vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameVicepremier Kaag naar Suriname om te praten over excuses slavernijverleden

Vicepremier Kaag naar Suriname om te praten over excuses slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën, Sigrid Kaag brengt vandaag een bezoek aan Suriname. Het aanbieden van excuses aan het Surinaamse volk staat op agenda.

De Nederlandse functionaris zal gesprekken voeren met de Surinaamse regering en maatschappelijke organisaties over het slavernijverleden.

De coalitie top en een afvaardiging van de Surinaamse Nationale Assemblee onder leiding van parlementsvoorzitter Marinus Bee zijn in dit kader bijeengekomen op 13 december 2022 op het Kabinet van de President (foto).

Kaag was dinsdag begonnen aan een diplomatieke missie om de plooien glad te strijken in de aanloop naar 19 december. Op het Catshuis sprak ze namens het kabinet met Surinaamse en Antilliaanse gesprekspartners. Maar het is onduidelijk wat die sessie heeft opgeleverd en of die heeft geleid tot toenadering.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale samenwerking (BIBIS) geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan dat het belangrijk is om overeenstemming te hebben in de regering en het parlement over de aanpak en visie met betrekking tot het aanbieden van excuses. “Het is de bedoeling dat we daar zorgvuldig mee om gaan en niet in alle haast standpunten gaan innemen. Er moet een goede maatschappelijke discussie zijn. Diverse organisaties moeten worden gehoord”, aldus de bewindsman.

Het is volgens minister Ramdin een belangrijk moment, wanneer een land zegt dat ze excuses wil aanbieden. Echter is hij van mening dat dit nimmer eenzijdig kan zijn. Er moet overleg zijn met het land aan wie excuses wordt aangeboden. “De regering moet erbij betrokken zijn als het gaat om excuses aanbieden. Wij willen graag luisteren naar de Nederlandse regering bij monde van mevrouw Kaag. Daarna zal president Chandrikapersad Santokhi de nodige mededelingen doen over het traject erna”, verduidelijkt de minister.

Kaag is volgens minister Ramdin ‘van harte welkom’. Wel is de bewindsman benieuwd naar het verhaal waarmee Kaag naar Suriname komt. “Graag horen we de visie van de Nederlandse regering. Het aanbieden van excuses gaat normaal in goed overleg met de andere partij. Dat is ook de boodschap die we aan Kaag uitdragen”, zei de minister tegen dagblad Trouw.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Ze kan beter in Nederland blijven. Ze willen hun wil doordrukken.

    De slaven ketting hebben we al meer dan 150 jaar geleden afgedaan.

    Ik rust
    Djamoe


    gemodereerd
  2. Het gaat helemaal niet om excuses. Diverse charlatans proberen hier munt uit te slaan. Nee wat mij betreft gaat Sigrid emigreren naar Suriname. Wij kunnen haar missen als kiespijn.
    Als Nederlandse belastingbetaler zeg ik geen rooie cent naar Suriname. Nu niet, nooit niet.
    Neem een voorbeeld aan Indonesië. Die zitten niet te wachten op excuses of geld. Werken voor je geld.


    gemodereerd
  3. De heer Rutte (zelf parttime leeraar burgerschap in mijn stad) had moeten weten dat hij geen datum kan opdringen welke geen enkel historisch verband heeft met het onderwerp; hij had eerst op gelijkwaardige basis moeten overleggen met wie het aangaat.
    Het verbaast mij ten zeerste dat nagenoeg alle partijen in Nederland geen historisch besef hebben (aan de andere kant verbaast het ook niet want het slavernijverleden van NL is gewoonweg weggemoffeld uit de geschiedenisboeken). Vandaar dat ze onzinnige vergelijkingen maken met hun geschiedenis van hoe zij in het verre verleden door deze en gene zijn overheerst en onderdrukt. Belangrijkste onderscheid met al datgene is: de slaven werden niet als mensen beschouwd maar als beesten en zo zijn zij behandeld. Dit lot is onvergelijkbaar met welke andere historische feit. Die pijn is voor generaties daarna onuitwisbaar en daarom is elke eis van excuses tot herstelbetalingen meer dan terecht. Ik hoop dat dit verschil telkens wordt benadrukt.


    gemodereerd
  4. Mijn voorspelling; Bij gebrek aan eenheid en saamhorigheid; Regering zegt A, maatschappelijke organisaties zeggen B. Een hele uitdaging voor Chan en Ramdin om daar wat van te brouwen.
    Wellicht ter overvloede; Kaag is voor haar komst, uitgebreid bijgepraat door Rutte en komt alleen om het standpunt van Nederland over te brengen en te luisteren, zonder daarbij ook maar een toezegging te doen.
    Bij terugkomst volgt dan de briefing aan Rutte.


    gemodereerd
  5. Excusesoverleggen over slavernij met Ramdien en Chan zullen niet geaccepteerd worden. Dat weet ik nu al. Het zijn gladharigen. En zijn geen nakomelingen van slaven.


    gemodereerd
  6. Praten kan nooit kwaad en dat is ook toe te juichen. Alleen is de discussie nu meer gericht op het bedrag dat volgens belangenbehartigers door Nederland in de vorm van herstelbetalingen voldaan dient te worden. Ik heb het al eerder gezegd en dat blijkt nu ook weer. Zodra het om veel geld gaat zijn er meer slavernij-stichtingen dan nazaten van slaaf gemaakten. Wat zal dit tot gevolg hebben? Ik vrees dat het alleen bij excuses blijft en de herstelbetalingen zullen nooit komen.


    gemodereerd
  7. Koos, als de Nederlanders tijdens de slavernij zelf hadden gewerkt voor hun geld, hadden ze nu geen excuses hoeven aan te bieden en zaten wij met.z’n allen niet opgescheept met deze @#$&…


    gemodereerd
  8. Wat een drama queens…

    Je mag verdorie niet eens zelf bepalen wanneer je excuses wilt maken!
    Nou dan zal het leed wel hoog zitten.

    En excuus voor wat en aan wie? iedereen is al lang dood.

    Afrikanen hebben slavernij zelf uitgevonden en geëxploiteerd.
    De Westerse wereld heeft het afgeschaft.
    Geluk bij een ongeluk, de afstammelingen hebben het nu veel en veel beter dan in het land van hun verre voorvaderen.

    En nog zit men zo dramatisch te doen.

    Excuses krijgen ze van mij niet, nooit never, ik heb niks gedaan en mijn verre voorouders ook niet! Alleen hard werken.

    En van de zogenaamde rijkdom van Nederland profiteer ik net zo veel als mijn Afrikaanse buurman die al heel zijn leven in de bijstand zit!

    Dus het is allemaal één grote poppenkast, zou leuk zijn als Kaag zegt…
    Iedere nakomeling krijgt van Nederland ondersteuning en begeleiding en gratis een enkele reis naar Afrika.

    Dáááááááág.

    Dat zal hard aankomen bij die geldwolven!


    gemodereerd
  9. Herstelbetalingen…

    Dan wel graag in mindering brengen, aanschafkosten, want die Ashanti Afrikanen gaven de slaven immers niet gratis weg.

    Verder reis- en verblijfkosten kosten, kost en inwoning, medische zorg, latere scholing, kleding en het bijbrengen van enige vorm van beschaving.

    Dat daarna de Indiërs, Chinezen, Indonesiërs hetzelfde werk heel graag wilden doen tegen betaling zegt genoeg naar mijn mening.
    Deze konden ook na einde contract terug, maar zijn ondanks al het harde werken toch gebleven, vreemd toch?
    ZO slecht was het dus waarschijnlijk helemaal niet.

    Afrikanen moeten gewoon niet zo zeuren en eens leren om hun handen uit de mouwen te steken en ga werken voor je geld.

    Klagen doen ze maar bij de Afrikaanse Ashanti’s.
    Waarom hoor je daar nooit wat over, zijn er soms geen rijke Afrikanen waar wat te halen valt.
    Stelletje hypocriete luie flikkers zijn het.
    Overal waar ze opduiken stijgt de criminaliteit en voeren ze geen flikker uit.


    gemodereerd
  10. @Harald Narsing

    “de slaven werden niet als mensen beschouwd maar als beesten en zo zijn zij behandeld. Dit lot is onvergelijkbaar met welke andere historische feit.”

    Niet zo overdrijven man, met je historisch verzonnen feit.
    Er zijn veel meer blanken als slaaf gebruikt in de geschiedenis dan zwarten.

    En geen éne slaaf is als een gelijkwaardig mens behandeld.
    Andere tijden andere regels.

    Zoals jij nu je vrouw en dochters behandeld, daar worden je nazaten over 200 jaar voor aangeklaagd, denk daar maar eens goed over na.


    gemodereerd
  11. De herstelbetalingen worden niet cash uitbetaald aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakten, maar in onderwijsfondsen, musea, archieven, bewustwordingsprojecten gestopt. En dat vind ik prima. Het gaat niet om het geld maar om het verzachten van het leed van de nasleep van het slavernijverleden. Er is gigantisch veel kwaad aangericht tijdens de slavernij.


    gemodereerd
  12. Mevrouw S. Kaag komt niet naar Suriname om iets te bespreken of te onderhandelen. Ze komt naar Suriname om de Surinamers iets te zeggen. Ik durf te wedden dat het zal zijn in de trant van: “Jullie willen excuses? Goed, die kunnen jullie krijgen op de Nederlandse voorwaarden en op een tijdstip door Nederland bepaald. Ook bepaalt Nederland wie de excuses uitspreekt en waar. Over eventuele herstel betalingen bepaalt Nederland hoeveel, wanneer en tegen welke voorwaarden c.q. tegenprestaties. Bij voorbeeld, hoeveel olie en of gas Suriname aan Nederland moet leveren als tegen prestatie. Een take it or leave it deal.
    Verder is het feit dat Nederland een vrouw afvaardigt om dit aan de Zware Surinaamse jongens te vertellen ook een vingerwijzing. We sturen een vrouw om jullie de les te lezen.
    Wanneer mevr. S. Kaag Suriname verlaat komen de Surinamers er achter dat ze zich met het bekende kluitje in het riet bevinden. Ze hebben op alles “Ja en Amen” en vooral “Dank U wel” gezegd.


    gemodereerd
  13. Als de herstelbetaling door zal gaan ,waar gaat dat geld naar toe ????
    Hopelijk naar de inheemse bevolking..
    Dat vind ik van cruciaal belang !!!!


    gemodereerd
  14. wat doen die ndp-ers en de abob daar bij het kabinet van de president , deze gasten zijn misschien nog wel erger dan de kolonisten toen , aan deze lui moet geen excuus aangeboden worden , en zeker geen herstelbetaling voor die lui , want wij hebben toch allemaal mee gemaakt dat deze lui de grootste boeven zijn , dus kaag kom niet , u moet geen kennis maken met die lui


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES