dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVervolggesprekken over excuses voor slavernijverleden Nederland

Vervolggesprekken over excuses voor slavernijverleden Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

De Nationale Reparatie Commissie (NRC) in Suriname is gisteren ontvangen door president Santokhi. In een gesprek met het staatshoofd zijn er tal van zaken besproken die te maken hebben met de excuses uitgesproken door de Nederlandse premier Mark Rutte op 19 december 2022.

De Nationale Reparatie Commissie zal de Surinaamse regering bijstaan en voorzien van een awareness programma om invulling te geven hetgeen de Nederlandse premier heeft gesteld. “Namelijk wat komt er achter die komma, omdat er geen punt is gezet”, zegt Armand Zunder voorzitter van de commissie.

Er is gesproken over het vraagstuk van erkenning van het slavernijverleden, en verdieping. “Gezien het feit dat wij al jaren met deze materie bezig zijn heeft de president ons de gelegenheid gegeven om een bijdrage te leveren aan die invuloefening”, aldus de voorzitter.

Ook is er gesproken over de excuses van de Nederlandse Premier. “We vinden het een briljante speech. Het is alleen zo dat een aantal zaken er niet in voorkomen,” zegt Zunder. Hij geeft als voorbeeld aan dat het vraagstuk van slavenhandel, slavernij en landroof van de inheemsen niet in de toespraak is opgenomen maar wel in het advies van de Nederlandse regering aan de tweede kamer.

Verder heeft de NRC haar visie over de materie van herstel, en hoe het eruit moet zien bekendgemaakt aan het staatshoofd. “Het moet niet worden als de Nederlandse ontwikkelingshulp waar je 1 miljoen geeft en 1.9 miljoen terugvloeit. Dat is niet de bedoeling.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Dan moeten die surineds op de VVD en D66 stemmen en niet op bijen1 of denkie.
  Want als deze coalitie valt, dan nogmaals, dan krijgen we ultra rechts. Dan verdwijnt de komma en wordt het 0,0. 😘
  Living on the edge of a crash.

  Haal die bril van je neus, ken je net iets verder kijken dan je neus lang is.


  gemodereerd
 2. Ik ben blij dat van vaderskant een deel van mijn verre voorouders van Afrika naar Suriname is gebracht en als slaafgemaakten moest werken. Daardoor besta ik vandaag. Ik heb geen last van hun (niet mijn) verleden en heb mezelf ontwikkeld tot wat ik vandaag ben. Ik heb gebruikt gemaakt van de kansen die ik heb gekregen maar ook die ik zelf heb genomen. Ik leef niet in en ook niet met het verleden van anderen maar alleen met mijn verleden. Ik hoef mijn handen niet open te houden voor geld van Nederland. Ik ben trots daarop. Ik woon en verdien goed in NL en ondersteun mijn familie in SU. Dat komt omdat ik mijn kansen en mogelijkheden heb benut en vooruitstrevend ben.

  Maar er zijn anderen die te lui waren om hun kansen te benutten. Niet naar school gingen en zelfs de 4e klas van de lagere school niet afmaakten. Noem ze maar de Bijlmer en Kruiskade hangers. Iedereen weet over wie ik het heb.


  gemodereerd
 3. Maar meneer Zunder toch U moet de visie breed delen met de samenleving en daarna met de president. U( met Uw nationale comite) bent niet alleen partij in deze zaak om het te delen met een president die totaal geen empahtie heeft naar de nazaten U bent op eigen titel bezig.U gaat ook voorbij aan de inspanning van de Su-Ned aktivisten in Nederland . Weet U hoe blij Rutte en bepaalde etniciteiten hier zijn dat we verdeeld zijn.


  gemodereerd
 4. Het draait nu niet alléén om de excuses, maar om het geld.
  Dat is nu de hoofdmoot van de stichting (A.Zunder.)
  Excuses no tjari Moesje go na Parijs !

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 5. Het vermeende geld dat dhr Zunder denkt te claimen bezorgt hem keer op keer een natte droom.Maar helaas zal het daarbij blijven.


  gemodereerd
 6. Zunder:waar zijn de miljarden aan ontwikkelingshulp gebleven.
  Zijn ze terug gevloeit.Jij kan zeker niet wachten om jouw zakken te vullen.Nederland is geen santaclaus of te wel sinterklaas.


  gemodereerd
 7. Zunder: zolang jij het slaaf verleden niet uit jou zelf kan halen ben jij nog steeds een slaaf.Werk aan de toekomst is nog belangrijker.


  gemodereerd
 8. Gewoon werken voor je geld, nog nooit zoveel onzin uit deze flapdrol gehoord!

  Hoe komt deze flapdrol er bij dat Suriname nu ineens bezit is van huidige Surinamers, dus…

  Zomaar even wat vragen:

  Wat maakt de voormalige kolonisator anders dan de huidige bevolking!

  Landroof? Suriname was van Nederland, je kan niet je eigen bezit/land roven!

  Landroof, wie woonden er toen en wie wonen er nu?

  Wie onderdrukt nu wie in Suriname?

  Deze gladjanus is gewoon te lui om te werken en denkt nog geld toe te krijgen.
  Hij zou Nederland flink moeten betalen vanwege het feit dat hij nu in een paradijs woont i.p.v in een hut van koeiestront in Afrika, en het 100x beter heeft dan de oorspronkelijke bewoners.


  gemodereerd
 9. Ik ben benieuwd of de joden ook hun excuses gaan aanbieden voor het feit, dat zij ruim 70% van de slavendoorvoerhandel beheerden en dat de jood, Schenkman tijdens de slavernij (1850) het nodig vond dat Sinterklaas een zwarte knecht moest hebben (Nederland en Belgïe – de grootste hoeders van de Apartheid – zijn de enige Europese landen met een zwarte piet. De rest viert dit ‘kinderfeest’ met een donkere gedaante genaamd, ‘Kamprus.’)

  En hopelijk gaat Rutte (eerder dan 2060) de ‘beerput’, met betrekking tot de Nederlandse betrokkenheid bij de Decembermoorden, die in een Nederlandse kluis verborgen gehouden wordt, openbaren. De hoofd-betrokkene van de Nederlandse militaire missie, kolonel Valk is al sinds 2012 overleden, dus het wordt hoog tijd!

  Tan bun


  gemodereerd
 10. Nederland moet GEEN cent geven aan Suriname.
  Want anders verdwijnt alles in eigen zak.
  Zunder ruikt geld.
  Het zijn allemaal criminelen die doen alsof ze voor het volk opkomen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES