zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRuim 270 landbouwmachines overhandigd aan begunstigden SAMAP

Ruim 270 landbouwmachines overhandigd aan begunstigden SAMAP

-

Does Travel - naar Suriname

Het Suriname Agricultural Market Access Project (SAMAP) van de Wereldvoedsel organistatie van de Verenigde Naties (FAO) is gestart met de levering van de eerste set van landbouwmachines aan begunstigden van de tweede ronde van de Matching Grant Facility (MGF 2).

Tijdens het evenement hebben de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien en de Representative of FAO of Trinidad and Tobago and Suriname, Reuben Robertson ruim 270 machines met een totale waarde van bijkans USD 60,000.00 overhandigd aan vijf organisaties die in aanmerking zijn gekomen voor een Large Grant te weten; Zudo Tropical Fruits NV (Saramacca), Cooperatieve Vereniging Zondagse Markt De Nieuwe Grond (Wanica), Landbouwcooperatie Montoe (Marowijne), Agro-producenten Nieuwe Generatie (Wanica) en Stichting SABANA TOKORO- (Langu- Sipaliwini).

Van juni 2022 tot en met december 2022 voltooide FAO/SAMAP de ondertekening van 157 small en 12 large grant-overeenkomsten met kleinschalige landbouwers, verwerkers en agribusinesses die in aanmerking zijn gekomen voor landbouwmachines, equipment en diensten.

Gelijktijdig met dit ondertekeningsproces startte SAMAP met het inkoopproces van de meer dan 15.000,00 aangevraagde items, met een waarde van ruim USD 2.8 miljoen. Vergeleken met de eerste oproep van de MGF, waarbij SAMAP 5756 artikelen met een geschatte waarde van meer dan USD 900.000,- voor 63 begunstigden heeft inkocht, is dit een stijging van ruim 300%.

“SAMAP is een uniek project. In mijn 40-jarige carrière heb ik dit soort projecten nog nooit meegemaakt, niet alleen wat betreft de waarde van de investering, maar ook wat betreft de uitvoering.” Ik moet vandaag benadrukken dat hoewel het misschien een heel gemakkelijk en soepel proces lijkt, het in werkelijkheid achter de schermen een zeer competitief proces is geweest, niet alleen voor de aanvragers, maar ook voor ons als Project Steering Committee (PSC) waarbij we enkele belangrijke en moeilijke beslissingen moesten nemen. Zoals u weet werden alle projecten geëvalueerd op hun technische en financiële haalbaarheid, door onafhankelijke technische experts, zonder enige invloed van mij of iemand anders,” vertelde minister Sewdien in zijn felicitatieboodschap aan de begunstigden.

De vertegenwoordiger van de FAO van Trinidad & Tobago en Suriname, Reuben Robertson, benadrukte dat de bijdrage van de Matching Grant Facility aan de algemene ontwikkeling van de landbouwsector in Suriname bijzonder is.

“Ik heb dit persoonlijk ervaren tijdens veldbezoeken aan boeren die hun machines en apparatuur al hebben ontvangen en zelf aangeven en demonstreren hoe deze machines hen een extra duwtje in de rug geven om hun doelen te bereiken om zo de productie en kwaliteit markttoegang te verhogen. Door de investeringssteun blijven boeren gemotiveerd om te blijven investeren in hun bedrijf, ondanks alle obstakels als gevolg van klimaatverandering en macro-economische factoren,” aldus Robertson.

“Enkele maanden geleden hebben we een overeenkomst met u getekend, met de belofte om uw apparatuur eind dit jaar te leveren. En hier zijn we vandaag, voor het overhandigen van uw eerste set machines. Met deze machines en equipment die u vandaag heeft ontvangen, gaat u de implementatiefase van uw project in. U hebt nu de verantwoordelijkheid om te bewijzen dat u in staat bent om uw projectdoelen te bereiken, namelijk het vergroten van uw productie- en verwerkingscapaciteit, zoals beschreven in uw project,” benadrukt Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, Erick Zeballos

Voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Zondagse Markt De Nieuwe Grond, Ramtjanderpersad Lachman benadrukte het belang van mechanisatie in de landbouw om voedselzekerheid te realiseren. “Wij als producenten moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen om de landbouwsector verder te ontwikkelen door onze productie en kwaliteit te verhogen met de investering die we vandaag van SAMAP hebben ontvangen”.

Bekijk hier meer foto’s van de overhandiging.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Deze , 270 landbouwmachines overhandigd aan begunstigden SAMAP, konden beter aan landbouwcoöperaties worden geschonken die landbouw culture techniek uitoefenden. Het rendement zou veel beter zijn, men kon op de juiste wijze er mee leren werken en het maximale uit halen voor de coöperatie.

  Er zouden veel meer voordelen daardoor gehaald worden dan deze aan een individu met twee linkerhanden te geven. Ook zou men als deze machines hun einde van hun levensduur bereikt hebben met een deel van de opbrengsten van de landbouwproducten nieuwe landbouwmachines aan te schaffen.

  Tijd dat men gaan nadenken om meer rendement uit landbouwmachines voor Suriname en het land te halen.

  Wat is het beste rendement en waar haalt men dat uit voor de plaats, bevolking en het land.
  Uitdelen is mooi, maar kijkt u ook naar het langere termijn rendement en zich zelf te bedruipen.

  Ook domeingrond moet op een verstandige manier worden af gegeven. Het heeft geen enkele zin om vele ha domeingronden aan individuele Surinamers te geven. OP 1 ha domeingrond kunnen vele mensen uit een plaats landbouwbedrijven als men daar éé’n landbouwcoöperatie opzet.

  Tomaten is een veel gevraagde product in de hele wereld, ook Suriname kan de CARICOM hiervan voorzien, als het ministerie van LVV, CELOS, ADEKUS, NATIN, MINOW, Ministerie van Domeingronden, enz goed beleid en bestuur, enz op zet en het op een moderne Landbouw culture techniek, ICT manier opzet.

  Zie hoe valuta als water verdiend kan worden en er werkgelegenheid ontstaat, goede lonen, vakbekwame mensen, opslag, transport en logistiek, vrachtvliegtuigen uit het CARIBISCH GEBIED of van de SLM naar deze bestemmingen dagelijks kunnen vliegen, enz alles op wieltjes draai en blijde en gelukkige mensen ontstaan. Ook de Overheid zou aan verdienen en medewerkers op JAPI-Airport en vele andere ondernemingen horizontaal en verticaal in de ondernemingen.


  gemodereerd
 2. Regeringen hebben sinds het Statuut van 1954 tot heden duizenden ha domeingronden aan Surinamers gegeven, maar er heerst nog steeds grote armoede en grote ellende in het land.

  Er zijn mensen die deze ha domeingronden hebben gehad en nog steeds meer willen. Wat doen ze er mee en waarom neemt de overheid, het ministerie van domeinen deze domeingronden niet weer terug?

  Regering stopt u onmiddellijk met het afgeven van domeingronden aan burgers als er niet een duidelijke uit te voeren plan is waarmee per direct kan worden gestart.

  Wat voor zin heeft het om domeingronden aan mensen te geven als er niets mee gebeurt?

  El Somo heeft vele ha domeingronden aan mensen gegeven die op hem lijken. El Vene was tijdens zijn regeringsperiode hier heel boos over en terecht, ook de KTPI had domeingronden in West – Suriname genomen. Ook andere regeringen in Suriname daarvoor en erna hebben domeingronden aan mensen gegeven. Zie wie er beter van deze domeingronden zijn geworden en zie ook of het het armoede vraagstuk in Suriname heeft opgelost. Zie ook wie domeingronden van goud en hout hebben en zie wat er met het goud en rondhout van Suriname gebeurt.

  Zie wat het de Surinaamse economie oplevert, zie wat er met het water in de bodem/grondwater, rivieren, bossen, flora en fauna, erosie, lucht, mens enz gebeurt.

  Deze grote en misdadige criminelen die uit verkoop houden in het land, zich zelf verrijken en en het land vernietigen moete mee stoppen.

  Wat een schande dat zo’n kleine bevolking van hooguit 120.000 gezinnen in zo’n grote armoede en grote ellende leven. Wat is er toch met het beleid en bestuur van Suriname aan de hand?

  Het blijft maar door gaan tot dat er geen boom, vis, meer in Suriname is en overal vervuilde grond, lucht en water, een kale maan landschap vol met kraters, enz.

  De hoogste tijd dat de regering, het beleid en bestuur nagaan wat er met de afgegeven domeingronden sinds het statuut van 1954 tot heden aan deze Surinamers mee is gebeurd. Wat wilde men doen? Is het gestelde doel behaald? Nee of Nee? Dan gewoon deze domeingronden weer in de boezem van de staat brengen.


  gemodereerd
 3. Ik hoop dat ze elke 3 maanden gebruik en locatie inventariseren. Want oeng sabie tok, fa oeng kondre lolo.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES