maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenGezondheid'Schone omgeving vermindert overlast rijstratten'

‘Schone omgeving vermindert overlast rijstratten’

-

Does Travel - naar Suriname

Om de overlast tot ratten te verminderen is een schone omgeving zeer belangrijk. Dat zegt dokter Radha Ramjattan, lid van de werkgroep bestrijding van de rijstrat in Nickerie.

De enorme rattenplaag heeft voor veel schade gezorgd in het rijstdistrict van Suriname. Grote rijstaanplanten, groenten en fruit zijn aangetast door de ratten. Verder heeft het verkeerde gebruik van rattengif door de boeren, geresulteerd in dode vee zoals koeien, geiten en schapen. Volgens dokter Ramjattan is awareness erg belangrijk als we de ratten willen bestrijden. 

De arts geeft aan dat er verschillende oorzaken te noemen zijn van deze enorme rattenplaag. Ten eerste bestaat het vermoeden dat men heeft verzwegen over de rattenplaag. En door de hoge regenval zijn bermen en dammen niet optimaal schoongemaakt. Dat zorgt voor overwoekerde percelen en rijstvelden die niet zijn onderhouden. Dit brengt met zich mee dat de beestjes daar kunnen nesten en flink vermenigvuldigen. De kleintjes knagen aan de jonge rijsthalmen, waarbij ze dus de aanplant vernietigen en de stro gebruiken om hun nesten te maken in de rijstvelden.

Het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg in december een melding dat er een enorme schade was aangericht aan de rijstaanplant en groenten in de oostelijke polders. “We zijn toen het veld ingegaan en hebben inderdaad gezien dat het om een rattenplaag gaat”, zegt dokter Ramjattan. Na het bezoek van de LVV-minister is er rattengif, welke niet zo schadelijk is voor het milieu, verstrekt aan de boeren. Zij krijgen ook voorlichting om het spul op een verantwoorde wijze te gebruiken, dat het de planten en dieren niet aantast. Uiteindelijk moet het middel slechts de ratten uitbannen.

De Nickeriaanse boeren krijgen ook voorlichting om een schone omgeving op na te houden. Er is vanuit het ministerie geadviseerd om groenten en fruit die door ratten zijn gevreten niet ten verkoop aan te bieden. Het beste zou zijn om deze te verbranden of te begraven. Boeren die de velden wensen in te gaan moeten laarzen en rubberen handschoenen aandoen.

Patiënten die koorts hebben, gepaard met koude rillingen, pijn in de kuiten en ogen moeten contact opnemen met hun huisarts. Ook bij het niet kunnen ademen en problemen met urineren zou men gelijk de huisarts moeten raadplegen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Het zijn gewoon vieze smerige ondernemers, die niks onderhouden en opruimen!
  De algemene hygiëne is ver te zoeken in Suriname.
  Stelletje viezeriken zijn het, kijk mar naar de winkeleigenaren, idem dito, alles voor de SRD’s.

  En van die dode dieren maken ze weer bloedworst wat weer verkocht wordt.
  En het dan gek vinden dat je de 50 jaar niet haalt en met vage ziektes rondloopt.

  Alles moet naar de klote in Suriname, en het komt door de Surinamers zelf.
  Totaal geen eigenwaarde hebben ze.


  gemodereerd
 2. Eigen zonde om deze schattige beestjes te vergiftigen met pesticiden waardoor ze gevaar vormen voor mens en dier, die ze gaan opeten. Ratten die hun hele leven in de rijstvelden hebben geleefd, zou je gewoon moeten vangen, klaarmaken met ketjap en lekker moeten opeten. Ik denk dat ze naar kip of konijn zullen smaken.


  gemodereerd
 3. Al maanden klagen de mensen van nickerie. Waarom hft de regering er niet gelijk werk van gemaskt. Er waren grote vuilnisbergen. Had de boel gefikt of begraven. Nu zijn er meer ratten. Krabben zelf eten dode ratten daar. Yogi gaat de ratten bestrijden, ing srefie gers wan


  gemodereerd
 4. Deze rijstratten zitten niet in de rijstvelden omdat de omgeving vies is, ze zitten er omdat er zoveel padi daar te vinden is. Het gaat namelijk niet om rioolratten, die goed gedijen in een smerige omgeving.


  gemodereerd
 5. Er zijn verschillende ratten soorten. Bruine rat , zwarte rat en de meeste gevaarlijk rat is de paarse rat .
  Gelukkig zijn ze zich zelf aan het verdelgen .
  Deze paarse ratten hebben onze mooi Sranan kaal gevreten.


  gemodereerd
 6. Voor degene dit willen lezen en misschien ook voor de betrokkenen een interessant artikel. “Roofdieren lossen rattenplaag Maastricht op” zoek het op en lees het maar. Zo kan het dus ook en zonder vergif.


  gemodereerd
 7. Die Henkes is helemaal de weg kwijt, hij wilt dat mensen ratten gaan eten. Ze zijn zo dom daar dat ze niks kunnen begrijpen. Laat de jood jullie weer helpen denken hoor.. Boeren, schaffen jullie katten aan ok. Dat noemen we natuur met natuur bestrijden… Pfoe wat een dommies daarzo. Yahwe, help deze mensen aan verstand aub!


  gemodereerd
 8. Chinese restaurants in Nickerie doen goede zaken, chow-min moksie metie!
  Eet smakelijk…


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES