maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOproep tot protest tegen excuses Nederland voor slavernijverleden

Oproep tot protest tegen excuses Nederland voor slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Drie Surinaams-Nederlandse stichtingen hebben zaterdag een oproep gedaan aan alle nakomelingen van slaven, om zondag in Paramaribo te demonstreren. Een van hen is de Federatie van Grassroots Afro Surinamers in Suriname, die deze brief aan premier Rutte schreef.

De demonstratie is gepland in de binnenstad van Paramaribo bij het beeld van Kwakoe (foto), dat een monument is ter herdenking van de afschaffing van de slavernij.

De afgelopen wee dagen was de Nederlandse minister Kaag in Suriname om de plooien met betrekking tot de aanstaande excuses van Nederland voor het slavernijverleden glad te strijken.

Maar niet iedereen in Suriname was blij met de komst van de Nederlandse minister. De organisaties die het protest organiseren, constateren volgens De Telegraaf „schandelijke beledigingen van de Nederlandse overheid aan hun adres. Rutte zegt geen herstelbetalingen te doen. Wat komt Sigrid Kaag hier doen? Hou jullie excuses voor jullie zelf. Barbaren”, zo staat volgens de krant te lezen in een toelichting bij de oproep.

De Nederlandse minister Franc Weerwind is inmiddels in Suriname en zal maandag namens de Nederlandse regering in Paramaribo aanwezig zijn bij de uitzending van de speech van Rutte over het slavernijverleden. Volgens de Federatie van Grassroots Afro Surinamers moet Koning Willem-Alexander de excuses uitspreken en geen nazaat van de transatlantische slavernij, doelende op Weerwind die van Surinaamse afkomst is.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Helemaal mee eens, je hoeft geen excuses te aanvaarden/accepteren als het je niet goed uit komt.
  De excuus aanvrager heeft er baat bij.stel je voor dat je iemand verdiet en pijn heb aan gedaan.en je wil het weer goed maken.omdat je weet dat je fout zat.
  Jij zal geen rust hebben tot dat degene , wel je excuses accepteert.
  Dus Nederland zal nooit kunnen rusten zolang Suriname hun excuses aanvaard.de druk op Nederland wordt steeds groter, dat kan je zien aan de reacties van van enkele bounty’s hier.


  gemodereerd
 2. Het is hun democratisch recht om te protesteren. Ze hebben de geur van de de euro geroken. Maar Nederland gaat hun geen eurocent geven. Excuses is al voldoende. Laat Nederland een mooie museum en een cultureel centrum bouwen. Van mij mag het een hele luxe zijn met zwembaden en sauna. Laat Nederland heel veel landbouw gereedschappen schenken, dan kunnen ze zelf in hun levensbehoeften voorzien. Stukken grond hebben ze al genoeg van de ABOP gekregen.


  gemodereerd
 3. PS.
  Alstublieft geen hangmatten schenken, want dat hebben ze in voldoende mate in Suriname.


  gemodereerd
 4. Rutte mag zeggen wat hij wil; de strijd is nog lang niet gestreden. Het is uiterst belangrijk eendrachtig te werk te gaan. Het is ten zeerst gewenst solidariteit te tonen als zijnde Surinamer of Surinaamse roots hebbende. Het is toch uiterst scheef en ongewenst als jij Surinamer bent en je schreeuwt nog harder dan de bakra dat je geen herstelbetaling wilt etc. Het is niet verstandig solistisch te denken. Je kunt solidair zijn en stel nou dat mogelijk Nederland ertoe overgaat herstelbetalingen te verrichten. Nou ,weiger dan vriendelijk, maar beslist af. Zo kom jij aan je trekken en de rest ook. Ik bedoel ,wanneer gaan Surinamers nou eens leren elkaar te ondersteunen? Ongeacht of je het nu eens bent of niet. Het gaat om het totaalplaatje in het belang van het Surinaamse volk.


  gemodereerd
 5. Wanneer komt er een protest of demonstratie tegen de vele roofovervallen? Op dit moment is het niet Nederland wat de ontwikkelingen en vooruitgang dwarslig. Steek ook een beetje energie hierin aub. Als het zo doorgaat dan wordt suriname erger dan Haiti.


  gemodereerd
 6. Zegt asn nederland en zm Rutte om op te donderen maar ga protesteren voor een ei die nu bijna srd 10 kost.
  Laat he afleiden door de idiote dingen van regering van Su en nederland.
  Loop achter Zunder die straks dood is en vet verdiend aan zn slavernij spelletje.
  Protesteer voor Sur dat onbetaalbaar is.


  gemodereerd
 7. Het is te hopen dat niet alleen vandaag, zondag, de mensen zullen protesteren. Maar zeker ook op maandag, en niet alleen in Paramaribo maar in het gehele land. Minister Kaag is opgehaald door de minister van defensie en heeft gesproken met de president van Suriname. Met de beste wil ter wereld, kunnen we de president van Suriname en de minister van defensie geen vertegenwoordiger van de nazaten der tot slaaf gemaakten rekenen. De regering van Suriname heeft door dit toe te laten het Creoolse deel van de bevolking van het land geschoffeerd. Ik ga er van uit dat dit gebeurd is door onkunde en dat er geen opzet achter zit. Want dat zou tot zeer explosieve toestanden kunnen leiden. Wie heeft trouwens minister Weerwind opgehaald van het vliegtuig?
  Surinamers, laat je horen. Op de eilanden hebben ze al hun ballen getoond. Curacao en Sint Maarten. Leiders van NPS, ABOB en PALU, leidt jullie mensen!


  gemodereerd
 8. is zo belachelijk ze gaan toch ook geen jood tegen de joden excuses laten aanbieden voor wat de duitsers hun hebben aan gedaan . over de donkergetinte bevolking ,we mogen niks voelen we moeten niet zeuren . maar de nasleep uit de geschiedenis heeft nog steeds gevolg , onze cultuur wordt nu weggezet als AFGOD, onze taal mochten wij niet spreken komt uit de slavernij wordt afgezet als grove lelijke taal . het woord zwepen komt ook uit de slavernij . dat er twee dracht is en weinig vertrouwen onder de donkergetinte bevolking komt allemaal door de slavernij , het maakt mij persoonlijk verdrietig ,! dat rutte helemaal niet luistert naar de donkergetinte bevolking ,maar eeder een machtstrijd aan gaat om zijn zin door te drukken op 19 dec ,een datum waar wij niks mee hebben ,.hij mag zijn excuses voor mij persoonlijk houden . !!


  gemodereerd
 9. Slavernij is voltooid verleden tijd.Als er problemen mee zijn,probeer het te verwerken.Des noods met professionele hulp.
  En Sur.is het bakermat van discriminatie.Dus is discrimineren en gediscrimineerd worden voor de Suri geen nieuw fenomeen en daaraan kunnen ze moeilijk aanstoot nemen.Tenzij ze huichelen.


  gemodereerd
 10. Surinamers zijn grappenmakkers, vooral deze groep vd nazaten vd tot staaf gemaakte Afri-Surinamers .

  Deze mensen weten niet wat prioriteiten zijn en zien zaken niet die hen/hun groep achter houden.

  Een manier waarmee je in deze wereld te verheffen, die gedomineerd wordt door het Westerse systeem waarin ze leven is goed/beste onderwijs of hoogste schoolsysteem met succes af te ronden, Verder door te ondernemen, je bedrijfsplan te maken en kapitaal te verdienen. Dat doen ze niet. Grote aantallen van hen vertikken het.

  Ze ze nu het December is, de zijn bezig met naar feesten gaan, parara estefette, dure kleding kopen, waarin ze gekleed gaan eten en drinken, gouden sieaden om hun lichaam, lachen, dat doen ze, dat is hun gedrag. Na 1 Janauri vh volgende jaar presteren ze niets, nada, notie nul.

  Als ze worden opgeroepen, misbruikt worden door ddb/ook een oude bejaarde vakbondsleider hooghart en andere uit ndp-stroming om chaos te scheppen, zijn ze daar als eerste op het pleintje.

  Zie morgen zijn ze weer bij het beeld van Kwakoe om te protesteren als president rutte zeer waarschijnlijk excuses tegen het slavernij tijdens de koloniale periode van Nederland gaat aanbieden. Als het gemeen of niet gemeen is laat ik in het midden. Feit is dat het in de geschiedenisboeken vermeld gaat worden. Niet accepteren zal een voetnoot zijn in de boeken van de Surinaamse Creolen.

  Als deze groep die verdwaald is in de wereld van de witte man het niet meer weet wat te doen in Suriname of Nederland/het westen kunnen ze het beste terug gaan naar West Afrika. Al vorens dat te doen raad ik ze aan een DNA test te laten afnemen bij een welgemeende instituut in de USA, waar vele Afri-USA bewoners dit al hebben gedaan. Hierdoor kunnen ze te weten komen bij welke groep in Afrika waar hun DNA het beste bij past en daar tussen hun mensen gaan wonen. Wat ik ze kan vertellen dat het niet gemakkelijk zal worden. Dit omdat deze Surinamers verwesterd zijn, andere gewoonten, tradities hebben, anders kleden, zijn dan deze groepen die of schoon in Afrika wonen ook vele westerse gedrag vertonen. Maar er gaan verschillen zijn. Hun gedrag zal deviant zijn en ze zullen zich daar ook niet thuis voelen, omdat niet de Afri zich aan hen gaan moeten aanpassen, maar zij aan hen. Per saldo zal het gewoon niets worden. Het beste is daarom dat ze in Suriname of Nederland, het westen, de Nieuwe Wereld blijven en door middel van goede scholing, ondernemen, zich staande gaan houden in de westerse mij.

  Het koloniale verleden was erg, West- Europese landen hebben in de koloniale periode reizen ondernomen en deze landen gekoloniseerd, expansie, hun cultuur, zeden en gewoonten, talen, klederdracht, hun rechtsstaten, grondwet/ Franse, Engelse, Nederlandse, Spaanse, Portugese tot de bepalende gemaakt, mensen uitgebuit, slavernij, vernedering, mensen andere namen gegeven, Westerse Feesten opgelegd, enz en ondanks dat ze daar niet meer aanwezig zijn, de landen hun onafhankelijkheid gegeven hebben, zullen wat ze in die landen hebben bepaald niet vereffenen. Het is er in de hele Nieuwe Wereld en ze hebben geprobeerd het aan de hele wereld op te leggen of o willen leggen. Zie de wereldtaal is niet Chinees of Hindoestaans, maar Engels. Verder de US-$, westerse klederdracht, enz.

  De Creolen moeten gaan beseffen dat de strijd om ten strijden te trekken tegen het westen dat dat al in de koloniale tijd verloren is, aanvaard het, zie de realiteit en ga mee met de westerse stroom en ga door middel van hard studeren en ondernemen je handhaven. De discriminatie was er, is er en zal blijven. Als je je eigen onderneming hebt zal je het meemaken, maar je hebt je valuta en kan je leuke dingen doen en ook naar je roots gaan kijken in Afrika.

  Een Witte Nederlander ga je nooit, 100 % worden, alleen je kleur al of haar, maar een 100 % Afrikanen zal je ook nooit worden. Wat rest is door de aller beste opleidingen te volgen en te gaan ondernemen. Dat zal je het beste voor jezelf uit het leven halen. Blijf niet hangen in dat slavernijverleden of dansen, eten en drinken, feest vieren, tenzij het jullie beroepen zijn en heel veel valuta mee verdienen en een goede eer en naam.

  Waarom willen jullie excuses van de witte man/vrouw. Hierdoor stel je je zwak en ondergeschikt op. Als jullie het krijgen of niet krijgen, zal het weinig zoden aan de dijk leggen. Er zullen hooguit wat valuta voor bewust wording gegeven worden in onderwijs/ in geschiedenisboeken wat over geschreven staan, culturele activiteiten, maar als jullie niet uit kijken, zal het slavernijmuseum beheert worden door de witte man/vrouw. Dit omdat wat ondernemen betreft, jullie geen kaas van gegeten hebben.


  gemodereerd
 11. ik ben ook voor een protes. Als er geen nazaad was dan hadden we nooit een smerige en ordinaire coupe gehad.


  gemodereerd
 12. Excuses ? En dan ? Of, hoe nu verder ?

  Beste nazaten van slaven en slavendrijvers,

  Wat is het doel van excuses ? Sorry zeggen en dan gewoon op dezelfde voet verder met elkaar ?
  Of zeggen we van:
  hoe kunnen wij nu als gelijkwaardigen samen verder ?
  hoe kunnen wij verbroederen en in harmonie verder gaan, want wij zijn nu onlosmakelijk aan elkaar verbonden ?

  De kolonisten profiteren vandaag de dag nog steeds van hun “blood money” terwijl de slaven en de contractarbeiders nog steeds met zweet en tranen moeten zwoegen.
  De kolonisten hebben nog steeds de leiding terwijl zelfs de goed ontwikkelde allochtonen de tweede keuze zijn.

  Beste broeders en zusters,
  laten wij geen financiële schadevergoeding eisen maar herstel van de immateriële schade.
  Laten wij eisen dat wij dezelfde kwaliteit zorg en onderwijs krijgen,
  laten wij eisen dat wij internationale hulp krijgen bij corruptie- en criminaliteitsbestrijding,
  laten wij eisen dat wij niet gezien worden als tweede keus,
  laten wij eisen dat Nederland zijn verantwoording neemt en zijn deskundigheid investeert om onze landgenoten te ontwikkelen want wij hebben een gebrek aan kader en aan een kwalitatief beroepsbevolking,
  laten wij eisen dat Nederland investeert in onze kust en in onze natuur !

  Met geld en goedkope excuses worden wij geen vrienden en worden wij ook niet wijzer.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 13. Nederland zou gebeurtenissen die indirect verbonden zijn met slavernij op een rijtje moeten zijn.
  Want welk verband hebben bijvoorbeeld
  de toeslagen schandalen,
  discriminatie bij de politie,
  de zwarte pieten discussie,
  discriminatie bij sollicitaties en op scholen,
  etnisch profileren,
  etc. met elkaar ?
  M.a.w. wie is nog steeds de dictator ?

  Ook Nederland is toe aan een mindshift.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES