Nederlandse koning haalt excuses slavernijverleden aan in kersttoespraak

6
Nederlandse koning haalt excuses slavernijverleden aan in kersttoespraak
Koning Willem-Alexander vanuit zijn woonpaleis Huis ten Bosch (beeld Koninklijk Huis)

De Nederlandse Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak op eerste kerstdag de excuses die de Nederlandse staat heeft aangeboden voor het slavernijverleden onder meer in Suriname, aangehaald.

De koning zei hierover:

“..We beseffen het niet altijd, maar we zijn tot veel meer in staat dan we zelf denken. Ik ben ervan overtuigd dat we ook heel ingewikkelde problemen tot een goed einde kunnen brengen en pijnlijke wonden kunnen helen, zodat we samen vérder kunnen. Ook als er heftige emoties in het spel zijn.

Een belangrijk voorbeeld daarvan is de erkenning van het leed dat mensen is aangedaan in de koloniale tijd.

Het afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik met mensen van alle leeftijden over dit onderwerp gesproken, onder wie nazaten van mensen die een aantal generaties terug leefden in slavernij. In het komende herdenkingsjaar zal dit onze aandacht houden. Wij blijven betrokken.

Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld. Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst.

Een toekomst waarin we ons teweer stellen tegen alle hedendaagse vormen van discriminatie, uitbuiting en onrecht.

De door de regering aangeboden excuses zijn het begin van een lange weg. Laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties..”


6 REACTIES

 1. Weer eenrichtingsverkeer naar de zwarte slavernij slachtoffers terwijl de slachtoffers wiens identiteit volledig vernietigd werd en het grondgebied wat aan hen toebehoorde, dan heb ik het over de Inheemsen, volledig genegeerd wordt.
  gemodereerd

 2. Koning Wim – Alex weet waar de bevruchting van zaadcel van pa en eicel van moe heeft plaats gevonden. Respect voor het land van Eldorado en het stof goud van de Wilde Kust.

  Nu moet hij nog zijn Surinaamse Inheemse schoonzoon in Suriname vinden.

  Hij denkt aan een schoonzoon – prins en krijgt de Wilde Kust bij het Koningkrijk Der Nederlanden en Overzeese Delen vh Koninkrijk Der Nederlanden in de West.

  Koning Wim – Alex denkt, als Alexander de Grote Egypte kon krijgen en daar zijn dochter Cleopatra tot Farao kon maken, de stad Alexander kon bouwen, bouw ik als Watermanagement Koning in de Wilde Kust een haven eiland diep zeehaven stad Wim – Alex met Amalia als de nieuwe Koningin van de Wilde Kust.

  Er is hoop voor de Wilde Kust met de toespraak van Koning Wim op 1 July 2023.

  Haleluja.
  gemodereerd

 3. “Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld”

  Het gaat bij de Hollanders met name om het nu. Wat velen niet begrijpen en ook de mensen die hier op Wtk reageren. Is dat de uitwerking van die koloniale periode, vandaag de dag nog zichtbaar en voelbaar is. Dat uit zich in de verhoudingen op de werkvloer, het uit zich in de onderdanige houding van de zwarte mens naar de blanken toe. Nu anno 2022 zijn we dankzij het internet beter geinformeerd en gaan onze ogen langzaam open. De strijd naar erkenning en het zelfbewust zijn begint nu. We moeten alert zijn en beseffen dat we een superieur ras zijn in vele aspecten qua fysiek, medemenselijkheid en intelligent genoeg zijn om ons nooit meer het kaas van het brood laten eten.

  Dus het “NU” draagt niemand schuld is iets dat de verantwoordelijken erdoor heen willen drukken om zichzelf zo goedkoop mogelijk hiervan af te maken. We moeten onze plek in de samenleving opeisen en niet de rol van mindere blijven accepteren. Die tijd is allang voorbij. We zullen elkaar moeten blijven aanvullen en leren om de rol van superieur zijn te beseffen en tot uiting te brengen.
  gemodereerd

 4. Wat gebeurd is , is gebeurd, de geschiedenis kan je niet meer veranderen.

  Je kunt de mensen van nu niet meer bestraffen of schadeloos stellen.

  Want dan kan elk volk wel bezig blijven, ieder land is wel eens in oorlog geweest, en heeft dingen gedaan die NU niet door de beugel kunnen enz..

  Er zijn overigens in de geschiedenis meer witten tot slaaf gemaakt dan zwarten.
  Maar die witte nazaten hoor ik nooit.

  Het lijkt wel of er maar 1 soort slavernij is geweest, dat van de Afrikaanse zwarten!

  Van de hedendaagse slaven uit het verre oosten, die o.a. werkzaam zijn in de Arabische wereld, daar hoor je ook nauwelijks wat van.
  En die mensen leven nog.

  Er wordt met slavernij maar met een maat gemeten, de Afrikaanse slavernij.

  En nota bene de uitvinders van de slavernij zijn ook nog eens de Afrikanen zelf.
  Hoe bont wil je het hebben?
  gemodereerd

 5. Zijn vrouw heeft een vader die een vriend had, Videla, die mensen uit vliegtuigen in de Atlantische Oceaan liet gooien. En dat ook niet eens in de koloniale verleden, maar nog geen 50 jaar geleden.
  Ze zullen samen hartelijk gelachen hebben, samen met de 3 naar … hunkerende tieners Ahalia, Azalia en Akalia.
  gemodereerd

 6. nou koning van Nederland , maar wij willen u niet zien op 1 juli 2023 hier in Suriname , blijf maar daar , en die bouterse zei toch toen hij de lijder was van boutistenland als de koning van Nederland naar Suriname komt dan wordt alles hermetisch afgesloten van af het vliegveld , dus nogmaals blijf daar
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.