zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZunder: 'Nederland moet miljarden euro's aan herstelgeld betalen na excuses'

Zunder: ‘Nederland moet miljarden euro’s aan herstelgeld betalen na excuses’

-

Does Travel - naar Suriname

Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), is momenteel in Nederland en was vanmiddag voor overleg met kabinetsleden op het Catshuis in Den Haag. Tegen journalisten zei hij dat Nederland miljarden euro’s aan herstelgeld moet betalen na excuses voor de slavernij.

Volgens Zunder komt het kabinet niet uit onder een riant reparatieprogramma voor de gevolgen van de slavernijgeschiedenis. Hij spreekt van ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

“Hetgeen allemaal vernietigd is, dat moet hersteld worden. Ons referentiekader ligt in termen van de miljarden euro’s en zeker niet in de honderden miljoenen euro’s”, aldus Zunder.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Haha, dat zijn allemaal natte dromen. Nederland gaat geen kopere cent kontant geld geven. Misschien een museum, cultureel centrum en standbeelden. Denkt Zunder dat de Nederlanders gek zijn. De Nederlandse staat zorgt reeds voor een paar honderdduizend Surinamers. De meeste zitten in de uitkering op kosten van de belastingbetalers. Dus excuses is meer dan genoeg. Voor de rest geen geld.


  gemodereerd
 2. Zunder ga het geld in Afrika zoeken, bij degene die jouw voor ouders had verkocht. Nederland moet niks betalen jij bent een van de NDPer die Suriname failliet heeft gemaakt. Wanneer wordt de slaven nazaten onafhankelijk. Jullie slaven nazaten terroriseert ons land. Wat hebben jullie nazaten gedaan voor het land. Jullie voor ouders hebben keihard gewerkt en de nazaten zijn rovers, fraudeurs, drugsdealer en crimineel geworden. Wat heeft Aron, breuma, Brunswijk, Bouterse, Hoefdraad, Bordo voor het land gedaan


  gemodereerd
 3. Wat rookt armand ?
  Door zo een dwingerige en gierige houding aan te nemen tegen het traject, maken ze zichzelf ineens weer tot slaaf.
  Hoezo emancipatie?


  gemodereerd
 4. Zundert oprotten en krijg nada noti en niks!! ga aan de doden vragen!!!! NL jaag hen gewoon weg!! Mijn belasting geld gaat ook eraan!! Ik ben een Surinamer, gewerkt in NL, mijn alle belastingen betaald. alle belastingen gaat naar de staatskist en vanuit de staatkas gaat het geld naar de Bepaalde ratten????? en waarom moet mijn geld naar de bepaalde Surinaamse Ratten???!!!!


  gemodereerd
 5. Ik ben toch benieuwd hoe de miljarden berekend is. En dient de miljarden alleen door Nederland opgehoest te worden of ook door die Afrikaanse landen die aan de slavenhandel meededen en misschien meer dan Nederland aan verdienden. Zunder loopt als een kip zonder kop te schreeuwen zonder dat hij iets onderbouwt. Ja Nederland is gek he om miljarden herstelbetalingen te doen.


  gemodereerd
 6. Nederland zou miljarden euro’s moeten betalen. Maar, wat doen Suriname en Zunder als Nederland weigert te betalen? Sturen we dan het leger erop af om Nederland een lesje te leren?


  gemodereerd
 7. Meneer Zunder,
  Ik ben zelf een nazaat van een slaaf en heb totaal geen behoefte aan geld, maar liever een gedegen onderwijs op de scholen (beginnende op de basisschool), zowel in Nederland als in Suriname wat betreft de totale geschiedenis van Suriname.
  Er moet zowel in het Nederlands onderwijs als in het Surinaamse zoveel mogelijk in de geschiedenisboeken en ook verplichte literatuur over al die wreedheden worden verteld. Ik weet nog heel goed dat er op de AMS amper over de Surinaamse geschiedenis onderwezen werd. Die bakra leraren van toen vertikten het. Het zelfde onderwijs dat in Nederland gegeven werd kregen wij ook. Wij moesten alles over de WO II leren en wat de NSB-ers deden. Maar de Nederlandse kinderen leerden NIETS over Suriname. Zelfs nu weten sommigen niet eens dat Paramaribo de hoofdstad van Suriname is. Ze kunnen Suriname zelfs niet aanwijzen op de kaart. De nazaten hebben alleen te lijden gehad van het systeem dat in Suriname heerste en nu nog, hoe lichter van kleur hoe meer kansen je maakt in de maatschappij. Waarom hebben de nazaten in het verleden niet fel opgetreden tegen dit fenomeen. Nee ze profiteerden er ook van . Vooral als ze getrouwd waren/zijn met een bakra of iemand met een lichtere kleur. ( Opo joe kleur). Dus eerst de problemen bij je eigen onder ogen zien en wat aan doen.
  Het geld dat u opeist zie ik liever in een fonds speciaal gericht op deze materie en de
  ontwikkeling van de het Surinaams onderwijs.
  Anders gaat dit geld net als zoveel ontwikkelingshulp die Suriname in de afgelopen 40/50 jaar heeft ontvangen in de zakken van diezelfde mensen die nu praten over herstel betalingen.
  Er moet absolute toezicht gehouden worden op dit fonds.
  Excuses vragen is geen optie. Wel een oprechte erkenning van het leed van de slaven.


  gemodereerd
 8. De Miljarden die Zunder wilt hebben zijn al betaald in twee keren:
  3,5 miljard gulden bij de onafhankelijkheid
  0,5 miljard bij de coup in 1980 aan Bouterse
  Totaal is dat 4.0 miljard gulden omgezet is dat 4 miljard gedeeld door 63000 slaven en je weet wat het per slaaf is vergoed.
  Maar natuurlijk is dat geld zoals altijd verkeerd gebruikt – besteed.


  gemodereerd
 9. Deze personen of mensen in deze organen moet Zundert niet vergeten:
  – Ashanties in Ghana,
  – Paus van Vaticaanstad,
  – RK-Geestelijken van Spanje en Portugal,
  – De Koningshuizen van Portugal, Spanje, UK, Nederland, Belgie, Frankrijk,
  – De Adel van deze bovengenoemde landen, kooplieden, Wapenhandelaren,
  – Beurs van Amsterdam. Beurs van Brussel,
  – Stad Amsterdam,
  – Provincie: Zeeland, Zuid-Holland, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Tilburg,
  – Afstammelingen van vele kolonisten, planters, Van Sommelsdijk, Oranjes, dominees,
  – rk-geestelijken
  – Nederlandse Bank, ABN-AmRO-bank, wapenindustrie,
  – nageslacht van Piet Hein,

  – Vele nakomelingen van de presidenten in USA tijdens de koloniale periode,
  – Geestelijken,
  – nageslacht van de plantagehouders in het Zuiden van USA,
  – nageslacht van vele ondernemers in de USA in de koloniale periode,
  – vele van de oorlog zeeschepen waren onder bevel van admiralen in dienst van de Koning van een Europees land. Ook de schepen zoals de Pinta, de Nina en de Santa Maria van Columbus waren onder bevel van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castillie naar de Nieuwe Wereld gevaren en brachten vele goederen, aardappelen, goud, Inheemsen enz terug naar Spanje en namen delen vd Nieuwe Wereld in bezit voor hen. Ook de andere Koningshuizen volgden dit voorbeeld op en er vond te land, te zee in Afrika en te Nieuwe Wereld oorlogen tussen deze Europese landen om deze continenten. De Westerse Imperialisme, uitbuiting, onderdrukking, enz had haar intrede gedaan en is over de hele wereld door gegaan. Na de Tweede Wereldoolrog hebben ze allerlei instituten, zoals VN, Wereldbank, US- $, enz in het leven geroepen en de wereld in hun macht en greep gehouden. Alle rijkdommen van de andere werelddelen komen nog steeds voor een appel en een ei naar het westen en met de NAVO vechten ze over de hele wereld beschermen ze hun belangen. Wie tegen hen is, wordt een kopje kleiner gemaakt en ze blijven ongestraft, Ook hierin bepalen ze dat ze vrij uit gaan voor deze misdaden.

  Dus deze strijd van Zundert zal niet veel opleveren, omdat ze gewoon de underdog zijn en geen macht en wapens en instituten enz hebben die een bedreiging is voor hen. Zundert moet uitkijken voor het westen. Want als ze je voor gek verklaren kan niemand ze wat maken en dan ben jij gezien.

  Landen die een bedreiging voor het westen zijn, zijn: China, Rusland, India, Pakistan en enkele andere landen. Die trekken zich niet zoveel aan over wat het westen vindt wat goed of fout in hun ogen is.

  Het westen ziet de splinter in andermans ogen, maar de balk in eigen oog niet. Hun belangen is net als de koloniale tijd, uitbuiting, expansie, de baas in de wereld zijn en hun belangen beschermen voor hun eigen soort. De andere groepen cq excuses tegen slavernij of herstelbetalingen, wat is dat? Waar praten de organisaties van het nageslacht van de Creoolse Surinamers/Antillianen.

  Het gaat om waar ligt de macht, die bepaalt. Deze Surinaamse organisates komen hun belangen.

  Idem in Canada, Brazilië, Argentinië, Mexico, enz.

  Dit wat nu hier plaats vindt door deze groepen is dezelfde strijd die er in Zuid-Afrika was voor uitbuiting en onderdrukking en uitschakelen van de zwarte Afrikanen. Het westen is alleen bezig met haar enige eigen belang, voor haar eigen soort, EU, behoud, enz en daar moet de hele wereld ondergeschikt aan zijn.

  De ontdekkingsreizen en bezetten, uitbuiting van mensen, imperialisme, kapitalisme, NAVO, banken, VN, enz, enz.is er voor hun eigen belang. Mensenrechten, excuses, kennen ze alleen voor hun eigen belang.

  Deze organisaties wens ik veel sterkte toe, excuses zullen komen, wellicht een kleine herstelbetaling, maar zie dat hele plaatje dan gaat het nasgeslacht van de Afstammelingen vd Slaven toch aan het kortste eind trekken. Waar zal het geld vd herstelbetalingen van daan komen denkt u?

  Zie de voorraden van de aardolie- en gasvoorraden voor de Kust van Suriname waar Shell ook actief is. Dus per saldo zal de betaling zelf vd grondstoffen van Suriname komen.

  De Dominee en de Koopman.


  gemodereerd
 10. Het werd tijd en terecht dat er eindelijk reparations komt voor de kinderen van de slaven uit West Afrika.een excuus is niet genoeg.in navolg van Amerika waar men daar ook de reparation betalingen aan het voorbereiden zijn voor de nazaten van de slaven daar.het is al heel wat waarom het daar zo lang heeft geduurd met betrekking hoe ze daar met de african americans omgaan,de builders van dat inmense land.wij zullen door een paar opstakkels heen moeten.nederland zal blijkelijk alles in de strijd gooien om niet te betalen maar we moeten gewoon doorzetten en niet zwichten en alles in de strijd gooien wat ons nakomt voor die wrede en onmenselijk slavernij wat ons voorouders is aangedaan wat nu nog door sijpelt bij de Surinaamse nazaten van de slavernij.in Suriname en in Nederland.


  gemodereerd
 11. A. Zunder voelt de zweepslagen nog aan zijn reet, vandaar
  dat hij er een paar malloten, excuses van NL wilt hebben!
  De mensen die dit hebben ondergaan, zijn allang dood en
  begraven, en komt de derde generatie zeiken! Het gaat niet
  alléén om de excuses maar het draait om het poen! A.Zunder
  en alle andere geldwolven zien al €uro,s teken voor de ogen!
  Waarom vraagt A. Zunder de Nederlandse regering niet, om
  de zwarten die onze voorouders hebben verkocht, niet te ver-
  volgen ? Natuurlijk niet, want daar zouden wij eventueel indien
  er schade herstel betaald zou worden, er niet mee profiteren!
  A no so kaw K@ é fatu koro, Excuses is genoeg, wat voor herstel betaling willen ze hebben? De Javanen en Hindoestanen
  hebben als Contract arbeiders, hebben ook hard geleden. Maar
  je hoort en leest niet dat ze klagen, hun nakomelingen blijven
  rustig en gestaag doorwerken! Ik denk niet dat NL geld gaat uitgeven als schade herstel, want dat zal in miljarden oplopen.
  En aangezien dat de Nederlandse regering niet achterlijk is, gaat dit niet gebeuren.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 12. Stelletje klootzakken wat voor hetstel geld kom je zoeken. Surinamers komen op deze manier geen stap vooruit met dit soort kwallen die denken hun zakken weer te vullen.


  gemodereerd
 13. Nederland!! aub jaag deze idioten weg!! niks geven en ook geen excuus! Dit soort klote surinamers( echt s met kleine letters) moeten excuus gaan vragen aan de gene wier het allemaal hebben uitgehaald! wat heeft deze generatie mee te maken!! sterker nog!1 zij gaan veer SU in de ontwikkeling!! Juka, negre pe den de!! na soso klote! Gado sa abi spijt, tak den volk dis de tapa grontapu!! Noem 1 iemand alwaar soorten zijn en dat het goed gaat???????? wie heeft hier antwoordt op???? SAkka YU TERE!! maar a no lek wan dagu!! dagu is trouw!!! yu na hyena!!


  gemodereerd
 14. Een van die slavenvrouwen van toen is intussen al gereincarneerd en heet mevrouw Kaag.
  Dit zou best wel kunnen. Dan zouden we mevrouw Kaag onder hypnose moeten brengen in een regressietherapie om het uit te zoeken. Maar aangezien zij wel wat heeft met niet-blanken, is het heel goed mogelijk.
  De meeste slaven van destijds zijn al lang wedergeboren. Sommige als blanken, andere als zwarten of anders.


  gemodereerd
 15. Geen ene rooie cent naar Suriname of wat voor herstelbetaling ook. Gaat deze lui niet niet om excuses. Zijn stuk voor stuk morele charlatans. Waarom gaat Kaag naar Suriname en niet onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. 1 grote poppenkast. Geen cent naar Suriname.


  gemodereerd
 16. 13-12-2022″…Zunder zal zijn gelijk terzijner tijd zeer zéker krijgen van de staat der Nederlanden,mede doordat hij een positieve kijk heeft op de onderhandelingen na de excuses die gemaakt zullen worden op 19-12-2022″. Hopelijk zullen de ex tot slaaf gemaakte eindelijk een echte Surinaamse man of vrouw tot president verkiezen.! Laten wij elkaar niet bij de neus nemen wat dit aan gaat,want een echte lands geborene kan alléén het land leiden naar vreugde en economische zonneschijn. Want het viva la’France zijn de lands geborene méér dan zat,geef ze de ruimte maak deuren voor ze open zodat ze hun zegje kunnen zegge het is tenslotte hun land. Soerah Al Moe Minôen (23) deeel,18..versus..102, pagina..452,..van de edele Koran.


  gemodereerd
 17. Is ” … miljarden euro’s aan herstelgeld … ” Dē oplossing voor ” … een riant reparatieprogramma … ” ?

  NEE !
  Want wat gaat Suriname er mee doen ?
  Hoeveel miljard ontwikkelingshulp heeft Suriname gehad en is Suriname nu dan ontwikkeld ? NEE !

  Surinamers kunnen niet met geld omgaan !

  Nederland zou als reparatieprogramma kunnen investeren in de zorg, onderwijs en veiligheid. En investeren in gelijkwaardigheid.
  Nederland kan met hun deskundigheid investeren in de wederopbouw van Suriname, bescherming van onze bronnen en natuur.
  Nederland kan helpen om corruptie en criminaliteit aan te pakken.
  Nederland kan helpen Hoefdraad op te sporen.

  Een reparatieprogramma moet gericht zijn op een betere toekomst, op verbroedering, een betere relatie met elkaar en op gelijkwaardigheid !

  Wij, het volk, hebben behoefte aan een duurzaam beter leven.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 18. Het ging bij de intdekkingsreizen om goederen uit Indie naar het westen te halen. Columbus wilde met haar schepen, Pinta, Nina en Santa Maria vd koning Van Aragon en Koningin Isabella van Castille over de Atlantische Oceaan in Indie terecht komen. Hij dacht dat het Indie was waar hij specerijen en sndere goederen/ producten over zee naar Spanje/Europa te halen.Hij noemde de inheemsen Indianen.

  De amdere West- Europese landen hoorden van de reis en goederen van de wereld en het imperialisme, oorlog tussen westerse landen, verdelen van de landen in de Nieuwe Wereld, Afrika, uitbuiting van mensen, onderdrukking, slaverhandel en slavernij van West – Europese landen was begonnen.

  Wat nu gebeurt/ strijd door de afstammelingen vd tot slaaf gemaakten in die/ de koloniale periode is nu aan de hand.

  Rutte, geschiedenis leraar, president, werkzaam
  geweest bij Unilever, leider vd VVD behartigt de belangen, uitbuiting, onderdrulking, eigen bepang vh westen, NAVO, wereldbank, belangrijkste posten in de veiligheidsraad vd VN, vd de rijke kapitalisten vh westen, grote multinationale ondernemingen, enz, De groep die het westen gemaakt had tor rijk, machtig, wordt oa in Ned door Rutte vertegenwoordigt, zwarte piet moet voor hem/ hun zwarte piet blijven, slaaf, knecht, schoonmaker, ondergeschikt en de rijken bepalen. Daarom zal Rutte of deze groep die de macht hebben en bepalen in de wereld zaken zo willen laten zijn. Want wat goed is voor hun bestaan, zullen ze met al hun bestaande middelen verdedigen.

  Daarom gaat deze groep van nageslacht vd Afri slaven deze strijd niet winnen. Rutte/ het westen snapt wel war er aan de hand is, maar hun voortbestaan hangt af dat zaken zo moeten blijven.

  De slavernij, contractperioden, de wereld naar hun hand zetten en uitbuiten, enz was er tijdens de slavernij en contractperiode, imperialisme, uitbuiting, onderdrukking, enz.Ze schaften het af de slavernij, contractperiode, uitbuiting, imperialisme, uitbuiting, enz, kreeg een andere jasje, toen waren derde werd mensen slaaf, maar nu geven we ze een oude jasje en denken ze dat ze net als bewoners vh westen zijn, masr nu noemen we ze knecht.Gewoon tweede rangs burgers. We ziin gelijk, mensenrechten, enz, maar de praktijk is nog precies als de slavernij.

  Op den duur zal deze strijd ook even eindigen dat ze nog boven op het jasje een kledingstuk krijgen, ze stl worden, maar per saldo niets versndert.

  Het westen heeft hasr belangen vanaf de koloniale tijd uitgevochten en dat zal ook zo blijven voor het behoudt van de soort/ het westen/ EU.

  Excuses gaan komen, wat geld en alles blijf bij het oude.

  Deze strijd is daarom een zinloze en met een oorlog kunnen de afstammelingen vd tot slaaf gemaakten het ook niet winnen. De wapens hebben ze niet.

  Veel geschreeuw, maar weinig wol. Er gaat niets gebeuren. Zwarte Piet, is gewoon zwart en her verbieden van de uitspraak van woorden gaat ook niet gebeuren.


  gemodereerd
 19. velen hier zeggen al wat doet die zunder daar in Nederland , denkt hij dat hij president is van de nazaten , klojo donderstraal op en jij wilt miljarden Euro’s van de Nederlandse belasting betaler , nou jij durft , jullie hebben zwarte piet de trouwe makker van Sinterklaas weggepest , en wij horen en lezen dat veel Nederlanders het zat zijn met al die afro , zunder jij zult zonder geld vertrekken , en reken erop dat de Nederlanders ook kunnen pesten , Suriname zal dan 1 miljoen inwoners hebben , zunder wat ga jij dan doen
  Nederland moet per direct alle contacten en humanitaire hulp stopzetten en een negatief reisadvies geven voor Suriname , en Nederland moet zijn onderdanen terug roepen , mensen die afro zullen ons Suriname totaal vernietigen en wij zijn dan hier weer de klos he zunder


  gemodereerd
 20. Sommige mensen zijn zo kortzichtig! Meneer Zundert heeft gelijk, we moeten gaan voor het maximale. Nederland speelt konijn en heeft een overschot aan reserves. Vele miljarden zijn verdiend over de ruggen van goedkope arbeiders en hun arbeid. De tegenstellingen zijn groot. Tot nu toe hebben de vele multi nationals, vele fabrieken in landen waar men enorme winsten maakt, door de mensen daar een hongerloon te betalen!10, 20, 30 miljard zal Nederland niet doen wankelen.

  Onze voorouders hebben dat verdiend. Ik hoor anderen hier roepen dat men schadevergoeding in Afrika moet gaan zoeken. Die hebben zeker ook schuld aan de toenmalige slavenhandel, maar in deze gaat het om de wrede behandeling die door de slavenhouders werd uitgevoerd. De vernedering, de mishandelingen, de moorden, het uitbuiten, de verkrachtingen, de mens als eigendom zien en ook zo behandelen. De lijst is lang. Het gaat inderdaad niet om geld, want dat zal dit allemaal niet goed kunnen maken en zal altijd een vaststaand gegeven blijven. Nederland komt beetje bij beetje tot het besef, dat er iets tegenover moet staan. De zwarte mens word nog steeds voor minder aangezien en dat zal niet 1,2,3 veranderen. Laat Rutte alvast een gebaar maken en die 4 miljard schuld, waardoor Surinamers vandaag de dag aan de bedelstaf zijn geraakt, laat hij dat alvast voorschieten. Totdat Mr. Zundert en zijn mensen hebben berekend hoeveel miljard een gevoel van genoegdoening zal geven..


  gemodereerd
 21. Zundert rot op met je rot kop. Miljarden! Weet je wel waar je over praat? En waar denk je gvd waar Nederland dit geld moet doeken. Je l*lt over excuus, herstel en reparatie van de verschrikkelijkheden van 150 jaar geleden.
  40 jaar geleden zijn 15 onschuldige mensen vernederd, gemarteld en vermoord. Waarom ga je niet naar de hoofdverantwoordelijke en eisen dat hij excuus aanbiedt aan familie, vrienden, collega’s, het surinaams volk, enz. Eis ook smartengeld voor de nabestaanden en hun nazaten. Dat durf je niet, lafaard. Nederland moet geen cent geven. Bedelaar!


  gemodereerd
 22. konsensi , jij bent EURO geil , en jij zit in Nederland , ndp he , nou en jij schaamt je niet dat jou voorouders door die stamhoofden zijn verkocht , flikker op man , en jij wilt dat 16 miljoen Nederlanders die geen part of deel hebben met dat slavernijverleden laten betalen , ze moeten jou bij je kop en kont pakken en in de Noordzee gooien en zunder ook
  en wat die multi nationals betreft , ja jou baasje ddb heeft ze verwent en hij kreeg zijn aandeel , maar niet de bevolking , dus jij bent gewoon een kontenlikker


  gemodereerd
 23. Zundert zal bot vangen want Nederland zal wel excuses maken, maar zal nooit aan die eis van herstelbetaling voldoen. Wellicht dat er een slavernijmuseum in Suriname word opgezet, maar niet meer dan dat. Afro-Surinamers die hiervoor strijden, hebben jullie geen waardigheid?
  Door jullie houding en gedrag staan jullie elke ontwikkeling in Suriname in de weg.
  In het leven heeft elk individu zijn eigen ontwikkeling zelf in de hand. Anderen de schuld ervan geven dat je je niet heb kunnen ontwikkelen en achtergesteld bent is larie-koek!
  Dat is die ano-mie mentaliteit.
  Jullie zijn een schande voor land- en volk!


  gemodereerd
 24. Konsensi moet Nederland die 4 miljard schuld van de Afrikaanse nazaten aflossen, de schuld die de vorige criminele regering heeft gemaakt met steun van Afrikaanse nazaten. Waarom vraagt u het geld niet aan Bouterse. Hij zou genoeg drugs geld over hebben. Nederland moet geen niks betalen aan Suriname. Sorry mensen jullie Afrikaanse nazaten hebben geen hersenen want door jullie stem gedrag is Suriname is bijna failliet. Nazaten kijk om je heen en hoor dan zien jullie zelf hoe het prachtige land is achteruit gegaan Wij moeten geen geld aan Nederland vragen maar kennis om het land op te bouwen.


  gemodereerd
 25. Maar wie zijn degenen die naar Afrika zijn gegaan om daar slavenhandel te drijven met de Afrikaanse opperhoofden? Heeft Afrika de slavenhandelaren uit Europe gevraagd om slaven uit Afrika te komen halen? De heer Zundert heeft een heel goed punt: zet de miljarden aub in onderwijsprojecten om en in een museum, een archief, en goede doelen die de Afro-mensen ten goede komt. Vooral veel bewustwordingscampagnes faciliteren en financieren. Wij Afro’s en inheemsen hebben al heel veel ellende moeten doorstaan. We worden overal gehaat om wie wij zijn, vooral de succesvolle zwarte mensen zoals Serena Williams, Venus Williams, Barack Obama, Mbape, Memphis, Marcus Garphy, Bob Marley, Mandela en noem maar op. Mensen zijn meestal jaloers en blind van haat en ze gunnen de zwarte mens niets. Daarom zijn ze altijd op zoek naar negatieve dingen en daarom zijn er altijd zoveel comments wanneer het om creolen gaat. Altijd maar weer die tering haat van die non-blacks, die steeds maar weer geventileerd wordt op sociale media.


  gemodereerd
 26. Gelukkig heb ik geen enkele groep of persoon nodig om mijn voorouders die in slavernij hebben geleefd en zijn gestorven te vertegenwoordigen en in hun naam geld te vragen aan wie dan ook. Wat schieten mijn voorouders ermee op als ik een tig bedrag aan bloedgeld accepteer en er een wintipre of sierraden mee ga kopen? Velen weten niet eens waar de botten van hun slaafgemaakte dierbare voorouders nu ergens liggen. Ik zal de nagedachtenis aan mijn slaafgemaakte voorouders niet bezoedelen door geld van wie dan ook in ontvangst te nemen. Ik zorg er persoonlijk voor om hun nagedachtenis door middel van eigen inzet en trots hoog te houden.
  Geld is niet alles in mijn leven en mijn vorm van nagedachtenis doe ik op mijn manier en met mijn inzet en mogelijkheden.
  Wie bloedgeld wil eisen en aannemen in naam van hun voorouder zal het met hun geweten eens moeten zijn. Ik wil het niet en neem het niet eens aan om te schenken aan welke nietsnutters of bloedgeld organisatie.


  gemodereerd
 27. Ook behoor ik tot het Negroïde ras dankzij mijn tot slaafgemaakte voorouders dus niemand zal voor mij bepalen of ik me Neger of Negerin noem. Ik draag de raskenmerken met trots. ik ben geen blakabakra.


  gemodereerd
 28. Het is zaak onvoorwaardelijk solidair met elkaar te zijn. Surinamers horen elkaar te ondersteunen. Als jij de bakra steunt , ben je nog onder de invloed van de verdeeldheid die de ex-kolonisator veroorzaakt heeft. Dat hoort niet. Let goed op hoe je Suriname uitdraagt. Met waardigheid, zelfrespect en solidariteit. Jij wordt zelf geen stuiver armer.


  gemodereerd
 29. Ik zie jammerlijk een hele boel valse en denigrerende commentaren hier wat speurt op andere bevolking groepen die niet in aanmerking zullen komen voor reparation omdat ze niet de nazaten zijn van de slavernij.dit festijn heeft ook in Amerika plaats gevonden dat andere bevolking groepen boos werden alleen op het feit dat ze niet in aanmerking kwamen voor reparations en in verzet gingen door misplaatste of opmerkingen over social media te verspreiden over de slavernij en dat zie je hier weer gebeuren?
  even terug komen op het feit over de reparations off slavery in america ,, het gaat daar toch gebeuren ook wat mensen ervan vinden of niet. de reparatiion off slavery gaat nu world wide zoals in Jamaica en andere eilanden in the carebeans waar men daar ook bezig zijn om dat daar te votooien dus houd het netjes hier mensen,heb respect voor een ieder afkomst en wat ze hebben meegemaakt want de bloedige slavernij heeft een weg opengemaakt voor de gehele humaneity on this earth en niet anders..


  gemodereerd
 30. Namens wie praat Zunder en consoorten, hoe hebben zij de berekeningen van het te betalen geld gedaan. Wat gaat of willen zij met al de miljarden dat zij opeisen doen. Zunder is in alles wat hij tot nu toe geprobeerd en gedaan heeft gevalt. Nu probeert hij en consoorten, over de ruggen van onze mishandelde, overleden voorouders, alsnog super rijk te worden. Ik ben zeer blij, dat Nederland nu al gezegd heeft, dat ze niet van plan zijn, te betalen. Zunder en al de ander organisatie, moeten maar een andere manier zoeken om rijk te worden, niet over de ruggen van onze tot slaafgemaakte, mishandelde en overleden voorouders.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES