januari 2023 kost deze tray 120 SRD , maar daar komt ook 10% BTW bovenop dus totaal 120 + 12 = 132 SRD , dus in 14 dagen tijd betaal je 32 SRD meer voor 12 flesjes water
  parbo , arnie , de slijter en deze regering bedankt , wij kopen geen parbo bier en arnie water meer , wij stappen over op gemeentepils
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.