LVV: ‘Dode dieren op foto’s niet uit gebieden waar rattengif is verstrekt door LVV’

10
LVV: 'Dode dieren op foto's niet uit gebieden waar rattengif is verstrekt door LVV'

De dode dieren, waarvan thans foto’s gedeeld worden op social media, zijn niet afkomstig uit de gebieden waar LVV-rattengif heeft verstrekt aan rijstboeren. Dat heeft het BOC Nickerie dinsdag 3 januari bekend gemaakt. Ook is het zo dat het op vrijdag 30 december 2022 verstrekte rattengif van het merk Ratex een trage werking heeft (3 tot 4 dagen).

Dit kwam dinsdag tijdens een persconferentie van de commissie belast met de rattenplaag in het district Nickerie, naar voren.

De website SR Herald schreef in dit artikel met de kop ‘Dode huisdieren bij aanpak rattenplaag Nickerie‘ de dood van de dieren toe aan poging de ratten te bestrijden.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan, Drs. Radha Ramjatan, Onderdirecteur J. Salarbaks van LVV, Drs. T. Bharos en dhr. Y. Diran van Adron gaven uitleg over de huidige situatie omtrent de rattenplaag. Uit onderzoek is komen vast te staan dat enkele boeren vòòr de verstrekking van het rattengif door LVV reeds andere illegale middelen hebben gebruikt.

Gelet op de rattenpopulatie en de tot nog toe aangerichte schade aan de landbouwgewassen, is er wel sprake van code rood. Dit lieten de DC en Drs. Bharos wel duidelijk weten aan de aanwezige pers en dus ook de samenleving. Het is daarom zaak dat we met zijn allen strijden tegen een verdere verspreiding en uitbreiding van de rattenplaag. Alle bermen, perceel dammen, overwoekerde percelen en grofvuil op de erven, zullen moeten worden aangepakt, gaf de DC als oproep mee.

Afgelopen vrijdag 30 december 2022 heeft het ministerie van LVV onder 19 boeren in totaal 500 kilo rattengif van het merk Ratex verdeeld. Dit nadat de boeren werden voorgelicht hoe om te gaan met het middel en waar het geplaatst moet worden op het veld. Ook hebben zij daarvoor bestemde buizen ontvangen en gaan de LVV-voorlichters langs om te zien als de boeren zich houden aan de regels.

Niet alle gebieden van het district Nickerie hebben te kampen met een rattenplaag. Het gaat in deze om de plaatsen Wageningen, Middenstandspolder alsook de Groot en Klein Henarpolder.


10 REACTIES

 1. De DC moet niet zeggen dat men moet schoonmaken. Het moest allang onderhouden zijn. Wat doe je dan. Grote I Love Nickerie dan is het distrikt smerig. Ik hoop dat jullie rekening houden met de kinderen met al de rattengif.
  Vreselijk voor de dieren. Hoe letten ze niet op. Laten de beesten overal gaan, Ga jij gras snijden voor ze
  gemodereerd

 2. Het feit dat ze rattengif hebben verstrekt is al dom!
  De dode dieren hebben waarschijnlijk water gedronken,
  uit de rijst velden. Als het gift in het water terecht komt,
  dan stroomt het naar alle gebieden in de buurt! Dus dat
  is het probleem, de desbetreffende Mini – ster moet gewoon
  de eer aan zichzelf houden, en oprotten! Maar omdat hij een
  Hindoestaan is, zal Chan hem beschermen. Ik discrimineer niet,
  maar dat is een feit, mattie toch!! ”Dat zou DDB ook doen voor
  zijn mattie, vriendjes en familie politiek”

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Rare bezigheden daar in Nickerie.Je kan zien dat de beleidsmakers geen gedegen studie van de problematiek hebben gemaakt. Uiteindelijk zal deze rattengif in het voedselketen van mens en dier terechtkomen.Er zijn vriendelijkere methoden om van deze plaag af te komen. Maar deze rattenplaag is de zoveelste blunder die men op de conto van de regering Santokhi kan schrijven. Het komt niet meer goed met de economische ontwikkeling van het land zolang Santokhi de macht heeft.
  gemodereerd

 4. Men moet naar de oorzaak gaan zoeken, want voor dat je denkt s er weer een plaag. Er kunnen o.a. twee zaken een rol spelen in deze: er is voldoende voedsel aanwezig voor de ratten of de natuur is verstoord. Roofvogels, uilen, slangen e.a. vijanden van ratten zorgen ervoor dat de natuur in evenwicht blijft. Als men bv alle bomen uit de omgeving heeft weggehaald zullen er ook geen roofvogels in de buurt zijn. Symtoom bestrijden is een tijdelijke oplossing. Bovendien is ingaande 2023 het in het bezit hebben en gebruiken van rattengif in bv nederland bij wet verboden.
  gemodereerd

 5. Rattengif moet je niet zo in de buitenruimte plaatsen je heb speciale boxen die graaf je in de grond dan kunnen de koeien en geiten niet bij de ratten gaan erin dan vallen ze in een vloeistof dan verzuipen ze gaan ze dood zo komt er geen gif in de buitenruimte en in het water of rijstvelden ik kan foto toevoegen anders had ik jullie laten zien hoe het moet.
  Niet met rattengif gaan strooien de dode ratten gaan in het water en de koeien en geiten drinken het water waar de dode ratten liggen.
  boxen verdienden het terug kan je overal gebruiken.
  gemodereerd

 6. Jacko , volkomen met jou eens , maar deze regering moet vertrekken , ze doen het zelfde als ddb deed , dus geen haar beter , maar een regering krijgen zonder de vhp en de ndp zal moeilijk worden , wel wordt brunswijk dan president en dan staat Suriname er alleen voor niemand zal nog interesse hebben voor Suriname
  gemodereerd

 7. debby ben jij die boer daar in de buurtboerderij Gliphoeve op Ganzenhoef in de bijlmer , je praat als een boer , maar de kiespijn komt nog
  gemodereerd

 8. Debby!! ga hen meehelpen met gras snijden!! Neen hoe ga je dat kunnen!! neen hoor, want je kan je eigen ondergoed niet eens wassen!! Laat staan!!!!! Te ver gezocht!! wanneer val je neer?? ook niet! want daar ben je ook te lui voor!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.