Rutte: ‘Geen sprake van herstelbetalingen en/of schadevergoedingen slavernij’

54
Premier Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie laten weten dat Nederland geen herstelbetalingen gaat overmaken als gevolg van het slavernijverleden.

Ook worden geen schadevergoedingen of achterstallige salarissen aan nazaten vergoed, meldt De Telegraaf hierover.

Eerder deze week had Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), tegen journalisten gezegd dat Nederland miljarden euro’s aan herstelgeld moet betalen na excuses voor de slavernij. Maar daar is volgens Rutte dus geen sprake van.

Rutte zal maandag naar verwachting van ingewijden de langverwachte excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat doet hij namens het Nederlandse kabinet.


54 REACTIES

 1. De excuses hebben geen wettelijk basis en toch zijn de vierde klassers naar de rechter getogen.Rutte biedt excuses voor de voormalige bestuurders.Als er betaald moet worden dan moet het gevraagd worden aan de vroegere bestuurders
  gemodereerd

 2. Lekker puh voor meneer Zundert met zijn miljarden aan herstel geld. Wat denkt deze man wel? Dacht hij dat de belastingbetalers het ermee zouden zijn? Wat hebben deze mensen met de slavernij te maken? Laat ik voorop stellen dat het een verschrikkelijke periode is geweest, maar het is 150 jaar geleden. Als armand zijn wonden heeft gelikt na het nieuws dat de miljarden aan zijn neus voorbijgaan, kan hij een nieuw project beginnen. Dit is nog niet eens van heel lang geleden. Slecht 40 jaar, in het jaar 1982. Er zijn ook gruwelijkheden gebeurd toen en nog steeds niet eens een excuus van de verantwoordelijke(n). Zundert, ga daar een paar miljarden srd’s zoeken voor de nabestaanden. Denk daar maar eens goed over na. Succes!
  gemodereerd

 3. Tenminste is de heer Rutte helder. Waarom zou je in deze moderne tijd een bepaalde bevolkingsgroep moeten voortrekken. De meesten van hun hebben alleen vanuit de boeken gehoord over de slavernij. Heel triest dat allemaal, dus een excuus is op zijn plaats. Maar waarom je zou je geld gaan uitbetalen aan deze groep. De meesten zijn inmiddels goed terechtgekomen. Ze hebben allemaal gelijke kansen gekregen in de samenleving. De Hindoestanen hebben als contractarbeiders onder zeer erbarmelijke en mensonterende omstandigheden moeten werken, een soort verkapte vorm van slavernij. Door hard te werken heeft deze groep zich ontwikkeld. Hetzelfde geldt ook voor de javaanse broeders.

  Dus wat mij betreft geen cent aan herstelbetalingen of wat voor betalingen dan ook. Wel excuses en sociale en culturele centra opzetten is voldoende.
  gemodereerd

 4. Hoeveel schadevergoeding eist Armand Zunder van de Afrikaanse slavenverkopers die onze voorouders aan de Europeanen verkochten ?

  De enigen die recht hebben op schadevergoeding en herstelbetalingen zijn de oorspronkelijke bewoners, de Arowakken. Maar hun hoor je niet ook niet de Aziaten die ook uitgebuit werden.

  Wij willen rehabilitatie van alle Surinamers.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Whooiiii, hadden jullie gedacht dat Rutte deze regering serieus zou nemen??
  Kaag en Weerwind moesten op de koffie bij Da 91.
  Dit soort grootpraats krijg je als je kontlikker speelt.
  Morgen kranslegging 8 dec monument. Waar zijn deze gasten voor gekomen???
  gemodereerd

 6. De beste verdediging is de aanval.

  De vraag is, wie heeft de beste verdeding als aanval gedaan? Armand Zundert met zijn miljarden US-$ of mark rutte met geen sprake van herstelbetalingen of schadevergoeding slavernij?

  Van alle Nederlanders is bekend dat ze tot een vd beste economen van de wereld behoren, Surinamers noemen dat ze gierig zijn.

  Van de Duitsers is bekend dat de excuses aan dd Joden hebben aamgeboden en herstelbetalingen hadden gedaan ook aan vele landen in Europa. na de Tweede Wereldoorlog.

  Ook Japan heeft excuses aangeboden en schadevergoeding betaald aan slachtoffers vd Tweede Wereldoorlog.

  Nederland die als het om mensenrechten gaat dd braafste jongen van de klas/ wereld is, probeert met deze naam overal andere landen de les te lezen. Zie China, Suriname, Rusland, moslimlanden enz.

  De splinter in andermans ogen zien de Hollanders/ Den Haag wel, maar de balk in eigen ogen, Indonesie, Papoea Nieuw Genea, Zuid-Afrika /zie het woord apartheid, koloniale geschiedenis van Suriname, hun medewerking vd staatsgreep van 25 Februari 1980 in Suriname en de coupplegers ondersteunen, enz zien ze niet.

  Nu zijn er bij de nageslacht vd nazaten van de Afri Surineds/ Surinamers groepen, ook internationaal actief in Zuid- Afrika, Caribischgebied. bij de BN bezig om ze te wijzen op de balk in hun eigen ogen.

  Ze worden zenuwachtig als de braafste jongen vd klas als het om mensenrechten gaat. De nazaten vd Afri Surineds brengen hun in grote verlegenheid met dd balk in hun eigen ogen. Ze haasten zich nu met een plan van aanpak om excuses in hun ex- kolonie Suriname en Nederland en de Overzeese gebieden vh Koninkrijk in het Caribischgebied aan te bieden. Ze gaan van uit dat hiermee de schade en schande dan snel opgelost is en dat ze dan als braafste jongen vd klas wat mensenrechten betreft zich weer stevig op de borst kunnen kloppen in de wereld wat dat betreft de les gaan voorlezen.

  Wat ze vergeten dat ze met de nakomelingen vd Afri Surineds/ Suri’s ea (oa landen vd CARICOM VN, ) van een koude kermist gaan thuis komen.

  Nederland, mark rutte kan zijn borst stevig nat maken, want hij gaat het nog behoorlijk warm krijgen. Hij heeft al enkele hoogdpijn dossiers, toeslagen, aardbevingen en schadevergoedingen in de provincie Groningen, CO2 van de Boerenbewegingen, Deze vd Afri Surineds komt er ook bij.

  Ook de andere etniciteiten van Suriname zullen ook
  met hun misdaden in de koloniale periode laten horen.

  mark rutte kan zijn borst nat maken, want het wordt een warme winter. Als zijn regering valt zal dat zijn redding zijn.

  De houdbaarheidsdatum van zijn regering mark rutte is al lang overschreden.
  gemodereerd

 7. Nederland moet zich schamen want ze hebben miljarden verdient met het slavernij verleden
  dus moet Suriname het hoger gaan zoeken intenationale gerechtshof om Nederland aan te pakken. Ze moeten miljarden aan schade vergoeding betalen aan Suriname.Dat is mijn mening.
  gemodereerd

 8. 300 jaar Trans Atlantische Slavernij is een Misdaad tegen de Menselijkheid (Besluit van de Verenigde Naties)

  De Holocaust is ook een Misdaad tegen de Menselijkheid.

  Rutte kan wel roepen dat er geen schadevergoeding komt.

  Time Will Tell!!
  gemodereerd

 9. Sommige Surineds op dit forum doen mij denken de NSBers in Nederland tijdens de 2e Wereldoorlog.

  Tijdens de Slavernij waren er ook zulke figuren die gepaaid werden door de blanke onderdrukkers, door de ontvluchten achterna te gaan, om ze een kopje kleiner te maken.

  Deze gasten werden volgens mij Redi Moesoes genoemd.
  gemodereerd

 10. Waarom wil Rutte plotseling excuses aanbieden en wat heeft Suriname eraan dat hij excuses aanbied zonder een of andere vorm van schadevergoeding. Hij kan ons net zo goed een kaartje sturen om.ons te feliciteren of zo je wil te condoleren met 150 jaar afschaffing slavernij.
  gemodereerd

 11. Einde droom. Een goed voorbeeld is de financiële bijstand die mensen mt n beperking krijgen.ga mr na welke mensen de grootste groep vormen. Bij een eerlijke screening gaan zeker dehelft eruit gewipt worden. Zo ook met de Bazokaarten.
  gemodereerd

 12. Er gaat wel geld komen, maar niet voor de organisaties, maar zeer waarschijnlijk voor projecten, zoals onderwijs, een slavernij museum, enz

  De soep wordt niet zo heet opgegeten als het wordt opgediend.

  Nederland heeft haar goede eer en naam als braafste jongen van de klas wel hoog te houden. De hinderlijke balk van misdaden tegen de menselijkheid t.a.v. Suriname willen ze zo snel mogelijk weg spoetsen,

  mr, geschiedenis leraar, rechts Nederland, vvd, in de directie van unilever gewerkt, wil de man zijn die dit probleem goed heeft opgelost en zo voor herinnerd wil worden.
  gemodereerd

 13. debby , ja je zegt het zelf dat jij een kontelikker bent maar de kont van ddb smaakt jou ook niet meer , en jou vriend is ziek geworden van al dat gelik , vandaag was hij niet op de zitting van het decemberproces , maar Rutte heeft verstandig gesproken
  gemodereerd

 14. passant , wat bent jij een huilebalk , jij wilt dat de Nederlandse belasting betaler die geen part of deel hebben met die slavernij van 200 jaar geleden laten betalen , nou schrijf dat maar op je buik , Rutte komt voor het volk op , en met zijn uitspraak is het volk mee eens
  maar jullie surinamers daar in Nederland , wij begrijpen niet dat jullie daar blijven ga toch terug naar Suriname , maar dat zullen jullie wel niet doen he want hier in Suriname zal je niets krijgen , en gaan jullie nu schreeuwen tegen de Nederlandse Regering
  gemodereerd

 15. Meneer Zunder, de veroorzaker van deze schaamteloze situatie, waar in eerste instantie excuses werden geëist en daarna miljarden euro’s is nergens meer te bekennen. Hij is inderdaad van een koude kermis thuis gekomen. Nederland is goed, maar niet gek.
  gemodereerd

 16. Passant, word waker en ga door met jou leven er komt excuses maar geen euro teken.Haal ook die euro balk van jou ogen weg.
  gemodereerd

 17. Pinocchio beweerde niet zo lang geleden ook dat Zwarte Piet zwart was en dat hij er niets aan kon veranderen en een paar maanden later was het plotseling voor Pinocchio geen probleem meer om Zwarte Piet de nek om te draaien. Het moet ons daarom niets verbazen als deze draaikont toch een manier bedenkt om, als hij er voordeel in ziet, toch herstelbetalingen te doen aan Suriname.
  gemodereerd

 18. Deze figuren zijn over de ruggen, letterlijk over de ruggen van mensen schatrijk geworden en hoog gaan spelen. SCHIJN BEDRIEGT. Dat blijkt nu. Als je echt een heer bent ga je een manier zoeken om de nazaten van deze mensen vergoeden.
  gemodereerd

 19. Makkelijk van Rutte om te bepalen dat we geen recht hebben op een financiële tegemoetkoming. Zo was het ook gesteld met de racistische toeslagen affaire, waar vele allochtone burgers de dupe van zijn geworden. Waardoor zijn regering moest aftreden. Dat de Nederlanders bekend staan om elke dubbeltje 2 keer omdraaien, voordat het uitgegeven word wisten we al. Nu gaat meneer op een eenzijdige manier excuses aanbieden. Aan wie en waarvoor precies? Wat is zijn plotselinge haast om dit maar achter de rug te hebben. Nederland bepaald veel, wanneer het om Suriname gaat. Zo is er bv. nog steeds die 19 miljoen waar beslag op was gelegd, die maar niet word terug gegeven! Het Aow gat van Surinamers die voor 1975 nog in Suriname aktief waren. Zo hebben ze zich enorm verrijkt tijdens de slavernij periode, ten koste van vele mensenlevens. Suriname werd in 1975 onafhankelijk gemaakt en daarna was men klaar met het zooitje dat ze daar hebben aangericht. Heel vernederend allemaal! Verder moeten we niet teveel willen en minder zeiken. Die grote witte man bepaald dat..! Nederland en Rutte mogen van mij part lekker door de stront zakken met hun excuses… het is toch niet gemeend..!
  gemodereerd

 20. wel Premier Mia Mottley van Barbados is van plan tijdens haar voorzitterschap van de Caricom per 1 jan 2023 samen met Jamaica een miljarden claim voor herstel betaling te te deponeren bij de vroegere kolonisator. Deze dame is geen makkelijke en als het haar lukt kan NL haar borst nat maken. time will tell. er zullen dan recht zaken volgen
  gemodereerd

 21. Denk dat holland toch na 1975 het resterend bedrag aan SU moet overmaken, dan is de kous af. De surinamers die toen zijn verhuisd naar kikkerland hebben het beter t.o.van die nog in SU wonen want bijstand in SU is nog geen euro 50 per maand, hoe kan je daarmee rondkomen.
  gemodereerd

 22. Koos , die zunder en zijn maatjes zullen nu hier in Suriname moeten werken , en dat zal tegenvallen , en de regering hier zal ze niet helpen
  gemodereerd

 23. Er is geen bedrag hoog genoeg om de schade die in die tijd is aangericht te vergoeden. Maar even wakker worden. Zijn wij niet nog steeds slaaf? Want zo voel ik mij teminste wel soms. Er zijn nog steeds mensen die bepalen hoe hard wij moeten werken voor ons geld. En straks bepalen ze ook nog waar je het aan mag uitgeven. Wens iedereen veel wijsheid liefde en geluk.
  gemodereerd

 24. Als je een zwarte Surinamer bent en je bent het eens dat er geen schadevergoeding betaald hoeft te worden dan ben je een Kauwlo Bounty die de kont van de blanke loopt te likken.

  300 jaar lang hebben racistische blanken all over the world Afrikanen gezien als een DING, WEGWERP ARTIKEL.

  AFRIKANEN Waren GEEN mensen in de ogen van deze walgelijke racisten en jullie zijn het eens met Rutte dat Nederland schadevergoeding hoeft te betalen.

  Jullie zwarten die het eens zijn met Rutte zijn ronduit walgelijk.
  gemodereerd

 25. Nederland vraagt uitlevering Bouterse maar ze willen niet meewerken dan is het heel simpel geen uitlevering geen geld als alle Chinezen winkel sluiten dan gaan ze stront moeten eten of beter gezegd ga bij Bouterse om compensatie vragen kogels gaan ze krijgen geef bordo gelijk ga eerst moordenaar sosa dealer aanpakken nee ze pakken de kleintjes kruimels maar de grote baas is en blijft de baas God heeft jullie allang verlaten die zie je nooit meer terug
  gemodereerd

 26. correctie:
  hoogpiijn moet zijn hoofdpijn

  huilebalk

  Ik geef aan geef dat landen die anderen uitbuiten, eo mensen schade hebben aangedaan, ze hun excuses aanbieden en herstelbetallingen hebben plaats gevonden.

  De Duitsers hebben dat gedaan aan de Joden en landen in West-Europa na de Tweede Wereldoorlog,

  Japan heeft dat ook gedaan.

  Nederland die zich op de borst klopt als het braafste jongetje vd klas als het om
  mensenrechten gaat, wordt zenuwachtig en wordt te kijk gezet door de afstammelingen vd Afri-SuriNeds/ Afri- Suris met de balk in eigen ogen niet willen zien, daarom zullen ze ook aan het kortste eind trekken.

  De excuses komen aan en zoals je gelezen hebt of gehoord hebt, is de Nederlandse bank of ABNAMRO – bank ook bereid na de excuses herstelbetalingen te dodn, oa slavernijmuseum eo bewustwording informatiecampagne te maken om Nederlsnders van hun vuile rol tijdens de koloniale tijd bewust te maken.

  Ook het koninghuis doet onderzoek en zal ook tot de conclusie komen van de vuile rol van de Oranjes tijdens de koloniale periode,

  Verder wijs ik als je mijn postings leest, heb je ook kunnen lezen, dat ook de geestelijken oa van Portugal, Spanje, de Paus van Vaticaanstad ea agstammelingen van koninghuizen in West- Europ, stad Amsterdam, nazaten van kolonisten in heel Europa, in de USA, Brazilie, Argentinie, Zuid- Afrika enz zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

  Volg de geschiedenis en ken de geschiedenis en zie zaken duidelijk voor ogen. Daarop wijs ik jouw.

  Verder als je de president van Suriname gevolgd hebt, dan vindt hij dat ook de hele koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname hierin moet worden mee genomen en ik geef hem gelijk. Hierdoor krijgen alle groepen die geleden hebben van de overheersing van het kolonialisme hun excuses en of herstelbetalingen.

  Wees voorzichtig om mij een huilebalk te noemen als je niet van de hoed en de rand weet.

  Ik geef je een stukje geschiedenisles en ga zaken die ik geschreven heb opzoeken en ga na of ze kloppen. Tot nadat je dat gedaan hebt, kan je beter te snavel stijf dicht houden.
  gemodereerd

 27. Ook in Suriname, ook in Ned heb je nazaten van kolonisten. Denk daar ook verder over na.

  Ook in de CARICOM, USA, Canada, Brazilie, Argentinie, Noord- Midden- Amerika, Zuid -Amerika, Azie, Australie, Europa, enz. Over de hele wereld zitten ze.

  Ook in de VN zitten ze.
  Ook rechters, bankiers, ondernemers, geesteliken, Vaticaanstad, koningshuizen, adel, enz.

  Zij hebben de wereld naar hun hand gezet met de ontdekkingsreizen, imperialisme, uitbuiting, onderdrukking, discriminatie, enz.

  Wat er plaats vond tijdens het kolonialisme, imperialisme is nu nog steeds aan de hand, nu in een andere jasje. Veel uitgekookter, maar vele vd spelers van toen zijn er nog steeds, oa de geestelijken, Koiningshuizen, banken, beurzen, goud, zilver en doen nog steeds hetzelfde.

  NAVO, hun vliegdekschepen op de wereldzeeen, CIA, hun ambassades, om hun belangen veilig te stellen.

  Wie tegen hun belangen zijn, wordt gebombardeerd en uitgeschakeld. De Chinezen en Poetin bieden verzet ook de moslims, India houdt zich rustig, was ook onder hun invloed. Japan is ook aan handen en voeten aan hun gebonden en doet mee met hen.
  gemodereerd

 28. WAT

  17 december 2022 Bij 02:53

  Koos , die zunder en zijn maatjes zullen nu hier in Suriname moeten werken , en dat zal tegenvallen , en de regering hier zal ze niet helpen

  =============================

  Welk bedrag je er tegenover zet, het zal nooit genoeg zijn. Hoe bepaal je of je een nazaat bent. Moeten de betalingen naar individuen of naar de surinaamse regering ? Dit is complexe materie. Waarom wordt alleen Nederland hierop aangesproken en niet de handelaren in Afrika. Tav het laatste hoor ik de heer Zundert niet over. Tja kennelijk valt daar niks te halen, dus case closed. Nederland doet tenminste een handreiking. Zou Suriname sieren om die te accepteren en te kijken naar de toekomst.
  gemodereerd

 29. Laat Rutte maar de grachten gordel gaan. Laat Rutte de archieven op gaan slaan van alle grootverdieners aan de slavernij. ALLES is gedocumenteerd ALLES !!!!
  Dus geen gezeur, die panden zijn van ons. Laten ze die slavenkopjes maar als eerste verwijderen.

  Nederland is altijd een hypocriet land geweest.
  Maxima’s vader mocht niet naar het huwelijk.

  Maar de koning van de Ashantis, wordt met alle egards ontvangen. Die slaapt op de dam in het paleis.
  Wordt gesproken over historische banden. ( lees: partners in crime, geboeftes onder elkaar)
  gemodereerd

 30. DUIZENDEN SLAVEN DIE ZIJN OVERLEDEN ZIJN LINKS EN RECHTS IN DE GROND GESTOPT TIJDENS DE SLAVERNIJ. DAARNA WERD ER ALS NORMAAL WEER SUIKERRIET OP HUN HOOFD VERBOUWD. SLAVEN WERDEN MET HAKEN AAN HUN RIBBEN OPGEHANGEN OM ANDERE BANG TE MAKEN.
  ALLE GOUD BIJ DE NEDERLANDSE BANK IS GESTOLEN GOUD. ER IS ZELFS EEN PROGRAMMA HIEROVER WAARBIJ MEN OVER FOUT GOUD SPREEKT. GEEF ALLES TERUG WAT JE HEBT GESTOLEN. ZELFS DE GOUDEN KOETS VA ALEXANDER IS GESTOLEN OF SURINAAMS GOUD BEDEKT. 300 JAAR SLAVERNIJ EN VERRIJKING KAN JE NIET OP 1 BLADZIJDE VERWOORDEN. NERGENS EN NERGENS IN SURINAME IS ER EEN BEGRAAFPLAATS VAN SLAVEN! NERGENS! WAT HEBBEN JULLIE WITTE MENSEN MET DEZE SLAVEN GEDAAN. NEDERLAND IS NU RIJK. ZOGENAAMD ZIJN HET DE VOOROUDERS DIE DEZE MISDADEN EN VERRIJKING HEBBEN GEDAAN. MAAR ALS JANTJE EEN KOE STEELT EN HIJ GAAT DOOD. EN JANTJE JUNIOR LOOPT MET DIE KOE ROND. VAN WIE IS DIE KOE DAN. MOET JANTJE JUNIOR DIT NIET TERUGGEVEN. ALLES WAT IN NEDERLAND IS IS AFKOMSTIG VAN DIEFSTAL UIT SURINAME INDONESIE EN AFRIKA. GEEF DIE MENSEN HUN RIJKDM TERUG. DAN IS NEDERLAND GELIJK EVEN ARM ALS SURINAME DE ABC EILANDEN INDONESIE EN AFRIKA. WIE MIDDELS DEFSTAL EN MOORD UITBUITING MENSENMISDAAD RIJK IS GEWORDEN IS VERVLOEKT. OOK DE NAZATEN VAN DE GESTORVEN NEDERLANDERS DIE NU NIKS MEE TE MAKEN HEBBEN VOLGENS HUN ZIJN VERVLOEKT. JE KAN NIET BLIJVEN LEVEN EN MELKEN IEDERE DAG VAN EEN KOE DIE OOIT IS GESTOLEN. DUS RUTTE HET IS NIET ALLEEN DE 35 MILJARD AAN GOEDEREN DIE JULLIE HEBBEN GESTOLEN. WAAR BLIJFT HET SURINAAMS GOUD??? WHAT ABOUT HET GRATIS WERKEN OP DE PLANTAGES 300 JAAR. WHAT ABOUT DE MENSELIJKE MISDADEN. WAAR HEBBEN JULLIE ONZE VOOROUDERS BEGRAVEN. KOM NAAR SURINAME EN WIJS ONS DE SLAVEN BEGRAAFPLAATS AAN!!!!! WAAR IS DEZE. DE WIITE MAN IS WIT MAAR ZIJN HART BLIJFT ZWART. IS AL EEUWEN ZO. ZIJN ZO GEBOREN. WITTE HUID MET EEN ZWART HART.
  gemodereerd

 31. Onterechte uitspraak, zo kan je zien “ hoe zulke mensen denken “, al vanaf de vorige eeuwen.
  Neem een voorbeeld bij de onafhankelijkheid van Su. Hoe deze mensen met Nl/Su inwoners zijn omgegaan. Allen die toen waren en nu, zijn geboren nederlanders.
  Dus al woon je in NL ie tang blaka.
  Wit man tan wit man, denki bung oen sranang mang en oema!
  gemodereerd

 32. Laat de doden hun doden begraven.De schade vergoeding moet gezocht worden bij degene die de schade heeft veroorzaakt en niet bij deze generatie.
  De huidige generatie heeft geen moeite met wat hun voorouders gedaan hebben.De nazaten van de slaaf gemaakten wel.
  Een tip.
  Plantage nieuw Meerzorg moest in de familie blijven en de ergenamen hebben altijd de winsten verdeeld.Zoek een erfnenaam en laat die alle schade betalen.
  gemodereerd

 33. Even de landen Liberia en Sierra Leone opzoeken.Om zulke eisen zijn die landen gesticht.
  Vraag het Hooghart maar.Voor de slavernij waren er al zwarten in Amerika.
  gemodereerd

 34. Kunnen wij dan de voorheen betaalde gelden , uitkeringen, aan alle eisers terug krijgen.
  gemodereerd

 35. wat heeft suriname gepresteerd na de onafhankelijkheid?
  totaal niets
  enige geldelijke vergoeding is een druppel op een gloeiende plaat….totaal nutteloos
  het surinaamse volk is totaal niet capabel om het land draaiende te houden
  ook niet verwonderlijk met een gemiddeld IQ van 85
  het surinaamse volk moet eerst eens leren wat werken is
  veel te veel vrije dagen in suriname, voor elke domme scheet hebben ze een vrije dag
  geen wonder dat het nooit wat wordt met het land
  en dan is er nog niet gezegd over alle regeringen sinds de onafhankelijkheid, die allemaal teleurstellend egoistisch bezig zijn geweest ipv landsbelang
  in de tijd van de slavernij werd er veel geproduceerd
  wat produceerd suriname nu nog? niets…alles wordt weggeroofd door surinamers zelf
  bomenkap en goud delven is van deze tijd en kost de regering miljoenen
  en want doen ze er tegen?? totaal niets
  waarom zou je iemand helpen zie zijn eigen broek niet eens wilt ophouden?
  suriname…. water naar de zee dragen
  totaal nutteloos en hete enige land dat ze altijd nog bijstaat proberen ze nu de nek om te draaien?
  die witman gaat die zwartjes echt goed zat zijn, dan kunnen die zwartjes nog harder janken
  triest volk dat het is
  gemodereerd

 36. Rome 17 december 2022 Bij 11:29
  Waar zouden de Surinamers vandaag zijn, zonder de kolonisator?!
  in Africa, honger lijden, nu hebben ze coca ontdekt. Nederland moet schadevergoeding eisen voor de efforts die ze zich hebben getroost om de klein en achterkleinkinderen van de slaven een toekomst te bieden. en nu willen deze kleinkionderen geld zien over de rug van hun voorouders. ik vind het aanbieden van geld om het leed dat onze voorouders is aangedaan een grofe belediging. Hou je geld, als je ond wil helpen doe het dan in de vorm van overstromingen tegen gaan. daar zijn jullie Hollanders toch goed in= Daar hebben we allemaal wat aan. of zorg dat jongeren daar kunnen komen studeren, werken om ervaring op te doen, daar hebben we wat aan. als we wat geld krijgen kopen we auto’s ervoor en wat hebben we als volk ja als volk daar aan? geen ene moer
  Ook ik ben een nazaat, ik was liever voor vocht geweest
  maar
  gemodereerd

 37. Uiteraard zit de (rechtse) Hollandse media er bovenop. Alles wordt tien keer uitvergroot. Die gekleurde voetballers hebben het verkloot en nu dit helse drama. Ze zijn ziedend.

  Maandag wordt het resultaat vh professioneel slavenonderzoek gepresenteerd in de 2e kamer en vervolgens wordt er door de president excuses aangeboden. Wie niet wil aanvaarden, stik erin.

  Vervolgens worden we “getrakteerd” op een voorspelbare tenenkrommende feti tussen sylvana, forum en wilders. Dit zal effe duren totdat Financiën bezuinigingen aankondigt. En dan, dan breekt de pleuritis uit.
  Gevolg verkiezingen, rechts wint en dan mag je een enkeltje Ghana boeken.

  Meanwhile is de regering in suri ook “verandert”. De nazaten vd weggelopen slaven zijn nu de baas.

  Die hersenloze emotionele uitbarstingen slaan nergens op. Alles staat en valt met de zittende regeerders in beide landen.
  Valt deze regering, net als bij de toeslagen affaire, dan mag Rutte inpakken. Die Hollanders zullen dan massaal stemmen op ultra rechts.
  Idem dito suri, geel of paars beiden kaput.
  gemodereerd

 38. Poef… droom kapot… Nederland doet niet aan herstelbetalingen!
  En terecht, dan kan ieder volk wel bezig blijven.

  Die zwartjes hadden het toch stukken beter dan al die blanke slaven op de vele galeischepen.

  Gewoon werken voor je geld zwartjes, dat doet de witman al eeuwen…
  gemodereerd

 39. Iets met kosten baten…

  Die herstelbetalingen vallen toch in het niet bij alle uitkeringen, ontwikkelingsgelden, giften, kwijtscheldingen die in de afgelopen 100 jaar zijn uitbetaald.
  7 op 10 Zwarten zitten in Nederland in de schuldhulpverlening.
  7 op de 10 Zwarten zijn crimineel.

  Wat kosten deze lui de samenleving kaluwen vol met geld.

  En al die zwarten moeten ook nog ergens wonen/slapen/vreten, wie betaalt dat?

  Opzouten met dat ellendig lui tuig!

  Wilders geef ze allemaal een enkeltje Ghana, is het weer niet goed.
  gemodereerd

 40. En zie hier dat het IQ van de gemiddelde Surinamer het nulpunt nadert.

  Nog nooit zo’n dom en lui volk gezien, een bij elkaar samengeraapt zooitje debielen!

  Kunnen niks, weten niks, wordt ook niks.
  Wat heeft Suriname ooit gepresteerd in de geschiedenis.
  Voordat de Engelsen het hadden ingepikt was het al niks, daarna is het nooit meer wat geworden.

  En het maar raar vinden dat Suriname nooit van de grond komt, alle buurlanden hebben zich ontwikkelt en Suriname leeft nog in de pre-historie.
  gemodereerd

 41. Beste mensen die twijfelen en ook niet zo goed weten als hun voorouders het goed vinden dat wij hun kleinkinderen geld mogen aannemen van de Nederlandse staat.
  Ik heb gisteren nog contact gehad met mijn voorouders, en ze vinden het goed, ze zouden heel erg beledigd zijn als er geen herstelbetalingen zouden komen.
  Onze voorouders volgen het op de voet . Dus Rutte je bent gewaarschuwd.
  Ik neem binnenkort weer contact met mijn voorouders op en ik hoop dat ik goed nieuws kan overbrengen.
  gemodereerd

 42. Mensenrechten is niet alleen op Nederland van toepassing. Er is een verdrag bij de VN dat alle heel veel landen getekend hebben en zich daaraan moeten houden, ook voor misdaden die ze in het verleden van hebben geprofiteerd en er beter van zijn geworden en op voortborduren.

  Nederland wordt er op aangesproken, maar ook UK, Frankrijk, België, Spanje, Portugal/ EU, USA, Canada, Mexico, Brazilie, Rusland, Australie, Suriname, Guyana, enz, iedere land kan op worden aangesproken.

  Dus men moet zaken rationeel bekijken, logisch en kritisch. Op grond daarvan plaats ik mijn postings.

  Emoties moet men hiervan scheiden. De belangen zijn er en is duidelijk voor zij die er beter van zijn geworden en dankzij het imperialisme en ze de touwtjes, zelf het recht aan hun kan hebben en deze ook in hun voordeel/belang is, moet men toch zien of het te recht of onte recht is voor de underdog?

  Heeft de underdog wel of geen punt? Is het terecht?
  gemodereerd

 43. Dit is zo typerend weer voor de Surinamer. Ze willen al sinds mensen heugenis excuses van Nederland voor het slavernij verleden. Nu wil Nederland dit wel doen maar dan is het weer niet goed want de gekozen datum door de Witteman komt de afstammelingen van de tot slaaf gemaakten niet zo goed uit. Waarom zouden deze excuses dan wel gemeend en geaccepteerd worden wanneer de Surinamer en niet de voormalige kolonisator bepaalt wanneer dit moet gebeuren en hoeveel er aan geldelijke bijdrage tegenover moet staan? Is dit dan wel meer gemeend en wordt het dan in dit geval dan wel geaccepteerd door de zwarte Surinamer als deze laatste groep de datum bepaalt?
  Is het plotseling wel weer goed als Nederland miljarden geeft aan een stel nuttelozen?
  Dus in het laatste geval zou het wel geaccepteerd worden. Kromme gedachten gang…
  gemodereerd

 44. @>>>Debby<<<
  Voordat je, je bovenste scheur opentrekt het volgende:
  Wat heeft de regering van Chan ermee te maken ?
  Het is de achterlijke malloot A. Zunder en andere dom –
  mies zoals jij, die de kassa al ziet rinkelen. Neem me niet
  kwalijk domme Debby , je bent echt dom man! Je bent
  niet voor niets een aanhanger van de Nat. Domme Partij
  man. M. Rutte is voor de Nederlandse bevolking een grote
  ''Nul'' maar wat de herstel betaling betreft, een prima vent.
  Optiefen met je herstelbetalingen, ga maar lekker werken met je luie flikker.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 45. deja vu , jij een gek zegt het , maar vraag je voorouders wat jij moet doen met die stamhoofden die je je voorouders hebben verkocht , nou iedereen is hier benieuwd wat het antwoord is van jou voorouders
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.